Šta je novo?

Orion Telekom (nije tema za Orion TV aplikaciju)

Bili momci i povezali me na njihovu mrežu.

Orion optika supersonic paket 2gbps/0.75gbps, lokacija Bežanijska Kosa.

Za sad ovih par dana ekstra radi internet. Što se tiče televizije lošija je nego Eon u svakom smislu. Od kvaliteta slike do responzivnosti i upravljivosti aplikacije na TV-u (LG OLED 65C3) Ali šta je tu je, može da se gleda.
Na tvom LGiju sve je krs slika sem uhd ili 4K ;)

da primetim i da orion daje sve losije rutere korisnicima...

od huawei na pocetku pali su na sagem,
a sada daju preskromni TP link :sneaky:

kako se broj korisnika povecava oprema sve jeftinija.
mada laki box je bolji nego ranije...

Sto se tice televizije, meni tu sve deluje dobro nemam nikakvih zamerki na njihovu TV u odnosu na move i EON
Cak je i aplikacija vrlo brza i jako lepo radi, i svi kanali koji trebaju su tu, ne znam cemu toliko kritike na racun televizije.
ja bih bio najsrecniji kada bi rekli "ko hoce moze svoj ONT da koristi, parametri su ti i ti". Ustede taman na opremi a ja se ne zezam sa njihovim huawei djubretom i imam double nat

Da, doduše je server i proxy server ista adresa, port je 5060. Korisničko ime jeste telefonski broj, lozinka je šifrovana i pomoću ovog alata https://andreluis034.github.io/huawei-utility-page/ je moguće dešifrovati, ali kad tu lozinku upišem u nekoj SIP aplikaciji server odbija podatke. Ruter nema opciju da posreduje klijentima van POTS porta, tako da će teško ovo da ide. Hvala u svakom slučaju :)
  • Hvala na odgovoru, motivisao si me da probam sa tom desifrovanom sifrom i ukratko RADI i to vrhunski, i u mrezi i van mreze
  • Iz inostranstva nece to sam ocekivao da imaju neku zabranu ali to za mene nije problem posto imam privatni vpn ka kucnom kompu i opet dobra vest radi sa njega.
  • E sad da vidimo dal si na isti nacin dosao do sifre, bar na mom ruteru HG8245Q2 sam exportovao configuration file gde se moze naci pored telefona i ta sifra kobaja koju sam decipherovao sa tvojim alataom koji si poslao i to je to, radi mi na dva klijenta na pc Microsip i na telefonu Linphone, sve osnovno uneto samo server ip bez porta, username telefon, sifra , i ono bitno da sam izabrao UTP protokol nece da mi radi na ostalim.
  • Probaj pa javi ako nece, hvala na pomoci ipak se i kroz pitanje moze pomoci nekom :)

Može da se pristupi tom ruteru (tp link), bar u mom slučaju je bio otključan i tražio je da podesim master šifru pri logovanju na ruter. Uzgred kad su dolazili monteri, ova iz podrške izmenila wifi šifru sa one fabričke na nalepnici na "123456789" iako niko nije tražio kada je registrovala ruter. 10min smo pokušavali da se ponovo nakačimo na ruter ali bezuspešno dok je momci nisu zvali i skapirali zajedno da je izmenila bespotrebno

Poslednja izmena:
Zvali me danas jer mi sledećeg meseca izgleda ističe UO, trenutno plaćam 2100din 2,5Gb/0,75 (nisam doduše siguran za UL, možda je i 0,5, možda i 1, nigde ne piše na sajtu :D), a sada nude 1700din na dve godine za isti paket. Pristao sam usmeno, čekam da mi pošalju ponudu na mail.

