Šta je novo?

opticka varka

dEXE

Čuven
Učlanjen(a)
22.12.2001
Poena
755
Verovatno ste videli dosta optickih varki, ali cini mi se da je ova novija...
I prosto je neverovatna...
Ko sme pre provere (recimo u Photoshop-u) da stavi pare da A i B nisu iste boje?
Obavezno pogledajte... Cudno je to ljudsko oko, ko zna kakav je svet stvarno a kako ga mi vidimo :)

Očigledno je da su boje različite, ali pipeta iz Photoshopa se ne da prevariti. Stvarno žestok trip :)

Nije očigledno da su boje različite, nego su pozadine te koje stvaraju optičku varku :D

Da, ali stvarno da bude ovolika razlika i to sve samo zbog senke... dobro i okolne kockice malo doprinose...

Probajte da isecete parce kockice i povlacite ka gornjoj kockici, da vidite kako se boja utapa...

Ovaj nije losh, a josh bolje je kada posmatrate nekoga kako gledajuci u sliku udara glavom u monitor:D

EagleOne je napisao(la):
Ovaj nije losh, a josh bolje je kada posmatrate nekoga kako gledajuci u sliku udara glavom u monitor
...pih, animirani gif :D

EagleOne je napisao(la):
Ovaj nije losh, a josh bolje je kada posmatrate nekoga kako gledajuci u sliku udara glavom u monitor:D

Xe,xe,xe, evo već pola sata mlataram glavom :):)

EagleOne je napisao(la):
e ovo ja nazivm tripom:D stvarno je dobar(D)

EagleOne je napisao(la):
Uh! Kako jak trip!
boom

EagleOne je napisao(la):

Jeli jel to FIKI smislio?

Kad smo vec kod takvih stvari....
Doduse ovo nije bas opticka varka ali ipak, ne znam da prokljuvim

Ovo sto je nacrtano samo lici na trougao, ustvari 'hipotenuza' nije prava linija: na gornjoj slici je malo ulubljena na spoju, a na donjoj je malo ispupcena. Otud potice razlika u povrsinama od 1 kvadratica.

dEXE je napisao(la):
Da, ali stvarno da bude ovolika razlika i to sve samo zbog senke... dobro i okolne kockice malo doprinose...

Probajte da isecete parce kockice i povlacite ka gornjoj kockici, da vidite kako se boja utapa...

Nije fora u senci uopshte, nego u samim nijansama koje okruzuju kvadrate.'A' kvadrat je okruzen kvadratima svetle boje, a 'B' kvadratima tamne, pa taj veliki kontrast stvara iluziju...

Prve 2 slike su mnogo jak trip. Davno nisam video bolje.

LazyBoy je napisao(la):

Malo je teže da ti sad matematički objašnjavam da je ova slika nemoguća. Najlakše je da uzmeš svesku sa kvadratićima i da nacrtaš ovu sliku što je moguće veću (da ti npr. 4 kvadratića budu jedan veliki kvadrat koji će da bude ekvivalent kvadratu na slici) i videćeš da je od gornje slike nemoguće dobiti donju.

Matematički se dokazuje pomoću sličnosti trouglova:

13:5=8:x
x=5*8/13=3.07 dok je na slici x=3

Nisam sad ulazio u detalje kako su napravili da izgleda ovako mada moja predpostavka je da truglovi nisu pravougli vec blisko pravougli ili da kvadratići nisu iste veličine.

Stevs je napisao(la):
Malo je teže da ti sad matematički objašnjavam da je ova slika nemoguća. Najlakše je da uzmeš svesku sa kvadratićima i da nacrtaš ovu sliku što je moguće veću (da ti npr. 4 kvadratića budu jedan veliki kvadrat koji će da bude ekvivalent kvadratu na slici) i videćeš da je od gornje slike nemoguće dobiti donju.

Matematički se dokazuje pomoću sličnosti trouglova:

13:5=8:x
x=5*8/13=3.07 dok je na slici x=3

Nisam sad ulazio u detalje kako su napravili da izgleda ovako mada moja predpostavka je da truglovi nisu pravougli vec blisko pravougli ili da kvadratići nisu iste veličine.

Nema potrebe za pozivanjem na slicnost trouglova. Dovoljne su ti najobicnije oci da vidis da je ovo nemoguce...

