Šta je novo?

Opet hapsenje! I treba...

• Začetnik teme Deleted member 2563
  • Datum pokretanja
pa ako postane problem oko instaliranja softvera bolje da se on inicijalno ni ne instalira pa nek se kupac sam snadje (ako nece da plati 400e za original aplikacije i os)

Pa ko kaze da uz racunar mora da ide i office i sve ostale stvari vredne silnih stotina eura? Treba da ide OS, koji je u OEM varijanti dosta jeftiniji i to je to; napolju OEMi dodaju jos neke stvari koje za njih izadju dzabaka na velike kolicine - MS Works, solo MS Word, neke enciklopedijice i ko zna sta jos. Uglavnom, nigde necete videti stavku OS u smislu koliko kosta uz konfiguraciju (osim ako ponude office ili nesto slicno povoljnije kao doplatu uz racunar).

E jebi ga,te su novine bile juče.I dalje nema ništa na netu o tome.Ni u današnjim novinama.Ako neko nešto nađe nek javi.I nisam u CZ-u,samo me interesuje jer znam te ljude tamo.I nisu bogati.OK.

U najgorem slucaju dobijes DR-Dos. Ali postoji i Linux, i vrlo je upotrebljiv, prema tome nije da nema software-a.
Sto se tice Nese, mislim da se tako zove, taj covek je stvarno bio genije. Secam se u srecna vremena, dok je vladala Prijateljica, odem ja kod njega da uzmem "neki" software, i lik izvadi 10-ak hard diskova. Ja izvadim spisak i on za pola sata max. sve to presnimi sa diskova. Pa ajd nek neko popamti sve to sto ima na hard-ovima. A da se presao, presao se, pa sta da se radi. Nije da ga branim ali ima tu i mnogo vecih i ozbiljnijih igraca koji su kao "firme" a valjaju piratski software kao od shale. Toliko o nasoj "raciji". Kao sto rece neko, razbili krakersku grupu ali decja por..gr..ija jos uvek prisutna, itd. Takvih se stvari treba resiti i tu MS treba da ulozi pare kad ih vec ima da skemba sve ludake i da se vec jednom Internet dovede u red a ne da mi tamo izmisljaju Internet2 !!!
Pozdrav svima.

pacov je napisao(la):
E jebi ga,te su novine bile juče.I dalje nema ništa na netu o tome.Ni u današnjim novinama.Ako neko nešto nađe nek javi.I nisam u CZ-u,samo me interesuje jer znam te ljude tamo.I nisu bogati.OK.

Posto sam uzeo comp od njih, zabrinut za svoju garanciju, proverio sam ti ljudi i dalje rade. Neznam da li sam preplatio moj comp, ali po meni oni su ok.

IzNoGooD je napisao(la):
nije bitno za njega...
bitno je za neke nove klince koji ce isto tako procitati neki "novi" oglas u SK i retji tje: ovde tju da kupim, zbog lepog oglasa, sharene slike, stara je firma itd.

a u pozadini neki masni, debeli crvjezik sa osmehom na licu i koji ti kazhe: Merhaba komshi, kom hir kom hir... speshal prajs dzhast for ju....

blah

fali ti kod speshal prajs dzhast for ju MAJ FREND :D

ZoNi je napisao(la):
Kizo, neka instalira lepo WinXP Home (70e), a SVE ostalo moze da se stavi besplatno (OpenOffice.org, npr)...

dakleM: nisi u pravu ;)

Apsolutno se slazem. Xp Home vise nije toliko skup, a ostalo sve postoji free, i uopste nije lose. Sad sto ljudima nije problem da daju 60e za misa, a za OS jeste to je njihov problem. Posebna je prica sto vole da imaju "kompletan office 11", a koriste 10% mogucnosti Word-a, i to je to. Ma, sustina je u tome da svako moze da instalira na masinu sta zeli, pa cak i nelegalni softver, ali ne i da mene kinji u radnji sto to necu da mu uradim, zbog kojekakvih lihvara koji rade po podrumima...

