Šta je novo?

opticki kabl?

danijel07

Cenjen
Učlanjen(a)
14.11.2010
Poena
169
Pozdrav svim forumasima.Zanima me da li postoji kabl koji sa jedne strane ima opticki onaj prikljucak a sa druge strane da ima bananicu?? ili da li je izvodljivo da se napravi takav kabl?

Kako mislis mono bananica? Nema tu stereo mono, tu ima samo rupa na vrhu.
A mozes i da kupis adapter 3.5" -> toslink. Ja recimo imam Asus Xonar DS, koji ima opticki izlaz, 3.5", a imam klasican toslnik na toslink, uz adapter to radi kako treba. ;)

2 opticka kabla jedan do drugog, da svetlost iz jednog skoci na drugi sa nekom malom razdaljinom izmedju i to radi perfektno. :D

Kako mislis mono bananica? Nema tu stereo mono, tu ima samo rupa na vrhu.
A mozes i da kupis adapter 3.5" -> toslink. Ja recimo imam Asus Xonar DS, koji ima opticki izlaz, 3.5", a imam klasican toslnik na toslink, uz adapter to radi kako treba. ;)

kako izgleda taj adapter??? meni je problem sto na tv-u imam samo opticki izlaz a zvucnici (sistem 2.1) imaju ulaz malu bananicu.Razumes sta hocu da izvedem??

kako izgleda taj adapter??? meni je problem sto na tv-u imam samo opticki izlaz a zvucnici (sistem 2.1) imaju ulaz malu bananicu.Razumes sta hocu da izvedem??
E, pa to neće moći da se poveže. Optički izlaz je digitalni signal, a ulaz sa bananicom na zvučnicima je analodni ulaz i jedno sa drugim se ne može direktno povezati. Da bi mogao digitalni signal da prevedeš u analogni potreban ti je DAC (digital to analog converter). Znači, iz TV-a digitalnim optičkim kablom u DAC, iz DAC-a analognim stereo činč kablom u 3.5mm ulaz na zvučnicima.

Izgleda ovako.
ac062-v.jpg

Ali kao sto rece zek, ne moze tako, treba ti nesto za konvertuje digitalni signal u analogni, recimo karta sa optickim ulazim, ili DAC.

Da ne otvaram novu temu, uzeo sam home cinema i treba mi toslink kabl da ga povežem sa tv-om. Ako neko ima preporuku za neki firmirani kabl, čisto zbog kvaliteta konektora, da bude 1.5m minimum. Gledao sam na par mesta, silken, kanibal, ali ne pišu koji su proizvođači.

Ovako nešto po slici ne izgleda loše, ali pitanje je kako je u praksi http://www.kanibal.co.rs/products.php?q=opticki&tp=&pid=14024201

Firmirani? Preporucujem Kimber opticki, potrazi u BM. Nije skuplji od prosecne gaming graficke. Ako zelis jeftiniji potrazi Oehlbach u 4audio.
Ako zelis kvalitetniji kabl gledaj da je stakleni, ne plasticni iznutra.

Poslednja izmena:
Ne pada mi na pamet da dajem tolike pare na optički kabl, pogotovo jer je u pitanju digitalna veza. Treba mi samo neki kabl kome se neće raspasti konektor posle pet isključivanja. Treba mi nešto što je blago kvalitetnije, da ne budu ovi no name od 600 din, već nešto relativno normalno do 1500-1600 kinti.

Ovo što si predložio od Oelbach nije loše, ali 1m mi je premalo, dok mi 2m nije potrebno, dakle kao što sam rekao, 1.5m bi bilo idealno, a ovaj od 2m mi je preskup. Daj još neku preporuku ako imaš nešto ispod 2k.

Poslednja izmena:
Za Kimber sam se zezao jer rece brendirani.
Licno ne verujem da kod dig veze kabl igra bitnu ulogu ako je ok oklopljen. Od brendiranih Oehlbach je najjeftiniji koliko mi je poznato, osim ako na KP nadjes neki.

Uzeću onda taj, konektori izgledaju pouzdanije, a ako su stvarno staklena vlakna, onda još bolje.

Zovi i pitaj za vlakna, malo je cudno da je stakleni za te novce.
Dobar izbor su i recimo Profigold ako jos ima negde da se nadje.

Vrh Dno