Šta je novo?

Orion Telekom (nije tema za Orion TV aplikaciju)

Orion isto kao i Telekom Srbija. Rekli su da nece biti povecavanje cena a nakon nekoliko danad ipak se odlucili za poskupljenje. Sve prevaranti...

1:18:00 Orion: ''Mi nismo išli u smeru povećanja cena i ne možemo. Zato što je prosto referentni nivo konkurencije takav kakav jeste i radićemo sve ono što možemo kao i što kaže Vlada i Dejan, da optimizujemo svoje poslovanje što je bolje moguće''

Pa i nisu povecali cene, optimizovali su poslovanje dodavanjem nove usluge koju moraju svi da koriste u vidu odrzavanja mreze :ROFLMAO:

Inace, konferencija cela red kukanja, red mi smo inovatori, radimo kao startap....

Uz zahvalnost na dosadašnjem poverenju, obaveštavamo vas da smo usled povećanja troškova poslovanja nastalih zbog rasta cena proizvoda i usluga na domaćem tržištu, doneli poslovnu odluku o povećanju cena usluga poslovnim korisnicima od 10%.

"Poštovani korisnici,

Ovim vas obaveštavamo da će od 01.11.2022. za sve Orion telekom korisnike koji uslugu ostvaruju preko Orion telekom internet servisa biti naplaćena usluga održavanja i podrške kao posebna stavka na mesečnom računu.

Ova usluga je do sada bila deo i bila je naplaćena kroz sve mesečne pretplate u ponudi Orion telekoma gde je 250,00 RSD od ukupno naplaćenog iznosa pretplate (sa PDV-om) bilo predviđeno za pružanje usluge održavanja i podrške."

pa taj bezobrazluk zvani "odrzavanje" je uhvatio maha u Srbiji. Sada moramo da placamo i odrzavanje elektro mreze elektrodistribucije... pa ko nama placa odrzavanje nase imovine ??? Sta se mene tice sto oni imaju troskove odrzavanja ? To je njihov problem, mene interesuje cena proizvoda na trzistu. Sada mogu svi tako da se postave, pa kada poslodavac trazi radnika, ovaj da pored plate trazi i troskove odrzavanja porodice, stana, domacih zivotinja... kakav je to bezobrazluk ? I po kom to zakonu oni rade, narocito sto na sav glas reklamiraju cene "najpovoljnijih usluga" a kada dodju do musterije i potpisu se ugovori, onda to vise za njih ne vazi. I nisu samo oni, nego se taj bezobrazluk siri, pa placas sve i svasta kao odrzavanje, a u stvari od toga nemas bas nista osim troskova koji su njihovi troskovi poslovanja, sta se to mene tice, ako im se ne isplati ne moraju da rade, svi imamo troskove poslovanja jel treba svi to da dodamo u svoje cene ? Sada ce za njima i ostali provajderi to da uvode, bez obzira sto i bez toga imamo medju najvecim cenama u evropi.

Pozdrav.

Da li je mozda neko na onom njihovom optickom internetu bez ugovorne obaveze? Kako to radi, u smislu, da li je stabilna veza? Ne puca internet pa da ga nema dugo?
To su ovi Slobodan, Slobodniji.. paketi. I da li to mora preko kabla da ide, preko fiksne telefonije ili ne? Ili da mozda uzmem neki drugi paket, ali da ne ide preko kabla/fiksne telefonije?

Hvala unapred na odgovorima.

@TwoDolphins Bukvalno 5 komentara pre to tvog je postavljeno pitanje za prepaid optiku. Al aj ni prethodnom korisniku niko nije odgovorio iole konkretnije pa ću ja ponovo da "gušim temu".