Odavno ne daju više Huawei sad daju skromni tp link i zaključan pristup ruteru
Zato im ne dam opremu, dobio sam Wifi6 Huawei ruter uz 2.5/0.75 a sad ide tek sa 4gbps paketom.
Zvali me danas jer mi sledećeg meseca izgleda ističe UO, trenutno plaćam 2100din 2,5Gb/0,75 (nisam doduše siguran za UL, možda je i 0,5, možda i 1, nigde ne piše na sajtu :D), a sada nude 1700din na dve godine za isti paket. Pristao sam usmeno, čekam da mi pošalju ponudu na mail.
Meni je bilo toliko kad sam potpisao ali su bila dva poskupljenja, kako i dalje 2100?

E Lidija Orion, pa zar pred proslavu 5 godina "braka" me teraš da se svađamo? 😂😂

Pogledajte prilog 495984

Već 7-8 dana mi download ka serverima u Srbiji (Orion, SBB, Yettel, A1, SoX / Serbian Open eXchange... i Ratel Net Test naravno) sa izuzetnom MTS očigledno limitiran na 300-350 Mbps (samo oko 20:00 skokne preko 350 pa se vrati na taj limit) . Download van Srbije ok ( = 500 Mbps).

Slučajnost ili ne ali baš pre toliko dana su povezali novog korisnika u komšiluku.

I gle čuda 48h nakon slanja tiketa (13.06. tiket, 15.06. posle 06:00h sve ok) problem magično nestao 15.06. (16.06. nam je "godišnjica" 😂😂) a pre toga 9 dana stalno limit.

Screenshot_20250617_200228_Chrome.png

Lidija danas odgovorila na tiket i naravno šablonski kako su izvršene provere i nikakve "smetnje" nisu uočene. I pride kako ne priznaju speedtest.net niti Ratel Net Test 😂😂😂😂 ta merenja nisu "relevantna" 😂😂

• Hvala na odgovoru, motivisao si me da probam sa tom desifrovanom sifrom i ukratko RADI i to vrhunski, i u mrezi i van mreze
  • Iz inostranstva nece to sam ocekivao da imaju neku zabranu ali to za mene nije problem posto imam privatni vpn ka kucnom kompu i opet dobra vest radi sa njega.
  • E sad da vidimo dal si na isti nacin dosao do sifre, bar na mom ruteru HG8245Q2 sam exportovao configuration file gde se moze naci pored telefona i ta sifra kobaja koju sam decipherovao sa tvojim alataom koji si poslao i to je to, radi mi na dva klijenta na pc Microsip i na telefonu Linphone, sve osnovno uneto samo server ip bez porta, username telefon, sifra , i ono bitno da sam izabrao UTP protokol nece da mi radi na ostalim.
  • Probaj pa javi ako nece, hvala na pomoci ipak se i kroz pitanje moze pomoci nekom :)
Drago mi je da sam bio od pomoći :) i ja imam isti ruter, isto sam skinuo configuration file i našao lozinku pa sam je propustio kroz taj alat. Inače kad dobijem dekriptovanu lozinku ona ima posle poslednjeg slova nekoliko kvadratića, ne znam da li je to deo lozinke ili je prosto posledica dekripcije. Ukucao sam lozinku do tog prvog kvadratića u MicroSIP ali ne prolazi:
Screenshot 2025-06-17 205122.png
Inače ovo polje SIP Server ne prihvata IP adresu, prozor se iznova otvara ako tu unesem ovo što sam u domain, ali ako se stavi sip.sezampro.rs, čuva se ali opet, ne mogu da uspostavim vezu, dobijam Request Timeout. Ako probam da pozovem neki broj dobijem "blocked by admin".

@desp Nisu?

