Šta je novo?

Opera 11 - Final

Meni nijedan klip sa YT ubacen na neku stranu nece da se ucita. Kaze "an error occurred.....". DO Opere je, u FF-u radi. Plus sto svaki flash klip smara do bola, cim se pomeri kursor on koci. Opera je postala katastrofa.

Mene zeza ponekad skrolovanje strane u ovoj novoj verziji.

Meni nijedan klip sa YT ubacen na neku stranu nece da se ucita. Kaze "an error occurred.....". DO Opere je, u FF-u radi. Plus sto svaki flash klip smara do bola, cim se pomeri kursor on koci. Opera je postala katastrofa.

jos kad dodas da moras da kliknes prvo da bi selektovo youtube video, i da kad otvaras embedded youtube video, dolazi do nekog glitcha, vidi se samo okrvir videa , jednu sekundu, al dovoljno da kvari user experience :p

razni sajtovi se ne ucitavaju kako treba, bookmarks bar je katastrofa, odvojen je skroz od bookmarks, nema HWA, tabovi ne rade jedan tab = jedan proces(mislim da cak ni pluginovi ne rade, cak je i Firefox uspeo to ugradi), ponuda extenzija je ocajna, bukvalno vidis jednu novu extenziju nedeljno...morao sam da se istresem, dojadilo mi je da slusam kako je Opera superiorna(zar bi stvarno superioran browser imao 1-2% korisnika?), pokusao sam da je zavolim, ali ne mogu....

@Ryo , u tom smislu ;p

Uninstalliraj Operu i obrisi sledece foldere:

C:\Users\[korisnik]\AppData\Roaming\Opera
i
C:\Users\[korisnik]\AppData\Local\Opera
uz to, naravno i C:\Program Files\Opera ukoliko ga ne obrise automatski.

Pa instaliraj "na cisto". Ajd pa javi sta si uradio. :)

Kocenje videa kada se pomeri kursor nije bug vec stvar licenciranja..postoji patch za to, taj patch takodje ispravlja i potrebu da kliknes jednom na video pa jos jednom da bi ga pauzirao - Opera tim ne sme da implementira to zvanicno jer bi bili tuzeni. Nemam nikakvih problema sa pustanjem bilo kog video sadrzaja na Operi. Poneki sajt nece da radi (jako retko) ali neki nece bas kako treba ni na FF sto je cesce greska web dizajnera nego programa - OK, tacno je da je FF "kompatibilniji" sa vise sajtova ali Opera uopste nije losa u tom pogledu - zapravo je situacija drasticno bolja nego ranije. Novi mail client je odlican. Ekstenzije su generalno dobre iako ih manje ima u odnosu na FF sto i nije za cudjenje jer FF podrzava ekstenzije godinama a Opera tek odnedavno. Sve zaista bitne ekstenzije sa FF o Chormea postoje i na Operi. Adblock ekstenzija je generalno Ok ali ne pruza mogucnosti kontrole kao u npr FF, a Noads advanced je fantasticna ali zahteva od korisnika dosta ceste intervencije jer je jako restriktivna po defaultu pa zna da blokira i previse sadrzaja web strane (neke zapravo bezopasne a potrebne skipte pri npr online glasanju, ostavljanju komentara itd).

Poslednja izmena:
Kocenje videa kada se pomeri kursor nije bug vec stvar licenciranja..postoji patch za to, taj patch takodje ispravlja i potrebu da kliknes jednom na video pa jos jednom da bi ga pauzirao - Opera tim ne sme da implementira to zvanicno jer bi bili tuzeni. Nemam nikakvih problema sa pustanjem bilo kog video sadrzaja na Operi. Poneki sajt nece da radi (jako retko) ali neki nece bas kako treba ni na FF sto je cesce greska web dizajnera nego programa - OK, tacno je da je FF "kompatibilniji" sa vise sajtova ali Opera uopste nije losa u tom pogledu - zapravo je situacija drasticno bolja nego ranije. Novi mail client je odlican. Ekstenzije su generalno dobre iako ih manje ima u odnosu na FF sto i nije za cudjenje jer FF podrzava ekstenzije godinama a Opera tek odnedavno. Sve zaista bitne ekstenzije sa FF o Chormea postoje i na Operi. Adblock ekstenzija je generalno Ok ali ne pruza mogucnosti kontrole kao u npr FF, a Noads advanced je fantasticna ali zahteva od korisnika dosta ceste intervencije jer je jako restriktivna po defaultu pa zna da blokira i previse sadrzaja web strane (neke zapravo bezopasne a potrebne skipte pri npr online glasanju, ostavljanju komentara itd).

znam za ovo....
ali u verziji 11.60 radi sa jednim klikom(kao u ostalim browserima), a nemam nikakav patch, nije valjda da su sredili to >.>

Ne radi. Evo bas sada gledam, predje se preko videa i pise "Click to activate and use this control".

To je neki patent troll još odavno počeo da traži milionče samo da ne bude toga.
Zaboravio sam kako se zovu, ali sajt im je iz 1994.koliko ih je briga za to.
Da bi imali operu bez toga/tj sa tim elementima, morate da je kompajlirate.

