Šta je novo?

Operativni Sistemi

Windows only jer jedino na njemu kombinacija ozbiljnih dizajnerskih programa i dobrih igara radi kako treba i to bez bilo kakvih akrobacija. Da koristim samo grafičke programe, verovatno bih najpre koristio Mac, a da se samo igram, najpre bih uzeo neku konzolu, ali u kombinaciji za sve ovo nema boljeg OSa od M$-ovog windowsa ;)

@momsab: eheheh :)
Kako god okrenuo, najvishe stvari, IDE-ova, programa, igrica...... imas na Win-u :)
Cak i dosta programa koji se prave za linux postoji i windows verzija.
Ja ne znam da ti dam jedan dobar primer necega sta ima na drugim OS-ovima a na windowsu nema :D (osim mozda nekih super pro toolova i programa specializovane za dizajn, servere... itd...)
Sve je to lepo, svidja se meni i linux (brat je zaludjenik za njega), non stop mi radi jedna mashina na linuxu (pored mene), ali ja sam bored na linuxu :(. Nema .NET nema DirectX, nema VS... jedino java, ali nju koristim samo za j2me aplikacije.
To je zato sto sam na Win-u poceo da programiram i maltene posto sam Microsoftov slave ali ne kajem se zbog toga. Jer praviti bilo sta LINUX ONLY mi je bezveze jer ce malo njih (ako uopste) to da koristi, tako da u obzir dolazi Windows ili cross platform tj. windows ili java tj. windows ili windows :D
I btw, nije bitno da li je VS ukraden ili sta god, bitno je koliko dobro obavlja svoj posao a jako dobro ga obavlja ;)

A ako ce da pricamo o legalnih stvarima, moja mashina je kompletno legalna (sem 3 stvari: windows (jedino taj mora da se plati), nero (za njega ima free alternativa ali sam navikao na njega i nemam zasto da ga menjam), i nod32 (jer je najmirniji i dobro radi svoj posao). Ostatak programa koristim sve freeware (media player classic, faststone image viewer, foobar, masa microsoftovih express (free) stvari za developere, NetBeans, Azureus, Miranda IM....).
Znaci ako od sutra treba da imam skroz legalan komp, treba da kupim samo windows (tj. "samo" windows, posto dosta para....) al necemo mi doziveti tako nesto do skoro.

Sto se tice stabilnosti, ja se ne secam kada sam zadnji put imao BSOD ili taj so called "don't send" error, ili da mi puke explorer.exe ili slicno.

Sve ima svoju namenu, zna se za sta se koristi windows za sta linux i za sta macOSx, meni win najvishe odgovara :)
Inace podrzavam svako misljenje "Windows je najbolji", "Linux je najbolji", "Mac OSX je najbolji", jer svako (tj. bar vecina) za zasto koristi ono sto koristi, a za one koji ne znaju necu ni da komentarishem (kao npr. kada neko predje sa windowsa na linux, namuci se sa njim da ga namesti nedelju dana, i kada ga namesti odmah sutra dan prica kako je najbolji jer je sav srecan sto je skontao da pishe dve komande u konzoli i sto to nije uradio sa dva klika".

:)

Ja kada sam instalirao Linux prvi put, stvari su bili malko drugacije :) Pa iako sam instalirao drajvere za grafiku skoro 7 dana i 6 puta rekompajlirao kernel kako bih naterao prokleti AC97 da radi, nisam zakukako kako nije za mene :)
Bas naprotiv, posto me je ***** ko sansku kozu, hteo sam da ga namestim da radi i tacka.

Ne kazem ja da nije za mene, vec ne vidim zasto bih nesto namestao 7 dana ako ne moram.
Nije bilo med i mleko namestiti sistem ni na 95/98 ... ali Win je napredovao od tada, a Linux je jos uvek, sto se toga tice na nivou 98-ice.

E sad, da postoji nesto sto mozes odraditi u Linuxu, a ne mozes u Windowsu, pa da je mucenje opravdano, ali ovako, zasto bih to radio?

