Šta je novo?

Orion Telekom

Evo da opisem moj slucaj, mozda nekome koristi. Ja sam presao sa paketa 100/10 na paket 1000/200. Nakon pet dana nisam dobio povecanje i tad sam ovde pitao koliko im obicno treba da to odrade. Kad sam zvao podrsku receno mi je da mi je pusten paket 1000/200 i da nije bas jasno kako i dalje imam staru brzinu, medjutim momak koji se javio je ipak nesto cackao pa mi je pusteno neko povecanje koju je trebalo da testiram pa da zovem opet ako nije ok. Testirao sam recimo 2 dana i brzina je bila D:400-500Mbps u upload je uvek bio 107Mbps, tj jasno da su povecali brzinu ali na 500/100. Nakon danasnjeg poziva vidim da mi je upload konacno povecan na 200Mbps, ali i download je i dalje malo manje od 500Mpbs, tako da videcemo sta ce dalje biti :). Inace momci sa kojima sam pricao iz tehnicke podrske su sasvim ok, ali ocigledno ne mogu sami da rese problem.

Meni su ubrzali na 1000/200 i ono što primećujem su znatno sporije brzine na WiFi konekciji, svestan sam da je to normalno do neke granice ali mi nije jasno SVAKO PRVO merenje - 300/200, svako sledeće 98 sa 100 do 200.
Koliko vidim na WiFi Analyzeru nema preklapanja kanala. Ovo je za 5GHz a na 2.4GHz situacija je slična. Neki savet, šta raditi? Kakvi rezultati merenja bi bili prihvatljivi i normalni? U pitanju je Eltex ruter, koji svakako planiram da menjam.
5.8 ne trpi zidove, sto vise prepreka, slabija brzina u/d. (1300 Mbps)
2.4 sa druge strane prolazi gde hoces, ali je, u zavisnosti od standarda, max je izmedju 450 i 600 Mbps.
Naravno, i tu vazi pravilo, sto vise prepreka signal mora da savlada, to slabije, doduse, manje gubljenja nego na 5.8.

Ako bi imao svoj WiFI ruter, custom FirmWare, napredna podesavanja su sledeca.

Za 2.4 probaj:
Mode: N
Chann: sta god/Auto/skeniraj pa vidi sta je najamnje zauzeto
Width: 40 MHz
Fragmentation: 0
RTS/CTS: 1
Beacon: 400

Za 5.8:
Mode: AC
Chann: 48/5240 Mhz
Width 80 MHz
Fragmentation: 0
RTS/CTS: 1
Beacon: 300

Ima sad tu jos sto cuda koja mogu da se primene, kvalitet rutera, broj antena, chipset (gore podesavanja su za Bcm)...

Pa daljina i prepreke nisu u pitanju sigurno, nalazim se na 2m od rutera. Sad sam radio namebench testove i postojeći DNS je najbrži...nije mi jasno. Ruter je 802.11ac standarda.
Android telefon mi podržava Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band...dakle trebalo bi da je brže

Poslednja izmena:
Da li neko zna kako se gleda i koristi Pickbox na Orionu?Jel se instalira ili sta?

Korisnici paketa 1000/200, kakve brzine imate na WiFi 5GHz? eni download varira od 252 do 123 a upload 60.2 do 41.2...
nisam baš zadovoljan, ažurirao sam firmware rutera, blago poboljšanje ali ovo su rezultati.

Ja muku mucim sa njima od kada sam presao na 1000/200. Godinama unazad nisam imao kod njih ovakvih problema kao sada.

Da se ne ponavljam previse, pre par dana prijavim podrsci problem da mi download varira vec danima od 350-800mbps, dodje prekjuce momak iz podrske da proveri, prvo sto je uradio je to da je odmah zamenio Eltex ont za Huawei HG8245Q2... Poveze ga prvo na moj pc, izmeri brzinu, ista prica. Poveze ga na svoj laptop, upali speedtest, izmeri vise puta, kod njega jos gora situacija. Od 300-550... Prijavi dalje podrsci, oni mu javili da me obavesti da ce doci drugi kolega za dan-dva da izmere direktno sa CCR Mikrotik uredjajem. Dodje danas kolega, prikaci sve (momci su inace super ali ovi iz dalje podrske su katastrofa, cekali smo citavih sat vremena da se neko od njih smiluje i prebaci mu Huawei ONT u bridge mod radi merenja preko CCR-a), krene da meri i krene da prikazuje konstantno 950-1000mbps. Kaze meni da je to to, protok je u redu, a ja i dalje imam problem. Pritom, preko 5G wifi je jos veci krs u pitanju, ranije dok sam imao 500 mbps paket preko wifi mi je konstantna brzina bila 485-490 mbps... Nek mi neko objasni kako je sad to moguce, i kako je uporedo pala brzina i preko lan-a i preko wifi-a, s' tim sto je preko wifi-a kad je bilo sve ok islo do 610 mbps uvek, a sada jedva nesto vise preko 300...

