Šta je novo?

OpenSuse

Sync

Slavan
Učlanjen(a)
22.09.2012
Poena
245
Cudi me da jos niko nije otvorio temu i pokrenuo diskusiju o opensuse-u....ipak mislim da zasluzuje vise paznje nego ubuntu :D

Sta mislite o novoj verziji koja je skoro izasla(12.3)...utisci o stabilnosti sistema.....

Ja ga koristim mozda pola meseca, i moram reci da sam jako zadovoljan. Drajveri za graficku proradili iz prve sto mi se dugo nije desavalo, vizuelno jako lep sistem, stabilnost (bar meni je skroz ok), uspeo sam uspesno da odradim i kloniranje sistema na ssd tako da sve u svemu extra sistem.

Ja sam pre nekoliko meseci prešao na 12.2, tako da mi je još rano za 12.3 :) Mada isprobavam ga u VirtualBox-u, i moram da priznam da se vidi napredak. Zaista sve sjajno izgleda, i verovatno ću raditi upgrade za mesec-dva. (Da napomenem da je upgrade sa 12.1 na 12.2 prošao bez problema)

Problemi sa kojim sam se susretao vezani su za Network Manager i WiFi. Nekad jednostavno prestane da radi i moram da restartujem modem. To mi se na Mint-u, Slax-u i Win-u ne dešava. I čim je signal ispod 50% dolazi do problema sa konekcijom. Još jedan glup problem je sa science repoom. Povuče odatle neke python biblioteke ili šta već i prestane Synaptiks da radi. Nije da imam želju da konfigurišem touchpad svaki dan, ali me nervira. Zbog toga mislim da je OpenSUSE odlično rešenje za desktop, a malo manje odlično za notebook računare.

Mada kad se sve sabere i oduzme OpenSUSE i KDE je jedino što mogu da koristim, sve ostalo je ovom trenutku lošije. Bar za mene :)

Standardno dobar/dorađen distro. Malo duži release ciklusi pa se sve sredi kako treba. Takođe, nemaju velikih izmjena po osnovnim paketima ... tipa: ne skaču svako malo s jedne verzije kernela na novu (kao npr. Fedora).

Poslednja izmena:
Koristio sam dosta Linux distribucija, na kraju Fedoru a trenutno koristim SUSE 12.3 (posle 12.2) i mogu reci da je sasvim solidna mada ima i dosta bagova, narocito u multimedijalnim aplikacijama (Amarok, Audicius ... ) i mogu reci da apdejti nekada rese problem a nekada i naprave problem, no to sigurno nije razlog da menjam distribuciju, naprotiv za " dz " dinara ovo je izuzetan sistem i verujem da ce biti sve bolji i bolji. U sustini imam dual sistem sa WIN 7 i sedmicu koristim samo kada su mi potrebni neki specificni programi kojih nema na Linux-u. Sve u svemu moje preporuke za Open SUSE u svakom pogledu :)

Koristio sam dosta Linux distribucija, na kraju Fedoru a trenutno koristim SUSE 12.3 (posle 12.2) i mogu reci da je sasvim solidna mada ima i dosta bagova, narocito u multimedijalnim aplikacijama (Amarok, Audicius ... ) i mogu reci da apdejti nekada rese problem a nekada i naprave problem, no to sigurno nije razlog da menjam distribuciju, naprotiv za " dz " dinara ovo je izuzetan sistem i verujem da ce biti sve bolji i bolji. U sustini imam dual sistem sa WIN 7 i sedmicu koristim samo kada su mi potrebni neki specificni programi kojih nema na Linux-u. Sve u svemu moje preporuke za Open SUSE u svakom pogledu :)

Koje bug-ove imas u multimedijalnim aplikacijama?

