Šta je novo?

[OPT] A4tech X7 tastatura, mis i podloga ( g800, x-748k i xl- 747h, 801MP)

Bokaco

Čuven
Učlanjen(a)
31.10.2003
Poruke
1,646
Poena
649
Postovane kolege forumasi,

Ovaj test x7 gaming A4tech periferija zapocinjem sa tastaturom g800, (ne g800mu).
http://www.x7.cn/en/product.asp?id=10

Za razliku od MU verzije, ova tastatura nema prikljucak za slusalice i usb port, i kao interfejs za povezivanje sa racunarom koristi (obe koriste) vremesni ps2 port. Ovo se moze uslovno uzeti kao i mana, ali po nekim testovima na internetu bez problema radi i ps2 na usb adapter. Duzina kabla je cini mi se oko 2 metra, u svakom slucaju sasvim dovoljna, koga interesuje, neka pita, provericu naknadno.

Dimenzije ove tastature su nesto vece nego sto smo navikli kod klasicnih tastatura, ali razlika nije preterano znacajna, tj, ne verujem da ce ikome smetati. Do sada sam kod kuce i na poslu uglavnom radio sa Dell, Samsung i Logitech klasicnim tastaturama, tako da sam moram priznati bio skeptican kakav ce biti kvalitet i ergonomija ovog A4tech-a, obzirom da se zna da je to ipak firma koja nije ni blizu nivoa Logitecha, Microsofta, Razera….

Kvalitet plastike je na moje prijatno iznenadjenje veoma dobar, tek jakim pritiskom na odredjene delove moze se cuti lagano krckanje. Hod taster je veoma lepo (za moj ukus idealno) odmeren, ispod taster nalaze se plasticne membrane koje nisu mozda najsrecnije resenje po pitanju dugotrajnosti tastature, ali u ovom slucaju daju izuzetno prijatan osecaj pri kucanju. Tastatura ima integrisan palm rest koji na sebi ima mala ispupcenja, sve u cilju da se spreci klizanje ruku, sto je mozda uspesno ili delimicno uspesno reseno, jer stvarno ne preferiram nesto posebno ovakva resenja i ne znoje mi se ruke, pa ovde ne mogu biti sasvim merodavan. Sa donje strane postoje veoma fino uradjeni gumeni drzaci kao nozice za podizanje tastature, znaci lepo i uredno kao i kod drugih tastatura slicnog cenovng ranga.


Tastatura se reklamira kao vodootporna, u sta verujem da jeste, posle otvaranja tastature, lepo se vide kanali/rupice koje sluze za odvod vode, a i po recima proizvodjaca koriscen je nepropustiv lepak, tako da u slucaju da vam se tastatura isprlja, slobodno pod tus, i to je to. Ipak, naglasio bih da vodootporan ne znaci ujedno i otporan na kafu i sokove, bar mi moja logika tako govori, ali mozda gresim.

Sada da predjem na raspored tastera koji je u slucaju ove tastature poprilicno neuobicajen. Ono sto mozete odmah primetiti je dvoredni enter, veoma kratak space, i brdo dodatnih G tastera.
Najcesce u igrama korisceni kursorski i awsd tasteri koji stizu uz tastaturu su gumirani i pruzaju veoma prijatan osecaj prilikom koriscenja, na proklizavanje zaboravite. Uz tastaturu dobijate i set normalnih tastera (uz alat za lako menjanje) koje sam ja odmah stavio jer cesto kucam dosta tekstova i manje se igram, pa mi ovako vise odgovara. Levo i desno od space taster su smesteni duplikati home i end taster, na mesto F1 je page up, i tako dalje….. Ono sto cu naglasiti je to da dodatni G (gaming) tasteri su nista drugo nego replicirani najcesce u igrama korisceni tasteri koji na klasicnoj tastaturi nisu bas na najsrecnijim mestima. Ono sto je veoma lepo odradjeno je to sto su ovi tasteri na podjednakoj udaljenosti od palca ili malog prsta leve ruke tako da je u igrama broj raspolozivih tastera koje je moguce zgodno pritisnuti veoma velik, za sada stvarno ne znam ni jednu tastaturu koja ima ovako lepo i prakticno resenje. Sa druge strane, mana ovih taster je sto nisu programibilni, tako da od makroa nema nista, mene licno to ne pogadja, ali mislim da je ovo jedina krupna mana tastature, ako gledamo iskljucivo gamerski aspect. Druga mana se odnosi na izuzetno kratak space taster, verujem da bi ovo moglo praviti problem prilkom kucanja mnogima. Da nisam probao na slepo gde drzim palceve kada kucam i da nisam proverio da mi odgovara i ovako kratak space, ne bih uzeo tastaturu, najverovatnije. Ipak, sa druge strane, skracenjem space tastera za gejmere je mozda i dobitak ,jer se levo od njega naslo mesto za dodatni G taster- home…

