Šta je novo?

Opera 12 final, diskusija i iskustva

Meni kresuje uzasno upravo 12.14 RC x64m vratio na 12.13 x64 i radi vrlo dobro.

Meni i 12.13 i 12.14 RC dobro rade, 64-bit, i na sedmici i na osmici, PC i laptop. Ocigledno varira stabilnost :p

Izasla 12.14 finalna, fix za rusenje sa vise ekstenzija. Skinite manuleno sa sajta ako updater se srusi, jer je i to prijavljen problem, mada ga ja nisam doziveo. :D

Verzija 12.13 je verovatno najsramnija verzija u istoriji Opere. Onako ne sme ni alfa izdanje da se ponasa, a kamoli finalna koja izlazi celih 40 dana posle prethodne verzije.

Verzija 12.13 je verovatno najsramnija verzija u istoriji Opere. Onako ne sme ni alfa izdanje da se ponasa, a kamoli finalna koja izlazi celih 40 dana posle prethodne verzije.

Ne bih se slozio, mada sam ja razocaran 12 uopsteno, i Benchmark pocetna strana je razjebana, prijavio sam problem pre sest meseci, nisu popravili, a u 11.xx nije bilo problema.

Java nije isto sto i Javascript.

Izašla nova verzija 12.14

Tek sad vidim, nisam obratio pažnju jer ste bili u žučnoj raspravi oko verzije 12.13

Ja se vise bojim da je apdejtujem, svaki put sve gore i gore radi.

Stabilna je 12.14, stavi slobodno. Mada mi je par puta brljavila sa youtube-om, sve kontrole su bile jedne preko drugih, i u fullscreen-u takodje. Nije do ekstenzija, jer se u private tab ponasala isto.

Edit: Zabada i na nekim stranicama, ne rade linkovi, iako radi scroll po stranici - kao kad se zamrzne, s tim sto moze da se ugasi tab sa "zamrznutom" stranicom. Veselo bas.

Poslednja izmena:
Stabilna je 12.14, stavi slobodno. Mada mi je par puta brljavila sa youtube-om, sve kontrole su bile jedne preko drugih, i u fullscreen-u takodje. Nije do ekstenzija, jer se u private tab ponasala isto.

Edit: Zabada i na nekim stranicama, ne rade linkovi, iako radi scroll po stranici - kao kad se zamrzne, s tim sto moze da se ugasi tab sa "zamrznutom" stranicom. Veselo bas.

Ja imam IE 10, Waterfox 18.0.1, Chrome koji je vec najnoviji stabilni, cak i Comodo Dragon iako je to isto (ali mi treba za Virtual Kiosk), uprkos svim manama, koristim Operu stalno, do god nisam prinudjen da koristim neki durgi, jer u Operi nece. Jednostavno prirasla mi k srcu, presao sam na Operu, kad su bili ujebali Firefox u 3.6.4 cini mi se, i od tad, skoro ni ne koristim ostale. Najvise cenim Seep Dial, nijedan drugi nema bolji od Opere.

Ne bih se slozio da je opera 12 losa.... Po meni 12.12 najbolja opera u zadnjih par godina sigurno, a koristim Operu desetak godina

Meni uopšte ne nudi apdejt, ni na .13 niti .14. Interesantno. Nije da mi treba, 12.12 radi odlično, ali jeste čudno.

Ne bih se slozio da je opera 12 losa.... Po meni 12.12 najbolja opera u zadnjih par godina sigurno, a koristim Operu desetak godina

Ja imam IE 10, Waterfox 18.0.1, Chrome koji je vec najnoviji stabilni, cak i Comodo Dragon iako je to isto (ali mi treba za Virtual Kiosk), uprkos svim manama, koristim Operu stalno, do god nisam prinudjen da koristim neki durgi, jer u Operi nece. Jednostavno prirasla mi k srcu, presao sam na Operu, kad su bili ujebali Firefox u 3.6.4 cini mi se, i od tad, skoro ni ne koristim ostale. Najvise cenim Seep Dial, nijedan drugi nema bolji od Opere.

Pa sigurno da ce danasnji web sadrzaj v12.12 otvarati i prikazivati bolje nego v5.0 (recimo), ali ako poredimo sam kvalitet browsera u odnosu na konkurenciju, slozicete se da je razlika u korist Opere bila daleko drasticnija i ubedljivija nego danas. Nije postojao sajt, niti sadrzaj koji bi je oborio. Naravno da treba ganjati vece brzine i bolju optimizaciju, ali ne po cenu stabilnosti, to je nedopustivo.

Da li i drugima secka Opera kada ima puno flash animacija? Meni se jako uspori i skroluje sa zapinjanjem. Ovaj problem sa Operom imam odavno. Zadnju x64 imam verziju.

