Šta je novo?

Optički internet i tehnička pitanja

Okači skrinshot gde si ubacio VLAN 710 da znaju ostali koji hoće da koriste Xiaomi (blokiraj pppoe user pass ako je na istoj strani)
To se na ovim uređajima radi u aplikaciji MiHome gde pri samom pokretanju aplikacije ona registruje uređaj putem wi-fija i na taj način započinje podešavanje samog uređaja.

Da bih to(screen tog dela podešavanja) sada okačio, morao bih iz početka da konfigurišem celu mrežu kroz apk a za to nemam sada vremena a i ne bih da izgubim dodatna podešavanja koja sam nakon toga odradio u samoj aplikaciji.

Uglavnom pri startu se bira na koji način želiš da koristiš uređaj, da li kao ruter, brigde, extender i na osnovu toga konfigurišeš uređaj i kasnije dodaš nodove.

Na yt ima dosta tutorijala oko podešavanja tih uređaja i ništa nije komplikovano.

Da li je normalno da u PingPlotteru imam ka Yettel serverima PacketLoss od 60%? I to na dva računara na različitim lokacijama? U pitanju je Hipernet optika i Lan konekcija.
Trace ka google.com
IMG_6464.jpeg

Prioritet medju-rutera nije da radi reply na ICMP Ping zahteve, nego da rutira korisne pakete do odredishta, tako da packetloss na sredini traceroute-a nema mnogo uticaja na kvalitet konekcije
(ovo se desava zato sto procesiranje ovakvih nebitnih paketa medju-ruteri rade preko svog CPU-a sa niskim prioritetom, dok se samo rutiranje odvija na hardverskom nivou)
evo i moj i telekomov ruter radi istu stvar:
2023-07-08_23-48-04_LmBCLF4WS.png

tl;dr ako je ping i paket loss prema krajnjem IP-u mali, sve je ok

Poslednja izmena:
@rajkosto
Hvala na odgovoru. Meni je privuklo pažnju jer sam počeo da imam Latency variation u Battlefield 1, tj. tokom igre se pojavljuje ikonica za koju kad online potražim objašnjenje se zove tako. I imam ozbiljne probleme tokom igranja, seckanje, lag itd što pre nisam imao, a nema niko drugi sa kime igram.
Drug na Orion optici nema apsolutno nikakav Packet Loss.

Pozdrav svima. Da li je neko uspeo da pristupi compu van Yettel mreže preko remote desktopa? Ne mogu nikako da pristupim kućnom desktopu na Yettel mreži kada sam kod brata na Supernovinom netu. Pretpostavljam da je to zbog CGNAT, ali nisam baš dobar sa tim.

Pristupi preko čega ? Ako koristiš servis kao što je TeamViewer ili anydesk, radi, jer onda može preko njihovih servera. Direktan Remote Desktop Connection kada kucaš IP adresu ili domen ne može jer nije tvoja IP adresa kada si na CGNAT

Pristupi preko čega ? Ako koristiš servis kao što je TeamViewer ili anydesk, radi, jer onda može preko njihovih servera. Direktan Remote Desktop Connection kada kucaš IP adresu ili domen ne može jer nije tvoja IP adresa kada si na CGNAT
Hvala na odgovoru. Pretpostavio sam da ne može zbog CGNAT. TeamViewer radi, mada više volim preko Remote Desktop udobniji je za rad. Ne znam da li može nekako Remote Desktop preko VPN? Imam Surfshark ali nisam provalio da može tako. Verovatno da dokupim fiksnu IP adresu.

Možeš potpuno besplatno da digneš TailScale WireGuard VPN koji radi čak i ako si NAT-ovan. Ili uplatiš Mullvad VPN koji ima port forwarding po defaultu.

Ja koristim Chrome Remote Desktop bez problema

Kakva su vam iskustva sa Yettelovom optikom i uredjajima?
U zgradu upravo pustaju optiku, u narednih par dana pa gledam da li da produžim ugovor sa MTSom ili da uzmem Yettel.
Kod mojih kod kuće je MTS optika ali ruter mrtav, brz jeste ali čim sam dalje od 2 metra, signal pada na pola i gore.
Kakav je Yettel što se toga tiče?

Први утисци одлични, договарање око услова, као и уградња следећи дан прошли без замерки.
Рутер који дају је добар, сигнал у малтене целом стану од 100ак квадрата је добар, осим у једној соби у ћошку који пролази кроз купатило.
Тв бокс је ок, мени је најбитније било да ради бежично, да не морам додатно да развлачим лан каблове. Радио је Салац рецензију кога занимају детаљи.
Предност је имати претплату за мобилни код њих јер се тада добија двострука брзина и додатни попуст по истеку промо периода од 1 динар месечно.

Kakva su vam iskustva sa Yettelovom optikom i uredjajima?
U zgradu upravo pustaju optiku, u narednih par dana pa gledam da li da produžim ugovor sa MTSom ili da uzmem Yettel.
Kod mojih kod kuće je MTS optika ali ruter mrtav, brz jeste ali čim sam dalje od 2 metra, signal pada na pola i gore.
Kakav je Yettel što se toga tiče?
Biraj ko ti da više za dinar. Realno. Sve ostalo je manje više isto. Na primer ja sam zamenio yettel ruter svojom opremom jer mi yetelov radi loše u drugoj sobi. Sve to zavisi. I radove koje yetel ima nikada nisu do sada bili najavljeni

Jel jos nekom ne radi internet i televizija od jutros ili je problem samo do mene?