Skroz uz desnu ivicu tastature nalazi se kolona multimedijalnih tastera: play, stop, pause, back, revind, vol up, vol down, mute. Internet i mail taster nema.

Osecaj prilikom kucanja, za mene i vise nego dobar, u odnosu na prethodnu Logitech tastaturu povecao sam brzinu kucanja znacajno, a isto vazi i za dell tastaturu na poslu. Malo je ovo ironicna izjava, jer svestan sam da je ovo gaming tastatura, i verovatno je predvidjena za sve sem za slepo kucanje, ali verujte da stoji ovo sto sam gore napisao. Jedina mana vezana za slepo kucanje je ta sto su mali ispupceni zarezi na tasterima J i F skoro pa neprimetni pod prstima, pa dok se ne navikneta na to, mozda ce vam biti problem sa zapocinjanjem kucanja. Slova na tasterima nisu lepljena vec laserski rezana sto bi trebalo garantovati da ce biti vidlljiva i nakon provedenih meseci za counterom i ostalim igrama… Sam zvuk tastera je veoma prijatan, nekako old school. Da ne zaboravim reci, tasteri nisu plitki, tako da ne pomislite da je ovo slim tastatura.

Sada pred kraj, jos malo gejmerskih specijaliteta ;)
Ghosting za mene amatera nije izrazen, tj nekoliko tastera mozete pritisnuti bez problema u isto vreme, ali ne mogu vam reci i garantovati koji su to i koji je tacan broj. Za ovo bi trebalo sprovesti neki dodatni test, dajte mi neku preporuku i odradicu brzo ovo.
Uz samu ivicu pored led diodica za num, lock i caps, nalaze se dva niskoprofilna dugmica, prvo sluzi za ubrzanje odziva tastature i omogucava odziv od nekih 7ms ako ne gresim. Stvarno, u ovom modu, lako je otkucati za sekund nekoliko desetina karaktera bez problema pritiskom na jedan taster. Drugo dugme ima isto cetiri nivoa. Prvim klikom menjate funkciju kursorskih i asdw taster, drugim klikom, gasite funkciju windows taster, trecim klikom obe stvari istovremeno, a cetvrtim rotirate caps i crtl taster, ako ne gresim.

Sve u svemu, suma sumarum 
Prednosti:
- Veoma zadovoljavajuc kvalitet izrade, pogotovo za cenovni rang u kome se nalazi
- Izuzetna cena (1500-1800din)
- Veoma prijatan osecaj pri kucanju
- Lako dostupni i ne samo za igrice korisni dodatni G tasteri
- Menjanje brzine tastature i funkcija odredjenih tastera, on the fly
- Gumirani asdw i kursorski tasteri
- Vodootporna
- Veoma lep izgled (subjektivno)
- Verovatno ne preterano izrazen ghosting, ovo treba proveriti jos
Mane:
- Nedostatak makroa / programibilnih tastera
- Ps2 port (i u slucaju ME verzije)
- Kratak space
Uslovne mane:

- Nekonvencionalan layout koji ce verovatno mnogima zasmetati
- Nema osvetljene tastere
- Dizajn koji se takodje mozda nekome nece svideti
- Dugotrajnost (rad taster zasnovan na membranama)

Nastavljam vrlo uskoro sa misevima i podlogom :)
 

Prilozi

  • 10032011073.jpg
    10032011073.jpg
    550.8 KB · Pregleda: 467
  • 10032011074.jpg
    10032011074.jpg
    351.7 KB · Pregleda: 572
  • 10032011075.jpg
    10032011075.jpg
    206.8 KB · Pregleda: 359
  • 10032011076.jpg
    10032011076.jpg
    197.5 KB · Pregleda: 322
  • Clipboard-1jkj.jpg
    Clipboard-1jkj.jpg
    123.3 KB · Pregleda: 343
Ajde jedva cekam utiske vezane za mis i podlogu. Podlogu tu posedujem, a misa imam x738k (manji brat x748k).
 