Recimo u Amarok-u kada pustim neku radio stanicu, ako je pauziram ne moze da nastavi sa reprodukcijom (stream), vec moram da ga iskljucim pa ga ponovo startujem i tada radi. Audicus je juce radio korektno, i juce sam ga apdejtovao (uz ostale apdejte) danas kada sam pokusao da ucitam mp3 fajlove sa hard-a (posto uvek mora iznova da se ubaci u play listu) ne radi, tj. ne moze da reprodukuje mp3 fajlove i daje gresku " file:///home/tata/Music/ZABAVNA%20BEST%20!!!/Beatles-Golden/Beatles-A%20Hard%20Day's%20Night.mp3 could not be opened " i tako dalje. Video fajlove reprodukuje bez problema i sto je vrlo bitno sistem radi vrlo brzo (otvaranje programa, fajlova, web pregledaca sto je za svaku pohvalu) ...

pozzz

Meni to pauziranje radi bez problema, ali mi se amaroK povremeno rusi zbog QtWebkit plugina kad povlaci podatke sa Wikipedia-e za neku pesmu, izvodjaca, u toku reprodukcije. Koliko sam provalio, isto mi se desava i u Arch-u i u openSUSE-u, tako da je to do samog QtWebkit plugina. Privremeno resenje je da se iskljuci QtWebkit plugin za amaroK, tj. onaj Wikipedia prozor. To me je nerviralo, pa sam presao na Clementine i prezadovoljan sam.
A sto se tice start/pause/stop problema, probaj da iskljucis Pulse Audio, mada mislim da on dolazi iskljucen po default-u. Svojevremeno (prethodna izdanja openSUSE-a) sam imao isti problem sa amaroK-om.

Meni to pauziranje radi bez problema, ali mi se amaroK povremeno rusi zbog QtWebkit plugina kad povlaci podatke sa Wikipedia-e za neku pesmu, izvodjaca, u toku reprodukcije. Koliko sam provalio, isto mi se desava i u Arch-u i u openSUSE-u, tako da je to do samog QtWebkit plugina. Privremeno resenje je da se iskljuci QtWebkit plugin za amaroK, tj. onaj Wikipedia prozor. To me je nerviralo, pa sam presao na Clementine i prezadovoljan sam.
A sto se tice start/pause/stop problema, probaj da iskljucis Pulse Audio, mada mislim da on dolazi iskljucen po default-u. Svojevremeno (prethodna izdanja openSUSE-a) sam imao isti problem sa amaroK-om.

Evo jutros posle apdejta proradilo pauziranje u Amaroku tako da sada radi ko' sat. U sustini postoji toliko softvera za Linux pa i kada neka aplikacija trenutno ne radi kako treba uvek su tu alternative i sve je stvar ukusa i izbora aplikacije, sto je zaista sjajno ...

Pozzz

Negde sam citao sa SUSE super sljaka na laptopovima, duze drzi baterija nego na ostalim distribucijama. Koliko je to istina?

Mislim da nije. Bar sa KDE-om

Uz pomoć http://www.sysrich.co.uk/?p=92 i lesswatts.org (koji više ne postoji) uspeo sam da približim trajanje baterije kao na Win 7, ali je generalno manje. Mislim da je Mint tu mnogo bolji

Juče prekjuče instalirao sam Mint pa posle njega i OpenSuse ovaj najnoviji da probam kao i uvek i vidim dokle se stiglo. Jedino sam u Suseu morao ručno da podesim parametre za mrežnu karticu za razliku od Minta koji je oma sve prepoznao. Linux kao Linux ono što mu fali jeste malo više ozbiljnijih aplikacija tipa Fotošop Drimviver, Fleš programi sve ovo plejeri rade mada je slika i na Mintu kao i na Suseu malo ponekad do stalno na pola prozora se malo ko kroz vodu tako da nije čista i bistra kao na winu naravno, ostale bagove trenutno nisam našao. I fali onaj Adobe Reader jer za štampanje nema boljeg (booklet print). I nisam probao program za rezanje diskova u kakvom je stanju. Sve u svemu njegove aplikacije se ne mogu meriti sa besplatnim aplikacijama za windows. Ali za ukras jeste lep zato ga neću brisati, a niti mnogo koristiti.

