Šta je novo?

OpenAI ChatGPT

Prosle nedelje sam GhatGtp i Gemini pitao da mi provere barkod oba bota su se totalno pogubila, jedan kaže tačan je drugi nije tačan, onda krenem da postavljam pitanja i oba promeniše odgovor,na kraju sam nasao algoritam i sam proverio.
Od juče me zeza d ane kažem neku jaču reč neće da napravi pozivnicu za rođendan.
Napravi i ubaci neke gluposti kažem izbaci tih nekoliko reči on poblesavi

Slabo mu to ide, uvek je najbolja kombinacija ručnog rada i njegovog doprinosa. Npr za pozivnice odradis sa njim dokle.može ostatak odradiš ti u fotošoou. Za python je meni dosta napisao a ostatal sam sam u VisualStudio prilagodjavao iako sam učeni laik za python.

Izašlo mi je na ChatGPT mogućnost da isprobam besplatno mesec dana, ali moram da ostavim broj kartice. Kada to uradim, javi mi je "Your card was declined."

Ima li još neko ovakav problem? Kada sam probao sa telefona, ne daje mi besplatni period, već mi odmah fakturiše 2.599 rsd (čini mi se), tako da nisam još kupio...

Slabo mu to ide, uvek je najbolja kombinacija ručnog rada i njegovog doprinosa. Npr za pozivnice odradis sa njim dokle.može ostatak odradiš ti u fotošoou. Za python je meni dosta napisao a ostatal sam sam u VisualStudio prilagodjavao iako sam učeni laik za python.
on je napravio skoro odlicnu sliku, kada mu vratim tu sliku na doradu totalno se pogubio

Pa to kada dodješ do 90% zadovoljavajućeg rešenja on kao da počne da troluje. Tada uzmeš rešenje i dovršiš sam. Kad ga koristim kao pomagalo i nemam velika očekovanja kako u poslu kako privatno bude mi od koristi. Kada ga korostim kao alat kojo će 100% da mi izbaci rešenje teška priča usledi.

Editovanje ne razume uopste. Pola puta troluje do ludila, napravi novu fotku u drugoj razmeri da nema veze sa zivotom. Druga polovina, izmeni sve osim onoga sto je trebalo.
Ono sto dobijes iz prve ce uglavnom da bude najbolje. Ako ne valja, edituj prompt i trazi da odradi ispocetka. Onda ukombinujes par opcija rucno. To vazi i za slike i za dokumente po mom iskustvu.
Ima naravno modela koji sluze samo za slike i imaju posebne alate za editovanje, to je druga tema i drugi modeli.

GPT‑5.1 dolazi u dve varijante — Instant i Thinking — sa toplijim, razgovornijim stilom, boljim praćenjem uputstava i adaptivnim rezonovanjem koje brže rešava lake zadatke, a temeljitije složene, uz jasnije odgovore i bolje rezultate u matematici/kodiranju. ChatGPT dobija jednostavniju personalizaciju tona: ažurirane i nove “ličnosti” (Default, Friendly, Efficient + Professional, Candid, Quirky; Cynical i Nerdy ostaju) i granularne kontrole za sažetost, toplinu, čitljivost i učestalost emodžija, koje se primenjuju odmah preko svih razgovora i bolje poštuju prilagođena uputstva. Rolaut je krenuo već za plaćene korisnike a zatim za sve; GPT‑5.1 postaje podrazumevani model (GPT‑5 ostaje tri meseca kao legacy), obe varijante stižu na API ove nedelje (gpt-5.1-chat-latest za Instant i GPT-5.1 za Thinking), a Auto nastavlja da automatski bira najprikladniji model po upitu.

browser: Click on your name/login info in the left bottom corner --> Settings —> Personalizations —> Base style and tone

iOS: tap on your name/login info —> Personalization —> ChatGPT personality

Prilozi

• chatgpt-5-1-v0-snfw2250mw0g1.jpg
    chatgpt-5-1-v0-snfw2250mw0g1.jpg
    66.7 KB · Pregleda: 154
Ovo se čekalo. Gemini 3 Pro preview dostupan u Google Ai Studio. Hvalim te Bože. 🙂

