Šta je novo?

Opera 10 - pitanja i odgovori

Probacu i to opciju. Primetim da u pocetku radi normalno i onda samo odjedno zaglupi tj zabaguje...
Npr pritisnem sa misem na neki tab i cekam tri sekunde ili nekad i duze da ga markira i tako uvek...

kako da podesim da mi odma otvori stranicu iz msn konverzacije,dešava se da kad mi neko pošalje link u konverzaciji kliknem na link ali mi ne otvori odma tu stranicu nego otvori prvo operu pa moram ponovo kliknuti na link pa tek onda otvori(podesio sam operu kao default browser)
opet mi se dešava ovo,jel zna neko u čemu je problem?

Imam jedno pitanje za iskusnije korisnike Opere...
Da li Operin Content Blocker samo sakriva elemente iz filtera ili blokira njihove konekcije pre nego sto se uopste ucitaju.

Iz mog iskustva, blokira njihovo ucitavanje :)

Blokira ucitavanje
Barem kalko sam ja uvideo kad sam testirao

Meni Logitech sajt redovno blokira operu... Ne znam do cega je.

Od skoro sam poceo da se navikavam na Operu (jos uvek je uporedo koristim sa FF), pa me zanima da li postoji neki add-on koji je slican sa AdBlock Plus?

zapravo mozes bilo gde da napravis taj folder i da ga nazoves kako hoces. ionako u operi moras da sam uneses putanju do foldera sa java skriptama.
mada je gore navedeno resenje verovatno najbolje zbog backupa

Od juce imam jedan problem koji se manifestuje tako da u Operi 10.10 jednostavno ne mogu da otvorim stranice koje inace nikad nije bio problem da otvorim (b92, blic, digitalonline...) vec samo izadje poruka npr. "Could not locate remote server. You tried to access the address http://www.digitalonline.rs, which is currently unavailable. Please make sure that the Web address (URL) is correctly spelled and punctuated, then try reloading the page."
Ovo se desava i kad ukucam adresu i kada probam da otvorim stranu zapamcenu u speed dial-u koju sam otvarao ko zna koliko puta odatle.
Ponekad nakon dosta pokusaja uspem da otvorim a nekad nema sanse.
Sta moze da bude problem oko ovog problema i kako da resim?
Napominjem da sam odradio repair instalacije i ista stvar se desava i nakon toga.

Takodje Opera je postala i jako spora i na sajtu koji otvorim - jednostavno tokom skrolovanja, cak i kucanja jednostavno zamrzne na sekund-dva i onda samo odjednom nastavi!?

Takodje Opera je postala i jako spora i na sajtu koji otvorim - jednostavno tokom skrolovanja, cak i kucanja jednostavno zamrzne na sekund-dva i onda samo odjednom nastavi!?
I ja ovako nešto primjećujem u zadnje vrijeme. S tim da je kod mene verzija 10.00

sutra izlazi 10.50 pre-alpha :)

illo105labs.png

While everyone is off for Christmas vacation, the desktop team is working hard on preparing a nice holiday gift for Opera users. On December 22nd we will release a 10.5 pre-alpha. We'll keep it a surprise for now, but the keyword is: speed.

Future development

A new JavaScript engine called Carakan, after the Javanese script, will be used in future Opera versions after Opera 10. According to Opera Software, Carakan is 2.5 times faster at the SunSpider benchmark than the Opera 10 alpha engine. Also in development are improvements to Opera's vector graphics library, Vega, that enable it to be used for all of the browser's rendering, allowing platform specific rendering code to be replaced with code for Vega. This will help Opera implement some advanced CSS3 properties, such as backgrounds and borders. The new version of Vega will also allow hardware acceleration with optional OpenGL and Direct3D backends.
A future version of Opera is codenamed "Evenes"

Ja cu prvi da instaliram 10.5 alpha da probam. Obecava samo tako.

Skinuo i probao.

Interfejs je pretrpeo solidne izmene i neke stvari su vizuelno dopadljivije. medjutim, ovo je alpha u pravom smislu te reci - krahira i ne rade svi JS-ovi kako valja.

Ovo i nije alpha već pre-alpha! ;) Probao i ja, i čini mi se da brže radi na nekim sajtovima, tj. nekako je živahnija. Ali se vidi da je rana verzija u pitanju, pukla mi je nekoliko puta... Obećavajuće, videćemo kako će se dalje razvijati.

novitet > private tab - nedostatak ovoga su joj do sada puno zamerali

interface mi se svidja - nema nekih velikih izmena ali npr. uklanjanje padajucih menija me je pozitivno iznenadilo

Opera 10.50 pre-alpha

Today we are releasing Opera 10.5 pre-alpha for Labs. This pre-alpha is based on the Evenes branch and includes Windows and Mac builds, with an UNIX/Linux version coming later.

As you may know, we don’t typically open to user-testing this early in the development cycle. However, we are really excited about what the Desktop team is cooking up and want your feedback.

Many of you have been asking for a glimpse of Carakan, or new ECMAScript/JavaScript engine, and today you’ll be able to play with it and a few other new technologies that will hopefully be part of our next major release.