I da li to mora preko kabla da ide, preko fiksne telefonije ili ne?
"Slobodani 1 ,2, 3" paketi nemaju veze sa fixnom telefonijom, inače ne bi bio optički internet nego DSL net. I to su paketi koji nude mogućnost uzimanja i korišćnja samo internet usluge. Dakle ne možeš da uzmeš i "fixnu"u telefoniju i/ili TV uslugu da sve bude na jednom ugovoru i da se plaća u prepaid režimu. Postoji OrionTV kao odvojena prepaid usluga.
Dakel, to je u prvom planu optički internet tj FFTH međutim kasnije je Orion pre svega po gradovima za zgrade gde nisu ušli sa optičkom mrežom i ne daju im da uđu počeo da fura varijantu da na krov zgrade stavljau WiFi antenu od koje dalje idu mrežni kablovi (dakle UTP, LAN kabl ne fiber/optički) a sami paketi su isti kao za FTTH. Zavisi od konkretne adrese šta od ta 2 načina realizacije internet usluge koriste. Neki kabl ti uvode u kuću, sad da li je optički/fiber ili UTP/LAN/mrežni kabl zavisi. Cena je ista, paketi su isti "samo" su u opticaju 2 različite tehnologije za realizaciju internet usluge.

Tako da prva stvar koju treba da proveriš sa Orion podrškom je koja od tih tehnologija je dostupna na tvojoj adresi, ako je i dostupno bilo šta od te 2 varijacije. Znam sigurno da ima Orion optike po NS samo nisam u toku u kojim sve naseljima. Ako te nude WiFi sa brzinama ispod do 30 Mbps ili DSL onda to znači da na tvojoj adresi nemaju ni pravu, FTTH optiku ni tu "lažnu optiku" (ta varijanta sa antena na zgradi + mrežni kablovi u stan).

Što se tiče iskustava sa "optikom bez optike" to ne mogu da komentarišem jer nemam direktna iskustva, to će morati da ti se jave ljudi koji koriste tu varijantu... Ja se samo sećam da je bilo par negativnih komentara ovde kad je bilo neko veće nevreme pre par meseci. S druge strane po lepom vremenu kačili su ljudi speedtestove sa toga gde je ping bio niži nego meni na selu sa FFTH, tako da...

Što se tiče baš optike optike (= dakle varijante tih prepaid paketa gde ti u stan/sobu uvode baš optičko vlakno) iskustva će da variraju zavisno od tvoje adrese, kakvo im je stanje mreže tu gde živiš, koliko korisnika, bla bla... kao i kod svakog drugog provajdera. Nekima radi bez greške 1 Gbps u bilo koje doba dana dok drugima od 500 na papiru uveče bude tipa 200 Mbps. Slična priča važi i za količinu prekida i dužinu istih kad se dese.

Što se uslova tog prepaid ugovora tiče i uvođenja takvog paketa: kao što piše na web stranici plaćaš uvođenje / "setup" jednokratno. Cena zavisi od izabranog paketa. Kad im uplatiš setup taksu zovu te telefonom da se dogovorite oko termina za uvođenje kablova. Nemaš ugovornu obavezu. Nije moguće da bez potpisivanja novog ugovora po potrebi od meseca do meseca da menjaš paket / brzinu interneta (da se šetaš između 200, 500 i 1000 Mbps), za tako nešto mora potpis drugog ugovara za tu novu brzinu koju želiš. Ne moraš da plaćaš svaki mesec možeš da preskačeš mesece kad tipa nisi na toj adresi ili nisi u Srbiji uopšte (dakle idealno za ljude koji dođu u Srbiju preko leta samo i slične varijante, ako baš imaš "vikendicu" a da je tu dostupna Orion optika onda i za vikendicu može ) tj imaš fore / imaš pravo da vežeš i do 23 meseca za redom da nisi platio uslugu a da i dalje nije došlo do raskida ugovora, tek kad premašiš tu cifru dolazi do raskida ugovora i očekuje se da vratiš opremu (ONT / ruter).

Plaćanje paketa se radi ili platnom karticom na https://prodavnica.oriontelekom.rs/ ili pomoću uplatnica / e-banking tako što generišeš poziv na broj i ostale podatke za uplatu na https://predracun.oriontelekom.rs/public/predracun/default.asp

Znači, nema računa, nema e-računa.

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru.

Meni je logicno da optika ne ide preko kabla/fiksne telefonije, ali eto MTS kaze da optika mora preko fiksne telefonije.

