Šta je novo?

Opera 12 final, diskusija i iskustva

Ni ja ga nisam voleo nikad nesto preterano ali me je odusevilo koliko je svetlosnim godinama ispred Opere i FF-a po prikazu tj. renderu strana. Toliko je sve tecno i bez kocenja da je to milina. u Operi cim strana ima vise od para slika to koci kao blesavo.

Da li još neko ima problema sa "mikro" zamrzavanjima Opere. Dakle prilikom otvaranja i potom u radu na par sekundi OPer akao d aje nedostupna. Zadnja verzija Opere na 64 bitnom Winu

Prilikom otvaranja imam i ja. To je nešto što se provlači kroz celu seriju 12 ako ne grešim. Čini i se da u toku rada manje koči od kad sam uključio hardversku akceleraciju. Bar neki moj utisak.

Da li još neko ima problema sa "mikro" zamrzavanjima Opere. Dakle prilikom otvaranja i potom u radu na par sekundi OPer akao d aje nedostupna. Zadnja verzija Opere na 64 bitnom Winu

Kod mene se dešava, ali retko, kada otvorim link u novom tabu. Od poslednje verzije je tako. Čak ni u 12.13 nisam imao problema.

Ja nemam problema sa zamrzavanjem opera mi radi fantasticno ( do duse OS je nov kao i racunar ) tako da je i opera CISTA instalirana bez prethodnih verzija ;-)

Imam i ja taj prijavljen problem.

Igore, i ja sam skoro reinstalirao sistem i updjetovao sa od 12.12 do 12.14. Po tom tvome, jedan updejt i delices mesto sa nama :).

Ma neće. Ja sam update-ovao Operu sigurno 5-6 puta bez problema. A pre toga sam očistio sve u vezi sa Operom i instalirao na "čisto". Verovatno bi i to ovde rešilo problem.

Onda se postavlja pitanje da li vi otvorite 2,3 taba od 20,30 tabova. I sta cine ti tabovi. To je velika razlika. Otvorite par strana na yt (kanale, stopirane videe) i pustite neki fajl da ide npr muzika, probaj da premotavas...

Nema to veze sa brojem tabova. Meni se to desi sa 4-5 taba max, na SSD-u, 2500K, i 16GB RAM-a.

40 tabova svega i svacega, a kada trazim nesto brojka se penje mnogo vise trenutni startup opere pokrece "samo 15" tabova. Ja se nadam da necu imati problema sa kocenjem itd mada sada treba SSD da uzmem tako da obaranje sistema mi opet ne gine (Ako neko zna kako sa obicnog HDD da prebacim boot i sve na SSD ) neka mi javi bio bih mu zahvalan :)

40 tabova svega i svacega, a kada trazim nesto brojka se penje mnogo vise trenutni startup opere pokrece "samo 15" tabova. Ja se nadam da necu imati problema sa kocenjem itd mada sada treba SSD da uzmem tako da obaranje sistema mi opet ne gine (Ako neko zna kako sa obicnog HDD da prebacim boot i sve na SSD ) neka mi javi bio bih mu zahvalan :)

Imas koliko hoces programa za migraciju odnosno kloniranje cele particije. Neki ces verovatno dobiti i uz sam ssd. Ima svega u instalacija ssd-a temi
Ja sam radio ovako
1. backup. moj izbor je bio acronis. cak i ona trial verzija od 30 dana je dovoljna za svaki slucaj ako nesto krene lose. redovan backup je druga prica
2. ccleaner i defragler (ja sam, do duse, defrag radio u paragon hard disk manageru koji inace preferiram za particionisanje)
3. iskljucivanje defragmentacije, indexing-a i super fetch-a. ovo je moguce uraditi i naknadno. samsung uz ssd daje i finu malu aplikaciju koja nudi ova resenja.
4. novi backup (prvi je bio za slucaj da se nesto lose desi prilikom boot time defragmentacije ili ciscenja)
5. firmware update (ja konkretno nisam imao potrebu jer je samsung bio na poslednjoj verziji)
6. kloniranje (ja sam radio iz paragon migrate os to ssd. super programcic koji sve radi u nekoliko klikova i automatski radi alignment. u suprotnom je potrebno particionisati iz win sa pravim alignmentom i klonirati programom tipa easeus ili klonirati pa uraditi alignment uz Gparted)
7. premeniti boot priority na ssd
8. samsung mi je ponudio "over provisioning", sta god to bilo. izdvaja nekih 10% od celog diska da bi lakse rasporedjivao fajlove valjda i time ubrzao pristup kada je potrebno.
9. re-run expirience index
10. provera trima i alignmenta.
11. intel driveri za intel korisnike.
12. bench