Prosto da covek ne poveruje sta se desava sa njima, ja samo znam da necu stati da ih zivkam dok mi ne rese sve ove probleme, ne interesuju me price 'mi smo izmerili preko aparata imate konstantu punu brzinu', jer su u tom trenutku mogli da napucaju brzinu i podese svasta dok traje merenje da bi me jednostavno skinuli sa dnevnog reda.

I da, tu nije kraj mojim problemima.... Nakon odlaska momka koji je merio brzinu, pola sata nisam imao net dok nisu vratili ont iz bridge moda, nakon toga ne mogu ni da pristupim njemu preko 192.168.100.1 da promenim barem wifi naziv i sifru, nego moram da zovem njih da to rade.

Uzas zivi, ali prica ce se nastaviti...

Edit: Zaboravih da napomenem da se identicne stvari desavaju i pre promene ont-a, dakle prelazak na 1000/200 paket, prvih 3-4 dana sve radilo kako treba (Eltex ont tada, speed test 940/195 preko 5G wifi 620/195, posle toga nastaju problemi), nakon 3-4 dana krecu problemi i prica iz posta koji ste procitali upravo.

Poslednja izmena:
@Scyter Da li te speedtest-ove stalno radiš ka Orion-ovom serveru? I kakve su ti brzine ka MTS, SBB, Supernova, van Srbije (u momentu kad imaš te loše brzine ka Orion serveru).

Pošto koliko vidim Orion-ov speedtest serveru definitivno manjka bandwidth-a dok su brzine ka ostalim speedtest serverima po Srbiji a i van Srbije (Frankfurt, LeaseWeb server) su istovremeno (tj 10s nakon testa ka Orion-ovom) ok:

IMG_20210423_210301.jpg
IMG_20210423_210351.jpg

Eto kako se kreću brzine prethodnih 12 sati kod mene (napomene: ja nisam na "Gigant" paketu već na 500/20 prepaid optici). Kao što vidiš SBB i Frankfurt su ok brizine a Orion se čitav da klacka gore dole.

Orionov server na speedtest.net je beše u martu nestao na 4-5 nedelja i praktično od kad se vratio u život ima ovakav problem...

Naravno da sam radio testiranje preko vise servera... Cak mi Optel Telekom u Arandjelovcu izbaci ponekad bolje rezultate nego serveri u BG-u...

Svakako ne moze biti do servera kako oni zele da me ubede, jer je preko svih lose.

Trenutna katastrofa:

Orion Telekom: 443/195 - https://www.speedtest.net/my-result/d/48beeefe-b2f5-4a26-ad40-cbeff2ba8f85

SBB: 402/195 - https://www.speedtest.net/my-result/d/5ec54d9e-b1ee-446c-9228-e74207e60b52

MTS: 494/195 - https://www.speedtest.net/my-result/d/421e64dc-b2cd-45ac-ac82-dfb89000d154

Telenor: 365/195 - https://www.speedtest.net/my-result/d/2c966a89-2892-4508-86d4-7dfe08bb17e9

Supernova: 338/195 - https://www.speedtest.net/my-result/d/f376339f-a02f-451c-a569-909c60b27513

A1 Srbija: 538/195 - https://www.speedtest.net/my-result/d/2b65ac56-246e-4924-b6f3-c6de9238c633

Optel Telekom: 306/195 - https://www.speedtest.net/my-result/d/7ac9ae8b-f527-4c79-a723-a1f49acf37a5

Frankfurt: 368/194 -
11312063771.png

Bitno da upload moze da bude zakucan, ali dl nikako.

Ovo vam je Gigant mreza...

Imaš Gigant paket ali možda nemaš Gigant mrežu :D
Ništa, budi uporan / dosadan i cimaj dok ne srede to. Meni je trebalo oko 40 dana kad sam tokom oktobra i novembra imao svako veče od 19 do 00h totalni raspad brzine (download ispod 20 Mbps..., 2-3 večeri i ispod 7-8 Mbps).

p.s. Meni još nisu odgovorio na mail poslat u subotu... (pitao šta na mojoj adresi bi pustili: "GPON Light" ili "Gigant optika" podverziju tih novih paketa : ili ti 500/100 vs 200/40?).

Ja hvala bogu nemam te probleme, jedino mi je čudno mala brzina na WiFi. A upravo sada sam imao neki kratkotrajan prekid nakon restarta rutera, pa se opasuljilo i sada su brzine ok ali je WiFi isti. Izgleda da su se malo zaleteli sa distribucijom bez adekvatne optimizacije na svom kraju.

Koji ruter daju uz Gigant pakete? Čekam montažu za par dana, uzeo sam paket 2500/500 pa me zanima koju opremu daju. I zanima me još da li ovi njihovi stb rade bežično ili mora preko kabla?

Ovi noviji "laki boksevi" rade na 2.4GHz wifi-u i imaju pointer, ali mislim da ne rade najsrecnije i da je kabl bolje resenje.. U sustini dok su neaktivni raskace se sa mreze i onda kada ih "probudis" moras par puta da kliknes refresh da bi se opet zakacili na mrezu..

A dok rade jel sve ok, nema baferovanja i slično? Mislim na bežično povezivanje, naravno. Koliko brzo se menjaju kanali? Kako radi vraćanje 7 dana?

