Šta je novo?

OpenAI ChatGPT

Ali ok, što kaže kolega @arcibalde, možda broj mog telefona ChatGPT-u predstavlja referentu tačku na osnovu koje AI engine izgrađuje kompetentiji model predikcije... U tom slučaju, ok.
A nenenene, mislio sam na to da pitanja koja postavljaš AI i čitava ta konverzija sa njime idu u koš sa svim ostalim podacima koje imaju o tebi (ne openAI već ko god da obrađuje Big Data) kako bi izrađivali bolje modele predikcije ali ne odgovora AI već za marketing i ostalo za šta već koriste.
 
Ne sumnjam da Google ima daleko najopsežnije baze podataka (skupljali decenijama), hardware i sposobne programere, tako da može da napravi nešto za klasu moćnije. Koliko znam, i ovaj GPT je njihov open source produkt iz 2017 kada se izdvojila ova grupa da radi dalje na tome. Imaju spremna bar dva A.I. sistema: za inteligentni chat (LaMDA, otpustili inženjera koji je izjavio da već ima svoju svest, beta testeri ovde) i jedan za rešavanje kompleksnih problema (PaLM).

Što se tiče biznis dela, ne bojim se za njih.
ChatGPT naplaćuje API pozive kreatora aplikacija prema količini razmenjenog teksta. Procenjuje se da će im ove godine to doneti reda $200 miliona, a iduće $1 milijardu. Google Translate API već radi tako (prvih 500k slova mesečno preko API poziva je džabe, posle skida sa kartice).
 
ChatGPT ne zna vase ime i broj telefona. To se cuva drugoj bazi kojoj ChatGPT nema pristup.
 
To ti je on rekao?
Ti mu veruješ?
:p

Šalu na stranu, meni zanimljiva tema Tjuringovog testa. Ono znamo, svi otprilike šta je to (parafraziram):
"AI će biti dostignut kada čovek u razgovoru ne uspe da razlikuje da li odgovore dobija od AI ili od čoveka"

E sada, ovo nikada neće moći baš ovako, jer možemo tu osobu X (ili AI) pitati npr. koliko je 5-i koren iz nekog 9-o cifrenog broja, i AI će naravno trenutno da izbaci odgovor. Čovek to ne može. AI, moraće ili da laže ili da se razotkrije. Ako je programiran (naučen...) da se ne razotkrije, znači da mora biti programiran i da laže, po potrebi. Da zna kad tačno treba da slaže, kada da da odgovor koji navodi da je manje sposoban nego što zaista jeste.

Čak i ova sadašnja imitacija AI (koja BTW radi odlično), mi ne možemo znati da li su mu developeri negde u kod ubacili da po potrebi imitira ljudske slabosti uključujući i svesnu laž.

... ... ...

BTW2
Pročitao sam i definiciju Turingovog testa. Mogu reći da je ChatGPT jako blizu da položi. Kada bi ga sada posadili pred pokojnog Alana, 99% sam siguran da bi Alan bio prevaren (70-ak godina nakon što je objavljen rad u kojem se test opisuje, fascinanto).
Čak nisam ni siguran da bi danas ChatGPT pao Turingov test pred današnjim čovekom ako onaj koji ispituje ne bi znao tačno s kime/čime ima posla.
 
Da li je neko koristio ovo kao alat za prevodjenje? Treba mi za posao prevod na ruski pa me zanima da li lepo konstruise recenicu ili nakaradno prevede kao google translate.
Hvala.
 
Prevod sa engleskog na srpski je vrh. Negde je provuče neka ijekavica ili neka reč koja isto iz ijekavskog govornog područija ali kome to smeta može ručno da ispravi.
Inače sam blago rečeno šokiran kvalitetom komunikacije koju pripremi na zahtev (ka klijentima). Ista je bolja od 80% (ako ne i više) komunikacija koju pripreme kolege iz firme u kojoj radim.
 
Da, jako je dobar prevod na srpski ali mu treba više vremena da procesuira odgovor.

Ja sam ga testirao kako se snalazi u pisanju priča.
U principu, daje potpuno generične, prežvakane zaplete i odgovore, kao takav nije dobar za pisanje ali jeste za prikaz sažete radnje.
A dobar je i za generisanje ideja.

Najviše mi se dopada kako kapira kontekst i reference iz prethodno postavljenih pitanja, uzima u obzir greške koje sam mu napomenuo da je napravio i nadograđuje i ispravlja svoj sledeći odgovor. Ukratko, što mu dajem više informacija daje mi bolji odgovor.