Meni bi bilo idealno da mogu internet da setkam, i da kazem, e, naredna 2 meseca preskacem, nisam u gradu, zemlji, i da ne moram to da placam uzaludno sto mi se desavalo sa mts-om, jer sve moze pre potpisivanja, a nakon toga ne moze ili sam ja bas uvek nailazila na bezvoljne operatere... Ne mora biti ni optika, samo da je stabilan net koliko toliko i da nema cestih prekida u radu. Videla sam da ljudi imaju i one prenosive modeme, bezicne, napune baterije i koriste internet i na laptopu i na mobilnom kad su na planini i zavrsavaju poslove online (rad u nekom cms programu).

Ne ide ni kod MTS optika preko fixne telefonije (čak šta više kontra je: usluga fixne telefonije radi kroz optičko vlakno i više nije klasičan fixni nego takozvani BBTF = radi i fixni preko internet signala pa kad nema interneta ne radi ti ni fixni), već "samo" MTS uslovljava korisnike da je usluga fixne telefonije primarna usluga koju moraš da im platiš da bi imao kućni net ili TV uslugu. Prosto: može im se, neće da se odreknu zarade.
Samostalnu internet uslugu bez dodatnih uslovljavanja a da je pravi kućni net a ne "kućni" 4G od Telenor/Yettel, MTS i VIP/A1 nude Orion, Supernova i mooožda još poneki među ovima što su preostali od manjih provajdera po Srbiji a da ih nije kupio Telekom i uglavio u Supernova brend. Pa eto raspitaj se da li je nešto i šta konrektno od tih provajdera dostupno na tvojoj lokaciji. Ja lično bih izbegavao 4G "kućne" interneta ali opet, ima ljudi kojima i to ispunjava prohteve. A s obzirom da pročitah malopre da se na MTS temi žališ na brzinu od 20 Mbps teško da bi bila zadovoljna sa 4G varijantama jer tek je tu brzina negarantovana i promenljiva i obično neupotrebljiva u većim gradovima zbog opterećenih baznih stranica.
Pošto spominješ MTS hibrid pretpostavljam da su ti pri toj seobi uvalili onu varijanu DSL net (10-20 Mbps koliko već može kod tebe da izvuče kroz "paricu" fixnog telefona) + koliko preko toga navuče kroz SIM karticu koja je u istom tom hibridnom ruteru?

Varijantu sa preskakanjem plaćanja koliko sam ja informisan u Srbiji imaš samo ove spomenute Orion prepaid pakete + VIP/A1 "Vikend Net" koji aktiviraš dodatke po potrebi... mada je ta varijanta ubedljivo najskuplja jer mesec dana dodatak košta 3500 din:

Kod:
https://a1.rs/privatni/internet/vikend_net

https://a1.rs/privatni/internet/internet_dodaci?family=9&plan=16&duration=&recurring=0

A1 4G čudo je dostupno praktično bilo gde u Srbiji, e sad koje ćeš brzine gde izvlačiti niko ti ne garantuje i to varira od sjaja (ako zabodeš u neko manje naselje) do očaja (po BG, NS, Niš centralnim delovima). Orion optikom i "optikom negde kilometar oko tebe" pokriva daleko manju teritoriju.

p.s. Klasičan Orion WiFi ne bih uzeo nikad pa i da je alternativa da nemam nikakav internet. Mobilni net je bolji do tog đubreta.

Poslednja izmena:
Jeste, to su mi uvalili, to nije ni dobacivalo do 20mbps, ali ajde i to, nego sto je pucalo toliko cesto da sam ludela. Pa prica kako imam prestar laptop, i promenim firmu u medjuvremenu, dobijem mahera od laptopa, i sve isto. Pa su nesto stelovali oko samog prikljucka, kao do toga je bilo, direkt prispojili zice, odem opet da merim, isto, i to sve vreme sam na kablu! Video je i covek koji je resavao sve to. Ja razumem da nisu oni nista krivi ni tehnicka sluzba, podrska, niko od njih. Ali ovi koji prave te pakete treba da znaju sta sve ne radi, kakve usluge korisnici zele tj. potrebni su im, ili je komunikacija izmedju 2-3-5 koliko vec departmana losa.