Sto se tice garancije... Evo u cemo je jedna od prednosti kupovine u proverenim mestima. Ja radim u jednoj maloj firmi, u centru. Nemamo neki promet ludnicu, ali radimo par godina, sve je legalno, imamo neke stalne kupce, i odlicnu saradnju sa dva velika uvoznika. Uzmimo za primer Pin Computers, sa kojima radimo od kad postojimo. Koje su prednosti kad kupis kod nas, a ne kod Zike iz 64-bloka. Pod jedan ja cu uvek pre kao firma doci na red, pa nema nekog dugog cekanja. Pod dva meni ce ljudi sigurno da odrade neke stvari koje Ziki nece (bar 10-ak puta su ljudi besplatno popravili stvari koje ne podlezu garanciji, npr. na silu pokidani kablovi, strujni udar, spajalica u laserskom stampacu koja sprzi sve zivo). Pod tri Zika daje recimo na Asus plocu 1god. garancije, jer ga mrzi da se smara, a ja ti dam tri. Vec to je dovoljno da se otvoris za porez.

p.s. Nego jel zna neko da li se zaista, kako sam cuo, od sledece godine uvodi PDV (porez na dodatu vrednost). Ako je tako eto nama novog poskupljenja kompova... :wall:

Pa covek je kralj, radio je na "crno" i dalje bez problema. :)

J Lo je napisao(la):
p.s. Nego jel zna neko da li se zaista, kako sam cuo, od sledece godine uvodi PDV (porez na dodatu vrednost). Ako je tako eto nama novog poskupljenja kompova... :wall:

Da, trebalo bi od Nove godine da se uvede PDV. Trebalo je to jos ove, ali ko zna zbog cega, nije nista uradjeno. U poslednje vreme, kruzi prica da ce sigurno do Januara 2005. godine biti uveden PDV kod nas.

Ajd...

Zacudjujuce je koliko ljudi kod nas ne znaju shta je PDV, a svi se zale da ce opet drzava da nas pokrade i sl.
Pre par dana sam prichao sa covekom iz poreske uprave, i reche mi i Bosna jedine nemamo uveden PDV.
I da ochekuju da ce se posle uvodjenja PDVa siva ekonomija smanjiti za 70%.

Evo i prichice koja objashnjava shta je to PDV (pricha by covek iz uprave)
Pre je bilo ovako:
Firma A proizvede robu X i proda je firmi B (uz izjavu za dalju prodaju) za 100din.
(primetite da ovde josh nema ni p od poreza).
Onda firma B preproda tu robu za 110 firmi C (opet uz izjavu), koja preproda to firmi D za 120din (izjava) i konachno firma D to proda krajnjem kupcu za 150+30(20%porez)=180din. Znachi porez se placa tek na kraju lanca.
Ovako ce biti:
Firma A proizvede robu X i ako hoce da je proda za 100din plati 20%(20din) poreza na tu robu. Firma A proda robu firmi B za 120(100+20)din. Ovde firma B trazi dokaz o placenom porezu, da bi ona placala porez samo na dodatnih 10din zarade a ne na SVIH 130din. I onda firma B plati porez 2din (20% od 10din zarade), i proda firmi C robu za 132din. Analogno, i firma C plati porez 2 din na svojih 10din zarade, i proda firmi D tu robu za 144din. Sada firma D, koja ima zaradu od 30din plati pored od 6din, i krajnjem kupcu ponudi cenu od 180din.

Cena ce znachi ostati ista kao i do sada, samo shto sada porez ne placa jedna firma nego sve firme u lancu proizvodnja-prodaja.
Velika prednost ovoga je shto ce firme koje kupuju robu UVEK traziti DOKAZ da je placen POREZ da ne bi one placale ceo porez nego samo naj na dodatu vrednost!!!

huh... smorio sam sa prichicom... al' nadam se da je nekom bila korisna da shvati da nece sve poskupeti posle uvodjenja PDVa.

Poslednja izmena:
Jes, jes, bilo je to i u jucerasnjoj "Bolikiti" pod naslovom "Ostetio Majkrosoft i Adobe". Sa' ce svi domaci IT listovi da plasiraju to u narednom broju.

PDV se uvodi od Nove godine, a nije od ove jer su politicki razlozi bili u pitanju (tj. pocetkom ove godine nije imao ko to da uvede, ako se secate).