Eto mozda ako bi krenuli da zalaze po kucama i traze nelegalne Windowse, mada ja imam legalan ...

Cak primecujem da isti ljudi vole MAC zato sto je jednostavan, a onda vole i Linux zato sto je komplikovan, a windows koji je izmedju ta dva nista ne valja :)

Kao sto vidis, ti si stavio Linux koji je danas mnogo vise user&*****-friendly nego kada sam ga ja prvi put instalirao ali si i pored svega toga odustao za par dana. Otuda i moje spominjanje snalazljivosti... jer tebi Linux ne pashe iz nekog n-tog razloga. Mozda si ocekivao Windows? :)
Tu je veliki problem vas koji "prelazite" sa Windowsa na Linux. Ocekujete jos jedan Windows.

Ovde se stalno vrsi zamena teza. Nisam ja batalio Linux zato sto mi je komplikovan, vec zato sto nije bolji od Windowsa. Da on ima nesto sto Win nema i da mi to nesto treba, namestio bih ja to vec nekako, hvala bogu na internetu sve pise, ali ne mogu da nadjem nijden dobar razlog zasto bih to radio, jer bih svakako morao pored da imam instalaciju Windowsa.

Koji god OS da imam, moram imati i Windows pored njega, ako ako imam Windows onda mi nista vise ne treba, stoga ako zelim da imam samo jedan sistem instaliracu Win.

Malo mi je smesno da se ljudi kunu u Linux, a svako malo butuju Windows da bi nesto odradili, bio to torrent, audio ili video aplikacije ili sta ti ja znam ...

Cak primecujem da isti ljudi vole MAC zato sto je jednostavan, a onda vole i Linux zato sto je komplikovan, a windows koji je izmedju ta dva nista ne valja :)

apsolutno :)

posto je Mac OS X napravljen na osnovama unixa mozes sve da uradis pomocu konzole ako hoces. ako neces onda mozes da koristis lep i fenomenalno organizovan GUI.

na Winu ne mozes ni jedno ni drugo ;) - nemas fleksibilnost unixa jer imas registry.
nemas ni fenomenalno organizovan GUI-a kao na Macu
i na kraju si na najgorem mogucem resenju... :/

btw cudi me da Micro$oft nije i /etc/hosts fajl isto ubacio u registry :D

a to sto palim windows je samo zbog M$ monopola :mad: i debila koji su razvili online bankarski sistem na njemu... da su koristili opensource alate sada vise ne bih ni pomisljao na Win!
monopol - svi stojimo u mesto i kao dobro nam je...
(@kutija: pogledacu da skinem tu poslednju verziju M$ IE za Mac...)

Poslednja izmena:
Nije bilo med i mleko namestiti sistem ni na 95/98 ... ali Win je napredovao od tada, a Linux je jos uvek, sto se toga tice na nivou 98-ice.

LOL :) Vazi :)
No offense, ali ako ti je namestanje 98ice bilo tesko i/ili Linuxa danas, onda racunari nisu za tebe :)

Poslednja izmena:
Neki ce se mozda sloziti, a mozda i ne, ali Linux bas nije za svakoga. Ja sam uvek za to da ideju u slobodnom softveru treba siriti, sto vise, jer svakako da ima puno ljudi jos tamo negde koji mogu, imaju sposobnosti i predznanja da pocnu da rade sa Linuxom. Ali, ipak, tesko da 100% ljudi koji trenutno koriste racunare (citaj:Windows) mogu da ga nauce i rade svakodnevno u njemu. Samo im je potreban mali podstrek.
Za druge, tu je Windows, pa neka se siti nauzivaju. Sam osecaj pocetka normalnog rada u linuxu je bar meni vrlo interesantan, neobican. Kasnije sam ukapirao da je to ustvari osecaj koji bih trebao da imam kada radim za masinom. Da ne mislim na neke gluposti, vec na rezultate rada, i na neka nova resenja i poglede na problem.