Imas koliko hoces programa za migraciju odnosno kloniranje cele particije. Neki ces verovatno dobiti i uz sam ssd. Ima svega u instalacija ssd-a temi
Ja sam radio ovako
1. backup. moj izbor je bio acronis. cak i ona trial verzija od 30 dana je dovoljna za svaki slucaj ako nesto krene lose. redovan backup je druga prica
2. ccleaner i defragler (ja sam, do duse, defrag radio u paragon hard disk manageru koji inace preferiram za particionisanje)
3. iskljucivanje defragmentacije, indexing-a i super fetch-a. ovo je moguce uraditi i naknadno. samsung uz ssd daje i finu malu aplikaciju koja nudi ova resenja.
4. novi backup (prvi je bio za slucaj da se nesto lose desi prilikom boot time defragmentacije ili ciscenja)
5. firmware update (ja konkretno nisam imao potrebu jer je samsung bio na poslednjoj verziji)
6. kloniranje (ja sam radio iz paragon migrate os to ssd. super programcic koji sve radi u nekoliko klikova i automatski radi alignment. u suprotnom je potrebno particionisati iz win sa pravim alignmentom i klonirati programom tipa easeus ili klonirati pa uraditi alignment uz Gparted)
7. premeniti boot priority na ssd
8. samsung mi je ponudio "over provisioning", sta god to bilo. izdvaja nekih 10% od celog diska da bi lakse rasporedjivao fajlove valjda i time ubrzao pristup kada je potrebno.
9. re-run expirience index
10. provera trima i alignmenta.
11. intel driveri za intel korisnike.
12. bench

Hvala ti, probacu na taj nacin i ako sam se nameracio na Kingston :-D

Da li vam se cini da Opera usporava po instaliaciji Ad Blocka ili je to neki moj trip?

Nije trip. Em zauzima malo više memoriju em malo sporije radi. Ali, ako nećeš svakojake reklame....

Znaci nisam samo ja... Sve u svemu opet mi bolje dodje od ostalih browsera.

Stavio sam za Max total connections sa 64 (default) na 128 i daleko brze ucitava stranice. A Max connection server sa 16 (default) na 20, mada mislim da se sa ovim nije nista odrazilo.

Kako si merio to povećanje brzine? Odokativno ili? I jesi li isprazio keš promenio strane itd

I ja koristim operu, navikao sam na nju, al da ima glupih stvari, ima, to usporavanje na startu od par sekundi bilo na hdd-u, pretvorilo se u malu zadršku na ssd-u (imam mnogo onih šorkata i speed dajl prozora). Al' recimo na amd sajtu, fleš segment za skidanje drajvera (4 taba) ne radi, mora se svaki put za svaki red pomeriti miš da se zatvori taj deo, da bi pokazao red ispod... Na jutjubu u full screen, pop up klizač za tok pesme, tripuje (moraš se dobro potruditi da ga "upecaš" ), ... ima toga baš dosta, a u svakom drugom browseru radi normalno, ne znam. Navika je gadna stvar i dalje koristim operu, jer ne mogu vizuelno da podnesem drugi browser, a ono što ne šljaka, učitam u exploreru.

Poslednja izmena:
Instaliraj extendtube ekstenziju, ona resava sve YT probleme, pa i vise od toga.

Proverio sam i odavno mi je tako podešeno, stim što mi je čini mi se i broj servera povećan na 10. Tako da...

Pošto je Opera pre desetak dana zvanično odustala od svog Presto engina, ima li možda nekih najava kada bi mogli da očekujemo Operu baziranu na Web Kit-u ?

Mislim da će to rešiti sve probleme Opere.

Potraži na forumu mislim d aje neko već ostavlajo link ka njihovom blogu a pojašnjenjima

Kako u Operi isključiti search suggestions kad se odabere opcija F2 odnosno Go to Page?

Meni opera a i internet explorer stalno izbacuju poruku not responding kad pokusam da predam oglas na kp sajtu gde treba da ucitam sest slika uredjaja koji dajem u oglase.A zna da mi izbaci istu ovu poruku kad radim bilo sta kod pretrazivanja.Znaci isto se desava i na operi i na internet exploreru.Operu sam probao i 12.12 i 12.14 verziju i isto se desava.Zna li neko sta bi moglo da mi pravi problem?Da nije mozda u pitanju flash player ili ne?
Ako moze neka pomoc.

Dok cekam Opera WebKit verziju. Firefox, preciznije Nightly 64-bit mi je postao omiljen, neverovatno fluidne stranice, lep interfejs i brzo se pali.
Jeste off topic, ali nisam odusevljen Operom trenutno. I kad sam kod toga, dali neko zna plug in za FF koji daje speed dial kao u operi?

Taj speed dial addon je na nekoj od ranijih verzija FF očajno radio i nije bio ni probližno dobar kao ugrađena opcija na Operi. Možda su u međuvremenu nešto uradili po tom pitanju

Jel ima Opera neki add-on da bude bolja ova opcija za print? Kada god hocu neku stranicu da istampam uvek to radim iz IE jer ima mnogo bolje resenje.

Vrh Dno