Some disclaimers: What you’re downloading today is a feature-incomplete and likely unstable development build. Please handle with care, backup your data before you install and do not run in hydroelectric power plants.

What’s new

Inside

* Carakan

Carakan is our new JavaScript engine. It’s fast, more than 7x faster in SunSpider than Opera 10.10 with Futhark on Windows (Mac optimization is not as far along). You can read more gritty details regarding register-based bytecode, automatic object classification and native code generation in the Opera Core blog.

* Presto 2.5

We are now using Presto 2.5, which contains a huge numbers of improvements. It also includes support for CSS3 transitions and transforms, and more HTML5 features like persistent storage.

* Vega

Vega is our new graphics library. It’s currently software based and displays everything you see on-screen. Vega can be hardware accelerated, but as you can see from the complex graphics benchmark in Peacekeeper, we don’t seem to need it yet. (Note that Futuremarks Peacekeeper test does no include the results of their complex graphics tests in the overall score. We believe this is wrong in 2009 and will simply be silly if not changed in 2010.)

Outside

* Platform integration

On Windows 7/Vista, you will notice a lot of visual changes and use of APIs which allow the UI to display the Aero Glass effect. For Windows 7, we also added Aero Peek and Jump List support to easily access your Speed Dials, Tabs, etc. from the Taskbar.
For Mac, a complete rewrite in Cocoa brings an Unified Toolbar, native buttons and scrollbars, multi-touch gestures (try 3-Finger Swipe Left/Right or Pinch to zoom) and a bunch of other small details. We also added Growl notification support.

* “Private tab” and “Private window”

You can open a new Private tab or Private window that forgets everything that happened on it once closed.

* Non-modal dialogs

Dialog boxes (JavaScript alerts, HTTP authentication, etc.) are now non-modal and are displayed as a page overlay. This allows you to switch tabs or windows while the dialog is still displayed. Similarly, the Password Manager dialog is now anchored at the top of the page won’t block any content as it loads a new page.

* Address field and Search field improvements

Both fields have been upgraded in looks and functionality. They can now remember searches, support removing items from history and show results in a better layout.

Download:

Windows MSI
Mac OS X (Intel)

Again, please remember that this is an unstable development build. There are known bugs, unimplemented UI elements and surprise crashes.

Some specific known issues:
* High memory usage
* No JIT (slow performance) on old processors without SSE2
* No printing for Mac build

Koji ripoff Chrome-a, bas onako bez srama :S:
Ali dobro, to ne mora uopste da bude losa stvar, dopada mi se novi interfejs, koliko god licio na Chrome.
Ne dopada mi se sto tabovi ne idu skroz do vrha prozora, vec ostaje par piksela uz gornju ivicu. Zbog toga ne moze da se samo gurne mis uzbrdo u pravcu zeljenog taba i da se klikne, nego ipak mora da se nisani prostor taba. To malo kvari celu ideju tabova u titlebar-u, al' pretpostavljam da ce to ispraviti u nekoj od narednih verzija.

ripoff??? sta je ripoff? meni ovo izgleda isto kao opera 10, samo sto je sada i meni bar, personal bar, tab bar transparent na visti/w7

ripoff??? sta je ripoff? meni ovo izgleda isto kao opera 10, samo sto je sada i meni bar, personal bar, tab bar transparent na visti/w7

Ma nista, samo da nije posebnog search polja i status bara, ne bi mogao da provalis koji je koji :p

Prilozi

• operachrome.png
    operachrome.png
    229.1 KB · Pregleda: 83
meni ta dva uopste nisu ista :)
pogledaj unazad verzije Opere pa ces videti da je sve to isto, samo malo doradjeno.
kod mene izgleda drugacije :)

Prilozi

• opera.png
    opera.png
    108.2 KB · Pregleda: 79
Pa kod tebe sve izgleda malo drugacije :D
Slazem se da ima dosta nasledja i sa starijih verzija, al' prosto je cinjenica da i ova nova Opera i nacrti buduce Firefox 4.0 teme imaju sve vise zajednickih UI ideja sa Chrome-om.

e sad namesti kod tebe Chrome da izgleda kao Opera :D

Necu, a i ne mogu :D
Default UI Chrome-a mi 100% odgovara, sada mi je sve sto prelazi 2 toolbar-a grozno.

e vidis meni mozda ne odgovara, i ko su oni da mi namecu kako da mi izgleda UI :)
btw zato ga i ne koristim, a i zato je losiji od Opere

jedino sto prelazi 2 toolbara je IE, a i ko njega koristi

Racunaj i status bar, i title bar (ako u njemu nisu tabovi). To ispunjavaju jedino Chrome i Opera 10.50 pre-alpha. Al' ajd' da ne flejmujemo, bas je lepa ova nova Opera. Samo i dalje nema search suggestions :p
Dopada mi se kako su napravili menu dugme, bas je 101% Opera stil.

Poslednja izmena:
Opera je mnogo više nego samo web browser, tako da je besmisleno porediti je sa Chrome...

Vrh Dno