Rezultate merenja obavljene brzine preko internet sajtova odnosno webportal-a, ne možemo uzeti u obzir kao relevantne bez vršenja detaljne provere Vaše lokalne mreže

Važi samo "Lidija test"? 😂😂 Šta da priznaju kad njihova tehnička služba uvek donosi isti zaključak kad "urade" detaljan remote "monitoring" :

Prema izveštaju nadležne tehničke službe, a nakon detaljnog daljinskog monitoringa parametara i zabeleženih konekcija sa Vašeg korisničkog naloga, nije utvrđena smetnja u isporuci usluge za Vaš nalog na mrežnom delu Orion telekoma, odnosno utvrđeno je da se usluga za Vaš korisnički nalog isporučuje u skladu sa ugovorenim

Uvek je ovo odgovor na tikete koje i momentalno zatvaraju nakon tog šablonskog odgovora. Čak i pred kraj 2023. kad mi se svako veče mesec dana od 19-20h do ponoći download raspadao na ispod 15-ak Mbps zaključak uvek isti, to je samo u mašti korisnika (i speedtest i Ratel test rezultatima su iz alternativnog univerzuma?? ).
Ne bi priznali ni da je voda mokra a Sunce toplo.
Nego ako si dovoljno uporan posle X rundi "oni zatvaraju a ja otvaram tiket" samo "remote" srede problem a naravno pošalju isti šablonski odgovor gde negiraju postojanje "smetnji".

Drago mi je da sam bio od pomoći :) i ja imam isti ruter, isto sam skinuo configuration file i našao lozinku pa sam je propustio kroz taj alat. Inače kad dobijem dekriptovanu lozinku ona ima posle poslednjeg slova nekoliko kvadratića, ne znam da li je to deo lozinke ili je prosto posledica dekripcije. Ukucao sam lozinku do tog prvog kvadratića u MicroSIP ali ne prolazi:
Pogledajte prilog 496509
Inače ovo polje SIP Server ne prihvata IP adresu, prozor se iznova otvara ako tu unesem ovo što sam u domain, ali ako se stavi sip.sezampro.rs, čuva se ali opet, ne mogu da uspostavim vezu, dobijam Request Timeout. Ako probam da pozovem neki broj dobijem "blocked by admin".
- Hm meni radi i bez unetog tog parametra sit server, dovoljno samo pod domain, mada tada umesto online imam poruku idle i ne mogu primati pozive, ako nemas dole levo poruku da nije dobar username ili password onda
nije do sifre, inace ti kvadratici su visak i da kopiras bice prazna polja, znaci bez tih kvadratica je sifra u sustini.
  • ako ti pise online dole levo ili idle, onda si nakacen, nesto je drugo u pitanju, jel to sve probas pod orion mrezom ? i probaj mada meni nije ni to problem bio da na ruteru pod tim unetim podacima na voice disablejues tog usera da se nakacis u prevodu samo sa sip paraemetrima...(mada ja sam uspeo paralelno na oba i na telefonu kao treci)
  • ako vec nisi pogledaj sta pise u log fajlu pa prekopiraj da vidimo sta je konretno u tom slucaju problem ako nije sifra (u settingsu microsipa cekiraj enable log file, pa ga posle iscitaj na gore desnom meniju view log file)

Ja za sad imam sreće, pa nisam morao da ih zovem... :)
Ili ako vide rezultat, mozda ce pocetč da priznaju speedtest :)
Ala si ga uradio, na telefonu i sa WiFi? 😜
Samo žicu priznaje zakon 😝

RATEL NET TEST rezultati:

datum,download,upload,ping,link
12.06.2025 19:06:55,297.95,53.23,6,https://nettest.ratel.rs/open-data-results/ead98924-6ae8-4383-96b4-727eccc10ce8
12.06.2025 19:05:03,293.91,53.25,6.02,https://nettest.ratel.rs/open-data-results/d20a75d1-5be6-4a04-93c6-23df7bd154c0
12.06.2025 18:49:45,288.71,53.14,6.05,https://nettest.ratel.rs/open-data-results/4cdb5ec7-e28f-4442-95a4-fbad827d941b
12.06.2025 18:31:24,303.97,53.18,6.05,https://nettest.ratel.rs/open-data-results/44018a64-837b-4f80-9507-b8e212ebfc05
12.06.2025 18:24:08,279.34,53.17,5.96,https://nettest.ratel.rs/open-data-results/76549ae6-8ccf-4f55-8124-201482eb0086

ORION TELEKOM speedtest.net rezultati:

datum,download,upload,link
11.06.2025 22:56:09,308.48,52.33,https://www.speedtest.net/result/c/6457fade-2d27-4551-97bc-f3504c958148
12.06.2025 00:00:58,311.06,52.64,https://www.speedtest.net/result/c/cab7c74c-825a-42b2-b963-84b7703e1230
12.06.2025 02:00:53,323.89,52.71,https://www.speedtest.net/result/c/f86242ae-cadc-4dc5-b0bc-6e60c69ca9c6
12.06.2025 04:01:03,321.14,52.71,https://www.speedtest.net/result/c/23558b1f-6662-4cff-892a-00794261f8b6
12.06.2025 06:00:53,327.07,52.71,https://www.speedtest.net/result/c/f2ea2369-d175-48fa-bb1d-89ca2e125e52
12.06.2025 08:00:52,302.6,52.66,https://www.speedtest.net/result/c/9d576ad2-7a9b-45a2-80ae-5a81238539f1
12.06.2025 10:01:00,315.27,52.71,https://www.speedtest.net/result/c/367a4e2d-d6d8-4351-b709-8e17a5f3451f
12.06.2025 14:01:04,324.14,52.55,https://www.speedtest.net/result/c/ba7516b6-bc2d-4935-ad98-e66d3e0e6f70
12.06.2025 20:00:54,300.44,52.7,https://www.speedtest.net/result/c/5fca25d0-0d5b-458a-9ef2-4daf1dc48b2f
12.06.2025 21:03:26,313.8,52.62,https://www.speedtest.net/result/c/65efda64-9745-4fc9-90b8-6cf33abd6866

To su samo rezultati neposredno pred pisanje tiketa. Kad sam znao da ću da pišem tiket onda sam taj dan ručno puštao i Ratel speed testove (koji baš i ne mogu lako i na lagodan način da se automatiziju kad Ratel ne nudi CLI app) a pored njih Ookla / speedtest.net testove imam automatozovane na svakih X sati (bilo na 2 pa taj dan promenio na svakih sat da vrti cronjob) i čuvaju se rezultati zaboravih koliko dana, oko 70 dana u nazad u InfluxDB bazi podataka.

Poslednja izmena:
Otkad sam namestio odvojeno ruter i AP, to mnogo dobro radi. Skoro kao na kablu :)

Namesti i kod mene neću se buniti 😂😂😂
Iako mene realno toliko zabole za brzinu preko WiFi (sve dok ima dovoljno sa stream muzike ili YouTube videa) da nemam čak ni memorisan password za 5 GHz WiFi u telefonu 😅 (između ostalog i jer isti prilično brljavi na ovom Huawei Q2 ONT-u ; ali i bez tog problema bi me nerviralo da se telefon u drži ko pijan plota krš slabog 5 GHz signala umesto da se prebaci na osrednji 2.4 GHz signal).

Ono, imam Mikrotik hap ac2 ali njega koristim kao "wireless switch" praktično ( "extend"-ujem pokriće WiFi signalom u područje dvorišta ispred kuće, ali ne radi kao WiFi repeated već je žično povezan na ONT, ONT i dalje radi svo rutiranje) i ni na njemu se ne koristim 5 GHz WiFi 😂😂 jer je 10m kabla kojim su povezani ONT i Mikrotik limitirano na 100 Mbps ( samo 4 žice ima) tako da džabe što su oba uređaja gigabitna... pa nemam ni potrebe i poente koristiti 5 GHz kad brzina svakako neće preko 94-95 Mbps. Plus tamo gde se kačim na Mikrotikov WiFi svakako nema dobaci 5 GHz signal.

Slažem se da je najbitnije da na kablu radi kako treba (u skladu sa paketom). Meni najbitnije zbog NAS servera.
WIFI je "bonus". Koristio sam ranije hap ac. Od skoro sam uzeo Unifi UCG Ultra + Grandstream 7660E i potpuno druga priča. Ali stan je u pitanju, nije kuća.

