Šta je novo?

Opet hapsenje! I treba...

• Začetnik teme Deleted member 2563
  • Datum pokretanja
e bem mu misa bas

ZverBre je napisao(la):
Ne mogu a da se ne ukljucim u ovo laprdanje.
"folder".................. Umesto da prevedu Help-ove i objasne funkciju ovog OS ,oni su samo jos vise zbunili jadne pochetnike.

Ne mislim preterano da te komentarisem, ali evo recimo kupio sam A400 preko firme u kojoj radim. Uzeo sam aparat po nabavnoj ceni, ali sam platio porez 20%! Mogao sam ja da pribavim izjavu od drugara pa da idem na "osnovno sredstvo", ali hteo sam na rate i eto platio sam. Ne znam sta ti hoces da kazes,placanje poreza je normalna stvar, i svaki potez koji vodi ka tome da se zavede neki red,pozdravljam. Bez uvrede, ali nisi nam ti otkrio "toplu vodu" konstatacijom da je "svaki drugi stan fantomska firma", a i nije bas tako. I sta znaci stao nekom vecem na zulj? Kao sad je kriva neka firma koja posteno radi, i prijavila ga je? Svi koji tako posluju stoje nam svima na zulju, cak iako je lepo kad ne moras da platis 20% na graficku. Uostalom zna se sta se od poreza placa. Neces da platis 20% na grafiku, a posle kad nema konca da te zasiju u bolnici, sve ces to lepo da vratis privatnom lekaru :S: Mislim, da sad ne ulazimo u teorije poreske politike, ali jasno je valjda sta hocu da kazem...

p.s. A Microsoft? Evo vec zamisljam, kako moram tetku da ucim Linux :zgran:
Uostalom, OS na srpskom je samo opcija, a kao i svaka opcija nije obavezan ;)

Poslednja izmena od urednika:
Najgrublji primes fantomske firme...
Kupis TV bez poreza i platis ga 100 evra. Znaci tebe kosta 120 evra jer si duzan drzavi uplatiti 20 evra kada ga prodas (plus 20% na ono sto si zaradio). Prodas ga meni za 110 evra u kesu i nikada drzavi ne uplatis onih 20 evra. Zaradio si 10 evra. Poreska policija te ne moze naci jer si firmu registrovao na rodjaka u Australiji koji se nikada nece vratiti a sediste firme je neki golubarnik koji je nemoguce naci a telefon nema.
I kako sad da neko ko radi legalno moze da se izbori sa takvom konkurencijom.
A mi se cudimo kako moze Pera sa oglasa biti jeftiniji sa Sony-jem od Eltima a daje njihovu garanciju.. ili Zika jeftiniji sa Panasonikom od Genela a prodaje njihove telefone...

Broz je napisao(la):
PDV nece dovesti do poskupljenja kompjutera samo ce posluziti kao laksativ za nase trziste koje ce se procistiti. Igraci koji ostanu nece nuditi skuplje kompjutere, veruj mi:) Da ti sada ne objasnjavam mehanizam;)
Mene interesuje taj mehanizam, kad trenutno nema PP za konfiguracije. Da li ce PDV, ustvari biti porez na razliku u ceni (RUC) koji se sada placa ? Mislim konkretno na gotovu konfiguraciju. Ako mislis da je off topic (a jeste :) ) moze na mail.

Evo, 'vako:

Porez na dodatu vrednost (u narodu popularni PDV) se primenjuje tako sto ti uvezes neku robu u vrednosti od 100e, drzavi platis porez od npr. 3%. Dodje neko da kupi tu tvoju robu, ti mu uracunas i taj porez, IZDAS mu potvrdu o placenom porezu kako ga one ne bi ponovo placao isti. Ako ti ne trazi potvrdu ili mu je ti ne das, on ce OPET platiti taj porez drzavi (zato paznja). Ako je sve u redu, on dalje placa porez drzavi u iznosu od npr. 2%, bez obzira da li ce licno koristiti tu robu ili je dalje preprodavati. Za svaku dalju prodaju, ciklus se ponavlja.

Zapravo, krajnja proizvoda cena bi trebalo da ostane ista (ako se ne menja broj ucesnika u transakciji).

PDV se uvodi da bi na ovaj bili obuhvaceni svi cinioci u transakciji i da se na taj nacin smanji siva (crna?) ekonomija.

Nisam ekonomista, ali sam slusao neke osnovne ekonomske predmete, pa se koliko-toliko razumem u materju :)

RazbojNick je napisao(la):
Zapravo, krajnja proizvoda cena bi trebalo da ostane ista (ako se ne menja broj ucesnika u transakciji).

Tacno tako.
Ekonomska raksa je pokazala da se broj transaktora smanjuje kao i broj firmi. Svi zele da kupe kod prve ruke da bi bili jeftini i niko ne zeli da kupuje od nelegalnog jer onda njegov porez mora da plati on (ovaj sto kupuje za dalju podaju)...

OK, hvala ! Sad je jasno.

Predlozeni procenti kod nas za PDV su konstantni, osim ako ne postoji vise tarifa. Tarifa ni u jednom predlozenom slucaju nije manja od 8% a ide do 21%.

A ako krenemo prema sledecoj racunici:

Prodajna vrijednost dobra - Nabavna vrijednost dobra = Dodana vrijednost (DV) porez se obracunava u svakoj transakciji, tj. svaki dobavljac kada preuzme robu podize cenu i na dodatu vrednost placa porez.

Poenta cele price je da se ne placa porez na kraju - vec na pocetku. Super, ali sta ce se desiti sa porezom na promet ? Ispada da ovim drzava ukida sebi 20% zarade ? I kako ce to smanjiti sivu ekonomiju ? Ja kupim od Djoke za 130eur graficku, on plati porez, ja prodam to Miki za 140 i ne platim porez i ne dam mu racun jer on hoce da prodje jeftnije ? Nema racun da me prijavi...

Problem dizanja cene racunara: kod neoporezovanih proizvoda (kao sto su gotove konfiguracije) se javlja situacija da mozete ili da kupite brand masinu bez poreza (jer u startu nece biti oporezovano kao proizvod sa beneficijama) ili da kupite delove sa porezom pa da sklopite masinu i na kraju poreskog perioda vam drzava otpise porez (posle 3 - 6 - 12 mes). A to cete moci da dozivite jedino ako masinu kupite kod nekog ultra dilera koji moze da istrpi da mu je 40% zarade u drzavnoj kasi i da ceka da mu drzava kod sledeceg placanja poreza to belezi kao povracaj.

HNF, ali PDV i kao i svi porezi vode u EU, ali preko naseg dzepa koji je poprilicno prazan, a najveca fantomska firma u kojoj smo svi zaposleni je ova nesrecna drzava, gde se pomoc iz USA od 60mil$ ceka kao da je paket od svevisnjeg, a onda Don Kafa kupi CentroProizvod za 16mil€...

@ j Lo
Mogao sam ja da pribavim izjavu od drugara pa da idem na "osnovno sredstvo"...

