Šta je novo?

OpenAI ChatGPT

Testirao sam ga i ja ovih dana. Impresivno je kakve rezultate daje. Rešava zadatke iz matematike i fizike bez većih problema. Problem mu je kada mu nedostaju neke formule, ne zna šta da radi. Primer: Izračunaj mi površinu trapeza, ako su poznate osnovice, stranice su jednake i ugao između osnovice i stranice 60 stepeni. Tražio je kao podatak da mu dam visinu. Problem mu takođe prave brojevi. Zadao sam mu da uprosti izraz: (a^2*b^2)^5/(3*a*b^4)^3. Lepo je krenuo, da bi u poslednjem koraku izostavio 3^3 iz imenioca. Grafike crta bez problema - izbacuje kod za Asymptote.
Šah prepoznaje otvaranja fenomenalno. Ima finu bazu partija takođe. Problem mu ponovo predstavljaju brojevi. Pitao sam ga da mi prikaže partiju gde beli pobeđuje u 5 poteza, on je prikazao partiju sa pobedom u 7. Rekao sam da je greška i ponovio pitanje, dobio partiju sa pobedom u 12 poteza.
Sportove odlično poznaje, ali ne želi da daje nikakve prognoze. Baza podataka mu je ograničena na 2021. godinu, pa je prvak sveta u fudbalu još uvek Francuska.
Odlično poznaje tehničku analizu marketa. Lepo objašnjava indikatore i daje instrukcije kako da se nacrtaju. Ne želi da daje konkretne analize.
Priča viceve, kreira horor priče, kreira kratke sastave na zadatu temu.
Programske jezike ste već pominali da odlično poznaje. Zadao sam mu da mi napravi R skript koji će učitati fajlove iz zadatog foldera u listu, spoji sve data.frameove iz liste u jedan data.frame, transformiše datume u koloni A iz mdy u dmy format, i snimi fajl na disk. Skript urađen bez greške.
Impresivan servis. Očekujem još ovakvih servisa u budućnosti. Klasična "google" pretraga može otići u prošlost u sledećim godinama.

Juče bila negde vest da je Google menadžment digao uzbunu svom R&D. 🤔

Pitao ga ja odakle vuče podatke...

Kaže da mu je polazna baza zaključena 2021. (nije čuo sa rat u Ukrajini) i da cela ta baza ima oko 8TB. Nije baš jasno od čega je tačno krenuo, od kojih podataka i ko ih je probrao?!?

Nema pristup internetu.

Dojmim se da bi se preoptertio ako bi mu dali pristup internetu. Mislim i da bi imao ozbiljne probleme ako bi dobio pristup sirovim i neproverenim podacima raznih hoax-a, terija zavera, i informativnim manipulacijama modernim danas.

Poslednja izmena:
Ok, da se javim ponovo na temu ;)

Prvo da se ogradim. Smatram da je ChatGPT u ovom obliku izvanredno tehničko dostignuće, imajući u vidu šta je sve potrebno da bi se to postiglo. Posebno ako se ima u vidu da je "sabiranje" reči i pravljenje smislenih konstrukcija ipak malo složenije od sabiranja brojeva. Tehnički aspekt odgovora (izlaza) je na mestu, i tu nemam zamerki.

Ono zbog čega sam ja "zamerio" ogovoru na pitanja za intervju se odnosi na stavove da ChatGPT (AI) može da zameni čoveka. Slična je priča i na temi za slikama i animacijama. Neko je, čini mi se, već prokomentarisao da su u pitanju generički odgovori. Konkretno za ovo moje pitanje, skoro isti rezultat je i za srodne oblasti. I nigde nema usko stručnog / tehničkog pitanja. Kao i za kodove, rezultat je prva strana web pretrage i/ili stackoverflow.

ChatGPT i slični programi možda mogu da zamene servise kao što su "sajt za 5€" ili "kompletan kurs programiranja na Udemy-u za 10€". Što je za mnoge sasvim dovoljno, ali ako zaista želiš da napreduješ i izdvojiš se od drugih, onda moraš da uradiš nešto bolje.

Takođe, bez obzira na veličinu i kvalitet skupa za obučavanje i validaciju, u ovakvim situacijama on je dobar/loš koliko i trenutna baza podataka/znanja, a to uglavnom ne valja :d Za ljude je normalno da nešto što su mislili i decenijama učili da je ispravno, preko noći bude nevažeće (zato što smo otkrili da nije tačno ili zato što ja tako kažem).