Ajde jedva cekam utiske vezane za mis i podlogu. Podlogu tu posedujem, a misa imam x738k (manji brat x748k).
Podloga ce biti verovatno sutra, a misevi za vikend, imam obaveze na poslu i sa master radom, sve se nakupilo u isto vreme, bad karma.. Al snacicu se :)
 
Ako nije problem,da dodam nesto sto se tice tastature.Posto radimo sa A4Tech-om,imam priliku da sve isprobam pa sam tako testirao i ovu tastaturu.
Sve sto je kolega naveo stoji stim da bih dodao da je kabl 1.5m dugacak ako je nekom bitno i ono najbitnije da tastaturu u slucaju kupovine testirate,odnosno makar par minuta probajte da kuckate u polozaju (ili pribliznom polozaju) kao kod kuce.Poenta je sto smo nas troje kolega primetili da su tasteri previse visoki (bar nama,da naglasim) u odnosu na telo tastature i sake pogotovo leva usled igranja se bas zamara,jer prste morate da drzite vise nego obicno.Tastatura je bila oko 2 dana kuci i nikako nisam mogao da se naviknem i cesto sam osetio bol u levoj saci usled zamaranja zbog polozaja,sto je i jedini razlog zasto je nisam uzeo...
 
Poslednja izmena:
x-748k - baš me zanima kakvi su ti utisci?

Ja sam prezadovoljan njime. Imam ga par nedelja, i moram reći da mu je ergonomija baš fantastična - ovi drugi modeli (738, 747 i dr.) su baš nekako duguljasti, a ja imam nekako zdepastu šaku, pa mi ovo baš odgovara.
 
x-748k - baš me zanima kakvi su ti utisci?

Ja sam prezadovoljan njime. Imam ga par nedelja, i moram reći da mu je ergonomija baš fantastična - ovi drugi modeli (738, 747 i dr.) su baš nekako duguljasti, a ja imam nekako zdepastu šaku, pa mi ovo baš odgovara.

Evo ja ga koristim oko dve godine.

Ergonomija je ok iako bi mi vise legao neki veci ali nisam nasao vecih dimenzija mis. Izgled takodje, promena dpi takodje, cena, a i kvalitet za tu cenovnu kategoriju zinad proseka.
Posle dve godine poceli su ovi gumirani delovi da se gule, oko natpisa X7 kao i sa desne strane. Od koriscenja. Pored toga levi klik mi ponekad ispusti cudan zvuk ili vise osecaj tokom klika, kao da dugme prolazi ili udari u neko parce gume, skorije pocelo da se oseca, nije konstantno. Srednji klik mi takodje ponekad reaguje kao da sam ga dvaput pritisnuo umesto jednom. To je to ukratko.

Mis nisam stedeo ni malo. Jos jedna sitnica zasmeta a to je skupljanje prasine u useke na njemu, lako se skupi a tesko se cisti. Da bi bio cist usled cestog koriscenja mora se cistiti na 4-5 dana.
 
Poslednja izmena:
Ma kakvo ciscenje :d
 
Ja bas posedujem spyder plavu verziju misa.Koristim ga 5 meseci.Za te pare nema bolji definitivno,iako sam zeleo da posedujem nekog razera iskoristio sam neki vaucer za popust...ono sto ocekujem od svakog misa je da traje bar godinu dana nemislosrdnog gejminga,i za sad senzor i plastika izdrzavaju svu moju nervozu...bio sam zainteresovan i za tastaturu i sigurno cu je uzeti..a sto se podloge tice iako super radi na stolu podlogu nigde nisam mogao da nadjem u ovim poznatijim radnjama
 
