Šta je novo?

opet pitanje u vezi 5.1 sistema

VUCKO-91

Slavan
Učlanjen(a)
21.08.2008
Poena
319
cuo sam da se nove pesme rade u surroundu, da li ja kad sad pustim neku noviju pesmu mogu da cujem taj zvuk ili ce se samo podeliti na stereo, takodje i divx filmovi jel imaju surround zvuk ili to vazi samo za dvd-je!
malo glupo pitanje...al ***!:D

Ako skines pesmu u /mp3 formatu, to ti je klasican stereo.
DivX zbog velike kompresije nema surround.

DivX filmovi velicine 1400+MB imaju 5.1 zvuk.

Mogu i oni od 700Mb da imaju surround, samo ako je AC3

cuo sam da se nove pesme rade u surroundu, da li ja kad sad pustim neku noviju pesmu mogu da cujem taj zvuk ili ce se samo podeliti na stereo, takodje i divx filmovi jel imaju surround zvuk ili to vazi samo za dvd-je!
malo glupo pitanje...al ***!:D

Zamislis sad situaciju: ti na nekom koncertu, a bina se nalazi ispred tebe, i ti sad utripujes kako iz zadnjih zvucnika na koncertu cujes kisu koja pada i saobracajnu nesrecu koja se desila u blizini, gde su se kola hitne pomoci pri velikoj brzini zakucala u publiku. Wtf. Muzika dolazi samo iz pravca bine zaboga. O kakvom muzickom surroundu zelish da diskutujes?

Jesi bio ti nekad na pravomkoncertu u koncertnoj dvorani? Onda ne bi izjavio da muzika dolazi samo spreda jer se itekako odbija od zidova dvorane i stice se utisak prostornosti. To sto male rok grupice sviraju u kaficima pa se cesto ni oni ne cuju kako treba druga je prica. Dosta AVR da bi simuliralo prostornost zvuka ima programe kao da si u nekoj od velikih koncertnih dvorana u svetu.

shang tsung, nisi me razumeo, cuo sam da se novije pesme mixuju za surround(u Cubase-u), i da po tim zvucnicima podeli instrumente...pa sam pitao da li to vazi i za one koje su komprimovane u mp3 sa originalnog disca ili se tim komprimovanjem to uprosti samo na stereo! sto se tice divx-a, nisam mislio na snimke koncerata vec na najobicnije filmove....

@gvlada"
Poenta je da zvuk dolazi iz jednog izvora, a ta "dubina" ili eho se postize na vestacki nacin.
Poneta2: U vreme kada nije bilo struje, pa ni pojacala ni zvucnika, grci (npr) su osmislili akusticne teatre, kako bi i slusaoci u poslednjim redovima podjednako dobro culi sta govore glumci u predstavi kao i oni u prvim redovima.

Danas je mnogo jeftinije postaviti desetak zvucnika na neku poljanu i svi prisutni ce skoro podjednako da cuju sta ovi na bini izvode, ali to je obican stereo sistem.

@vucko:
Jeste, dvd-audio format rasclanjuje zvuk po kanalima, ali po meni je to nebuloza.

U vezi sa ovom navodnom prostornoscu i reflektovanjem zvuka o zidove prilikom slusanja muzike, zvuk bi trebalo da dolazi samo spreda, iz dva izvora odnosno zvucnika, a onaj ko je cuo dobar stereo sistem, zna o cemu se radi. Tu ne trebaju 5.1 i n.1 kanali da bi se dobila prostornost, dubina i da bi se izgubili zvucnici, a zvuk dolazio sa svih strana. Mnogo je bolji osecaj slusati jedan takav stereo sistem gde se coveku cini da zvuk ne dolazi iz zvucnika, vec kad zazmuri moze tacno da zamisli ceo orkestar ispred sebe u sobi, tacno da oseti gde je koji instrument u prostoru, da cuje sve detalje, zatezanje zica na gitari, itd. a zvucna slika da bude kompletnija i koherentnija od bilo kog surrounda.

Ja sam i mislio na dvoranu gde se zvuk odbija od zidova i vraca slusaocima i eto prostornosti a ne na komplet zvucnika. DVD-Audio i SACD ne rasclanjuju zvuk po kanalima vec su tako i snimljeni. Ako je neko bio na koncertu zna da glavni deo zvuka dolazi spreda i da to nije iz dva izvora vec vise njih i naravno da dobar stereo sistem zvuci extra ali isto tako dobar surround sistem zvuci isto fantasticno. To sto je nasem prosecnom coveku lakse da kupi pojacalo i 2 zvucnika nego li da daje pare za AVR i ceo komplet pa hvali ili kudi kiselo grozdje. Koja je cena dobrog stereo pojacala? A dodaj jos pojacala za ostale kanale, pa elektroniku i decodere pa cenu svih komponentskih zvucnika? Secam se jedne web stranice gde lik napravio svoj bioskop za 6mil $ sa gomiletinom zvucnika.... e koliko bi on para ustedeo da je znao da moze bolje da prodje sa jednim stereo parom. Samo zazmuri i ceo orkestar mu pred ocima ;)