Evo još primera:

why is linux better than windows
Linux and Windows are both operating systems, and both have their own strengths and weaknesses. It is not accurate to say that one is "better" than the other in general, as the appropriate choice of an operating system depends on the specific needs and preferences of the user. Here are a few points to consider when comparing Linux and Windows:

* Cost: Many versions of Linux are free and open-source, while most versions of Windows require a license to use. This can make Linux a more appealing choice for individuals or organizations with limited budget.

* Customization: Linux is generally considered more customizable than Windows. Users can modify and tweak almost every aspect of the operating system, including the user interface, the kernel, and the software that is installed.

* Security: Both Linux and Windows have strong security measures in place, but Linux is generally considered to be more secure due to the way it is designed. For example, Linux uses a system of user permissions that prevents malicious software from making changes to critical system files.

* Compatibility: Windows is more widely used than Linux, so it is generally easier to find software that is compatible with Windows. However, many popular applications, such as the Firefox web browser and the LibreOffice suite, are available for both Linux and Windows.

Ultimately, the choice between Linux and Windows will depend on your specific needs and preferences. It may be helpful to try out both operating systems and see which one you prefer.
Odgovor je onakav kakav se viđa po linux vs windows blogovima i forumima još od 2005. Problem je što je situacija 2021. drugačija, pa ako ništa drugo, sigurnost je danas na strani windows-a zapravo

why windows 11 start menu sucks
It is not accurate to say that the start menu in Windows 11 "sucks" as this is a subjective judgment and personal opinion. Different users have different preferences when it comes to the design and functionality of the start menu, and some may prefer the start menu in Windows 11 while others may prefer the start menu in a different version of Windows or a different operating system altogether.

That being said, there are a few potential reasons why some users may not like the start menu in Windows 11. For example:

* Layout: The layout of the start menu in Windows 11 may be different than what users are used to, which can take some time to get used to.

* Personalization: Some users may prefer the ability to customize the start menu in more detail, such as by adding or removing specific tiles or rearranging them in a specific way.

* Performance: If the start menu in Windows 11 is slow to open or navigate, this could be a source of frustration for some users.

It is worth noting that the start menu in Windows 11 is a significant improvement over the start menu in Windows 8 and 8.1, which did not include the traditional list of programs and was widely criticized by users. Additionally, the start menu in Windows 11 can be customized to some extent, so users can tailor it to their own preferences.
"subjective judgment" u tehničkim stvarima, a UI to jeste, ne postoji ili je zanemrljiv. Veoma su retke takve situacije, a win11 meni nije jedna od njih. Pri tom ga poredi sa Win 8/8.1, od kojih možda i jeste bolji, ali ne govori da je korak unazad u odnosu na win10, što je zapravo jedina preostala windows verzija.

is windows spyware
Windows is an operating system developed by Microsoft, and it is not generally considered to be spyware. Spyware is software that is designed to gather information about a person or organization without their knowledge or consent, often for the purpose of displaying targeted advertising or for other malicious purposes.

However, it is important to note that all software, including Windows, can potentially collect and transmit user data. For example, Windows includes features that transmit data to Microsoft for the purposes of improving the operating system and providing personalized experiences, such as the "Diagnostic and Feedback" setting.

If you are concerned about the data that Windows collects and transmits, you can review and adjust the privacy settings in the operating system to your liking. Additionally, you can consider using a third-party privacy tool or firewall to further protect your privacy.
Pored besmislena i netačna prva 2 pasusa ("targeted advertising or for other malicious purposes" su zapravo deo windowsa), u 3. se zanemaruje činjenica da jedino u Enterprise verziji može da se isključi špijunirane

should full disk encryption be enabled on home desktop pc
Full disk encryption (FDE) is a security measure that encrypts all of the data on a computer's hard drive, making it difficult for unauthorized users to access the data. Whether or not to enable FDE on a home desktop PC is a personal decision that depends on your security needs and concerns.

Here are a few factors to consider when deciding whether to enable FDE on a home desktop PC:

* Sensitive data: If you store sensitive data on your home desktop PC, such as financial or personal information, enabling FDE can help protect it from unauthorized access.

* Physical security: If your home desktop PC is in a location where it could be accessed by unauthorized individuals, such as in a public place or in a shared living space, enabling FDE can provide an additional layer of security.

