Šta je novo?

oric nova

T00L

Slavan
Učlanjen(a)
16.08.2006
Poena
319
Moja oprema  
CPU & Cooler
MOS Technology 6510/8500 + kina :)
Matična ploča
64C
RAM
64 KB
GPU
VIC-II
Storage
Digital tape
Zvuk
SID 6581/8580
Da li je neko imao ovo cudo? Ja sam ga dobio krajem osamdesetih koliko se secam to je bila nasa varijanta nekog stranog kompa.

oric atmos, rađen po licenci propale firme oric

Bas taj, vise nemogu da se setim ni koje igre sam djuskao na njemu ali se secam da je morao da se nakaci obican kasetofon za citanje kaseta.

Imao ga jedan moj rodjak i mogu samo reci da i nije bio bas mnogo los racunar.Za razliku od mog spekice je imao pravu tastaturu.Igrice mu bile onako bilo par bas zanimljivih jedino sto ih je za spekija bilo vise.Bedak je ipak da je tih godina i kod nas i u svetu standard za igrice ipak bio c64.I tada i danas ipak vlada pravilo svaki komp je dobar onoliko koliko softvera ima za njega, ostale stvari su manje bitne.

Bas tako zbog nedostatka dobrih igara sam i presao na c64

JA sam ga imao.Imao je cpu slican c64.6510 bi trebalo biti.Tastatura se kvarila.Igre su bile solidne.64 mb.

svasta ima na ovoj wikipedia-i.:) bio je u skoli negde '89-te kao novi racunar, jako zanimljiv, ni ne secam se da li sam nesto radio na njemu. secam se samo da me je tastatura jako impresionirala na prvi pogled(imao sam spectrum-a) i da mi je bio lep:) mislio sam tada da je i to neki nas proizvod kao galaksija i lira(ei nis) i tim-011 a evo tek sam u ovom thread-u saznao da je ustvari licencni racunar-kopija(ispada mozda i ilegalna)...
uglavnom , flashback :))

48 KB ram,16 KB rom i 6502 procesor cini mi se na istoj brzini kao kod C64 kasnije se pojavio orginalni atmos 128 sa 128 KB rama ali tu masinu nisam video

JA sam ga imao.Imao je cpu slican c64.6510 bi trebalo biti.Tastatura se kvarila.Igre su bile solidne.64 mb.

da, da... mb:D
Da si pročitao članak iz wikipedije, video bi da je u pitanju cpu 6502 na 1MHz.
btw ne verujem da se igde tastatura više kvarila nego na spectrumu :-devil-:

da, da... mb:D
Da si pročitao članak iz wikipedije, video bi da je u pitanju cpu 6502 na 1MHz.
btw ne verujem da se igde tastatura više kvarila nego na spectrumu :-devil-:

OT-a malo - ako vam treba nova za spekija prochesljajte hr.comp.sinclair ili hr.comp.retro
6 funti su nove folije valjda (bez troskova slanja)

Imao sam ja ... vucara se jos uvek negde po podrumu ... samo nisam imao kasetofon da valja, tako da sam prekucao i naucio komplet onu knjigu napamet sto je imala basic primere ... the rest is history :)

Pozdrav

Prvi racunar koji sam imao je upravo ORIC NOVA 64,iako sam caletu rekao da mi kupi C64 on je otisao u knjizaru:smash:i kupio Oric 64.Znam da smo drug i ja po ceo dan stelovali glavu na kasetofonu i to bez programa za ucitavanje,onako napamet (po zvuku) da bi odigrali neku igricu,e to su bili dani (nostalgija),i na kraju smo igrali neki Zotrix revange ili tako nesto(smesna igrica) danasnji klinci bi se smejali da vide to,onda posto nije bilo igrica naterao sam caleta da me vozi za Horgos jer je neki tip imao 5-6 igrica za oric,ipak mi je taj period ostao u lepom secanju:)

Secam se kada smo kao klinci krajem `97 nasli iza skole nasli bacene Oric Nove i nismo se setili da uzmemo neki bar za uspomenu. 10 godina kasnije - sada pokusavam da nadjem Oric, cak sam isao do skole i "podmitio" cistacicu da me pusti do podruma da pogledam da im nije ostao neki kojim slucajem ali nista.