hmmm

mislim da ste malo skrenuli sa teme, ja sam postavio pitanje, da li se surround efekat gubi komprimovanjem u divx i mpr...a o specijalnim efektima, dobijanja osecaja dubine prostora i celog benda pred ocima...nisam pricao....al ok kad smo vec tu, to za taj efekat benda pred ocima pomocu dva stereo zvucnika mi je malo preterano, mislim da to mozes jedino ako zaista odes na rock svirku,cuo sam skoro da je neki lik pravio prezentaciju u nekom dvorcu sa nekim profi surroundom....i da kosta nekih 6000E!tako da ovo sto mi uzimamo, kante......:D

Poslednja izmena:
... to za taj efekat benda pred ocima pomocu dva stereo zvucnika mi je malo preterano, mislim da to mozes jedino ako zaista odes na rock svirku,cuo sam skoro da je neki lik pravio prezentaciju u nekom dvorcu sa nekim profi surroundom....i da kosta nekih 6000E!tako da ovo sto mi uzimamo, kante......:D

Shvatices mozda jednog dana pricu o stereo zvuku, ili mozda bar delimicno. Ne vredi nekog u nesto ubedjivati i nametati svoja misljenja i iskustva. Profi surround i treba i mora da kosta, a to sto je neki bogatas bacio pare na nesto sto i ne zna cemu sluzi i kako radi, nego cisto da ima, radi prestiza, to je druga stvar. Postoje jos skuplji Hi-Fi stereo sistemi nego ovi surroundi koji su navedeni gore, a 6000e za profi surround je nista, ali takvim bogatasima je tehnika i Hi-Fi spansko selo, pa culi ljudi da je sada surround u trendu i otvorili se za neki kucni bioskop.
Ovo sto se prodaje ovde u danasnje vreme od AVR risivera, 5.1 i sl. stvari su zaista ciste kante, od kvaliteta nema ni pocetno slovo. Takvo je trziste, da bi se uspelo danas, mora da se zakida na svemu osim na spoljnom izgledu(a vrlo cesto i na njemu). Proslo je vreme kada su stvari kvalitetno pravljene i radile svoj zadatak za sve pare. Sada nastupa era igracaka.
Na koncertima je isto prisutan stereo. Jos nisam video na nekom koncertu bilo koje vrste da su iza publike postavljeni neki surroundi, nego je sve natrpano na bini i pored nje u vidu umnozenog stereo zvuka, i to sto ima recimo 20 zvucnika i sound projektora na bini, ne znaci da se imitira neki surround, nego se zadovoljava potreba za cistom sirovom snagom.

Ovo sto se prodaje ovde u danasnje vreme od AVR risivera, 5.1 i sl. stvari su zaista ciste kante, od kvaliteta nema ni pocetno slovo.

Ajde nemoj da preterujes. Izvini, jel ti slusas muziku na elektrostaticima pa te sve ostalo ne zadovoljava ? :wall:

***, ispada da sve osim pretpojacala, snagasa i kutija od 20k€ ne valja.

Svaki instrument je mono i ima svoju poziciju na bini a stereo zvuk treba nekako da iz dva razlicita izvora zvuka stvori taj osecaj prostornosti gde se koji instrument nalazi. Iz mog posta bogatas koji je dao 6mil$ tesko da bas nista ne zna. Evo link http://blog.audiovideointeriors.com/208great/ pa proverite. Ima stereo koji je skuplji... pa stereo je pojacalo za dva kanala i dva zvucnika a surround je pojacalo za x kanala i x zvucnika + procesor zvuka. Kao da neko prica motori su bolji od automobila jer imaju dva tocka a automobili 4 tocka + .....

Diabolique, umem da citam, i ok je shvatio sam odgovor!:)

moguce da sam ceo zivot imao priliku samo da vidim ****** od stereo zvucnika, al ok ima vremena:)...surround zvucnici na koncertu....ne znam...nikad to nisam video!
imao sam par svirki sa nekim grupicama, znam da su instrumenti mono(gitarski kabl je mono), e sad, to sve posle ide u miksetu i koliko ja znam tu bash i nema neke podele po kanalima, ti zvucnici(naslagani na bini) su tu cisto radi snage da bi svi mogli podjednako da cuju...nema potrebe za sterom.....svi moraju jednako da cuju a ne da ovi sa desne strane bine cuju jedno, a ovi sa leve drugo....ja to bar tako shvatam na osnovu onoga sto sam video!

e sad ovo za ac3, nisam bas upucen, to je neki audio format ili sta?
posto imam ac3 filter instaliran, a ni ne znam cemu to sluzi, u njegovom help-u mi nista ne pricaju o tome, a ovako otprilike pretpostavljam da je rec o programu koji sluzi za reprodukciju tog ac3 formata...
moze neko malo blize da mi kaze o cemu se radi?

Nazad
Vrh Dno