Šta je novo?

Orion Telekom (nije tema za biznis ni za Orion TV aplikaciju)

malo je sređena tema. bilo je prijava.

ovako stoje stvari:
  • ovo nije tema za izbor provajdera, za poređenje provajdera, za druge provajdere, za suptilne ponude za druge provajdere, nije tema za Move i druge TV servise i aplikacije itd itd
  • ovo jeste tema za Orion Telekom, i to za fizička lica: muke sa prebacivanjima na Telekomovu (mts, Supernova) infrastrukturu/pakete/usluge/servise itd, muke sa računima, muke sa podrškom, muke sa ugovornim obavezama, muke sa promenom cena itd itd
Moj post je verovatno obrisan kao kolateralna steta, iako se sve do poslednje reci odnosilo na muke Orion korisnika, medju kojima sam duze od deceniju, a preko 5 na trenutnoj lokaciji.

Ali nema veze, saga se nastavlja.

Kod majke u stanu od 31.3. nema interneta, Orion gpon light optika.
Zovem svaki dan mts, onda oni mene zovu sa random fiksnih telefona i pitaju da li je uklonjeno i tako danima u krug.
Ako se po jutru dan poznaje...

Evo moje odiseje prvo sam bio na Total Tv - Satelit, pa su ih prodali Telekomu, Telekom je ruku na srce zadrzao istu cenu + IRIS aplikaciju koja radi na TV Boxu (koristim Xiomi) EON nije radila na tv boxu samo na mobilnom. Kako mi u maju istice ugovor kod MTS-a hajde da uzmem da probam ORION njihov najbolji paket i kao super to je to preci cu na njega kada mi istekne ugovor u telekomu, kad ono posle jednog meseca pripejda i njega prodadose. Trenutno koristim A1 kucni net + Xiomi Box i bez obzira sto je pretplata istekla meni i dalje radi usluga na Orion aplikaciji ali ne moze da se premotava unazad. Istina ja imam vec IRIS za koji placam pretlatu i oba naloga su prijavljena na isti emai

Ono sto je moje iskustvo sa Telekomom bili su stvarno ok sto se tice same tranzicije nisu poskupeli uslugu a kanali su ostali isti, nisu nesto posebno menjali osim tih bespotrebnih kanala, ali su me posle toga pokusali navuci da potpisem novi ugovor ali mislim da sam ih toliko iznervirao da me nece skoro zvati. Pratim temu duze vreme i ovo sto rade cini mi se kao klasicni monopol, kao bas nas briga nemate vise opcija pre ili kasnije cete preci kod nas i prihvatiti nase cene.

Citajuci ovu temu, video sam da je neko pisao da se logovao na mts koristeci orion username preko zaboravljena sifra... Nakon sto sam uspeo sa ovom procedurom, uspesno sam se logovao (spojili su me na prastari mts nalog koji sam koristio na pocetku adsl ere) ali nakon toga https://edoc-temp.oriontelekom.rs/default.asp je prestao da mi radi - Pogrešno korisničko ime. Sa druge strane u mojmts je prazan, bez usluga.

Koristim single net, 4.5/1 bridzovan na 1/1.

Ne uspeh da nadjem, pa izvinite ako je neko vec pisao...
Zna li neko telnet kredencijale za Huawei HG8245Q2, za nas sto nas je prisvojio MTS. ONT jeste provisiovan od strane MTS (mozda Supernova, nisam siguran), znam jer se web login promenio na superadmin:adminsuper, jer sam video provisioning u logu, jer sam natovan i jer sam vec resavao probleme sa MTS podrskom.

Pa ako neko zna telenet login, bio bih zahvalan. Probao sam onaj root:adminHW sa Milanovog bloga, nece. Telnet je enabled na ONT-u, dolazim do telenet logina, ali ne prihvata kredencijale.

Hvala

Upravo zvao 0800100100, dakle ili je klasično izvrdavanje ili totalno rasulo, nisam siguran. Izgleda da jednostavno ne vredi sa njima ljubazno.

Operaterka očigledno zbunjena, od straha od informisanog korisnika ili od neznanja... navodno prvi put vidi da je nekom promenjen paket, postavim pitanja o uslovima migracije, ona ne zna šta da mi kaže. Natežemo se... moram ja da joj kažem da pogleda koji mi paket stoji u sistemu.
  • "neki Supernova GPON ..nja nja... prvi mesec 50%". Vas niko nije obavestio?
  • Nije.
  • Koji je to paket tačno?
  • nema odgovora, samo joj tako stoji.... februarski račun vidi (stara orion cena), martovski još nije formiran..
  • Ali sutra ističe mesec dana od vašeg kvazi obaveštenja.
  • da da... kontaktiraće Vas neko
  • ......................neprijatna tišina, zamuckivanje......ja navodim tuđe primere, saznao sam sa interneta itd....
  • ..........................
  • Znači ne možete ništa konkretno da mi kažete?
  • Vidite, sigurno vam se neće menjati cena dok Vas neko ne kontaktira iz Telekoma...
  • U redu, sve mi je jasno, hvala i doviđenja.

Dakle moram još jedan mail da pošaljem za raskid. Ne verujem da vredi ići sa opremom u poslovnicu

Zvali sad iz MTS da mi ponude neki njihov najjaci paket jer ove Orion pakete nemaju, odbio i pitao za raskid, kaze mozete otici u poslovnicu vratiti opremu i podneti zahtev za raskid, rekoh joj da sam vec podneo i da necu da placam penale i pozvao se na clan 131, kaze ona, ne znam da li moze bez penala bla bla, malo je napusio da rade sta hoce, da cu da ih tuzim i svasta nesto i da mi ne pada na pamet da placam 3x vise za 3x losiju uslugu, kaze zvat ce vas neko.

Pa nemaju oni prava da ucenju prelaskom na dugi paket.
Ja ih necu zvati, imam placeno do kraja septembra i nemam razumevanja za njihovu jednostranu promenu ugovora bez moje saglasnosti. Zvacu inspekciju ako budem ostao bez konekcije.
Sad mi krivo sto nisam uplatio bar za godinu dana unapred, da vidim kako ce 🤣

Ako su preuzeli firmu, preuzeli su i ugovorne obaveze !

Ne uspeh da nadjem, pa izvinite ako je neko vec pisao...
Zna li neko telnet kredencijale za Huawei HG8245Q2, za nas sto nas je prisvojio MTS. ONT jeste provisiovan od strane MTS (mozda Supernova, nisam siguran), znam jer se web login promenio na superadmin:adminsuper, jer sam video provisioning u logu, jer sam natovan i jer sam vec resavao probleme sa MTS podrskom.

Pa ako neko zna telenet login, bio bih zahvalan. Probao sam onaj root:adminHW sa Milanovog bloga, nece. Telnet je enabled na ONT-u, dolazim do telenet logina, ali ne prihvata kredencijale.

Hvala
Za Nat ne postoji rešenje osim da se uzme statička?

@nidzesi svi Supernova korisnici do jednog su iza CGNAT-a, kako koaksijalci, tako i optičari.

Jedini način da ne budeš iza CGNAT-a je da uzmeš statičku IPv4 adresu. Ona je za poslovne korisnike besplatna, za fizička lica se plaća.

Za Nat ne postoji rešenje osim da se uzme statička?
Klimavo, zavisi sta ti konkretno treba, kakav si sa znanjem i zavisi koliko si voljan da se cimas.

Ukratko: ima javna IPv6 na WAN.

Ranije sam koristio svoj domen koji na svom registraru pointujem na public IPv4 ONT-a, onda na ONT-u forward 80, 443 i Wireguard port na lokalnu IPv4 kucnog servera, gde onda Authentik i Nginx hendluju dalje. I nije mi smetalo sto je dynamic IPv4, kad se jednom u 100 godina promeni, updateujem A record na registraru i to je to.

IPv6 je drugi svet. Prvo ne volim ga jer mi napreze mozak, a i glup sam za v6. Drugo nema natovanja na ONT-u, tako da moj kucni server sada dobija IPv6 javno dostupnu sa interneta. To onda znaci da svi moji kucni servisi, koje sam inace krio iza Authentika i Nginxa, sada teoretski mogu biti dostupni javno preko http://[ipv6:na:serveru]:servisPort
Mnogi od njih uopste nemaju login jer sam ih kao sto rekoh krio iza Authentika i Nginxa, a ni firewall nisam podesio jer sam bio iza ONT NAT-a.
IPv6 je po default isklucen na mom HG8245Q2.

Ukratko: U teoriji moze preko IPv6, testirao sinoc. Enable IPv6, potvrdio da je kucni server dobio public IPv6, napravio AAAA record na svom registraru, dohvatio ponovo svoj Authentik preko svog domena. Ali ovim cinom takodje otvorio ceo server na izvolte ka internetu, pa vrlo brzo i disable IPv6.

Gledo sam od jutros preko telneta, ima ip6tables, pa u teoriji bi mogao da se odradi firewall na ONT, posto mi se cini da iz UI-a nema za v6.

Inace, nisam uopste strucan za IPv6, pa nek me neko pametniji slobodno ispravi ako sam negde ispao glup.

Pa nemaju oni prava da ucenju prelaskom na dugi paket.
Ja ih necu zvati, imam placeno do kraja septembra i nemam razumevanja za njihovu jednostranu promenu ugovora bez moje saglasnosti. Zvacu inspekciju ako budem ostao bez konekcije.
Sad mi krivo sto nisam uplatio bar za godinu dana unapred, da vidim kako ce 🤣

Ako su preuzeli firmu, preuzeli su i ugovorne obaveze !
tacnije imaju prava a ti imas prava da ne pristanes, i ugovor postaje nistavan ici ce verovatno na to ako ti ne odgovara raskiniu ugovor, sem raskida ugovora nemamo nikakve druge mogunocnosti. Glupo je sto po zakonu kada ti odustajes od ugovara placas penale, a provajder moze sta god samo da te obavesti i ti ako neces samo raskinu ugovor trebalo bi i oni da placaju te penale to bi ih dovelo da ne menjaju u toku ugovora nikom nista.

Ako to urade, onda cu traziti kompenzaciju na sudu. Ja nemam ugovor na 2 godine, nego na neodredjeno vreme. A ono sto sam platio morace da isporuce.
Mozes ti da trazis, vidi se da nisi pravnik ali neces nista dobiti, maksimalno sta mozes pravno je da taj mesec ako ti promene uslove smanje tipa brzine ne radi internet odredjeni period da dobijes umanjenje racuna za taj procenat plus ako je to na dalje praksa da raskines ugovor bez daljeg cekanja i perioda. i to pod uslovom da sve ide po zakonu s obzirom kakva je drzava i da ne tuzis Orion vec samu drzavu mozda mogu i sve to da preskoce i da rade sta god pozele da ti njima platis ako treba 🙂.

Mozes ti da trazis, vidi se da nisi pravnik ali neces nista dobiti, maksimalno sta mozes pravno je da taj mesec ako ti promene uslove smanje tipa brzine ne radi internet odredjeni period da dobijes umanjenje racuna za taj procenat plus ako je to na dalje praksa da raskines ugovor bez daljeg cekanja i perioda. i to pod uslovom da sve ide po zakonu s obzirom kakva je drzava i da ne tuzis Orion vec samu drzavu mozda mogu i sve to da preskoce i da rade sta god pozele da ti njima platis ako treba 🙂.
Druze zapamti, batina ima dva kraja. Mogu oni sta hoce, a mogu i ja.

Da li je nekom stigao račun za Orion internet za mart? Meni nije, da li da pišem mejl mts ili još da čekam?

tacnije imaju prava a ti imas prava da ne pristanes, i ugovor postaje nistavan ici ce verovatno na to ako ti ne odgovara raskiniu ugovor, sem raskida ugovora nemamo nikakve druge mogunocnosti. Glupo je sto po zakonu kada ti odustajes od ugovara placas penale, a provajder moze sta god samo da te obavesti i ti ako neces samo raskinu ugovor trebalo bi i oni da placaju te penale to bi ih dovelo da ne menjaju u toku ugovora nikom nista.
Glupo je što mi imamo uopšte te ugovorne obaveze. Možda grešim, ali koliko sam video, to je u ovoj meri prisutno samo u našoj državi. Još su nenormalne cene i sa ugov. obavezom, a bez nje tek da ne govorimo. Zašto - nemam pojma.