@IzNoGood: Bravo za merhabu, cista desetka, ima takvih "dilera" na vagone:

Ja: "...Dobro, a ako mi harddisk crkne za 3 meseca?"
Ugledni diler iz svoje radnje/stana: "Sta, da neces da ti ja popravljam/zamenim?"

jox je napisao(la):
Evo i prichice koja objashnjava shta je to PDV (pricha by covek iz uprave)
Pre je bilo ovako:
Firma A proizvede robu X i proda je firmi B (uz izjavu za dalju prodaju) za 100din.
(primetite da ovde josh nema ni p od poreza).
Onda firma B preproda tu robu za 110 firmi C (opet uz izjavu), koja preproda to firmi D za 120din (izjava) i konachno firma D to proda krajnjem kupcu za 150+30(20%porez)=180din. Znachi porez se placa tek na kraju lanca.
Ovako ce biti:
Firma A proizvede robu X i ako hoce da je proda za 100din plati 20%(20din) poreza na tu robu. Firma A proda robu firmi B za 120(100+20)din. Ovde firma B trazi dokaz o placenom porezu, da bi ona placala porez samo na dodatnih 10din zarade a ne na SVIH 130din. I onda firma B plati porez 2din (20% od 10din zarade), i proda firmi C robu za 132din. Analogno, i firma C plati porez 2 din na svojih 10din zarade, i proda firmi D tu robu za 144din. Sada firma D, koja ima zaradu od 30din plati pored od 6din, i krajnjem kupcu ponudi cenu od 180din.

Cena ce znachi ostati ista kao i do sada, samo shto sada porez ne placa jedna firma nego sve firme u lancu proizvodnja-prodaja.
Velika prednost ovoga je shto ce firme koje kupuju robu UVEK traziti DOKAZ da je placen POREZ da ne bi one placale ceo porez nego samo naj na dodatu vrednost!!!

Nisi bas dobro saslusao pricu, i danas se placa porez na dobit, a to je 20% od onih 10dinara koje firma B naplati firmi C sto je 2 dinara u svakom slucaju. Jedini boljitak (za drzavu naravno) je to sto ce drzava pokupiti kajmak na pocetku, a svi oni koji budu imali privilegiju da uzmu robu bez poreza (kao npr. osn. sredstvo za rad) ce morati da traze povracaj poreza - sto je SF u nasim uslovima funkcionisanja drzave.

Porez inace u svakom slucaju placa kupac... tako da ocekujte da ce cene nasih voljenih ljubimaca skociti za tih 20% jer zaista ne znam kako ce neko kada plati 20% na lager od nekih 500.000€ robe otpisati porez na sklopljenu konfiguraciju.

Inace sive ekonomije ce uvek biti, a razlog za to je sto uvek neko hoce da prodje 'malo jeftinije'...

.... ja nikada nisam imao losa iskustva prilikom kupovine kod "Zike iz Bloka", garancija se odradjuje odmah 1 za 1, verovatno jer se Zika boji da se nekom ne zameri... Dok kod vecine ULTRA-GIGA-MEGA trade vrhunskih prodavaca i znalaca to ide "donesi i dodji za mesec dana", jer to mora da se salje proizvodjacu i pitaj boga jos kakve sve price, a ne mozes mu nista !!! ...razliku u ceni da ne spominjem...

u ovoj gornjoj prici apsolutno sam siguran da se Buca zamerio nekom velikom igracu, mozda bas onome kome je kao klincu uvaljivao Amige sa greskom (burn test fail, serial, paralel), po paprenoj ceni... Ovo oko ilegalnog softvera je smesno, posto to SVI rade kada prodaju racunar pojedincu, jedino se u garanciji ograde tako sto napisu "racunar je kupljen bez instaliranog softvera" ... funny...

ZoNi je napisao(la):
Kizo, neka instalira lepo WinXP Home (70e), a SVE ostalo moze da se stavi besplatno (OpenOffice.org, npr)...

G!!! je napisao(la):
pa ako postane problem oko instaliranja softvera bolje da se on inicijalno ni ne instalira pa nek se kupac sam snadje (ako nece da plati 400e za original aplikacije i os)

itd...

Moze, naravno... samo narod navikao kao do sada - zadjabe :D

Pozdrav!
MrBigJump.gif

P.S. Ne obracajte paznju, samo htedoh da spomenem da je debeli Nesa bio bas cool lik :D A uostalom, tako su svi radili, a neki i dalje rade.

J Lo je napisao(la):

ako neko slucajno nije procitao...

