Meni je ova priča oko ovih kineskih telefona i dostignuća prilično fascinantna.
Da li je to telefon, da li je računar.. ili je to kamera?
Naravno, sve je to zajedno.
Ali je težište trenutno usmereno ka kameri, toliko, da imam utisak da prave kameru sa računarom na poleđini.
"Your next camera is packed full of incredible upgrades..", kaže reklama.
Jedino, fizički ograničeno smartphone form faktorom, sve ono što ne može, dopunjuje se softverom.
Sviđa mi se
@Spanjeli poenta da kakvo je, takvo je, postoji praktična primena u realnom svetu.
Kamera koja se još uvek može nazvati kompaktnom. Koja je i računar kojim možemo instant slike obrađivati, skladištiti i deliti.
Nisam probao, ali imam utisak da i
@scylla komentar ima realnog osnova.
Verovatno svaka slika sa bilo kog drugog telefona koja se obradi 3rd party AI softverom, može biti egal.
Ok.. možda ne baš-baš isto, jer Kinezi koriste veće senzore, možda i bolje rešenu i kvalitetniju optiku, stabilizaciju, itd. Ali su princip i cilj isti.
Što nas opet vraća na Spanjeli poentu da kod Kineza to imamo već spakovano all-in-one.
Dostupno odmah.
I pretpostavljam da se baš zato i ne može isključiti, jer bi se tada izgubilo ono čemu su ovakvi telefoni (ili da ih sada nazovemo - kamerama) pravljeni.
Možda grešim. Ne koristim. Ali imam utisak da zato i ne trebamo mešati druge proizvođače i vizije kako i čemu smartphone treba izgledati i koristiti.
Google, Apple.. oni pored hardvera, stvaraju i softver. Operativne sisteme i servise. UI i UX.
I to je nešto drugo. Nešto drugačije od onoga na čemu Vivo, Oppo i sl rade i kuda idu.
Ne moraju Google, Apple, Sony.. uopšte da se stavljaju rame uz rame sa Kinezima.
I jedni i drugi imaju svoje korisnike i svoju filozofiju i vrednosti.
Mada.. ako pogledamo Apple, oni najviše zarađuju baš od proizvodnje telefona.
I ako počnu da gube tržište od strane kineskih cameraphones.. to neće biti dobro za njih.
Onda će i oni morati da krenu istim AI putem i vremenom ćemo izgubiti dodir sa realnošću i sve će sa telefona postati samo digitalno stvoreno.
Još uvek imamo slike koje su onakve kako ih senzor vidi.
Možda u neku ruku inferiorne u odnosu na kineske telefone, ali ipak realne.
Kada senzor bude služio samo kao ideja AI-u sa čime treba raditi da bi svoju viziju sliku stvorio.. ne znam da li će i dalje vladati isto oduševljenje.
Juče sam baš čuo jednu rečenicu za koju mi deluje da ima smisla.
Prepričana izgleda otprilike ovako - buduće generacije će iskustva samo posmatrati, neće ta iskustva i živeti.
Što me je podsetilo na današnjicu..
100x optičko-digitalni-AI zum je odlična stvar.
Možemo stajati ovde i napraviti sliku onoga tamo.
Ali, to iskustvo nikada neće biti kao ono iskustvo koje doživimo dok i kada pešaka odemo tamo i sliku napravimo na tom mestu.
U prvim slučaju mi samo posmatramo.
U drugom to doživimo.
A mi smo bića od osećaja i emocija.
To nas čini živim.