Šta je novo?

Orion Telekom (nije tema za Orion TV aplikaciju)

Ako ništa nisu menjali skoro onda bi trebalo Eltex NTU-RG-1421G-Wac koji je dual band.
Što se brzine tiče na 5ghz izvlači svih 100mbs bez problema, brzina konekcije na računaru/telefonu pokazuje do 450mbs zavisno od daljine od rutera i uređaja koji je povezan.
2.4ghz nisam obraćao pažnju pošto je retko koji bitan uređaj zakačen tako ali tu računaj 70mbs min.
Ne znam koliko si upoznat sa wifi protokolima, tipovima autentikacije kao i uslovljenosti brzine od samih mrežnih kartica uređaja koji se kače na ruter... To je već tema za sebe ali poenta je da wifi kada su u pitanju veće brzine nije kao kabl koji je plug and play.
Uostalom kad te budu zakačili najbolje se onda javi ako budeš imao problema.
Ovako možemo samo da nagađamo kako i da li će ti wifi raditi kada ne znamo koji konkretno uređaj ćeš dobiti kao i koje uređaje ti sam koristiš.

Sve ja to razumem, ali ne razumem da komsija i pored urgencije ne moze da izvuce vise od 45mbs preko wifi-ja na 5GHz? Zato sam i pitao da li imate dual band uredjaje i koliku brzinu imate preko wifi. Ako budem cekao sta ce da mi donesu i ugrade, a to ne moze da ostvari priblizno projektovanu brzinu, onda nema svrhe ubacivati optiku. To mogu da dobijem i preko kabla.
Kakva je situacija kada se njihov uredjaj stavi u bridge mode i poveze neki svoj ruter. Da li tu moze nesto da se dobije na brzini?

Ovako je kod mene, 100 mbps max na wifi. Paket je 200/20. Već pri uvođenju mi je tehničar rekao da iz nekog razloga ne može više od 100. Meni realno svejedno.
08e7edc36e08f7d2300f74b60ecc789d.jpg

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Ovako je kod mene pored rutera, 100/10
http://www.speedtest.net/my-result/i/2536736193

Inace, imam problem sa wi fi dok na primer, listam instagram. Udjem u neku sliku, a njoj treba par sekundi da se ucita. I to se desava cesto i bas mi nije jasno.

Dok sam imao Beogrid 30/30, sve je ucitavalo instant. Isto i kad prebacim na 3G/4G, a ovde 100Mbs moram da cekam da se ucita. Nidje veze...

Poslednja izmena:
Ima ali na primer, ako hoces da promenis naziv wi fi mreze, uvek se posle kraceg vremena samo vrati na default name. Ne znam da li je tako i sa ostalim podesavanjima.

Ima ali na primer, ako hoces da promenis naziv wi fi mreze, uvek se posle kraceg vremena samo vrati na default name. Ne znam da li je tako i sa ostalim podesavanjima.

Nije tacno,kod mene stalno stoji kako sam i namestio.
To je bio problem sa novim firmware-om,kada su mi vratili na stari sve radi kako treba.

Sve ja to razumem, ali ne razumem da komsija i pored urgencije ne moze da izvuce vise od 45mbs preko wifi-ja na 5GHz? Zato sam i pitao da li imate dual band uredjaje i koliku brzinu imate preko wifi. Ako budem cekao sta ce da mi donesu i ugrade, a to ne moze da ostvari priblizno projektovanu brzinu, onda nema svrhe ubacivati optiku. To mogu da dobijem i preko kabla.
Kakva je situacija kada se njihov uredjaj stavi u bridge mode i poveze neki svoj ruter. Da li tu moze nesto da se dobije na brzini?

Trebalo bi da mozes da izvuces veci protok, kao sto je i par ljudi pokazalo ali za to niko ne moze da ti garantuje. Prosto ako radi, radice. Inace niko ne ogranicava brzinu namerno preko wifi, to je limit wirelessa.Isto tako ti mozes da budes na 5-6m od rutera i sa dva zida izmedju, tu budi srecan ako dobijes i 30-40 mbps mbps na 5ghz. Opet, zavisi od uredjaja i okruzenja i to naravno nema veze sa paketom tipa imas paket od 50 mbps, preko wifi imas max 35-40 pa se prebacis na 500 mbps (primer) i ocekujes 350-400mbps itd.

Sve u svemu, u prostoriji u kojoj je ruter/ont trebalo bi da izvlacis 80-100mbps na 5Ghz

O tome se i radi, sto bi trebalo da izvuce izmedju 80 i 100 mbps nq 5GHz, a on tek uz pojacanje signala izvuce 45 mbs, a na metar od rutera bez prepreka? Zato sam i pitao koliko izvucete na wifi?