Prilozi

• PDV.zip
    154.9 KB · Pregleda: 104
nekako sam se nashao u situaciji da se jedini u kraju/familiji raz`mem u sokotjala tj. rachunala. i uvek je bilo: nadji mi shto jeftinije al` da bidne dobro i kvalitetno. pa skupljash od raznih dilera i sam sklapash i instalirash. i kako su vetjina komshija/rodjaka totalni amateri, pocheo sam da provodim dana idutji od jednog do drugog u formi tehnical support-a. dakle, nisam ni prodao mashinu, a odrzhavam je.

nedaj bozhe ako neshto nije radilo, pa je moralo da se menja. aaaarghhhh... agonije.

i chim je krenula legalizacija i krediti, jednostavno sam digao ruke i sve prebacio na sistem "Uzmi SK (ili neshto takvo) i izaberi neku firmu iz oglasa... i nemoj da me smarash vishe"

kad ono prc...
ne rade danas, a meni je hitnoo...
drzhe mi komp 2 nedeljeeee
rekli su da chekaju deo....

i opet moram ja da se cimam....

Long live for life tehnical support....

argh...

apropo dobro/jeftino priche:

Ja znam za choveka koji je drzao u kancelariji iznad svoje glave uramljen natpis:

DOBRO
BRZO
JEFTINO
izaberite dva

hmm moracu jedan sebi da napravim...

Mozda je koincidencija a mozda i nije... :D
Tako sam jednom prilikom jurio t'bred B cpu i listao oglase po SK...I nadjem konacno firmu koja navodno ima cpu koji trazim,odem i kupim...Ali...cpu je bio remarkiran tako sto je sticker bio prelepljen. Pisao sam o tome ovde na forumu tada ( ime firme je bese Milsoft ili tako nesto).

Samo potenciram na to (naravno ne vezano za SK,salio sam se malo), da takvih firmi ima sigurno sijaset i da ne lepo stickere samo vlasnici firmi vec i dobavljaci itd. Velika para se tu okrece, tako da... Vodite racuna o svemu ;)

p.s.
cpu sam naravno vratio, ali golim okom se gotovo ne vidi da je sticker prelepljen. Medjutim pomocu programa kao sto su cpu-z ili sisoft sandra se da lako primetiti :)

npetar je napisao(la):
Elem da kazem nesto "vezano" za temu. Pocela je izgleda borba protiv piraterije preko interneta. Jedan korisnik mog provajdera je sharovao film Spiderman2, ekipa iz Spiderman-a je obavestila PTT o tome jer preko njih ide link. Taj decko je dobio samo opomenu i nista vise. Naravno da niko nece da se bakce sa jednim obicnim userom,ali cisto da vam napomenem da se prati sta i gde se sharuje. Svakako da sigurno ima na hiljade takvih prijavljenih slucaja, za sada se izgleda svi sluze zastrasivanjem a da li ce se ikada podici i koja optuznica kao sto to M$ radi,ko ce ga znati...
E sad znam da ce neko pitati zasto to nema nigde javno napisano,odmah odgovor: "nemam pojma". Verovatno zato sto nikome ne ide u prilog da se preko njihovog linka valja piraterija.
Ovu informaciju je dobio diretno moj podprovajder od PTT-a, da li je i sta je tacno, ne mogu 100% da tvrdim ali znam licno mog provajdera koji mi je sve to ispricao...

Pozdrav!

p.s.
Na irc-u se vec povela shega da Spiderman seta gradom, i zaviruje u tudje kompove :)

Istina je da PTT šalje opomene. Mog ortaka je zvala riba iz KDSa da mu kaže da je Paramount poslao mail zbog toga što je delio njihov film, i da će mu isljučiti net ako opet budu dobili prijavu.
Za razliku od njega ja redovno proveravam IPfiltere i niko se do sad nije žalio da ja skidam nešto nelegalno (mada ja skidam samo trial verzije :d )

mitar1982 je napisao(la):
Istina je da PTT šalje opomene. Mog ortaka je zvala riba iz KDSa da mu kaže da je Paramount poslao mail zbog toga što je delio njihov film, i da će mu isljučiti net ako opet budu dobili prijavu.
Za razliku od njega ja redovno proveravam IPfiltere i niko se do sad nije žalio da ja skidam nešto nelegalno (mada ja skidam samo trial verzije :d )

Isto je i ovde bio slucaj sa kds-om.
Nego,kako to proveravas IP filtere,aj pojasni to,ne kontam...