Ja sam im napisao 3 e maila gde sam decidno trazio da mi odgovore, da li se menja cena i da trazim raskid na osnovu zakona o potrosacima ukoliko se menja.
Meni je sefica u poslovnici rekla da se cena ne menja dok ne istekne ugovor. Ovi e mailovi ce mi sluziti kao dokaz da sam na vreme trazio precizne informacije i da sam na vreme trazio raskid. Slwdi prijava ratelu i mozda neka grupna tuzba ako se organizujemo.

Glupo je što mi imamo uopšte te ugovorne obaveze. Možda grešim, ali koliko sam video, to je u ovoj meri prisutno samo u našoj državi. Još su nenormalne cene i sa ugov. obavezom, a bez nje tek da ne govorimo. Zašto - nemam pojma.
jedini razlog je sto dobijes jeftiniju pretplatu jel si se obavezao na neki rok, ali trebalo bi ko orion da nude za vecu cenu ko hoce bez ugovora. Samo opet jedna strana dobija zastitu oni a ti ne dobijes nikakvu nadoknadu garanciju sem da raskines ugovor.

jedini razlog je sto dobijes jeftiniju pretplatu jel si se obavezao na neki rok, ali trebalo bi ko orion da nude za vecu cenu ko hoce bez ugovora. Samo opet jedna strana dobija zastitu oni a ti ne dobijes nikakvu nadoknadu garanciju sem da raskines ugovor.
Ma to nam je svima jasno, ali i ta "jeftinija" je teški bezobrazluk, pogotovu kod mts-a. Nego mi nije jasno zašto kod nas toliko to svugde forsiraju? Da li smo toliko prsli u oblasti zaštite potrošača ili se to zakonski reguluše, ali nešto tu nije normalno.

Meni u Orion aplikaciji stoji da nisu plaćeni januar i februar, iako sam od MTS dobio SMS da je plaćen februar 🙄 luda kuća...

Nije to ništa više kod Oriona validno, i na sajtu je kao da se ništa nije desilo..

Ma to nam je svima jasno, ali i ta "jeftinija" je teški bezobrazluk, pogotovu kod mts-a. Nego mi nije jasno zašto kod nas toliko to svugde forsiraju? Da li smo toliko prsli u oblasti zaštite potrošača ili se to zakonski reguluše, ali nešto tu nije normalno.
Po mojim informacija (mozda gresim ili postoje izuzeci) u Eu, Americu je slicno sto se tice zakona, isto su ugovori normalna stvar postoje penali dal ceo ugovor dal deo pri raskidu, ako se menjaju cene isto raskid moguce bez nadoknade. Ovde je problem druge prirode, sto se objava na sajtu smatra obavestenjem a trebalo bi striktno da bude : telefon, email, posta (posto verujem da ce vecina korisnika tek za mesec dana koji nisu ovde na forumu tek da sazna da se ista i promenilo)

Da li je nekom stigao račun za Orion internet za mart? Meni nije, da li da pišem mejl mts ili još da čekam?

trip.jpg
Bukvalno mi stigao racun za mart istog momenta kada su mi poslali sms da je evidentirana IPS uplata (QR kod iz PDF-a sa Orion portala) za februar.

Zanimljivo sto je cena niza od onoga sto sam do sada placao. Cekamo dalji rasplet.

Pogledajte prilog 534496
Bukvalno mi stigao racun za mart istog momenta kada su mi poslali sms da je evidentirana IPS uplata (QR kod iz PDF-a sa Orion portala) za februar.

Zanimljivo sto je cena niza od onoga sto sam do sada placao, tako da cekam dalji rasplet.
mozda je to iznos sa 50 posto popusta na prvi mesec dobrodoslice bolje ti odmah razjasni koliko ces placati i u buduce, po iskustvima oni te ukalupe po ceni koju placas u najbriliznije sta vec imaju u ponudi.

Nazad
Vrh Dno