Koliko se secam te Oric Nove koje smo kao klinci videli su imale disk drajvove, a ne kasetofone. Spreman sam da trampim jedan C64 za njega ako je neko zainteresovan za razmenu.

Znaci ipak me secanje dobro sluzi, ipak je u pitanju bio disk drive :) 3" . A jel mogao neki 3.5" ili5.25" da se nakaci na njega posto ima konetktore koji bi mozda mogli da se prerade ?

Koliko smo mi to domacih kompjutera imali, onda? Oric, Galaksija, Ivel ultra, Tim 011 , ima li jos neki?

Pecom 64 - radio ga EI Nis.

Koliko smo mi to domacih kompjutera imali, onda? Oric, Galaksija, Ivel ultra, Tim 011 , ima li jos neki?

Oric se ne bi mogao nazvati domaćim kompjuterom. Po licenci ga je samo sklapala Nova. U tom slučaju je i ZX Spectrum 16k domaći kompjuter, pošto ga je izvesno vreme sklapala Iskra.

VUK
, (ograđujem se ako nije to ime - davno je bilo)

Bilo je čudo tehnike, 1980. i neke godine.

Grupa entuzijasta - srednjiškolaca, na potezu Niš-Pirot-Leskovac proizvela je jedno čudo tehnike i nazvala ga VUK. Radilo se o revulicionarno novom pristupu. Modernijem za ono vreme:

- Motorola procesor 6800
- pun 8-bitni adresni prostor
- "puna" - tzv. "profi" tastatura
- Umesto BASIC-a kompletno opremljen standardnim Pascal interpretatorom ....

Bilo je tu još koje čega, što se tek kasnije videlo kod drugih personalnih 8-bitnih računarčića.

- glavni Hardware majstor bio je Siniša Hristov - Sika (danas ko zna gde),
- pascal interpretator napisao je Srđan Mitrović - Hani, danas faca u državnim ustanovama,
- Robert iz Leskovca (ne sećam se više prezimena ...)

PS
Ima li još koga ko zna neke detalje ?

Poslednja izmena:
da nije pakom 64, kao sadasnja firma ? nesto sad nisam siguran.

a inace da li se neko seca i Lira-e isto EI Nis. valjda je postojala kao prototip i ne secam se da li je bila u slbodnoj prodaji. Koliko se secam licila je na bucmastu amigu tj. kao da je dete amige i commodore-a 64:)

"Pakom 64" :happy::laugh: dobra fora... valjda su osnivači dotične firme rođeni negde u to vreme...
btw postojao je i pecom 32. A ta Lira 512 je bila xt klon. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_computer_systems_from_Serbia

Trebasmo otvoriti thread o ex-yu kompjuterima , bilo da su licencirani ili originalna ideja. A da li je kod nas postojao neki ne-licencirani klon tipa onih silnih spektruma radjenih po svetu?
:trust:
Da li je ta gvozdena zavesa bila sa nase ili strane zapadnog bloka ili obostrano?

Nije mi baš najjasnije šta si hteo da pitaš... da li su se kod nas prodavale kopije spectruma ili je neko konstruisao kopiju? Mislim da je odgovor negativan na oba pitanja. Mislim da je zahvaljujući velikom broju gastarbajtera i švercu kompjutera, dostupnost bila takva, da nije bilo potrebe za pravljenjem kopija. A oni ruski Scorpio i Pentagon su nastali krajem 80-ih i početkom 90-ih kad je kod nas već suvereno vladala amiga, i nikom nije padalo na pamet da se vraća na spectrum (možda tek kao neki retro fazon - nostalgija :p)