Recimo, tražio sam mu da mi smisli neku fiktivnu fantazijsku zemlju kod koje je zastupljeno robovlasništo, zemlju koja je veoma industrijski napredna ali pasivna, u smislu ratovanja. Zatim sam mu tražio da osmisli susedne zemlje i da mi objasni njihov politički odnos sa mojom robovlasničkom zemljom.
ChatGPT je smislio zemlje na severu, jugu, istoku i zapadu, uzeo je u obzir robovlasništvo, pasivnost u ratovanju i ukratko mi opisao njihove odnose.

Po meni, nikad neće uspeti da napiše samostalno originalnu priču a da nema neku vrstu ljudskog nadzora ali da je koristan kao alat za pisanje, jeste.

nations.jpg relationships.jpg
 
Kad izadje ove godine GPT-4 ove godine jos ako mu puste izlaz na net bice tek ludnica :)
 
... jos ako mu puste izlaz na net bice tek ludnica :)
Kome treba, ova Chrome ekstenzija (verovatno preko Google) pronađe par aktuelnih stranica za zadati upit i to poturi GPTu da obradi.
U prevodu, izvlači iz aktuelnih (ali neproverenih) Internet tekstova ono što nema u svojoj (proverenoj) bazi iz 2021.

GPT.png
 
Nema tu govora o nekoj veštačkoj inteligenciji - ogromna baza podataka je optimizovana da maskimalno koristi tagove u podacima, podatke uklapa na osnovu algoritma koji je je nastao iz INTELIGENCIJE PROGRAMERA koji su ga napravili.
 
Pa dobro, niko ne tvrdi da to jeste baš veštačka inteligencija, pogotovo zato što još uvek nema koncenzusa šta inteligencija zaista jeste.
Ni za veštačku se nismo usaglasili šta to zaista treba da bude.

Ovo bi pre trebalo nazvati "oponašanje inteligencije" nego baš inteligencija, slažemo se...
Međutim, poenta ChatGPT nije pretraživanje sklapanje i davanje traženih podataka. Tu je čak i loš i mnogo greši. Mislim da ga pogrešno posmatraš.

Ovaj (ajd da ga sada zovemo imitator inteligencije) odlično razume kontekst pitanja, kao i tok i kontekst razgovora. Generiše (gotovo) savršene rečenice, individualno na svako pitanje u svakom reazgovoru, koje jesu u kontekstu ne samo pitanja već celokupne konverzacije. Sam ChatGPT za sebe kaže da je JEZIČKI aparat koji GENERIŠE "human like" odgovore na različita pitanja. Dakle aparat koji izgleda kao da "razgovara kao osoba". On ne ponavlja naučene rečenice (kao što su radile sve dosadašnje mašina koje "razgovaraju"), već ih generiše iz konteksta razgovora i njemu dostupnih informacija. Uvek nove i drugačije, ali smislene i kontekstne.

Alan Turing bi prenraženo zin'o kad bi ovo vid'o.

Imaj još u vidu i da to radi istovremeno i paralelno sa još par hiljada random danguba po svetu koji mudruju kako da ga provociraju. :p :D

Kako bi ti prošao na Turingovom testu?
Kao što je poznato, Turingov test je test za proveru koliko je jedna AI sposobna da se ponaša kao čovek u razmeni informacija. Kao AI model koji je treniran na velikom količinu teksta, ja sam sposoban da odgovorim na različita pitanja i da se razumem u različite teme. Međutim, kao i sa svakom AI tehnologijom, postoje granice u mojoj sposobnosti da se ponašam kao čovek i da razumem kontekst neke situacije. Takođe, moguće je da u nekim slučajevima ne budem u stanju da odgovorim na neko pitanje ili da dajem nepotpune odgovore. Ukupno, ja bih se trudio da se ponašam što više kao čovek u razmeni informacija i da dajem što preciznije odgovore na pitanja, ali ne mogu garantovati da ću uvek uspeti da prođem Turingov test
Odličan odgovor
Hvala, drago mi je da ste zadovoljni. Kao AI model, moj glavni cilj je da proizvedem odgovore koji su relevantni i korisni za korisnika. Kada je reč o Turingovom testu, njegov glavni cilj je da proveri da li kompjuter može da simulira ljudsku inteligenciju na način da se ne može razlikovati od odgovora koji daje čovek. Kao AI model, nastojim da proizvedem odgovore koji su što više ljudski kao moguće, ali naravno, još uvek postoji dalek put do potpunog simuliranja ljudske inteligencije.