U "realnom" slucaju gornja slika (a i donja) ne postoje. Tj. zuti deo ne dodiruje hipotenuzu. Crtac je samo malo "udubio" hipotenuzu da bi se "pipnuli". Za donju sliku je uradio suprotno. I u ukupnom skoru dodao oko 3% povrsine trougla, dovoljno za jedan kvadratic vise. Uostalom, to je ZorMi vec i napisao...

Dva trougla nemaju iste uglove pa na gornjoj slici njihove hipotenuze prave malo udubljenje. Na donjoj slici hipotenuze prave ispupcenje. Razlika izmedju linije tog udubljenja i ispupcenja je prostor koji zauzima onaj jedan kvadratic.

Ako matematicki racunate dobijete da je ostar ugao malog trougla negde oko 21.8 stepeni a ostar ugao velikog je oko 20.56 stepeni

A evo i citac misli

Zorro je napisao(la):
Nema potrebe za pozivanjem na slicnost trouglova. Dovoljne su ti najobicnije oci da vidis da je ovo nemoguce...

U "realnom" slucaju gornja slika (a i donja) ne postoje. Tj. zuti deo ne dodiruje hipotenuzu. Crtac je samo malo "udubio" hipotenuzu da bi se "pipnuli". Za donju sliku je uradio suprotno. I u ukupnom skoru dodao oko 3% povrsine trougla, dovoljno za jedan kvadratic vise. Uostalom, to je ZorMi vec i napisao...

Ja verujem samo matematičkim dokazima. Zbog takvih odgovora logično je i ovo je nemoguće i sl. nagledao sam se ljudi koji padali statiku, kinematiku i dinamiku.

Stevs je napisao(la):
Ja verujem samo matematičkim dokazima. Zbog takvih odgovora logično je i ovo je nemoguće i sl. nagledao sam se ljudi koji padali statiku, kinematiku i dinamiku.

Bice da si pogresno shvatio moj odgovor. Nije bila poenta u tome da ti "tupis" ili nesto slicno, vec da je u slucaju ovih trouglova jednakost ocigledno nemoguca. Tj. da nema potrebe teoremama dokazivati razlicitost , vec pronaci gde je "prevara".
U ovom threadu smo imali primere koji recimo "zloupotrebljavaju" nesavrsenost oka, no primer sa trouglovima nikako ne moze da se stavi u istu kategoriju: svodi na to da imamo 4 oblika fiksiranih povrsina, i zbir njihovih povrsina mora uvek biti isti...

Samo da prekinem nepotrebnu raspravu... imajte na umu da to na slici nisu trouglovi, vec CETVOROUGLOVI, koji samo lice na trouglove... cetvrti ugao je tamo gde se spajaju zelena, crvena i narandzasta oblast.

Inace, u kom je bre formatu onaj citac misli??? Cime da procitam pps?

Ove dve prve varke su odlicne. Odstampao sam ih, i one senke ne izgledaju bas nesto, tj ipak je manja varka na papiru (a necu da se otvorim za jedan foto papir :)). Ali zato je ono sa kretanjem sto put veci trip, jer smo na ekranu navikli da se svasta mice, a na papiru ne... obavezno probajte.

Mi smo se u matematickoj (stara dobra vremena :) jedno vreme drogirali sa problemima sa sijalicama i prekidacima, nego ja sad ne mogu da se setim kako to ide, inace to su tek tripovi... :)

Super su vam slicice :D

Pridruzio bih se sa jos jednom...

Pozdrav! ;)

A evo i citac misli
Ovo je lako... (hint: popisite sve karte na prvom ekranu pa uporedite spisak sa kartama na kraju)

driver je napisao(la):
Nije očigledno da su boje različite, nego su pozadine te koje stvaraju optičku varku :D

Ma evo ga bolji nacin:D :D .....malo da iskoristim svoje znanje u photoshop-u.....stvarno sam ga strucno odradio:D :D

A i kvalitet slike je na zavidnom nivou

Geek_master je napisao(la):
Inace, u kom je bre formatu onaj citac misli??? Cime da procitam pps?
Treba ti Microsoft Ofice tj. PowerPoint

Nazad
Vrh Dno