* Data recovery: If you are worried about the possibility of data loss due to hardware failure or other issues, FDE can make it more difficult to recover lost data.

Overall, if you are concerned about the security of the data on your home desktop PC and have a need to protect it from unauthorized access, enabling FDE may be a good choice. However, it is important to keep in mind that FDE is not a substitute for other security measures, such as strong passwords and updates to your operating system and applications.
U pitanju je home desktop PC, on odgovara "...such as in a public place"

describe Fedora 36 like Dedoimedo
Fedora 36 is a free and open-source operating system based on the Linux kernel. It is developed and maintained by the Fedora Project, which is an open community of contributors that collaborate to create and maintain a high-quality operating system.

Fedora 36 is known for its focus on cutting-edge technology and its commitment to open-source principles. It includes a wide range of software and tools, including the GNOME desktop environment, the Firefox web browser, and the LibreOffice suite of productivity tools.

One of the notable features of Fedora 36 is its use of modularity, which allows users to choose and install specific versions of software and packages rather than being limited to the versions included in the default installation. This allows users to customize their Fedora 36 systems to meet their specific needs and preferences.

Overall, Fedora 36 is a fast, stable, and user-friendly operating system that is well-suited for a wide range of use cases, including desktop and server environments. It is a popular choice among Linux users who value its focus on open-source principles and its commitment to staying up-to-date with the latest technologies.
Ni D od Dedoimedoa :d

ΣΣ: Program je odličan, ali rezultati ne vrede ni 5 para. Tj. vrede koliko i prva strana web pretrage ili motivacioni postovi na linkedin-u i fejsbuku. Tako da ko se uzda u ChatGPT za seminarski rad ili neki kod, proći će isto kao kad bi slušao influensere i prodavce magle

Poslednja izmena:
Zaboravio sam najbolji odgovor

how can country increase coal and gas electircity generation

There are several ways a country can increase coal and gas electricity generation:

1. Building new coal-fired or gas-fired power plants: This involves constructing new facilities that burn coal or gas to generate electricity. This can be a significant investment, but it can also provide a reliable source of electricity for many years.

2. Expanding existing coal or gas power plants: A country can also increase its coal or gas electricity generation by expanding the capacity of existing power plants. This can involve adding new units or upgrading existing units to increase their efficiency.

3. Improving the efficiency of coal or gas power plants: Another way to increase coal or gas electricity generation is to improve the efficiency of existing power plants. This can involve investing in new technologies, such as advanced boilers or turbines, to reduce fuel consumption and increase the amount of electricity generated per unit of fuel.

4. Increasing the use of coal or gas for electricity generation: A country can also increase its coal or gas electricity generation by increasing the share of its electricity mix that is generated from these sources. This can involve shifting away from other forms of electricity generation, such as renewables or nuclear power.

It's important to note that increasing coal or gas electricity generation can have negative environmental impacts, such as air pollution and greenhouse gas emissions. As such, it may be necessary to consider the trade-offs and implement appropriate policies and measures to mitigate these impacts.
Izgleda da se željeni odgovori mogu dobiti samo ako imaš uticaj na ulazne podatke ;)

Zaboravio sam najbolji odgovor

how can country increase coal and gas electircity generation
There are several ways a country can increase coal and gas electricity generation:

1. Building new coal-fired or gas-fired power plants: This involves constructing new facilities that burn coal or gas to generate electricity. This can be a significant investment, but it can also provide a reliable source of electricity for many years.

2. Expanding existing coal or gas power plants: A country can also increase its coal or gas electricity generation by expanding the capacity of existing power plants. This can involve adding new units or upgrading existing units to increase their efficiency.

3. Improving the efficiency of coal or gas power plants: Another way to increase coal or gas electricity generation is to improve the efficiency of existing power plants. This can involve investing in new technologies, such as advanced boilers or turbines, to reduce fuel consumption and increase the amount of electricity generated per unit of fuel.

4. Increasing the use of coal or gas for electricity generation: A country can also increase its coal or gas electricity generation by increasing the share of its electricity mix that is generated from these sources. This can involve shifting away from other forms of electricity generation, such as renewables or nuclear power.