Posle razgovora sa nasim moderatorom Kutijom, zakljucih da ja ustvari i nemam nista protiv Linuxa, vec me malo nerviraju ovi novopeceni Linuxasi koji su instalirali Linux pre 10 dana, konzolu nikada ni videli nisu i sada se vec kunu u njega i svi ostali pojma nemaju.

Cini mi se da takav tok stvari ne odgovara ni samoj opensource zajednici jer cete na kraju zavrsiti sa gomilom kompleksasa, od kojih ce normalni ljudi (kao ja :p ) bezati, sve i da je Linux 5 puta bolji i produktivniji.

A ko se to igra kljucicem :D ?
Kao sto smo vec zakljucili, stvar navike.
Meni je generalno ok na linuxu. ali me fest nervira odredjen broj sitnica... A nemam dovoljno vremena da ih sredjujem iako nista ne radim :D Lepo vreme :)

I rasprava vam nema neki smisao, jedni su u klanu linuxa drugi wina, i to je normalno, ja ne znam Sumanuti zasto se ti nerviras.

ec me malo nerviraju ovi novopeceni Linuxasi koji su instalirali Linux pre 10 dana, konzolu nikada ni videli nisu i sada se vec kunu u njega i svi ostali pojma nemaju.
To ti je isto kao kada neko polozi vozacki pa za dva meseca misli da je Floyd, a ni u ludilu ne bi smeo da uleti na slaviju recimo.
Joj, kada se setim, nama u KI su pra par meseci napravili kruzni tok na jednom mestu u gradu, ej ljudi, pa tu se nije znalo jel ebe lju zbunjenog ili blesav sludjenog. U momentu svi stoje ne mogu da se dogovore ko ce da udje prvi... :d taj cirkus treba doziveti.
Neka hrane svoj ego, eto im, ja nemam nista protiv.

Posle razgovora sa nasim moderatorom Kutijom, zakljucih da ja ustvari i nemam nista protiv Linuxa, vec me malo nerviraju ovi novopeceni Linuxasi koji su instalirali Linux pre 10 dana, konzolu nikada ni videli nisu i sada se vec kunu u njega i svi ostali pojma nemaju.
Ha, a da vidiš tek ove Mekintoševce :)

Moj stav je da mi je kod OS-a daleko najvažniji izbor softvera. Znači, Windows, pa iza njega ništa.

Wine radi odlično s tendencijom da radi još bolje, ne znam o kakvom nedostatku softvera pričate :)

Ja bih odmah presao na MAC OSX, samo kada bi napravili drajvere i prilagodili ceo OS, tj. napravili drajvere za masu uredjaja...
Onda mi stvarno nebi bio problem da odem i da ga legalno kupim, i da znam da ima podrsku za hardware....

Twix za sta fale drajveri na Mac-u??? Mozda za 8800 :p ali to ti ionako nista ne znaci jer:

a) 8800 mozes staviti samo u MacPro koji kosta min. 2500e.
b) sta bi radio sa njom? od igara imas eventualno Pray, Quake4 i to je to...

sve ostalo sljaka osim krsh stampaca od 100e. i skenera od 100e. koje inace ni ne koristim :p

c) uz svaki kupljeni Mac dobijas legalan "Mac OS X"

-------------------------

josh jedna interesantna stvar: ortakinja je bacila/pogubila neke slike sa hard diska (FAT32 particija) ja reko donesi hard da pokusamo da vratimo! na PrC-u sam prvo probao: ActiveUndelete, EasyRecovery, FileRecovery, GetDataBack i josh nesto... i svi su nasli 5 izgubljenih fotki od ~100...
na Macu imam samo Data Rescue II.app koji je vratio SVE fotografije.... :p

Moj stav je da mi je kod OS-a daleko najvažniji izbor softvera. Znači, Windows, pa iza njega ništa.

