Šta je novo?

Optimalan fps???

Na TV je bila lepa emisija o istrazivanju stereoskopije, bioskopa, filmova itd. Tada su prezentovali rezultate testiranja grupe pilota F-16. Zaključeno je da piloti (trenirani i odabrani od nekoliko hiljada smrtnika) vide do oko 100-120Hz ispred sebe, dakle pravo i oko 160-180Hz perifernim vidom sa strane. Biolozi su ovo objasnili evoluciom i nekadasnjom potrebom ranijeg primecivanja opsanosti (predatora) pre nego sto bude kasno, tj. pre nego sto iskoci ispred zrtve. I covek je naravno nekada bio u opasnosti, zbog toga bolje detektuje promene sa strane. Ovo moze svako sa CRT monitorom isprobati. Lepo podesite 85Hz i deluje vam lepo, a onda okrenite glavu i perifernim vidom cete ''osetiti'' da treperi. Treba malo vezbe jer refleksno skrecete pogled ka njemu, ali posle 2-3 minuta svako ce primetiti pojavu.

Ovo sam primetio josh kao klinac na mom 14" monitoru. Naime u 1024x768 je mogao samo 60Hz pa nikad nisam koristio tu rezoluciju. Primetio sam bio da mi smeta kad gledam pravo ali da bochno chak vidim treperenje. Nije mi palo na pamet da je tozbog lova hehe

Inache ja sam zadovoljan kad imam 20+ frejmova na novim igrama :( ali 40+ definitivno prija oku :)

Nije zbog lova, nego da ne budes ulovljen :d

Prvo svi treba da znate jednu najosnovniju stvar. Ljutsko oko moze da prepozna 50 pokreta u sekundi. Drugim recima sve sto je preko 50fps je nesto sto se nemoze prepoznati. Te price od 120fps su apsolutno soranje i lupetanje. Dovoljno je i 40fps a sa 50 je vec nesto sto je maksimum onoga sto oko moze da prepozna i mozak da svari u toj jednoj sekundi.

Prvo svi treba da znate jednu najosnovniju stvar. Ljutsko oko moze da prepozna 50 pokreta u sekundi. Drugim recima sve sto je preko 50fps je nesto sto se nemoze prepoznati. Te price od 120fps su apsolutno soranje i lupetanje. Dovoljno je i 40fps a sa 50 je vec nesto sto je maksimum onoga sto oko moze da prepozna i mozak da svari u toj jednoj sekundi.

"Strucnjak", postedi nas molim te. ;)

Ti GoraneM ne lupetaj. Prvo treba da znas sa cime uopste gledas u taj monitor. I sta to tvoje oko uopste moze da prepozna. Refresh rate na monitoru je jedno a fps je drugo. Monitor je najobicnija staklena ploca u koju ti gledas i koja mora imati osvezavanje slike bar 75 i to je minimum. A ono sta se desava na monitoru nema nikakve veze sa tvojim refresh rate-om. 30fps je dovoljno za igru a da nepricam o 50fps od kojih pola neces ni videti :) To sto pola vas lupeta o nekakvim 90, 110, 1000 fps su cista glupost. Zavrsite svi prvo osnovnu i srednju skolu pa kada budete imali na racunaru staza od 15 godina onda nastavite ovu temu

Teorija je jedno, a praksa i subjektivni doživljaj nešto sasvim drugo. Slažem se da 30+ frejmova može biti dosta za RTS tip igre, ali nikako za FPS. Drugo, tih 30+ frejmova nikad nije konstantno 30+ u FPS tipu igre, a skok sa npr. 60 na 30 frejmova se osjeti više nego skok sa 150 na 120 ;).