- Hm meni radi i bez unetog tog parametra sit server, dovoljno samo pod domain, mada tada umesto online imam poruku idle i ne mogu primati pozive, ako nemas dole levo poruku da nije dobar username ili password onda
nije do sifre, inace ti kvadratici su visak i da kopiras bice prazna polja, znaci bez tih kvadratica je sifra u sustini.
  • ako ti pise online dole levo ili idle, onda si nakacen, nesto je drugo u pitanju, jel to sve probas pod orion mrezom ? i probaj mada meni nije ni to problem bio da na ruteru pod tim unetim podacima na voice disablejues tog usera da se nakacis u prevodu samo sa sip paraemetrima...(mada ja sam uspeo paralelno na oba i na telefonu kao treci)
  • ako vec nisi pogledaj sta pise u log fajlu pa prekopiraj da vidimo sta je konretno u tom slucaju problem ako nije sifra (u settingsu microsipa cekiraj enable log file, pa ga posle iscitaj na gore desnom meniju view log file)
Evo malo sam čačkao, ovo je log od MicroSIP: log
Onaj prozor za unos parametara se stalno vraćao na ekran zato što nije dobra lozinka, stoji Incorrect Password tamo gde inače stoji Idle. Ako stavim tačnu lozinku dobijam grešku 403, ako stavim pogrešnu 401, a sad kad vidim log mislim da nekad i na tačnu daje 401. Malo sam istražio po internetu šta je uzrok ovome, i zaključio da možda postoji neka blokada sa njihove strane vezana za ovaj telefonski broj, čak sam pomislio da su mi možda blokirali pristup zbog većeg broja neuspelih login pokušaja, ali fiksni telefon povezan na ruter i dalje radi bez greške. Pokušao sam i varijantu da isključim korisnički nalog na ruteru kao što si predložio ti i još jedan član ovde, ali isto je. Takođe ne radi na kućnoj mreži, niti na mobilnim podacima.

Evo malo sam čačkao, ovo je log od MicroSIP: log
Onaj prozor za unos parametara se stalno vraćao na ekran zato što nije dobra lozinka, stoji Incorrect Password tamo gde inače stoji Idle. Ako stavim tačnu lozinku dobijam grešku 403, ako stavim pogrešnu 401, a sad kad vidim log mislim da nekad i na tačnu daje 401. Malo sam istražio po internetu šta je uzrok ovome, i zaključio da možda postoji neka blokada sa njihove strane vezana za ovaj telefonski broj, čak sam pomislio da su mi možda blokirali pristup zbog većeg broja neuspelih login pokušaja, ali fiksni telefon povezan na ruter i dalje radi bez greške. Pokušao sam i varijantu da isključim korisnički nalog na ruteru kao što si predložio ti i još jedan član ovde, ali isto je. Takođe ne radi na kućnoj mreži, niti na mobilnim podacima.
Da sve je ok sem tog blokiranja na kraju uspostavljanja veze, sto moze biti sto razloga ali s obizrom da ne blokiraju za mrezu , moguce da oni mogu da zabrane da se spajamo sa bilo kog sip clienta koji nije njihov (u ovom slucaju ruter) a mozda nisu svima podesili tu zabranu. Jedino vidim razliku da si ti na drugoj podmrezi od rutera ? mada to ne bi trebalo da ima veze s obizrom da meni radi i sa mobilne mreze, u mom slucaju je i ruter i komp na 192.168.100.x, probaj ako te ne mrzi i sa drugim klijentom preko telefona : npr Linphone

Pre par godina sam imao poseba rutercic samo za telefon koji se kacio preko lan kabla na ruter normalan, i znam da mi je keva na drugoj lokaciji tako koristial telefon, dok u jednom trenutku nisu prespojili da ne radi, i posle par zvanja i kao podesvanja rekli da ne podrzavaju vise sip preko drugih uredjaja i mreza kao mora iz kucne mreze, od tada sam i prestao da koristim telefon sto im je verovatno i bio cilj, tako da verujem da nece izlaziti u susret ako ih zoves da ti to odblokiraju ili vide sta je problem.