Mene to nervira, sto nece da se odreknu zarade, a ovamo gube korisnike jer ovi prelaze na nesto em povoljnije, em koriste samo ono sto im treba.. Meni je to cisto ucenjivanje i manipulisanje.

Gledam na njihovom sajtu imaju neki Kucni net, meni operater kaze da imaju samo ovo sto su mi predlozili, jer sam bila u fazonu, ajde samo net da imam, a mobilni cu onda ili na pripejd ili uzeti neku karticu preko koje cu imati mobilni net kad mi zatreba. I sad ne znam da li da se napravim na skota i budalu i odem i kazem da necu da produzujem ugovor i dodjem onda sledeci dan i uzmem box 3, jer kao novi sam korisnik. Jer ovako me bukvalno kaznjavaju sto prelazim sa box 4 na box 3, i ne daju mi 10 meseci (sad kazu da je to za nove korisnike, a negde sam nasla da novi imaju 12%) dobijem samo 1 mesec 50%, a tih 50% je realna cena i pravi real deal... Ja treba oko 4000 da placam za 2 usluge koje cu koristiti i jednu koju ne koristim.. Stvarno preteruju.. Da je bar 3000 za te tri usluge, pa da kazem, ajde pogledaju kroz prste za tu fiksnu telefoniju..

a ovamo gube korisnike jer ovi prelaze na nesto em povoljnije, em koriste samo ono sto im treba
Da bi korisnici mogli da odu predoslov je i da imaju kod koga drugog da odu, a poželjno je i da to drugo ne bude lošije nego ovo sa čega odlaziš. A popriličan broj korisnika u Srbiji nema alternativu Telekom DSL internetu, ili ne daj bože da im je jedina dostupna tehnologija WiFi. A MTS / Telekom očigledno igra na tu loptu: da korisnici nemaju alternativa i da je većina koja je mogla da ode na bolje već otišla. Plus ceo ovaj fenomen to kružnje korisnika koji imaju 2 ili više ok opcije pa se sele svaki 2 godine kod drugog gde dobijaju uslove koji važe za nove korisnike. Pa se ni MTS ni SBB ne uzbuđuju previše što im ti kao pojedinac odlaziš kod konkrencije jer znaju da u kontra smeru dolazi neko drugi i njima dođe na manje-više isto.
Lako je birati i biti zadovoljan kad u zdradi imaš izbor tipa MTS optika, Orion optika, Supernova optika i SBB šta god (još ako je i to optika koja je kod SBB-a još uvek retkost).

Pre pojave tih 4G "kućnih" internet paketa ogroman broj ljude je imao izbor DSL net sa brzinama do 10 Mbps ili neki lokalni WiFi raspad, sad makar na papiru imaju i 4G 3 različita provajdera kao alternativu pa mooooožda neki radi prihvatljivo dobro. Meni lično 4G net nije prava alternativa za koju bih se odlučio kao bolja opcija od DSL neta ali eto ja sam pre pojave Orion optike imam sreću da mogu da koristim 50 Mbps DSL iako živim na selu pa spram toga imam i stav takav kakav imam. Da sam među nesrećnicima kojima Telekom isporučuje 2-5 Mbps i 30 prekida dnevno onda bi mi sigurno "nekad 5 ali nekad i 65 Mbps" 4G net delovao primamljivo.

A1 "Kućni net" paketi su klasika postpaid sa ugovornom obavezom. "Vikend net" je varijanta za to što si spominjala "platim kad mi treba, kad ne treba ne platim". Plus je potencijalni faktor i to što je Vikend net "flatrate" / bez ograničenja potrošnje a Kućni net paketi imaju mesečni limit gigabajta u koji se ja lično ne bih uklapao.

Poslednja izmena:
Ne znam vise ni u kojoj sam temi.. Znaci, onda nista od A1.. jer ako ima ogranicavajuci mesecni limit, a da sedim tokom vikenda i radim jer je tada flatrate..

Hvala na pomoci!