Poslednja izmena:
Ti GoraneM ne lupetaj. Prvo treba da znas sa cime uopste gledas u taj monitor. I sta to tvoje oko uopste moze da prepozna. Refresh rate na monitoru je jedno a fps je drugo. Monitor je najobicnija staklena ploca u koju ti gledas i koja mora imati osvezavanje slike bar 75 i to je minimum. A ono sta se desava na monitoru nema nikakve veze sa tvojim refresh rate-om. 30fps je dovoljno za igru a da nepricam o 50fps od kojih pola neces ni videti :) To sto pola vas lupeta o nekakvim 90, 110, 1000 fps su cista glupost. Zavrsite svi prvo osnovnu i srednju skolu pa kada budete imali na racunaru staza od 15 godina onda nastavite ovu temu

Tako to biva kada nekom izbijes argumente, onda pocne da proziva sa ne lupetaj, zavrsi skolu itd. A koju si to skolu ti zavrsio pa da si eto strucniji od mene i da nam svima "solis pamet" ? Da nisi mozda doktorirao (preduslov da budes strucniji od mene)? Pardon izvinjavam se, pa ti mora da si nas cenjeni i priznati akademi, strucniji od bar 10 doktora nauka iz gorepomenute emisije o testiranju grupe pilota. Molim te zadrzi takve izlive reci za sebe, a omalovazavanje ljudi koje ne poznajes i za koje nisi siguran ni sta su po zvanju niti koliko godina imaju zadrzi za sebe. Ispasces pametniji, veruj mi ;)
:wave:

Ne solim ja nikome pamet nego govorim cinjenice jel prosto ne mogu da verujem da se ljudi gadjaju takvim glupostima. 50fps je maksimum koji oko moze da oseti a 100fps, 120 fps su gluposti. Zavrsio sam elektrotehnicku skolu, smer racunari a baratam racunarima od kad znam za sebe. Plus to sto baratam ponekad se i poigram tako da ne volim kada se ljudi soraju glupostima i ubedjuju dali je bolje 60fps ili 120... To sto odredjeni programi prijave da vare sliku na 120 fps, to je samo ono sto sama graficka karta obradi ali to sto ti vidis nije bas tako. Jos jednom napominjem da vise od 50fps oko ne moze da prepozna.

Ja znam da sam primetio razliku između 60fps i 100fps na 100Hz monitoru.
E sad, ti mene možeš da ubeđuješ u suprotno, ali ja znam šta sam video :p

Ne solim ja nikome pamet nego govorim cinjenice jel prosto ne mogu da verujem da se ljudi gadjaju takvim glupostima. 50fps je maksimum koji oko moze da oseti a 100fps, 120 fps su gluposti. Zavrsio sam elektrotehnicku skolu, smer racunari a baratam racunarima od kad znam za sebe. Plus to sto baratam ponekad se i poigram tako da ne volim kada se ljudi soraju glupostima i ubedjuju dali je bolje 60fps ili 120... To sto odredjeni programi prijave da vare sliku na 120 fps, to je samo ono sto sama graficka karta obradi ali to sto ti vidis nije bas tako. Jos jednom napominjem da vise od 50fps oko ne moze da prepozna.
Citiram samog sebe:
Dakle voznje i pucacine 50+fps, a sporije igre, tj. strategije (pogled pticije perspektive) 30+fps. Sve preko toga je bolje, a ispod ovih granica nije dovoljno.

Kao sto vidis tvrdio sam i dalje tvrdim da za igranje brzih igara treba ~50fps. ;)
:wave:

Poslednja izmena:
Ja sam rekao da ljudsko oko prepoznaje 50 promena koje se desavaju ispred njega. Znaci bilo da je neka osoba sa kojom pricas, neko ko trci, neka igra koju igras... Svejedno. Kada je ispod tih 50fps, oko prepoznaje da nesto nije u redu sto mi svi nazivamo seckanje. To je ako to nesto padne na 30fps. Ali ako je to nesto 40-45 do 50 to ce vec diti sasvim OK. Kada je 50fps to je maksimum koji ce oko prepoznati. Sve sto je iznad toga vi kao osoba koja gleda u to "nesto" necete ni primetiti.

Problem je sto nema sinhronizacije izlaznog uredjaja (monitora) i igre. Kada je fps manji od refresha ekrana, neki frejmovi se iscrtavaju dva puta a neki samo jedanput. Oko moze da primeti ovakav slucaj i mi to nazivamo seckanje. Kada bi nekim cudom monitor mogao da se prilagodjava fps-u igre onda ne bi videli ovakve probleme cak ni na 30Hz.

Treperenje koje ljudsko oko moze da primeti na 60Hz je u stvari problem tehnologije izrade ekrana jer fosforni sloj brzo gubi svoj "sjaj" pre nego sto ga elektronski top ponovo upali.

Problem je sto nema sinhronizacije izlaznog uredjaja (monitora) i igre. Kada je fps manji od refresha ekrana, neki frejmovi se iscrtavaju dva puta a neki samo jedanput. Oko moze da primeti ovakav slucaj i mi to nazivamo seckanje. Kada bi nekim cudom monitor mogao da se prilagodjava fps-u igre onda ne bi videli ovakve probleme cak ni na 30Hz.

Treperenje koje ljudsko oko moze da primeti na 60Hz je u stvari problem tehnologije izrade ekrana jer fosforni sloj brzo gubi svoj "sjaj" pre nego sto ga elektronski top ponovo upali.

Instaliraj Quake3 i postavi max fps na recimo 50fps, a osvezvanje ekrana na 100Hz (tacno svaka 2 puta) i radice sve lepo, OK, a onda za promenu stavi 35fps u Quake3, a monitor na 70Hz i videces seckanje iako je i dalje tacno 2 puta. efekat o okome govoris se zove "cepanje" ekrana, ne seckanje. Na TFT monitorima toga nema, a i dalje secka sa 30fps.

Cepanje ekrana moze se vidi samo ako je vsync ISKLJUCEN!
Ponovicu moje ranije tvrdnje:

1. Ako se FPS igre razlikuje od refresha monitora seckanje se primecuje.
2. Idealni FPS je kada igra moze da istera refresh monitora.
3. Optimalni FPS je subjektivan.

Šta sam ja napisao u svom prvom postu u ovoj temi?
Lično znam ljude kojima je 15fps odlično, meni ni 30 nije dovoljno - možemo da tupimo o ovoj temi na nekoliko strana ali šta je minimalan fps za udobno igranje - sve to zavisi od osobe do osobe.

Pa recimo ja znam da je 35 FPS u voznji i FPS igrama neki minimum za mene, sve ispod toga je seckanje.... Za Strategije mi je dovoljno i 30 poshto se kamera krece polako...... A 25 FPS na TV-u je dovoljno samo za spore scene..... Meni smeta i 30 FPS sa satelita u rezoluciji 720 x 576 kad gledam fudbal / tenis ili neki film sa brzom promenom scena....
Sad sam pocheo da igram BIOSHOK ali poshto moja jadna grafichka sve na low u rezoluciji 1440 x 900 ne moze da odgura u min 30 FPS ( pada na 18-20 u zahtevnim scenama ) odmah sam i prestao poshto to nije igranje nego slide show....
Bioshok ce da sacheka neku normalnu grafichku - npr nVidia 8700 a ja cu do tad igrati igre gde imam min 35+ FPS..... :)
Za mene 35 FPS je minimum a 50 bi bilo savrsheno.....

Neki ljudi ovde osete razlike izmedju 120 fps i 100 fps. Samo mi nije jasno kako to mogu da osete kada pola tih frejmova od 100 ni ne vide okom. Nije bas lepo sto ljudi pisu takve stvari. 50fps je ono sto oko moze da oseti i primeti, sve sto je vise od toga je visak. A sto je manje od 50fps je primetljivo. Razlike izmedju 40 i 50 fps se oseti i to lepo. Da ne pricam o tome kada sa 50 spadne na 30 fps.

copy/paste sa guru3d

"Frames per second Gameplay
<30 FPS very limited gameplay
30-40 FPS average yet very playable
40-60 FPS good gameplay
>60 FPS best possible gameplay

* So if a graphics card barely manages less than 30 FPS then the game is not very playable, we want to avoid that at all cost.
* With 30 FPS up-to roughly 40 FPS you'll be very able to play the game with perhaps a tiny stutter at certain graphically intensive parts. Overall a very enjoyable experience. Match the best possible resolution to this result and you'll have the best possible rendering quality versus resolution, hey you want both of them to be as high as possible.
* When a graphics card is doing 60 FPS on average or higher then you can rest assured that the game will likely play extremely smoothly at every point in the game, turn on every possible in-game IQ setting.
* Over 100 FPS? You have either a MONSTER of graphics card or a very old game."

Naravno da moze da se primeti razlika izmadju 30 i 60 i izmedju 100 i 120
To sto covekovo oko moze da primi max 24 frejma neki su potpuno pogresno svatili
I zaobidiite tv kao primer nikad nije bio merilo iceka dobro kod nas.

Nazad
Vrh Dno