Nije mi baš najjasnije šta si hteo da pitaš... da li su se kod nas prodavale kopije spectruma ili je neko konstruisao kopiju? Mislim da je odgovor negativan na oba pitanja. Mislim da je zahvaljujući velikom broju gastarbajtera i švercu kompjutera, dostupnost bila takva, da nije bilo potrebe za pravljenjem kopija. A oni ruski Scorpio i Pentagon su nastali krajem 80-ih i početkom 90-ih kad je kod nas već suvereno vladala amiga, i nikom nije padalo na pamet da se vraća na spectrum (možda tek kao neki retro fazon - nostalgija :p)

Zanimalo me da li je tacno to sto sam negde procitao , da nije bio dozvoljen ni izvoz kompjuterske robe u zemlje varsavskog pakta i ostale socijalsticke zemlje od strane zapadnih zemalja gde se to prozivodilo. Postoje i spektrum-klonovi nastali mnogo pre Scopio i Pentagona ( http://www.nvg.org/sinclair/computers/clones/clones.htm ) , bas me zanima zasto to niko nije donosio u zemlju , jer sam ja mog poprilicno platio. Ovo je verovatno bilo jeftinije.

Da, odlićno se sećam Pecom-a. Nazovi nastava informatike u mojoj osnovnoj školi se obavljala na njemu.Zvali smo ga najveći svetski digitron.

Zanimalo me da li je tacno to sto sam negde procitao , da nije bio dozvoljen ni izvoz kompjuterske robe u zemlje varsavskog pakta i ostale socijalsticke zemlje od strane zapadnih zemalja gde se to prozivodilo. Postoje i spektrum-klonovi nastali mnogo pre Scopio i Pentagona ( http://www.nvg.org/sinclair/computers/clones/clones.htm ) , bas me zanima zasto to niko nije donosio u zemlju , jer sam ja mog poprilicno platio. Ovo je verovatno bilo jeftinije.

Nije bio skroz zabranjen, ali je bio veoma ograničen. Ko je hteo da izvozi na istok, morao je da dobije milion dozvola od cia, nsa i sličnih organizacija. Timex/sinclair je pravio verzije spektruma za poljsko i češko tržište. Zašto niko nije kod nas uvozio spectrum klonove? Verovatno nije bilo ekonomski isplativo.
Ako si kod nas tokom 80-ih legalno kupio bilo koji kompjuter, platio bi ga duplo više, zato što je carina bila 50% + porez na promet + marža uvoznika od 30-ak posto.

Nije bio skroz zabranjen, ali je bio veoma ograničen. Ko je hteo da izvozi na istok, morao je da dobije milion dozvola od cia, nsa i sličnih organizacija. Timex/sinclair je pravio verzije spektruma za poljsko i češko tržište. Zašto niko nije kod nas uvozio spectrum klonove? Verovatno nije bilo ekonomski isplativo.
Ako si kod nas tokom 80-ih legalno kupio bilo koji kompjuter, platio bi ga duplo više, zato što je carina bila 50% + porez na promet + marža uvoznika od 30-ak posto.

OT:......

Moji su za spektruma dali sverceru oko 700 funti (mislim da je najmanje 200 uzeo za sebe:smoke:),
tako da se ja pitam zasto ljudi odavde nisu nabavljali klonove koji su sigurno morali biti daleko jeftiniji.

Evo nadjoh jos neke sovjetske kloneove, pa da pastam link ovde iako odosmo total u OT : http://stores.ebay.com/Wood-Home-25...W0QQcolZ4QQdirZ1QQfsubZ10799270QQftidZ2QQtZkm

Pekom 64 je jaca verzija prvobitnog Pekoma 32 (razlika je bila samo u kolicini Ram memorije). Lira 512 odnosno Lira XT je bila nalik na stari C 64 sa diketnom jedinicom u sebi. Cini mi se da imam test u nekom od domacih casopisa.

Nazad
Vrh Dno