Ima li neko informacije šta je sa Ring+, odnosno sa SIP - fiksnom telefonijom van orion mreže?
Hoće li uopšte proraditi i radi li se na tome?

36db799d154e4d1c3debf0dbb666a9d9.jpg

Izgleda krecu agresivnije i van BG

Kod mene ring+ radi bez problema evo sad sam upalio aplikaciju posto je koristim po potrebi a ja sam van orion mreze
pozdrav

Capture.PNG

Mislim da daju i prvih 6 meseci 50% popusta ako "pitate".

Poslednja izmena:
Imam par pitanja prelistao sam dosta stranica, ali mi par stvari nije najjasnije. Naime, dolazio je akviziter u našu zgradu za uvođenje optike. Ono zbog čega bih prešao iz SBBa je CG-NAT.
Znaci pitanje za sve na optici je da li imaju adresu iz NAT opsega i da li su naculi hoce li biti NATovanja u skorijoj budućnosti?
Optički kabl ulazi i u stan? Da li se kabl kasnije može ustemovati u zid ili bi trebalo da se ponovo radi instalacija?
Svakako ću da se informišem o tehnologiji na netu ali samo neke osnovne informacije da imam.
Da li na njihov ruter mogu da nakacim svoj tp-link?

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

RING+

Nakon više od godinu dana, manje-više zadovoljavajućeg korištenja Ring+ aplikacije, više ne mogu da se prijavim tj da obavim poziv. Status je stalno "crven".

Ima li neko informacije šta je sa Ring+, odnosno sa SIP - fiksnom telefonijom van orion mreže?
Hoće li uopšte proraditi i radi li se na tome?

Dobio sam odgovor od ORION supporta koji (možda) rešava moj problem s logiranjem i zvanjem.
Kad se vratim u Srbiju, znaću da li je problem (u mom slučaju) samo u roamingu.

Aplikaciju je trenutno moguće koristiti isključivo iz Srbije jer u inostranstvu postoji određeni problem koji je u procesu provere.
Čim problem bude bio rešen, aplikacija će nastaviti neometano da funkcioniše.

A kada će to biti i da li zaista rade na rešavanju... videćemo, nadam se uskoro. :trust:

@akineki
Orion optika 200/20 na 5Ghz na 2 uredjaja bez problema pici 200mbit... komp u drugoj sobi isto 5Ghz brzina je oko ~100-120 ali ima zid izmedju i na kompu kartica umesto 2 antene ja imam samo jednu... pa je signal 3 crte
Brzina inace moze da bude i manja ako je tvoj prijemnik "losh" ja imam laptop sa intel wifi i samsung J7 oba pice 200 averovatno bi isli brze da imam 1Gbps net

@kovle
1. adresa je javna nije NAT, ni jedan provajder unapred ne rekalmira NAT ali posto mislim da imaju manje korisnika i nude vece brzine da im broj IP adresa nece biti problem bar za sad! (dok ne nagomilaju milion korosnika sto neverujem da ce se desit jer je ipak SBB+MTS monopolista)
2. kabal opticki se uvlaci u sobu gde ide ruter wifi... kabal ide uz zid kroz plasticne vodjice koje si 1x1cm i samolepive su pa se lepe za zid, mozes ih odlepiti i pomerat/seci ako ti je kabal dosta dugacak ali mozes biti pazljiv da ne prelomis opticki kabal (ima on u sebi ojacanje ali ne smes zgaznuti na njega sa cizmom na primer)
Taj kabal prvo ide do pigtaila jedne male kutijice i odatle ide ~1m do rutera
3. Na ruter ako zelis mozes kaciti i druge rutere sve je to isto kao i kod drugih provajdera, takodje 2.4 i 5ghz wifi je odlican tako da ti za ovo ne treba drugi ruter i imas 4 porta (1Gbps) za NET ako ne koristis TV

20180311_232647.jpg

Poslednja izmena:
Mi u firmi imamo taj eltex. Od prvog dana smo preimenovali WiFi mrežu i nije vratio na default, evo već godinu i više, koliko imamo fiber pristup.

Moze li neko ko je na Orionu (po mogustvu optici, moze i ko je na bezicnoj vezi ako mu radi ok) da proveri koliki je ping ka 104.160.142.3

Pinging 104.160.142.3 with 32 bytes of data:
Reply from 104.160.142.3: bytes=32 time=27ms TTL=56

Ping statistics for 104.160.142.3:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 27ms, Maximum = 27ms, Average = 27ms

Edit - Optika 200/20

Jeste, LOL server za evropu, ali izgleda da je u Americi?

Jel ima neko iz NS da ima Orion optiku? Da li su uopšte počeli po NS da rade?

Jel ima neko iz NS da ima Orion optiku? Da li su uopšte počeli po NS da rade?