I ja imam taj problem već neko vrijeme, kroz više verzija.

Pa sigurno da ce danasnji web sadrzaj v12.12 otvarati i prikazivati bolje nego v5.0 (recimo), ali ako poredimo sam kvalitet browsera u odnosu na konkurenciju, slozicete se da je razlika u korist Opere bila daleko drasticnija i ubedljivija nego danas. Nije postojao sajt, niti sadrzaj koji bi je oborio. Naravno da treba ganjati vece brzine i bolju optimizaciju, ali ne po cenu stabilnosti, to je nedopustivo.

Pa tada su i imali slabiju konkurenciju da ne govorim da je opera rađena u presto engine a chrome koji sada ima ogromno parče marketa u Webkitu tako da zbog toga i dolazi do nekompatibilnosti.... Mislim da opera mobile će valjda baš zbog toga da se razvija u Webkit-u

Jel ima neko problem sa youtube-om, kada u jednom tab-u slusam muziku a u drugom surfujem, pocne muzika da secka a i samo skrolovanje secka tj. stranica se zapucava, takodje kontrole plejera u vecini slucajeva ne reaguju, onda pogoditi kontrole je prava umetnost jer nestaju i vracaju se jako brzo (ne znam zasto ali ne prati lepo kursor), u full screen-u se yt raspada, i sve bi to bilo OK da u IE ne radi super, znaci faking IE radi savrseno a opera ne.

Da jos sam se setio, npr kada gledam galeriju slika na vergu, listanje slika je mukotrpno, te hoce pa nece, nekada moram da kliknem i po deset puta da promeni sliku, ili da je prikaze, itd. Ima ovakvih gluposti koliko hoces.

Poslednja izmena:
Jel ima neko problem sa youtube-om, kada u jednom tab-u slusam muziku a u drugom surfujem, pocne muzika da secka a i samo skrolovanje secka tj. stranica se zapucava, takodje kontrole plejera u vecini slucajeva ne reaguju, onda pogoditi kontrole je prava umetnost jer nestaju i vracaju se jako brzo (ne znam zasto ali ne prati lepo kursor), u full screen-u se yt raspada, i sve bi to bilo OK da u IE ne radi super, znaci faking IE radi savrseno a opera ne.

Da jos sam se setio, npr kada gledam galeriju slika na vergu, listanje slika je mukotrpno, te hoce pa nece, nekada moram da kliknem i po deset puta da promeni sliku, ili da je prikaze, itd. Ima ovakvih gluposti koliko hoces.

Ja nemam takav problem s YouTube, mada povremeno imam druge. Koju verziju koristis?

Poslednju, 12.14.

Poslednja izmena:
Imam problem sa verzijom 12.14.Stalno mi zabode kad na sajtu kupujem prodajem hocu da predam oglas i kad krenem da ucitavam slike.Zabode i izbaci mi not responding.Interesuje me gde u opcijama opere mogu da iskljucim da mi ne nudi automatski update.Cini mi se da je na starijim verzijama opera radila mnogo bolje ali ova poslednja verzija kod mene mnogo baguje.Eto ako neko zna kako da iskljucim tu opciju da mi ne nudi uvek da ima nova verzija opere.

Ctrl+f12
Advanced - Security - Auto update - Do not check...

+
opera:config
user prefs
disable opera package auto update <-stiklirati

Wrapper uzasno zabada na YT. Bukvalno me teraju da se privikavam na drugi pretrazivac

Samo nek ne ugase "firmu". Jako bi popizdeo ako bi mogao da predjem na drugi browser.

Ja sam privremeno poceo da koristim Chrome, prilagodio ga sebi koliko god sam mogao jer u default izdanju ne lici bas na browser i nije uopste funkcionalan, i evo vec nekih mesec ipo dana nisam startovao Operu nijednom. Jednostavno nemam zivaca vise da se zezam sa glupostima. Ako rese da naprave browser koji lici na nesto vrlo rado cu se vratiti.

Ja sam privremeno poceo da koristim Chrome, prilagodio ga sebi koliko god sam mogao jer u default izdanju ne lici bas na browser i nije uopste funkcionalan, i evo vec nekih mesec ipo dana nisam startovao Operu nijednom. Jednostavno nemam zivaca vise da se zezam sa glupostima. Ako rese da naprave browser koji lici na nesto vrlo rado cu se vratiti.

Ja ne podnosim Chrome, samo kad moram, a ne moram cesto. Vise mi se svidja Firefox, njega sam koristio pre nego sto, sam i cuo za Operu. Imam Waterfox, i Nightly 64-bit. Mnogo mi se svidja sto ima update, svakog dana.

Ali sam i dalje uvek na Operi, osim kad bas pravi problem s necim.

Vrh Dno