---
desire

to je taj, jedan jedini.
problem je sto je potrebno patchovati prilikom svakog update-a.

to je taj, jedan jedini.
problem je sto je potrebno patchovati prilikom svakog update-a.
Jeste, taj je. Na poslu sam pa nisam bas stalno na netu ;). Da, krpljenje je neophodno posle svakog apdejta. Nema seckanja pri prelasku kursora preko videa, potrebno je samo jednom kliknuti na video radi pauziranja npr (cak i prvi put) i nije potrebno pored video prozora klikati.

Poslednja izmena:
Imam ja jedan problemcic. Naime, na sledecu konfiguraciju: athlon 3500+, 8800GTS, 1Gb DDR2, 80Gb ata hdd, kada surfujem (firefox), i gledam jutjub klipove browser laguje, ponekad program stane, kada pogledam u task manager pise da sistem trosi oko 950mb memorije, od ovih samo mozilla oko 300-400mb, plugincontainer (to je verovatno flash) oko 150mb...od cega je ovo? ako vec na takvu masinu nemogu normalno da se surfuje bacicu atmosku bombu na zemlju....
Koliko memorije jede opera? Koristi se na taj racunar winXP.

Opera generalno ne trosi puno memorije (mada mislim vise od ff), ali ima memory leak. posle nekog vremena zauzima mnogo vise vremena nego odmah posle starta.
Najmanji ti je problem da probas i da vidis.

Opera će da ti pojede još više memorije (moj primer: nisam gasio komp 7 dana i u operi je bilo 14ak tabova, od kojih je pola sa baš dosta grafike, ona je zauzimala do 2,5 gb rama).
Današnji browseri su napravljeni da rade što brže, pa su im programeri ostavili otvorenu slavinu što se tiče rama. :D
Chrome mi se slično ponaša kao opera (tabovi po 900mb itd).

Sa današnjim sajtovima nemoj da se nadaš da ćeš moći da otvoriš vise od 3-4 taba sa 1gb RAMa.

---
desire

Poslednja izmena:
E kad neko ne gasi racunar 7 dana i ostavi tabove isto toliko dugo pa se zali kako Opera ima memory leak je mislim...degutantno bre :). pa nije Opera serverska aplikacija nego browser. Ima cak firewallova i AV programa sa memory leakom a kamoli browsera.

Uninstalliraj Operu i obrisi sledece foldere:

C:\Users\[korisnik]\AppData\Roaming\Opera
i
C:\Users\[korisnik]\AppData\Local\Opera
uz to, naravno i C:\Program Files\Opera ukoliko ga ne obrise automatski.

Pa instaliraj "na cisto". Ajd pa javi sta si uradio. :)

Siguran sam da sam i prvi put očistio oba foldera, ali za svaki slučaj sam odradio reinstall i čišćenje još jednom i ništa se nije promenilo. Izgleda da nema pomoći.

Baš me nervira ovo, a ne menja mi se Opera.

@Griffin Mislio sam na dolji deo, na smoothscroll. Meni se čini da radi isto kao i u prethodnoj verziji, naravno na sajtovima koji mi rade :D A u vezi sa malim procentom korisnika, mislim da ni Chrome ne bi dostigao toliki udeo da ga Google nije promovisao na svakom svom servisu (YouTube, Gmail, itd.). On mi je prva rezerva, ali nema neke stvari na koje sam se navikao na Operi.

Meni je Opera primarni pretrazivac vec dugi niz godina. Imao je svoje bubice ali kako izlazi svaka nova verzija sve je bolji i stabilniji. Bar je takvo moje iskustvo.

Manji problem sa embedded YouTube videima. Dok na nekoj ne-YT strani pušta video preko embedded plejera, iz čista mira i sam od sebe me Opera prebaci na početnu stranu YT sajta u okviru istog taba. Problem je baš čest, da ne kažem da se uvek dešava. Opera je 11.60 final i ExtendTube 1.13.3.

+1
nekada se desi iz cista mira, nekada kada probam da pojacam ili zmanjim zvuk... random skroz. toliko je pocelo da me nervira da sada gledam klipove samo na yt.

Meni Opera 11 neke sajtove refreshuje do beskonacnosti, cim se ucita sajt ona uradi refresh. Onda moram da palim FF da bih posetio taj sajt. u FF-u sve OK.

Izasla je 11.61, deluje kao da su sredili brojne bagove iz 11.60.

Opera je spora kao Spori Rodrigez! Na stranu sto ima gomilu nekih bagova. Da nisam toliko navikao na nju, davno bih presao na FF. Sajtovi kojima treba 5 minuta da se otvore u FF-u treba sekunda. Bas sam malo testirao neke sajtove, pogotovo neke koji imaju search engine, kada kliknem search dugme u FF-u odmah izbaci rezultate, a Operi treba i po 10 sekundi. Ranije sam mislio da nije do opere nego da sajt ne radi kako treba, ali ocigledno je do Opere. Bas steta.

Poslednja izmena:
Pa ne znam bas, ja sam ponekad prinudjen da koristim FF, i cini mi se da bih pre koristio cak i IE9 nego FF, a svakako brzina nije na strani FF. Cekiraj "redraw instantly" u Preferences - Advanced - Browsing - Loading, mozda ti to pomogne.

Nazad
Vrh Dno