@TwoDolphins Heh, izgleda da me nisi dobro razumela: Paket / usluga se zove "Vikend net" i funkcioniše na fazon imaš dostupne dodatke od 1,2, 7 i 30 dana interneta. Znači sklopiš ugovor, kupiš taj MiFi uređaj od njih, i dalje aktiviraš šta ti treba kad ti treba (kad si aktivirala dodatke dođe ti račun na kraju meseca? ako nisi aktivirala ništa nema računa/ nema zaduženja taj mesec), flatrate je koliko uspeš da potrošiš za tih X dana koliko si platila paket potrošila si. Plaćaš za vremenski period a ne za količinu podataka. Nije flatrate samo vikendom, bilo koji dan u nedelji radi isto.
Zašto su marketinški magovi A1 izabrali taj brend to pitaj njih :D :D Valjda da signaliziraju da je taj paket prikladan za povremenu upotrebu, kao sekundarni net kad odeš negde.

A "kućni net" nije flatrate ni vikendom, nego imaš mesečnu kvotu saobraćaja (tad je brzina interneta maximalno onoliko koliko je definisana paket, a kad spucaš gigabajte ograniče ti brzinu na beše 2 Mbps?? do kraja messeca tj do isteka obračunskog perioda) i plaćaš mesečni račun i nema preskakanja meseca. Dakle klasična postpaid fora samo što nije "flatrate" kao pravi tj klasični kućni inerneti SBB-a, MTS-a, SUpernove...

Poslednja izmena:
Poslao sam mail za izuzeće od novih stavki na računu ali kažu nije moguće i važi za sve... Ovo su profi hoštapleri...

IMG_20221004_220622.jpg

Inače imam postpaid triple start paket (optika je sa kablom u stanu) ali mi ugovor ističe 9.11. pa možda me čekaju pred istek da mi "učine" i smanje tu stavku ako opet produžim ugovor 😆

Poslednja izmena:
Ja rekao ocu da reaguje i kaže nazvao ih je, nije ni završio izlaganje kad ga je prekinula žena koja se javila i rekla bez brige, bićete izuzeti od poskupljenja. Možda su ispunili kvotu

Blok 45. Orion optika od kako se je Targo pukao. Istekla im ugovorna obaveza pre nekih 2 meseca i oni samo podigli cenu. Pre neki dan otisli do poslovnice i podneli zahtev za otkaz. Vrlo ljubazni bili u poslovnici ali otkazni rok je 30 dana. Par sati kasnije zovu ih Oriona, nude novi ugovor 12 m po staroj ceni, pa 1 mesec za 1 rsd, 3m za 1rsd, 8m za 1rsd i na kraju ih pitali evo kazite vi sta zelite da obnovite ugovor. Nisu obnovili :)

svaka im čast
ako imaju uslova neka uzmu mts optiku sa X meseci po dinar - nznm koliko je to meseci
video sam da u blokovima uvodi i SBB optiku pa neka se raspitaju ako nisu konzumenti Arena

Hvala ljudi na pomoci.

Sad gledam taj Vikend net A1, dobra je ta zamisao da mogu ruter nositi gde god, ali sta ako nema struje da zabodem ruter.. Iako to stvarno deluje strava. Do sada sam koristila hotspot preko mog telefona i mobilnih podataka kada mi treba nesto hitno, a ide preko laptopa, inace sve preko mobilnog.

Orion optika je sada u igri, i uskocio je i Yettel, isto optika. Uveli su (mts) pred leto optiku na ovoj adresi, pa bih mozda i u Yettel, ili Orion. I da mi svane!

Hvala ljudi na pomoci.

Sad gledam taj Vikend net A1, dobra je ta zamisao da mogu ruter nositi gde god, ali sta ako nema struje da zabodem ruter.. Iako to stvarno deluje strava. Do sada sam koristila hotspot preko mog telefona i mobilnih podataka kada mi treba nesto hitno, a ide preko laptopa, inace sve preko mobilnog.

Orion optika je sada u igri, i uskocio je i Yettel, isto optika. Uveli su (mts) pred leto optiku na ovoj adresi, pa bih mozda i u Yettel, ili Orion. I da mi svane!
U vezi A1 vikend neta: taj mifi ruter ima svoju bateriju, tako da kada je napunjena, imaš par sati rada.

Hvala Vam što ste odvojili vreme da nas kontaktirate.

Od 01.11.2022. za sve Orion telekom korisnike koji uslugu ostvaruju preko Orion telekom internet servisa biće naplaćena usluga održavanja i podrške kao posebna stavka na mesečnom računu.

Usluga održavanja i podrške podrazumeva:

• konstantni nadzor, unapređenje u skladu sa tehnološkim razvojem, kao i intervencije po potrebi, na infrastrukturi preko koje se pruža internet servis krajnjem korisniku.
  • dostupnost kontakt centra i stručnu pomoć u predviđenom vremenskom rasponu.

Usluga održavanja i podrške za WIFI pristup iznosiće 300.00 RSD (cena sa PDV-om).

Zahvaljujemo Vam se na razumevanju i nadamo se da ćemo uspešno nastaviti saradnju i opravdati Vaše dosadašnje poverenje.

Lep dan Vam želimo

Poslao sam mail za izuzeće od novih stavki na računu ali kažu nije moguće i važi za sve... Ovo su profi hoštapleri.
obrazlozenje im je krajnje licemerno. Do sada smo vam odrzavanje uracunavali u cenu pretplate, a sada cemo vam to isto naplacivati i van pretplate. Dva puta naplacuju istu uslugu. A cena paketa navodno ostala ista, samo malo uvecana za 20% pre par meseci. Da su rekli usled povecanja troskova za struju i benzin, pa da kazemo hajd' inflacija, al ovo zvuci krajnje bedno.

Evo poslao im i ja email za onih 350din, i rekli mi da SVIMA povecavaju, ali da su spremni da ponude specijalne uslove za stare korisnike da im javim kad mogu da me zovu

Rekoh ja samo napismeno da imate, da posle kada/ako bude frke imate na šta da se pozovete sa Ratel-om. Isto to napisah i u MTS temi, jer "trust me dude" ne verujem ni porodici više.

Generalno je to dobra stvar, ne za vas kojima nece da ostave staru cenu jer su ispucali kvotu ocigledno pa ce vam nuditi neke gluposti, nego jer im je prvo povecanje proslo lagano, a sad vec vide da ipak nece biti tako lako... Mali korak za pojedinacnog korisnika ali veliki za internet zajednicu...

Mene nece da oslobode i to su me zvali,ali sam im rekao da mi to isto napisu putem mejla i da imam pravo na raskid ugovora bez penala, tako da sad cekam da odgovore na mejl. Sto meni dobro dodje jer ja placam paket trio skuplje nego neki drugi korisnici,tako da ce mi dobro doci.Em placam skuplje i jos da placam dodatno 350 dinara,e pa mnogo bi bilo.

Ne treba ti taj mail, dovoljno je obavestenje na sajtu, odes u poslovnicu, pozoves se na clan zakona koji sam okacio i pozdravis ih...

Važi li to poskupljenje i za ADSL korisnike?

Ne treba ti taj mail, dovoljno je obavestenje na sajtu, odes u poslovnicu, pozoves se na clan zakona koji sam okacio i pozdravis ih...
Bio sam danas i pozdravio ih...Ovde ce me kostati 24 meseca 2000 ,a ovi me drali 3050 svaki mesec,dok su neki sve ovo sto sam imao placali 400 ili cak i vise dinara manje od mene,plus jos poskupljenje od 350 din,e pa mnogo je kume.

Poštovani,

Javljam Vam se povodom našeg prethodnog razgovora. Dogovor je da nastavite korišćenje naše usluge po trenutnoj ceni bez povećanja. Cena koju nastavljate da placate je 1,868.99. Izuzeti ste iz poskupljenja koje je trebalo da nastupi 01.11.2022. godine.

Pozdrav,

Samo budite uporni. Nekima ne odgovaraju na mail, pa zovite onda. ko placa paket 1500din, 350 je ogroman procenat

Nazad
Vrh Dno