@taranezy
Probao i sa Linphone, isto -- greška Wrong username or password. Da, bila je druga podmreža zbog korišćenja virtuelne mašine, ali ne radi ni na podmreži 192.168.100.x, Verovatno je suština u tome što su, kao i tebi, prespojili kod sebe da ne radi jer im iz nekog razloga ne odgovara daljinsko korišćenje fiksnog, mada su pre desetak godina nudili VoIP uslugu (Orion Ring) za mobilne telefone. Slažem se da nema poente da ih zovem, sigurno neće hteti da izađu u susret, zato ih dosad i nisam zvao. Čak sam na ruteru nešto menjao podešavanja juče, pokušavao da provalim hoće li i on da dobije grešku 403 ako pogrešim pa popravim lozinku za VoIP, pa je u jednom trenutku potpuno prestao da radi i telefon i internet, reko bolje da ništa nisam dirao. Srećom sve se vratilo ubrzo.

Sve u svemu, nema veze, hvala ti na izdvojenom vremenu :) Ako ništa, naučio sam nešto novo.

@taranezy
Probao i sa Linphone, isto -- greška Wrong username or password. Da, bila je druga podmreža zbog korišćenja virtuelne mašine, ali ne radi ni na podmreži 192.168.100.x, Verovatno je suština u tome što su, kao i tebi, prespojili kod sebe da ne radi jer im iz nekog razloga ne odgovara daljinsko korišćenje fiksnog, mada su pre desetak godina nudili VoIP uslugu (Orion Ring) za mobilne telefone. Slažem se da nema poente da ih zovem, sigurno neće hteti da izađu u susret, zato ih dosad i nisam zvao. Čak sam na ruteru nešto menjao podešavanja juče, pokušavao da provalim hoće li i on da dobije grešku 403 ako pogrešim pa popravim lozinku za VoIP, pa je u jednom trenutku potpuno prestao da radi i telefon i internet, reko bolje da ništa nisam dirao. Srećom sve se vratilo ubrzo.

Sve u svemu, nema veze, hvala ti na izdvojenom vremenu :) Ako ništa, naučio sam nešto novo.

***, mozda ti proradi u nekom trenutku, verujem da to pola njih tamo i ne zna sta je sip u podrsci, umesto da omoguce svima ko tako zeli da trosi fiskne kredite, ionako ko u danasnje vreme u opste koristi fiksni, da na sitno kupe korisnike oni zbog par stotina dinara se blamiraju, cak ne moraju ni da prave applikaciju samo omoguce parametre svima koji tako zele, ovako mogu i da ukinu tu uslugu slobodno nego kao triple paket koji niko ne koristi ti uvale kao pod ugovor po istoj ceni kao i duo. los marketing svakako jer sam kevi uveo sbb otkako su ukinuli da mogu da joj serujem svoj fiksni tako da svakom svoje :).

Epilog najave raskida zbog ukidanja n1-ostaje kanal na 999 do kraja ugovorne obaveze do sredine 2026.god.

Posto sam uzeo njihov 2,5gbps paket, sta mi je potrebno da bih ostvario tu brzinu na kompu? Imam maticnu koja ima 2.5gbps port, cat 7 kabl. Koji ruter bi mi to omogu
Mozda neki swich 2,5gb mozda i ne. Znam za 4,5bg da se po portu dobijaju cetri porta po giga e sad ako se stavi swic od 2,5gb i na njemu povezu dva kabla iz rutera po 1gb i jedan kabl iz swica u maticnu moguce je da izvuce 2bg, ako ubodes tri moguce da izvuce 2,5 gb.Pricam teoriju, neka kaze ko se bolje razume u mrezu

Nazad
Vrh Dno