Meni internet radi; za TV ne znam, nisam probao.
Pozdrav

Ради све.

Jel jos nekom ne radi internet i televizija od jutros ili je problem samo do mene?
Ukoliko i posle restarta opreme imaš poteškoće sa našim uslugama predlažem da nam kucneš u privatnoj poruci ili nas pozoveš na broj 0639000. Rado ćemo proveriti o čemu je reč.

Vidim kratka polemika oko remote desktop. Meni radi bez problema preko fiksne IP. Kačim se direktno na moju adresu.
Sad, imam pitanje-
zar je zaista skupo 4€ dati za fiksnu IP adresu? Dnevno pakla cigareta.
Druga opcija je veza preko nečijeg servera, nemaš pojma čijeg, niti kako radi, pogotovo besplatne varijante. Ili tek kupovina usluge za x€ mesečno, tu već sve postaje besmisleno kad imaš core varijantu...

Vidim kratka polemika oko remote desktop. Meni radi bez problema preko fiksne IP. Kačim se direktno na moju adresu.
Sad, imam pitanje-
zar je zaista skupo 4€ dati za fiksnu IP adresu? Dnevno pakla cigareta.
Druga opcija je veza preko nečijeg servera, nemaš pojma čijeg, niti kako radi, pogotovo besplatne varijante. Ili tek kupovina usluge za x€ mesečno, tu već sve postaje besmisleno kad imaš core varijantu...
480rsd je skupo i iznosi trecinu cene usluge za internet i tv zajedno (racunam cenu od 3000rsd mesecno nakon 12meseci po dinar, odnosno 1500rsd mesecno kroz 24 meseca).
Tehnicki, FIKSNA IP nije skupa za 480rsd. Kome treba, to je ok cena. Firme i napredni korisnici. Problem je sto je to jedina alternativa za NAT. Meni NE treba fiksna ip, meni treba javna IP adresa koja bi morala biti besplatna.
Cak nemam nista protiv sto su korisnici natovani po default kao nacin da se ustede adrese, sasvim ok. Ono sto bi bilo normalno je da se korisnicima omoguci da po zahtevu dobiju javnu adresu besplatno. Ili sa nekom simbolicnom cifrom od 100rsd.

Ukoliko i posle restarta opreme imaš poteškoće sa našim uslugama predlažem da nam kucneš u privatnoj poruci ili nas pozoveš na broj 0639000. Rado ćemo proveriti o čemu je reč.
Kontaktirao sam vas, reseno je.
Ne znam sta ste radili ali nakon vase intervencije na nekim browserima imam ozbiljnih poteskoca oko otvaranja video snimaka, dok pre vase intervencije nije bilo problema.
Cak ni ovaj forum ne moze da mi se ocita kako treba na nekim browserima nego se ocitava ovako kao na prilozenoj slici.
Moracu da probam na drugom racunaru da vidim jel problem do mene ili do vas ali je mnogo cudno da sve radi kako treba i posle vase intervencije ima poteskoca.

Prilozi

• Screenshot_9.jpg
    Screenshot_9.jpg
    46.6 KB · Pregleda: 26
Istice mi ugovor u Supernovu krajem Decembra. Da li je pametno sada da predjem u Yettel i imam 1 godinu gratis? Ili bolje da cekam da mi istekne ugovor u Supernovu?
Rekli su mi u Yettel da od sledeceg meseca nece imati akcija za nove korisnike 12 meseci po 1 dinar. Sta predlazete?

Ko zna, kako im ide, možda će biti 18 meseci po dinar za nove?
Pozdrav

Istice mi ugovor u Supernovu krajem Decembra. Da li je pametno sada da predjem u Yettel i imam 1 godinu gratis? Ili bolje da cekam da mi istekne ugovor u Supernovu?
Rekli su mi u Yettel da od sledeceg meseca nece imati akcija za nove korisnike 12 meseci po 1 dinar. Sta predlazete?
Imaj u vidu da neces moci preci dok ne otplatis mesece do isteka ugovora, osim ako ne planiras koristiti dva interneta.

Imaj u vidu da neces moci preci dok ne otplatis mesece do isteka ugovora, osim ako ne planiras koristiti dva interneta.
U Supernovu imam prava 1 mesec pre isteka ugovora da prekinem saradnju.
Planirao sam sada da uzmem Yettel 1 godina gratis i da koristim samo njihov internet i tv, a Supernovu da otplacujem jos 4 meseca i da odma sklonim njihovu opremu sada.
Nervira me nemam opticki net sada (imam kablovski 100/10), na uredjaj koji imam za vracanje kanala u Supernovu je jako losa slika na tv-u.

Ili ipak da sacekam Novembar mesec kad se razduzim sa opremom Supernove pa da onda predjem na Yettel, ne znam ni sam.

Obzirom da Yettel koristi mts optiku, ako istu imaš kod tebe, možeš odmah da tražiš Hipernet 12 meseci po 1din.

Supernova coax je zasebna infrastruktura i to može da ti "čuči" tu paralelno do isteka UO.

Jedino ako imaš fiksni telefon u SN koji bi prrneo kod yettela, onda možeš potencijalno da imaš komplikacije.

Тако сам ја урадио, додуше због проблема са Суперновом. Увео паралелно Јетел, спаковао СН опрему, коју ће моји вратити у новембру кад истекне уговор.

Nazad
Vrh Dno