Šta je novo?

Orion Telekom (nije tema za Orion TV aplikaciju)

I kod mene je većina HD i slika je neuporedivo bolja i na HD i na SD

Video sam, nešto tu nije kako treba... Da nisi slučajno povezan na onaj VDSL umesto Yettel optike?

Tu definitivno nešto nije kako treba.
Kod mene su kanali u HD (stoji HD kod velike većine kanala), ali sam 99% siguran da je kvalitet slike slabiji nego li kod MTS-a koji sam imao do pre dve godine.

Koristim Dual Hypersonic sa po ugovoru deklarisanih 2.5 GB/s.
Skoro su mi zamenili ruter za wifi6.
Sva 4 porta su mi zauzeta. 3 na LakiBox i četvrti na PC.
Trebamo da pomoćno odeljenje udaljeno 50ak metara spojimo na dodatni ruter koji bi dokupili, sa cat6a kablom od 50m. (https://www.avmarket.rs/kabl-patch-cat-6a-s-ftp-mreza-10gbps-vise-duzina.html ako ima povoljnijih cat6a na ovu dužinu pišite)

Potreban nam je ruter a ne svič zbog punog signala WiFija u pomoćnom.

Mene zanima da li je ovaj wifi 6 modem (sa slike) gigabitni po portu, a zapravo multigigabitni ukupno?

kad kupim nov ruter, npr. gigabitni da li ću deliti ovih gigabit sa trenutnog pc povezanog lan porta i tog drugog vezanog na lanu ili će oba računara izvlačiti full protok 750-950MB/s u isto vreme?
Moj box koji je odmah do rutera bih vezao wifijem.

Da li će ovo raditi kako sam zamislio?

Jel može preporuka za neki povoljan a dobar ruter?
Radovi su u toku i za par dana moramo da odradimo sve.

Hvala puno.

Prilozi

• PXL_20250309_173246659.RAW-01.COVER.jpg
    PXL_20250309_173246659.RAW-01.COVER.jpg
    77.3 KB · Pregleda: 143
Poslednja izmena:
Pa ako imaš paket od 2,5 Gb imaćeš na portu 1Gb, a na WiFi ostalo...ili na drugom portu još 1Gb, u suštini imaćeš na tom novom ruteru sigurno 1Gb uvek

Ono što ja koristim i za šta mogu dati preporuku je:

Archer AX73/AX5400 Dual-Band Gigabit Wi-Fi 6 Router

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: pmb
@pmb uradi sledeće:
  • Kupi naj jeftiniji 100Mbps switch, možeš i 1Gbps switch al mislim da čak nema potrebe. Poveži ga na jedan port ONT-a, i na njega sva 3 Laki STB-a. Biće i više nego dovoljno mesta za saobraćaj za sva 3 STB-a, nema potrebe da trošiš portove na ONT-u.
  • Ostavi računar povezan direktno na ONT (na gigabitnom LAN-u)
  • Pomoćno odeljenje poveži na treći port ONT-a, i preko tog kabla poveži dodatni ruter tamo.

Tako ćeš dobiti sledeće:
  • TV box-evi će koristiti ukupno najviše 100Mbps (mada OTT strimovi troše realno oko 6-8Mbps svaki)
  • Na računaru ćeš imati do oko 950Mbps
  • Na dodatnom ruteru u pomoćnom odeljenju imaćeš još do 950Mbps.
  • Imaćeš još jedan slobodan gigabitni LAN port na ONT-u.

Mislim da je ovo nešto optimalno za tvoje zahteve.