E sto volim ovakve komentare :) koji nemaju veze sa mozgom :)
Stvarno ste maheri sirenja netacnih informacija i ogromne kolicine nebuloza :D

Upravo tako..

ne mogu suditi licnom izboru nekoga da koristi MSWin jer je navikao na njega...

al za neku godinu ce nepismen biti onaj koji ne ume da prilagodi masinu svojim potrebama,
a OpenSource zajednica jaca iz dana u dan...

vidimo se u buducnosti... :wave:

Upravo tako..

al za neku godinu ce nepismen biti onaj koji ne ume da prilagodi masinu svojim potrebama,

Upravo to. Mislim da ce nam uskoro zaista biti potrebni neki ozbiljni LUG-ovi kako bi se masa skupila :) .

@kovacm:
Nemoj vise da smaras ljude ovde sa Mac-om, jer nas 90% Koristi Win!

@kovacm:
Nemoj vise da smaras ljude ovde sa Mac-om, jer nas 90% Koristi Win!

Pa vidis da ljudi imaju para za original MAC i za sve potrebne komponente na kome MAC radi svi bi koristili MAC.Ili da imaju pare da uzmu sebi macbook ili macmini...
Takodje da se prodaju neke gotove konfiguracije sa mac-om dosta njih bi koristilo,ovako svi furaju win jer ga uz kupljeni racunar vec i dobiju, ali tokom godina koriscenja shvate da je win shit :p :smoke:

koliko god da je ******, brzi je i stabilniji i laksi za koriscenje od Windows-a
de-der, ne flejmuj vise

kojih vas 90% koristi Windows? ;)

@driver2:
gde _bash_ mene nadje da prozivas od toliko Mac-ovaca ovde :p

Iskreno, jedino zbog faksa imam instaliran windows shit (C++), sto se tice mog primarnog zanimanja, svaki program u kome radim postoji i za Mac (gle cuda, mnogo bolje rade nego na win-u). Godinama sam pratio pricu o Macu, desetine verzija Linuxa sam imao, skoro sam posedovao i jedan Hackintosh :)
Nista nije gore od Windowsa.
Jedva cekam da zavrsim faks i da se ratosiljam Windowsa. Cak bih ratosiljao i masinu iz potpisa zarad jedan MacBook Pro.
Svako ima pravo da bira u cemu ce da radi, ali ne volim da neko ko nije dalje otisao od Windowsa da prica kako su drugi OS-i s****e.

Meni je npr. Windows XP ono... klasika. Ubuntu-om nesto i nisam zadovoljan i mislim da je previse pojednostavljen za moj ukus. Ali zato mi SuSE bas odgovara (ne bitno da li je Gnome ili KDE)... u svemu! Trenutno na ovom krshu imam instaliran SuSE 10.0 i prezadovoljan sam. Sta znam... probao sam mozda 4 Linux distribucije (ne racunajuci verzije) i uvek se nakon eksperimentisanja vracam SuSE-u.

Meni je npr. Windows XP ono... klasika. Ubuntu-om nesto i nisam zadovoljan i mislim da je previse pojednostavljen za moj ukus.

ovo me sad podseti na jedan cuveni komentar od pre ~15godina sa Sezam BBS-a:

"ma da, ja sam vizuelni tip - dajte mi DOS!"* :d

na konto price da li je bolji GUI ili command promt...

Sigurno, zato je na 95% računara instaliran baš Windows...verovatno je ipak razlog za to što ljudi mnogo vole Windows Explorer ili Paint. Od nas dvojice definitivno neko priča totalne nebuloze. Ako neko NE ZNA da koristi Windows pa mu se stalno ruši ili ga napadaju virusi, to je druga stvar.

Upravo tako..

Alo, Windows ima neuporedivo veći izbor softvera i daleko je najpopularniji OS na svetu. Nije stvar navike, nego surove realnosti koja nameće MS-ove operativne sisteme. Koliko je Open Source zajednica uradila, najbolje pokazuje popularnost Linuxa koji je nastao kad, pre više od 15 godina? Pa koliko će mu trebati da počne da dominira? 1000 godina?

I zašto bih želeo da probam OS na kome nema softvera koji mi treba? Sa stabilnošću Windowsa nemam problema. hvala lepo, XP sam rušio samo kada sam menjao ploču.