Iskren da budem davno sam ih koristio na wifi-u pa se ne secam najbolje, rade oni okej i moze da se gleda i tako. Znaju ponekad da ispadnu sa mreze ali jedan refresh i vrate se. Zavisi i koliko je jak signal i svasta nesto..

Sto se tice interfejsa, iza su Eon aplikacije svakako ali je okej, sta znam. Ja koristim LG Magic Remote od tv-a i realno je sporije, tipa zadrzim promenu kanala na gore i kada pustim tv jos par sekundi nastavi da ide kroz listu.. Da se ne lazemo, gledam samo Arene preko njega, za sve ostalo je tu Eon..

Hvala na odgovoru. Ako neko zna neka napiše koji ruter daju i kakva su iskustva sa tim.

Presao sa 200/20 na 1000/200, rekose bice ukljucen paket na prvi neparni sat automatski. Naravno da nije, pozvao ih posle par sati i kao sad je ukljuceno probajte... E sad ono sto primetih, promenili pass, resetovali sva podesavanja rutera na fabricko... ranije pass bio admin, sad je telecoadmin ... Za sada radi OK... sa starom brzinom 200/20 nisam nikad imao vecih problema i oscilacija, videcemo sa ovom novom. Ruter je Huawei HG8245Q2, i da ne zaboravim, sada ima mnogo vise podesavanja, a vidim da postoji i root user pored telecoadmina... poz.

Kad je uzet mislim da je testirano ka njima:

11289228855.png

i danas ka unlimited-u:

11319510223.png

I gde je kazna? Prelistah i ne vidoh da su kaznili Orion jer su radili protivzakonito...

Ko je rekao da će biti ili da treba biti kazne? Ko je oštećen neka tuži.

NALAŽE SE pravnom licu iz stava 1. dispozitiva ovog rešenja da obustavi ugovaranje nepravičnih ugovornih odredaba iz člana 43. stav 2. i člana 45. stav 1. tačka 3) Zakona o zaštiti potrošača.

Nije niko, ali kao "aj da radimo protivzakonito jer nam se može". Valjda da bi se Orion odvratio od iste stvari sa sledećim korisnikom (ne samo sa Vesnom iz tog rešenja), treba neka kazna da padne kao "opomena" ili šta već.
Jer ovo koliko vidim samo važi za Vesnu, ostali neka traže svoja prava ponaosob.

Jel još nekom ZLOrion za Huawei Q2 promenio login podatke? :D :D

Meni takodje. Bas hteo da vidim neka podesavanja vezana za Wifi, jer mi posle nekog vremena od kada su mi zamenili ont za ovaj Huawei telefoni povezani na njemu izgube signal kada su neaktivni. I dalje su nakaceni za wifi ali nemaju protok. Pojavi se uzvicnik na samoj ikonici koja oznacava wifi na fonu.

Samo se redjaju problemi, a nijedan do sada mi nisu resili. Bicu strpljiv neko vreme...

Meni prvi put da čačkaju po config-u. A komšinici su pre par nedelja totalno resetovali podešavanja na fabrička, ali su poznati login podaci radili kod nje i dalje pa sam joj ponovo podesio WiFi zaštitu i ostalo... sad ni kod nje ne prolazi ni jedan od 2 login combo-a.. ali nisu resetovali skroz pošto i dalje radi meni pristup web ui sa WAN strane :D :D

@Scyter Jel su telefoni Xiaomi? :D Pošto je to poznat gremlin na relaciji Q2 ONT <> Xiaomi mobilni ... Mada valjda brljavi i sa iPhone...

I kako sad da saznam novi login i pass? Od juče sam korisnik i već me dočekao hladan tuš! Da ne mogu da pristupim ruteru? Nepojmljivo!!

Ja otvorio tiket na:

I dobio odgovor u roku od par minuta

@shamanNS:

Resetovali mi prvi put config dok nisam bio kući, alarm offline, IP kamere offline... a TW na kompu radi.
Ja u panici doputovao kući, ušao preko Superadmin šifre u podešavanja rutera, podesio ponovo WiFi i onda zvao korisničku službu...
Moj pokušaj da im objasnim da nije lepo korisnicima menjati WiFi podešavanja nije urodio plodom pa su mi opet promenili WiFi podešavanja i Superadmin šifra više ne radi :(

Poslednja izmena:
Ja otvorio tiket na:

I dobio odgovor u roku od par minuta

@shamanNS:

Resetovali mi prvi put config dok nisam bio kući, alarm offline, IP kamere offline... a TW na kompu radi.
Ja u panici doputovao kući, ušao preko Superadmin šifre u podešavanja rutera, podesio ponovo WiFi i onda zvao korisničku službu...
Moj pokušaj da im objasnim da nije lepo korisnicima menjati WiFi podešavanja nije urodio plodom pa su mi opet promenili WiFi podešavanja i Superadmin šifra više ne radi :(
Čekaj, šta su ti rekli zašto su resetovali podešavanja?

Nazad
Vrh Dno