Uh, kad malo bolje sagledaš situaciju i pitaš nekog ko se razume, ispade da stric i njegovi na spratu iznad mene, ladno da smo mogli malko jači orion paket i da opušteno delimo trošak pretplate. 500-600e da uštedimo kroz ugovor
Ovako je on vezan na supernovu kabl 70MB/s koja nikad neće uvesti optiku u Borči , a plaća račun ko mi :D
reci mi @poglavicas jel bi možda i ovaj cat 6 50m kabl bio ok? https://www.stamteh.rs/kupi/ugreen-nw102-cat6-utp-ethernet-kabl-50m-275524
tu da se uštedi 3k.
hvala

Ne vidim zašto ne bi mogao takav kabl, ima samo par stvari za znati:
  • Ako je kabl za unutrašnju upotrebu, nije veliki problem da bude napolju, osim ako je direktno izložen sunčevim zracima. Ako ga dodatno ne zaštitiš i pustiš direktno na sunce, lepo će kroz recimo 2-3 godine početi da se kruni izolacija kabla, te može da uđe voda (ali će idalje raditi, ako do konektora sa obe strane ne stigne vlaga. Nakon 5-6-10 godina će već i sama izolacija provodnika početi da propada pod dejstvom UV zračenja. Onda već neće više raditi. Ako imaš deo gde ne možeš da zaštitiš kabl od direktnog UV zračenja, izaberi neki za spoljnu upotrebu (skuplji su).
  • Da li postoje jaka atmosferska pražnjenja tu kod tebe? Potencijalno može nekad (kad ne budeš imao sreće) da se indukuje veliki napon u kablu. Postoje neka rešenja za to, ako smatraš da postoji potreba.

• Like
Reagovanja: pmb
@Mihailo11 Uslovi su da platiš 20.000 din (ili koliko su već upisali u ugovoru) za troškove uvođenje usluge, za početak 😂😂😂 pa onda rente i razlike u ceni paketa.

Ovaj cenovnik baš nenormalan. Ja plaćam 50/8 za 1600 već nekoliko godina. Mada je beotel bio i ranije najjeftiniji, jer se sećam da sam im nekad slao mejl da ću preći u beotel ako ne spuste cenu.

Ovaj cenovnik baš nenormalan. Ja plaćam 50/8 za 1600 već nekoliko godina. Mada je beotel bio i ranije najjeftiniji, jer se sećam da sam im nekad slao mejl da ću preći u beotel ako ne spuste cenu.
Sad je kod konkurenta samo net toliko jeftinije.

Prilozi

• Screenshot_2025-03-13-01-03-58-326_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2025-03-13-01-03-58-326_com.android.chrome.jpg
    62.2 KB · Pregleda: 90
Evo i mene u Orionu,podešavam sve uredjaje.Buni me uTorrent,sporo skida,verovatno treba da ograničim brzine downloada i uploada.

Evo i mene u Orionu,podešavam sve uredjaje.Buni me uTorrent,sporo skida,verovatno treba da ograničim brzine downloada i uploada.
Nista ne bi trebalo da ti je ograniceno sem samih torenata dal imaju dovoljno seedera na kvalitetnim vezama
mozes testirati na neki test torentima koji su uvek na maksimalnim brzinama
recimo:

Meni ide oko 106 MegaBajta/s

Nista ne bi trebalo da ti je ograniceno sem samih torenata dal imaju dovoljno seedera na kvalitetnim vezama
mozes testirati na neki test torentima koji su uvek na maksimalnim brzinama
recimo:

Meni ide oko 106 MegaBajta/s
Skidam sa privatnih trackera gde je dovoljan i jedan seeder da ide punom brzinom.HDbits,PTP..
U Kodiju sve radi kako treba

To ti je kao da kažeš treba mi samo jedan igrač u timu i da sve ide kako treba... Ako je taj igrač Mesi, možda, ali ako je neki od naših, neće da ide...
Otvori port, i to igra ulogu.

Ja sam uspeo da zamenim ruter Huawei stari za WiFi 6 vatijatnu ali je bilo problema sa zaposlenim koji je ugovorio termina da dođe pa nije došao onda sam ja digao veliku frku i onda su to uradili. Zvao sam ih 5 puta i oni me stalno prebacivali na prodaju. U call centru bi trebalo da rade malo ozbiljniji ljudi ne mogu deca od 20 godina da rade koji.

Ja sam odmah dobio novi ruter i nisu u pitanju bili portovi.Za sada sve ok.

Nazad
Vrh Dno