Hm? ,kako to mislis da pribavis izjavu od drugara? Kako ce tvoj drugar da pravda uzetu robu na konto te izjave? Onda bi on umesto tebe platio porez
na promet ili bi morao taj aparat da drzi kod sebe kao dokaz da mu je na lageru. Ako je tvoj drugar kojim slucajem novinar ili fotoreporter onda ima pravo uz "plavu" izjavu da sebi pribavi osnovna sredstva bez uracunanatog poreza na promet ali ne vidim kakve ti veze imas stim. Jos jedna jako bitna stvar pokusaj da me ubedis da tih 20% na konto poreza ode tamo gde je namenjeno. Sta mislis o tome da mozda domishljati trgovci tih + 20% ne stave sebi u dzep? Pa su onda pred musterijom "posteni" a sebi su strpali u dzep duplu zaradu .
@ J Lo
...a posle kad nema konca da te zasiju u bolnici...
E u tome i jeste poenta izbegavanja placanja poreza. Elem,da bih mogao da vodim firmu odnosno da bi ta firma po zakonu funkcionisala kako treba, mesecno moram izdvoiti oko 10 000 din za penzijsko isocijalno osiguranje, porez na dohodak i razne samodoprinose + porez na promet. Taj novac se ne usmerava tamo gde treba.
Iz budzeta se placaju kojekakve gluposti tako da na kraju za zdravstvo ostaje taman toliko da bi se sprecio strajk.Najveci deo sredstava odlazi na pomoc izbeglicama ,obnavljanje i izgradnju manastira i placanje socijalno penzionog osiguranja radnicima iz propalih i nerentabilnih firmi.Sve to placam JA kao poreski obveznik.Na kraju se sve svodi na to ili rad na crno ili socijala treceg nema.Retki su ljudi koji mogu poceti neki posao sa nekim kapitalom.Takvi su ili kriminalci koji peru novac ili naslednici, o strancima necu da govorim jer niko nije lud da ulaze u biznis u zemlji kojoj svaki dan o glavi vise medjunacionalni sukobi i sankcije.
Sto se tice PDV, od toga nema nista .To je jos jedna od gluposti oko koje se dize prasina u zadnje vreme.Setimo se samo zakona o legalizaciji softvera pa o pirateriji i neznam o chemu jos. Sta je sa njima dali se oni sprovode po predvidjenom planu?Naravno da ne.Svako ko je do sad prodavao robu na crno radice to i dalje. Da bi se zaveo kakav takav red prvo je potrebno definisati
status drzave, njene granice ,zastvu ,himnu,ustav, pravosudje i ostale najbitnije elemente za postojanje neke drzave.Kad se otpuste svi radnici koji ne ostvaruju profit vec zive o drzavnom trosku i kad firme pocnu da prave profit a ne dugove, onda mozemo pricati o evropskim i svetskim standardima i zakonima. Do tada ce se ljudi snalaziti kako znaju i umeju pa svidelo se to nekom ili ne.

Smorih a? :D

milanbb je napisao(la):
.....a onda Don Kafa kupi CentroProizvod za 16mil€...

Koliko mi je poznato, to je samo prva rata. :D

Kako mislite da će cene ostati iste ako su računari do sada bili oslobođeni poreza na promet, a od 2005. su u grupi proizvoda na koje se plaća PDV od 18%? Ako svi u lancu, počev od uvoznika koji plaća porez još na carini pa do maloprodaje, plate svoj deo, nema nikakve šanse da krajnji kupac bude pošteđen toga.

ivanhoe je napisao(la):
Kako mislite da će cene ostati iste ako su računari do sada bili oslobođeni poreza na promet, a od 2005. su u grupi proizvoda na koje se plaća PDV od 18%? Ako svi u lancu, počev od uvoznika koji plaća porez još na carini pa do maloprodaje, plate svoj deo, nema nikakve šanse da krajnji kupac bude pošteđen toga.
Ko te tera da kompjuter kupis u renomiranoj radnji sa napupelim sekretaricama
koznim garniturama toplom ness kafom (koju kasnije kroz konfiguraciju platis 20 eura :D ) Dodji brate kod mene na buvljak naci ce se neki Athlon 64 ili vec sta.Kad mogu kinezi i bugari slobodno da prodaju machete, katane,rambo nozeve boksere... mogu i ja da promuvam neku konfu.Manje je opasna po zivot od tih stvarchica koje ovi nude. :D

ZverBre je napisao(la):
mogu i ja da promuvam neku konfu.Manje je opasna po zivot od tih stvarchica koje ovi nude. :D