Prilozi

• txt5tyo3102g1.jpeg
    txt5tyo3102g1.jpeg
    129.7 KB · Pregleda: 78
  • GEMINI 3 Pro Preview.jpeg
    GEMINI 3 Pro Preview.jpeg
    60.7 KB · Pregleda: 156
Jel dobio jos neko od OpenAi supporta mail da mu GPT vezan account "izgleda" kao da je mladji od 18 godina i da treba da dostavi LK ili pasos kroz neki verify app? Preko Google naloga se logujem i taj Google nalog ima za godinu rodjenja 1973 a oni koriste "algoritam" da odrede under/over 18.

Nisu neka ogranicenja, realno, nista od toga me ni ne interesuje ali ovo deluje kao jedan veliki phishing od strane OpenAi za verifikovanim licnim podacima.

Noćas i meni stiglo, ne znam kako je došao do tog zaključka
Because your account shows you're under 18, we've adjusted a few settings to create a safer experience for you. Most of your ChatGPT experience will stay the same, though some sensitive topics and interactions may be limited.

If you're 18 or older, you can verify your age to access all ChatGPT features. You'll just need to upload a photo of your government-issued ID and take a quick selfie—handled securely by our trusted verification partner, Persona.

Jel i dalje košta GPT plus 25$ ili ima neka jeftinija varijanta?

Jel i dalje košta GPT plus 25$ ili ima neka jeftinija varijanta?
personal plus je 20$. Mislim da nema bolje opcije za chatgpt. Kolega je ovde pisao da je dobio popust kada se odjavio pa da ga yadrže, ali meni to nije prošlo

Stalno mi kaze da sam u Obrenovcu a ja kod Padinske skele , recimo ja mu kazem da mi vidi neke cene a on kao "Hoces da ti vidim cene u tvom mestu Obrenovac" do sada 10 puta i ja mu kazem da nisam u Obrenovcu on se izvinjava i posle 2 nedelje opet isto.

Napisi mu da unese u memoriju da si kod Padinske Skele pa onda isprati kako se ponasa.

jel može neko sa plaćenom verzijom da proba kako će se snaći sa ovim?

Prilozi

• viber_image_2025-11-30_21-39-52-168.jpg
    viber_image_2025-11-30_21-39-52-168.jpg
    202.2 KB · Pregleda: 120
  • viber_image_2025-11-30_21-39-52-383.jpg
    viber_image_2025-11-30_21-39-52-383.jpg
    200.3 KB · Pregleda: 123
OpenAI released GPT-5.2, its newest family of AI models for ChatGPT, in three versions called Instant, Thinking, and Pro. The release follows CEO Sam Altman’s internal “code red” memo earlier this month, which directed company resources toward improving ChatGPT in response to competitive pressure from Google’s Gemini 3 AI model.

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: pmb
Kako se snalazi gpt oko SEO optimizacoie, tj da li ga neko koristi u te svrhe? Nameravam da se vratim tom poslu nakod par godina a veoma se promenilo koliko mi se cini, pa msm da ce mi trebati malo pomoć 🙂. Naravno, platio bih app, ne free. Gemini daje po meni konfuzne odgovore bar što se tiče sysadmin nekih smernica za uštedu vremena. Verujem da je i za seo slična priča.

Model Chat GPT 5.2 (konkretno verzije Thinking i Pro) izašao je 11. decembra 2025. godine, samo nekoliko nedelja nakon što su Google i Anthropic izbacili svoje nove modele.

Ukratko: GPT-5.2 Pro je trenutno najjači model za apstraktno rezonovanje i matematiku, gde pravi značajnu razliku u odnosu na konkurenciju. Međutim, u kodiranju je praktično izjednačen sa Claude Opus 4.5, dok je u teškim naučnim zadacima Gemini 3 Deep Think i dalje za nijansu bolji.