Ja bas posedujem spyder plavu verziju misa.Koristim ga 5 meseci.Za te pare nema bolji definitivno,iako sam zeleo da posedujem nekog razera iskoristio sam neki vaucer za popust...ono sto ocekujem od svakog misa je da traje bar godinu dana nemislosrdnog gejminga,i za sad senzor i plastika izdrzavaju svu moju nervozu...bio sam zainteresovan i za tastaturu i sigurno cu je uzeti..a sto se podloge tice iako super radi na stolu podlogu nigde nisam mogao da nadjem u ovim poznatijim radnjama

U poznatim radnjama? Hm, probaj Imme! :)

A izvinjavam se svima sto kasnim sa opisom, najkasnije u nedelju je gotov, na zalost ne znam gde je levo a gde desno, pa ne stizem nista. :(
 
Dok kolega ne stigne da se pridružim.
Evo ja imam podlogu x7-200mp
Sasvim sam zadovoljan, ne kliza se, lepo izgleda, pod rukom je ok i pod mišem, veličina mi odgovara a i cena (250)
Baš ovako izgleda http://www.youtube.com/watch?v=F-1Yu-6139M
 
Pozdrav od X7-800MP,XL-740K i x7-G700 :d

O koljega! :)
Nesto sam se razmisljao da uzmem i ja XL-740k, ali nakon duboke analize video sam da je ta tvoja zmija otrovna, dok je ovaj moj pauk na XL-747h ipak domaci, ne ujeda :)
 
Tastature su im ok.Misevi su krs.
 
Ne bih bio tako isljuciv, mislim, daj napisi nesto konstruktivno. I sa druge strane, jedno je X7 serija, drugo ostatak ponude...
Ajd da napisem neko iskustvo, mada ni ne treba praviti diskusiju o kineskim misevima od 1500+dinara ??!!
Imao sam 2 X-738k (dulsrules imam veze i te kako), bili jeftini pa uzeo 2 komada.Oba su crkla. Prvi je samo crko, posle godinu dana, drugom su posle 3 meseca otprilike pocrkali tasteri sa strane i dpi taster, inace radi ali na 800dpi.
Imao sam g800 i slusalice HS-800 ali sam ih dao devojci.
 
Imam tastaturu X7 G800MU bez problema radi vise od godinu dana, mis takodje X7 740k, dve godine star radi jos uvek(svaki taster radi), jedino je spolja poceo da se grebe. Za ove pare (15-20 eura), nema bolje, ili ja nisam video :p
 
Poslednja izmena:
Ajd da napisem neko iskustvo, mada ni ne treba praviti diskusiju o kineskim misevima od 1500+dinara ??!!
Imao sam 2 X-738k (dulsrules imam veze i te kako), bili jeftini pa uzeo 2 komada.Oba su crkla. Prvi je samo crko, posle godinu dana, drugom su posle 3 meseca otprilike pocrkali tasteri sa strane i dpi taster, inace radi ali na 800dpi.
Imao sam g800 i slusalice HS-800 ali sam ih dao devojci.

Eno ti thread o pocrkalim Logijima, Razer-ima, Roccat-ima, Rat-ovima i ostaloj bratiji, tako da ovo tvoje iskustvo nije pravilo. Ako ti misliš da je tvoj miš Made in Germany a mi se patimo sa kinezima....
 
Poslednja izmena:
Bas to. Uriel, daj mi najbolji i najskupji procesor i ja cu mu toliko nabiti napon da nece moci da se ohladi pregorece. Ja cu posle da kazem da je to tesko njesra jer je crko. Brate, izgleda da ne znas da koristis mis na nacin na koji treba da se normalno koristi. Preispitaj malo tehniku kojom koristis periferije.
 
Moram dodati da sto se tice kvaliteta i cene... Zaista vrh. Imam A4Tech G800MU i X6-80D i odlicno me sluze. E! A sto se tice slusalica imam HS-800 koje su jako loseg materijala i lako se lome, a zvuk im je dobar. To je sto se tice mog iskustva sa A4tech. Samo malo da poboljsaju kvalitet izrade i extra, a cenu da ne diraju :D.
 
Poslednja izmena:
Dobro ajde. Objasnio si. OK.
 