Ne bih se bash slozio sa tobom, mnogo te vole gromovi :d

ivanhoe je napisao(la):
E ovo je tipican rezon srpskog privrednika ai potrosaca:) Ne ljuti se ne mislim nista lose:)
Kada Mladja kaze da ce pojeftiniti ili u najgorem slucaju ostati na istom nivou cena neke robe on tada nikako ne misli na firme koje same sebi prodaju konfu pa je rasparcaju i prodaju na komponente ili na firmu koja uvozi nokie pa na 500 legalnih udje 5000 nelegalnih i bez papira. On misli na one koji su do sada placali porez i kupovali po slovu zakona i onda uporedjuje sa efektima koje ce biti posledica uvodjenja PDVa...
Ovi sto uvoze na repromaterijal ili svercuju prepelice kao balvane nisu obuhvaceni analizom, svakako.

Broz je napisao(la):
E ovo je tipican rezon srpskog privrednika ai potrosaca:) Ne ljuti se ne mislim nista lose:)
Ma ne ljutim se, tako jednostavno mora da bude. Stvar je u tome što je promet računara i jednog dela opreme bio oslobođen poreza, a to više neće biti slučaj. Od prvog januara računari i pomenuta oprema poskupljuju za oko 18% zbog toga što više nisu u povlašćenoj kategoriji, a jasno je da to neće plaćati prodavci, bar ne direktno. Pad prodaje u prvih nekoliko meseci očekuju svi, a sigurno će pogoditi i kupce i prodavce.
Ovo su činjenice i očekivanja, a ne "rezon srpskog privrednika i potrošača".
I da, uvek tražite račun ;)

milanbb je napisao(la):
..Poenta cele price je da se ne placa porez na kraju - vec na pocetku. Super, ali sta ce se desiti sa porezom na promet ? Ispada da ovim drzava ukida sebi 20% zarade ? I kako ce to smanjiti sivu ekonomiju ? Ja kupim od Djoke za 130eur graficku, on plati porez, ja prodam to Miki za 140 i ne platim porez i ne dam mu racun jer on hoce da prodje jeftnije ? Nema racun da me prijavi...

Time sto si kupio od Djoke, ti si platio porez i time vratio pare njemu koje je dao za porez, a na kraju je kupac platio porez. Ako ti ne prodas kupcu, ti si na gubitku. PDV je i smisljen da se ne bi moglo izbeci placanje poreza.

A sta ce se desiti sa firmom koja ne napravi (i ne planira da napravi) 1.000 000 dinara godisnjeg prometa ?

Joker je napisao(la):
A sta ce se desiti sa firmom koja ne napravi (i ne planira da napravi) 1.000 000 dinara godisnjeg prometa ?

Takva firma nece ni postojati.
To dodje 1100 eura mesecno prometa a to znaci 2-3 konfe. Pa mislim ako firma ne moze da proda jednu konfu u dve nedelje koja je njena misija na trzistu?

Pitanje je bilo firma koja ne napravi promet od 1.000 000 dinara, znaci ta firma nemora da prodaje racunare. procitao sam zakon ali mi nije jasno kako ce te firme placati porez

Gde ste videli da je neko posao nindza Shareware-om

Svi sadasnji strucnjaci se zale na pirateriju, a siguran sam da su se oni ucili na "warezima".
Mlad sam, imam perspektive, idaja, talenta i zelje za radom a nemam para.Kako da platim onolike cifre samo za Windows a da ne spominjem:Visual Basic,Photoshop...
Da nema piraterije ne bih znao cvonjka o PC
Gde ste videli da neko postao nindza sa Sharewarom

NAPOMENA:Neki izrazi su pozajmljeni iz SK :bottle:

Poslednja izmena:
Hoces reci svi? :D

Uvek postoje fore da final build odradis sa nekim GNU kompajlerom... :d

Joker je napisao(la):

Firma koja u prethodnih 12 meseci ima promet manji od 1.000.000 dinara NIJE DUZNA da se prijavi za PDV i nema obavezu obracunavanja i placanja prema Zakonu o porezu na dodatu vrednost.

(vracam temu in naftalina zbog ove informacije)

poz

Hvala

Vrh Dno