:p :D :)
 
Poslednja izmena:
ja samo cekam kad ovaj GPT ili nesto slicno integirsu sa voice asisstenotom nekim na telefonu :)
 
Mislim da je vreme da se rastanem na neko vreme od GPT-a. Baš sam ga dosta testirao. Danas mi je trebalo da u excelu sakrijem sve redove za 2023. koji se odnose na dane vikenda i bez razmišljanja sam ubacio zahtev u GPT. Totalno zaglupljivanje u toku. Još par meseci "igranja" sa njim i ništa više neću umeti sam da napravim.
 
To im i jeste ideja - za $42 mesečno. :LOL:
Zašto baš 42? 🤔 Verovatno po "Autostoperskom vodiču kroz Galaksiju". 🤭
 
Pa dobro, niko ne tvrdi da to jeste baš veštačka inteligencija, pogotovo zato što još uvek nema koncenzusa šta inteligencija zaista jeste.
Auu pa cekaj malo, itekako postoje definicije i itekako postoji vrlo siroki konsenzus sta sve spada u inteligenciju!
Kad to procitas onda skapiras da je AI samo marketing hype, kao 3D ili Turbo nekada! :)
 
Vrlo je složen pojam inteligencije, od medicinskog, preko psihloškog, socijalno-kulturološkog, društvenog, postoje apstraktna, socijalna, emocijalna, kognitivna bla.bla.bla...
Mrzim linokvanje na Wikipediju, ali evo ipak...

Sam kažeš, "...postoji koncenzus šta sve spada u inteligenciju".
Slažem se, mnogo toga spada u inteligenciju, što opet znači da to nije jedan pojam i jedna neka merljiva veličina.

Imamo IQ skalu, ali to je samo jedan metod da se na neki način ljudi međusobno porede (i recimo uopšte ne obuhvata socijalnu ili emotivnu inteligenciju).
A daleko od toga da je to jedan jasan i nedvosmislen pojam, tipa "šta su to kilogram, njutn ili volt..."

GPT za sada je odličan "human like imitator", koji eto, ima neke od osobina koje (odlično) oponašaju neke tipove inteligencije.
...što uostalom ChatGPT i kaže za sebe da jeste.

Kada se setim klasičnih IQ testova što sam radio do sada, ChatGPT bi ih oduvao u par sekundi.
 
Realno mnoge zabole dal je ai ili ne ali uzece in posao. A kako se zove mozemo ga zvati i Djole samo da se Djole ne odazove i ne pojavi na vratima kao terminator😂
 
Vrlo je složen pojam inteligencije, od medicinskog, preko psihloškog, socijalno-kulturološkog, društvenog, postoje apstraktna, socijalna, emocijalna, kognitivna bla.bla.bla...
Mrzim linokvanje na Wikipediju, ali evo ipak...

Sam kažeš, "...postoji koncenzus šta sve spada u inteligenciju".
Slažem se, mnogo toga spada u inteligenciju, što opet znači da to nije jedan pojam i jedna neka merljiva veličina.

Imamo IQ skalu, ali to je samo jedan metod da se na neki način ljudi međusobno porede (i recimo uopšte ne obuhvata socijalnu ili emotivnu inteligenciju).
A daleko od toga da je to jedan jasan i nedvosmislen pojam, tipa "šta su to kilogram, njutn ili volt..."

GPT za sada je odličan "human like imitator", koji eto, ima neke od osobina koje (odlično) oponašaju neke tipove inteligencije.
...što uostalom ChatGPT i kaže za sebe da jeste.

Kada se setim klasičnih IQ testova što sam radio do sada, ChatGPT bi ih oduvao u par sekundi.
Posto pricamo o ai, previse filozofiranja...
Inteligencija je resavanje nepoznatih problema/prepreka koristeci empirijski poznate i nepoznate alate i metode.
Npr uzmes clana plemena iz Amazona koji nikada nije imao kontakt sa modernim svetom i metalurgijom, das mu dve daske, saku eksera, cekic i kazes spoji daske.
Ti si pametniji jer znas? Ne, vec si video/naucio, kao sto je on kako uloviti hranu u dzungli.
Tako i ovaj ai radi, na osnovu empirijskih unapred zadatih metoda.
Kada krene sam da resava problem dasaka, onda....imamo problem :)
 
Ja imam još bolji primer.

Ako dete u školi uči da je 1+1 = 2 a onda istom tom detetu pokažeš da je 1+1+1 = 3, onda nema potrebe da detetu objašnjavaš da je 1+1+1+1=4. To je logički način razmišljanja.

AI još uvek nije dostigao taj nivo. Jer ako taj isti primitivni zadatak zadaš veštačkoj inteligenciji, ona će jednostavno primeniti predefinisani algoritam za kalkulaciju da bi dobila isti taj rezultat.
 
Ima dece koja ne skoblntaju.
 
Nazad
Vrh Dno