E evo i tog čuvenog potpisa i pečata ugašene firme :)
Obratite pažnju da datum... dugo im je trebalo :d

Prilozi

• ACZ.jpg
    ACZ.jpg
    24.2 KB · Pregleda: 200
Jebo te pa zar tad nije bilo bombardovanje? I ko je tad bilo šta kupovao? A i potpis je malo bez veze.Šta si kupio, modem?

pacov je napisao(la):
Jebo te pa zar tad nije bilo bombardovanje? I ko je tad bilo šta kupovao? A i potpis je malo bez veze.Šta si kupio, modem?
Rat se završio 9.
Kupio grafičku, Riva128.

Ne mogu a da se ne ukljucim u ovo laprdanje.
Bre ljudi jeste li vi normalni? Pa u Beogradu je svaki drugi stan u centru neka "fantomska" firma.Svi rade na crno i oni registrovani i oni ne registrovani.
Po sadasnjim poreskim stopama i dadzbinama malo je onih koji mogu rade "posteno".Autora ovog threada bi pitao dal je ikad u zivotu platio onih 20% poreza na recimo graficku kartu? ACZ je verovatno stao nekom vecem na zulj pa je palo klasichno cinkarenje i to je to.Kao vlasnik registrovane firme
i kao pravno lice svaki dan popizdim citajuci clanke po novinama kako je vlada
odvojila silne pare za obnovu Hilandara te za hristov oreol u hramu svetog Save ministarka prosvete ukinula Darvina.. Nigde ni rechi o nekoj pomoci privatnim firmama i malim preduzecima. Pa ako toliko veruju u boga neka im on
pati porez. Sto se tice piraterije i autorskih prava o tome je glupo uopste raspravljati.Jedna od najvecih nasih gluposti je dovodjenje Microsofta kod nas.Sta samo time dobili? Windows XP na srpskom jeziku je stvorio horde *****a koji ne znaju sta znachi rech "folder". Umesto da prevedu Help-ove i objasne funkciju ovog OS ,oni su samo jos vise zbunili jadne pochetnike.

Mi smo valjda jedina drzava gde je bolje zatvoriti privatne firme, nego ih koliko toliko pomoci da rade legalno i placaju harac drzavi.... ali to se zove valjda trzisna ekonomija i zdrava ekonomska politika ... ili sam lose cuo u vestima :(

J Lo je napisao(la):
Sto se tice garancije... Evo u cemo je jedna od prednosti kupovine u proverenim mestima. Ja radim u jednoj maloj firmi, u centru. Nemamo neki promet ludnicu, ali radimo par godina, sve je legalno, imamo neke stalne kupce, i odlicnu saradnju sa dva velika uvoznika. Uzmimo za primer Pin Computers, sa kojima radimo od kad postojimo. Koje su prednosti kad kupis kod nas, a ne kod Zike iz 64-bloka. Pod jedan ja cu uvek pre kao firma doci na red, pa nema nekog dugog cekanja. Pod dva meni ce ljudi sigurno da odrade neke stvari koje Ziki nece (bar 10-ak puta su ljudi besplatno popravili stvari koje ne podlezu garanciji, npr. na silu pokidani kablovi, strujni udar, spajalica u laserskom stampacu koja sprzi sve zivo). Pod tri Zika daje recimo na Asus plocu 1god. garancije, jer ga mrzi da se smara, a ja ti dam tri. Vec to je dovoljno da se otvoris za porez.

PDV nece dovesti do poskupljenja kompjutera samo ce posluziti kao laksativ za nase trziste koje ce se procistiti. Igraci koji ostanu nece nuditi skuplje kompjutere, veruj mi:) Da ti sada ne objasnjavam mehanizam;)

Kada bi ovo sto se desilo ACZu bilo praksa bilo bi dobro. Medjutim ne mogu da se otmem utisku da je neko teledirigovao ovo zatvaranje. Ne znam, daj Boze da gresim ali sumnjam uostalom ova zatvaranja treba da postanu masovna pojava pa cemo tek onda moci da govorimo o nekoj poresko-finansijskoj disciplini.
Sto se tice PDV-a njegova primena (skupstinsku proceduru je prosao) od prvog januara bi trebala da donese znatno veci priliv u fiskus. U Crnoj Gori priliv je povecan za 230%!!
Svima koje zanima pdv iliti vat preporucujem da nadju jednu knjizicu gde je to do detalja objasnjeno kroz slike i reci - "PDV u slici i reci" napisao Dejan Dabetic...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno