Vukodav
Slavan
- Učlanjen(a)
- 19.10.2005
- Poena
- 360
Na TV je bila lepa emisija o istrazivanju stereoskopije, bioskopa, filmova itd. Tada su prezentovali rezultate testiranja grupe pilota F-16. Zaključeno je da piloti (trenirani i odabrani od nekoliko hiljada smrtnika) vide do oko 100-120Hz ispred sebe, dakle pravo i oko 160-180Hz perifernim vidom sa strane. Biolozi su ovo objasnili evoluciom i nekadasnjom potrebom ranijeg primecivanja opsanosti (predatora) pre nego sto bude kasno, tj. pre nego sto iskoci ispred zrtve. I covek je naravno nekada bio u opasnosti, zbog toga bolje detektuje promene sa strane. Ovo moze svako sa CRT monitorom isprobati. Lepo podesite 85Hz i deluje vam lepo, a onda okrenite glavu i perifernim vidom cete ''osetiti'' da treperi. Treba malo vezbe jer refleksno skrecete pogled ka njemu, ali posle 2-3 minuta svako ce primetiti pojavu.
Ovo sam primetio josh kao klinac na mom 14" monitoru. Naime u 1024x768 je mogao samo 60Hz pa nikad nisam koristio tu rezoluciju. Primetio sam bio da mi smeta kad gledam pravo ali da bochno chak vidim treperenje. Nije mi palo na pamet da je tozbog lova hehe
Inache ja sam zadovoljan kad imam 20+ frejmova na novim igrama