Evo detaljne komparacije sa tačnim, proverenim brojkama iz najnovijih benchmark testova (decembar 2025):

1. Apstraktno Rezonovanje (ARC-AGI-2)
Ovo je trenutno najvažniji test za "pravu" inteligenciju i rešavanje novih problema koje model nije video u trening podacima.

• GPT-5.2 Pro: 54.2% (Ubedljivo 1 mesto)
  • Gemini 3 Deep Think: 45.1%
  • Claude Opus 4.5: 37.6%
Zaključak: GPT-5.2 je drastično bolji u "deep thinking" zadacima koji zahtevaju snalaženje u novim situacijama.

2. Matematika (AIME 2025 - bez alata)
Rešavanje takmičarskih matematičkih problema.

• GPT-5.2 Pro: 100% (Perfektan rezultat)
  • Gemini 3 Pro: ~94%
  • Claude Opus 4.5: Rezultat je niži (nije primarno fokusiran na takmičarsku matematiku u istoj meri).
3. Kodiranje (SWE-bench Verified)
Rešavanje realnih softverskih problema sa GitHuba.

• Claude Opus 4.5: 80.9% (I dalje kralj kodiranja, ali tesno)
  • GPT-5.2 Thinking: 80.0%
  • Gemini 3 Pro: 76.2%
Zaključak: Claude Opus 4.5 je i dalje za nijansu bolji za čisto inženjersko kodiranje, ali je razlika sada minimalna (<1%).

4. Ekspertsko Znanje / Nauka (GPQA Diamond)
Testira znanje na nivou doktora nauka (biologija, fizika, hemija).

• Gemini 3 Deep Think: 93.8%
  • GPT-5.2 Pro: 93.2% (Statistički skoro izjednačeno, ali blago iza)
  • Claude Opus 4.5: 87.0%
Sumarizacija rezultata
Novi GPT-5.2 Pro predstavlja trenutno najinteligentniji model za rezonovanje i logiku, dominirajući u ARC-AGI testovima apstraktnog mišljenja i matematici gde postiže savršene rezultate. Iako nije uspeo da skine Claude Opus 4.5 sa trona u čistom softverskom inženjerstvu (razlika je manja od 1%), postao je daleko sposobniji od njega u opštim zadacima. U poređenju sa Gemini 3 modelima, GPT-5.2 je bolji u logici, dok Google-ov model zadržava blagu prednost u "enciklopedijskom" naučnom znanju i multimodalnosti (obrada videa/zvuka).

Ako ti treba model za tešku logiku i matematiku, GPT-5.2 je bez premca; za kompleksno kodiranje, Claude Opus 4.5 je i dalje vrhunski izbor, dok je Gemini 3 Pro najbolji "svestrani" model za kreativne i naučne zadatke.

Kako se snalazi gpt oko SEO optimizacoie, tj da li ga neko koristi u te svrhe? Nameravam da se vratim tom poslu nakod par godina a veoma se promenilo koliko mi se cini, pa msm da ce mi trebati malo pomoć 🙂. Naravno, platio bih app, ne free. Gemini daje po meni konfuzne odgovore bar što se tiče sysadmin nekih smernica za uštedu vremena. Verujem da je i za seo slična priča.
Nije kao da je kompletan alat i ne radi duboku analizu, ali daje dobre smernice.
Recimo, ako bi hteo da mu das domen.com, nece moci da ode na sve strane i proveri sve, vec moras da mu das stranu po stranu, pogotovo ako sajt ima neku kategorizaciju i dosta sadrzaja.
Inace radi dosta dobro, nadje sve preporuke i cak pronadje slovne greske ako ih negde ima po tekstovima.

To mi je dovoljno. Hvala. Jel govorimo o free plus ili pro verziji ?

To mi je dovoljno. Hvala. Jel govorimo o free plus ili pro verziji ?
Plus, ona od 20$

Inace, upravo sam dobio 1 mesec free.
Imao sam ranije 3 meseca pa sam ugasio i sada odem na sajt i vidim gore gift ikonu, kliknem i nude jedan mesec gratis.
Ne znam da li je za sve korisnike ili neka sema za vracanje starih.

Nazad
Vrh Dno