Znam da upadam kao "uljez" jer nisam korisnik ovog brenda i da cu vam pokvariti "porodicnu" idilu ali moram samo da kazem da A4Tech vredi onoliko koliko kosta.
Dizati hype oko ove budzetske firme nema smisla ,pogotovu ne porediti to sa Logitech,Razer i sl. ozbiljnim brendovima.
Kvalitet izrade,dizajn,kvalitet samih komponenti je nebo i zemlja u poredjenju sa vec poznatim vrhunskim firmama koje sam pomenuo.
Ovo sto pricam ,pricam na osnovu onog sto sam doziveo,imao prilike da probam.Iz aviona se vidi drasticina razlika bez i malo truda i analize!

P.S.No hard feelings ,samo konstatacija..
Pozdrav:smash:
 
Hm, ne vidim zbog cega je ovo porodicna idila, ali ajde. Ako je neko koristio gotovo samo logitekove periferije (10godina) to sam onda ja. I ako kazem da za slicne pare ne moze da se uzme mis i tastatura ovog kvaliteta onda bih trebao da budem realan, a mislim da jesam. U odnosu na logitech mx518 meni ovaj a4tech deluje ko avion, i po izgledu i po ergonomiji a po kvalitetu izrade su tu negde... Eto.
I neka mi se pokvari sutra nesto od ovih novih a4 periferija, i dalje cu da tvrdim da vredi vise nego sto kosta. Ako me nesto nervira u zivotu to su ostrasceni ljudi a mislim da ja nisam takagv iako imam ovako jak pozitivan stav o x7 periferijama. Da su neke ostale a4 periferije krs boziji, jesu, kao i logitec i genius i ostala boranije u najeftinijoj cenovnoj kategoriji.
Mojih 50c.
 
+1
Sve je covek rekao. Nema potrebe bilo sta dodavati.
 
"Porodicna idila" u smislu da ne kvarim pozitivno raspolozenje i utisak u A4Tech temi.
Bitna stavka je to upravo sto si pomenuo *Tebi deluje* .Zar utisak nije subjektivan?
Drugo kad pominjes ostrascenost a ispred svega toga stavljas svoj subjektivni utisak nikako ne ide!
Jednostavno A4Tech nema klasu koju moze da ponudi uporedo sa Logitech recimo,Razer i sl..To se porediti ne moze.
To je isto kao da si mi rekao da sam ostrascen sto koristim Asus ploce a zna se da po kvalitetu ni jedan brend ne moze da pridje ni dan danas.
Tu je ta razlika a kome se sta vise svidja je sasvim subjektivno tj koliko zadovoljava njegove afinitete.
Inace MX518 spada u neku mainstream grupu da ne pominjem mnogo bolje i kvalitetnije miseve od 50+ eur !

Nije mi namera da se prepucavam niti da trujem temu vec sam izneo svoj stav i neke cinjnice..
 
Poslednja izmena:
Ok ok, kako god. Nema ljutnje. Tacno je da nema kategoriju u kojoj logy razer i ostali imaju kvalitetne periferije, al to nije sustina cele. Da ne bude da sam previse subjektivan, svi moji ortaci i cura :) su odusevljeni ovim periferijama, a kad sam im rekao koliko kostaju zbunili su se. Pri tome, oni su ostrasceni kaunterasi, tako da su daleko objektivniji od mene.
( sem cure :D )
Sta da kazem: Moj najbolji ortak, inace kaunteras se spremao da kupi rocat kovu dok nije dosao i probao ovu moju x7cu. Eto toliko. Al da ne budem sada ja ostrascen, nema svrhe komentarisati ovde puno toga, da sacekamo review podloge koji stize sutra :)

Mislim, rado bih ja posedovao misa od 100e, ali mislm da meni nije potreban. Zato i kupih ovaj za 15e i spremam njegov review. Pa ko nece da da vise para od 15-30 evra po periferiji a svidja mu se sta a4 nudi u toj cenovnoj klasi, zasto da ne kupi onda to!!! Mislim da je ovo poenta svega, zar ne?
 
Ok hvala! Ma to za uzivanje i jeste i nije toliko bitno, mozda koliko sutra prodam ovo i uzmem nesto sto mi se vise svidja, a i ne moram... U svakom slucaju, za sada sam zadovoljan. A vreme ce pokazati koliko su dobre periferije.

Pozdrav!!!!!
 
Poslednja izmena:
Vrh Dno