Poslednja izmena:
Sigurno, zato je na 95% računara instaliran baš Windows...verovatno je ipak razlog za to što ljudi mnogo vole Windows Explorer ili Paint. Od nas dvojice definitivno neko priča totalne nebuloze. Ako neko NE ZNA da koristi Windows pa mu se stalno ruši ili ga napadaju virusi, to je druga stvar.

Alo, Windows ima neuporedivo veći izbor softvera i daleko je najpopularniji OS na svetu. Nije stvar navike, nego surove realnosti koja nameće MS-ove operativne sisteme. Koliko je Open Source zajednica uradila, najbolje pokazuje popularnost Linuxa koji je nastao kad, pre više od 15 godina? Pa koliko će mu trebati da počne da dominira? 1000 godina?

I zašto bih želeo da probam OS na kome nema softvera koji mi treba? Sa stabilnošću Windowsa nemam problema. hvala lepo, XP sam rušio samo kada sam menjao ploču.

Linuxova najveca mana je sto nema Adobe-ovi proizvodi za njega. Mada sistem uopste nije pravljen za to tako da to ne treba da se shvata kao mana.
Ako zelis nesto poput windows-a, gde ces samo da klikces onda windwos sigurno ne moze da se poredi sa Mac OS-om, zbog same logike, stabilnosti, jednostavnosti, softvera, brzine pri radi i jos mnogo toga.
Naravno nije windows uopste toliko los kao sto ljudi pricaju, pa nemoj pogresno da me shvatis sto sam ovo sve napisao. :wave:

pa na Mac-u mozes da pokrenes svaku Windows aplikaciju bez penala u brzini izvrsavanja... (samo ti treba dosta memorije - onoliko koliko je windows pojede...). Ne bi verovao koliko je dobra integracija Windows aplikacija pod Mac OS X! Sve radi: od pristupa kompletnom file sistemu do copy&paste i drag&drop izmedju Mac i Windows aplikacija! (da ne govorim da ti ne trebaju nikakvi posebni drajveri za windows pod parallelsom ili podesavanje mreze - Mac OS X win-u daje sve sto mu treba ;))

Ja se bakcem sa Linuxom vec nekoliko godina, ali zbog testiranja nekih gluposti i LFS (Life for speed) imam Win. Na poslu Win-mora se. Do sada sam vozio Slack duuuuugo i to je ubedljivo najbrzi OS koji postoji, ali zbog komplikovanih paketa i nepostojanja provera medjuzavisnosti paketa (mislim ima al' nije to to) polako se prebacujem na Ubuntu (ispekao zanat sa kompajliranjem pa video da to moze lakse jednim klikom) koji je malo sporiji ali opet ubitacno brz. Koristio sam i MacOSX na hackingtosh-u neko vreme i opet se odusevio koliko se korisnik i funkcionalnost stavlja u prvi plan. Verujte svakog puta kada sednem da radim na Win-u samo kazem: "Bud*lo ne nerviraj se!!!" ali svaki put. Da se razumemo nije Linux za svakog, pa da budemo realni nije za 90% ljudi u Srbiji koji koriste racunar. Ako hocete da ne razmisljate o racunaru samo da sednete i radite (makar to bili surf, net, muzika) i da to radi brzo pouzdano i da ne morate da razmisljate o sistemu ako necete narednih 100 godina uzmite unix like OS, predznanje se podrazumeva. Ako vam je racunar apstraktan pojam, ne pljujte po ostalim OS-ovima zato sto ne znate da koristite. Uzmite Win i opet uzivajte. Do sledece reinstalacije koja ne gine kad-tad:-devil-:

ne slazem se potpuno sa tobom... ako das pocetniku (koji nije video windows) kompjuter sa linuxom na kojem je sve spremno za rad (ili sta vec, net, muzika, filmovi) nece imati nikakvih problema... verovatno posle nece moci da se snadje sa windowsom :)

Nazad
Vrh Dno