Ima zovi ih, i vidi ko ti odrzava zgradu jer od toga najvize zavisi... ako predsednik da saglasnost oni uvlace optiku, znam da gde god homeunity odrzava da Orion i MTS imaju odobrenej da uvuku optiku
Ako nemate profesionalnog predsednika zgrade onda je malo komplikovano jer on treba da da saglasnot ili 51% potpisa stanara za uvodjenje optike

Bio je danas dečko iz Oriona, potpisali smo saglasnost sa predsednikom kućnog saveta, i ja kao klijent potencijalni.
Najverovatnije da će krenuti da rade u S.Kasapinovića a odatle i kod mene u I.Birčanina uskoro...? Javljam dalje...

Koristi li neko od vas Orionov WiFi internet na 5GHz sa Cambium ePMP 1000 antenom? Od pre 2 dana su antene dobile update firmware-a, tako da su se pametnjakovici dosetili i promenili default adresu za pristup podesavanjima antene. Ranije se pristupalo preko adrese 10.1.1.254. ali sada kad ukucam adresu ne otvara nista. Nasao sam neke informacije u release notes na sajtu proizvodjaca, tamo stoji sledece:

Prior to System Release 2.1, in both Bridge and NAT mode, the ePMP Device was previously accessible
through a local IP of 10.1.1.254 through the LAN port. Beginning with System Release 2.1, the local IP has
been updated to 169.254.1.1(/16).

Probao sam i ovu novu adresu, ali ni tu se nista ne desava. Verovatno su promenili default IP.
Zvao sam podrsku, rekli su mi da je poslovna politika firme takva i da ne mogu da mi daju adresu za pristup.

Potreban mi je pristup podesavanjima jer se antena nalazi prakticno na granici opticke vidljivosti sa baznom stanicom, i cesto dodje do gubitka konekcije, ili do konektovanja na neku drugu od Orionovih mreza(ima ih cetiri, A,B,C,D, a jedino mi je na B puna brzina), i onda moram manuelno da konektujem na najbolji mrezu.

Postoji li nacin da nadjem default IP, ili je jedino resenje da se odradi hard reset antene, pa da se naknadno izvrse sva podesavanja?

Dugogodišnji korisnik SBBa (duo paket 150/6), uzeo orion FTTH optiku pre nedelju dana.

Trio paket TV + Fiksni + Net 1000/100 - 4.200,00 dinara mesečno.

Daju 2 STB Uređaja + Eltex ruter.
Prezadovoljan brzinom kojom je sve odrađeno i trenutno nemam nekih zamerki na podršku (telefon + mail).

Međutim, što se tiče kućne mreže i rutera imam jedan ogroman Caveat Emptor za one sa sopstvenom opremom / mrežom u stanu.

Moja situacija pre oriona je bila sledeća:

U lokalnoj mreži na Asus XG-U2008 ruteru nakačeno sledeće
-Glavni komp na 10G
-NAS na 10G
-HTPC za filmove

Ruter ide CAT6 kabl u Mikrotik RB951G-2HND koji dalje ide u njihov Eltex.
WAN nije mogao da prebaci 500mbit downloada osim ako ne ubacim mikrotik u klasičan bridge.

Rešio problem slabog rutera kupovinom Mikrotik CCR-1009 uređaja. Download / Upload rade u *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*, podesio failover i sve funka osim uPnP-a.
Jednostavno, nema šanse da profunka jer se kolje sa eltexom + njegov portforward uopšte ne radi kako valja. Mora da se otvore svi portovi na njemu i da to nefiltrirano ide do mikrotika.
U kombinaciji sa time da ruter gubi podešavanja, ovo jelte nije rešenje.

Jedan SFP - GPON transiver kasnije + pppoe na mikrotiku, sve funka. kako valja.

Rezime:

Eltex ruter je *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*. Bez obzira što ima WiFi na 2,4 i 5GHz, signal je zaista slab u većem delu stana. Za one sa WiFi mrežom, moja preporuka bi bila prebacivanje postojećeg rutera u AP mod, pa onda na neki port u eltexu + povezivanje postojeće mreže kroz port u eltexu.
Ako hoćete da izbegnete eltex solucije koje ja vidim su sledeće:
1) Mikrotik sa SFP portom + SFP na GPON pa pppoe
2) Kupovina nekog GPON modema (ima ih za 20-50e na KP).

U obe situacije gubite fiksni (što, s obzirom na to da je trenutno 2018. godina, msm da ne predstavlja neki problem.

Što se tiče WiFija, da pojasnim neke stvari.

Upload od 100Mbit možete da izvučete na dobrom N ruteru uz pun signal, ili AC ruter (singl link).

Sve iznad 100mbit treba neki dual link WiFi (tipa ubiquity) i ofc odgovarajuća oprema u kompu / laptopu.

Nazad
Vrh Dno