Nisam profesionalac, ali sve moje potrebe su završili Gimp, Aptana Studio, Okular i K3B

I fali onaj Adobe Reader jer za štampanje nema boljeg (booklet print). I nisam probao program za rezanje diskova u kakvom je stanju. Sve u svemu njegove aplikacije se ne mogu meriti sa besplatnim aplikacijama za windows. Ali za ukras jeste lep zato ga neću brisati, a niti mnogo koristiti.

Onaj ko prvi put pogleda ovu temu i procita ovo sto si ti napisao,stecice los utisak o linuxu.Zasto ? Zato to ti kao pocetnik u linux svetu,ne znas ni 10 % osnovnih stvari.
Adobe Reader odlicno radi na linuxu.Flash takodje odlicno radi,cak mi je slika cistija nego na win(iako nema veze s flash-om).
Nakon sto je steam izasao za linux,mnoge kompanije polako pocinju da portuju igre za linux.
Kad budes detaljno proucio opensuse,debian,mint,fedoru.... onda ces shvatiti svrhu koriscenja ovih sistema,do tad ne brlati unaokolo i ne pisi svakakve gluposti,jer ima pocetnika koji ce citati i na osnovu tvojih pisanja steci los utisak !

Onaj ko prvi put pogleda ovu temu i procita ovo sto si ti napisao,stecice los utisak o linuxu.Zasto ? Zato to ti kao pocetnik u linux svetu,ne znas ni 10 % osnovnih stvari.
Adobe Reader odlicno radi na linuxu.Flash takodje odlicno radi,cak mi je slika cistija nego na win(iako nema veze s flash-om).
Nakon sto je steam izasao za linux,mnoge kompanije polako pocinju da portuju igre za linux.
Kad budes detaljno proucio opensuse,debian,mint,fedoru.... onda ces shvatiti svrhu koriscenja ovih sistema,do tad ne brlati unaokolo i ne pisi svakakve gluposti,jer ima pocetnika koji ce citati i na osnovu tvojih pisanja steci los utisak !

Apsolutno se slazem sa tobom @Sync, iole upucen user moze da instalira open suse i doda osnovne (tj. najbitnije programe, multimedija, office, mp3, net ...) programe i zaista uziva po meni odlicnoj distribuciji, tako da treba ohrabrivati nove korisnike a ne odbijati ih unapred ... Svakim novim dnevnim apdejtom se resavaju neki uoceni problemi u radu tako da je sve bolji, mada ima toliko Linux distribucija da svako moze naci neku koja mu najvise odgovara ( o ukusima se ne raspravlja), ali u sustini filozofija je ista,

pozzz

Suse je stvarno ok, i jedna fenomenalna stvar za firme koje ne zele ili ne mogu da palte windows. Apsolutno sve od programa za osnovni rad ima i koje super rade. Instal svega je ultra lagan, samo yats i pici sta ti je volja :)

Ako se nevaram sad je aktuelna 12.3 verzija, i na koliko menjuj iste i koliko u proseku traje podrška?

Hvala za info. Mada sve ispod 3 ako ne i 5 godina je malo

Imaš "SUSE Linux Enterprise" ako Ti ne odgovara OpenSuse. Za Enterprise server verziju podrška je minimum 4 pa i do 10 godina.
Ja apdetujem Suse svake godine, osim na računarima sa starijim hardverom. Na jednom serveru se vrti Suse 9 već 8 godina, samo su instalirani kritični apdejti.

Hvala za info

Ima i rolling-release grana (Thumbleweed), pa updejtuješ stalno kao Debian ili Arch.

@Ace Rimmer
Jesi li je koristio?

I pretpostavljam da je tačno ovo što kaže Recoba20

Odlican OS koristim ga 10tak godina iz verzije u verziju sve bolji i bolji...

Nazad
Vrh Dno