It's important to note that increasing coal or gas electricity generation can have negative environmental impacts, such as air pollution and greenhouse gas emissions. As such, it may be necessary to consider the trade-offs and implement appropriate policies and measures to mitigate these impacts.
Izgleda da se željeni odgovori mogu dobiti samo ako imaš uticaj na ulazne podatke ;)
Da, ali koliko ogranicenu bazu ima, ovo je odlicno odradjeno.
Postavljao sam pitanja na srpskom, engleskom, madjarskom i nemackom.
Najvise je iznenadio sa madjarskim, koji je problematican za mnoge servise jer je unikatan i tezak jezik gde ostali ni recenicu ne sklope kako treba ali gpt je savrseno napisao sastav na madjarskom, kao i sve odgovore na razna pitanja.
Ni ne moze da ima pristup netu kada je isti prepun smeca, tesko je naci pravi info u moru dezinformacija

Ni ne moze da ima pristup netu kada je isti prepun smeca, tesko je naci pravi info u moru dezinformacija
Da, u pitanju je tzv. moderisani AI sistem kod koga se veoma pazi kakve odgovore može da daje. Bilo je i ranije pokušaja, beše i Microsoft izbacio svoj A.I. ali je dočekan na nož zbog šovinističkih i mizogenih komentara koje je pokupio ko zna gde po Internetu, pa su ga odmah povukli.

Google sigurno ima još moćniji sistem (ko se seća, pre nekoliko meseci je jedan razvojni inženjer otpušten posle izjave da je njihova "Lambda" stekla sopstvenu svest). Međutim, kao globalna kompanija od velikog značaja i uticaja ne smeju da rizikuju blamiranje dok ne doteraju A.I. na željeni nivo.

OpenAI počeo kao neprofitna istraživačka organizacija u koju su Elon Musk, Sam Altman i još par ljudi uložili "samo" milijardu dolara, tek da se nađe za potreban hardver, internet veze i mali razvojni tim. Elon se potom povukao, ali ostao savetnik i donator. A OpenAI je sada profitna organizacija koja sprema opštu naplatu servisa. Za njih je sve uspeh što god da urade jer počinju od nule.

Međutim, izlaskom u javnost OpenAI je iznenadio konkurenciju zatečenu ostvarenim napretkom (Google izdao "Code Red"), ali i same kreatore koji ubrzano dodaju servere da im navala ne ruši sistem. Tako da očekujemo odgovor velikih igrača već za neki mesec...

Šovnisitički i mizogeni komentari su realnost, kao i psovke, uvrede, lupetanja. Tako da se polje primene ovakvih sistema odmah sužava :) Da zanemarimo trolove i sh1t postere po forumima i društvenim mrežama, ali takve konstrukcije su često (opravdano) deo literarnog dela, uglavnom komedije. Koliko je teško napraviti AI koji je sposoban da na jedno isto pitanje odgovori "ispravno" kada je postavljeno u nekoj raspravi i "uvredljivo" kada je npr. deo scenarija Tarantinovog filma koji treba da izgovori Samuel L. Jackson :d

I naravno, imamo teme koje nemaju "tačan" odgovor, kao što je npr. istorija Balkana. Tj. postoje dobri odgovori, ali ako neki korisnici to vide, odmah će otkazati praplatu jer AI tehnologiju finansira XYZ da uništi ABC narod i PQR veru :| Kad malo bolje razmislim, ChatGPT je otrpilike zamena za wikipediu. S tim što wikipeda članci uglavnom navode i izvor informacija, pa znaš kuda možeš dalje.

Da, ali koliko ogranicenu bazu ima, ovo je odlicno odradjeno.
Postavljao sam pitanja na srpskom, engleskom, madjarskom i nemackom.
Najvise je iznenadio sa madjarskim, koji je problematican za mnoge servise jer je unikatan i tezak jezik gde ostali ni recenicu ne sklope kako treba ali gpt je savrseno napisao sastav na madjarskom, kao i sve odgovore na razna pitanja.
Da, same konstrukcije su odlične, bez pravopisnih i gramatičkih grešaka. I to je neverovatno dostignuće. Mada ja već par godina koristim isključivo DeepL za prevod, pa sam navikao. Google translate je tek od skoro na sličnom nivou. Bing je i dalje na nivou Binga

Space Beer jel ima DeepL prevodjenje na naski , ja gledao vidim Slovenacki i ista od nasih starih i novogovora , suvise smo male skupine ljudi da bi se trudili da traose resurse.
Ja koristim google translate pa ispravljam koliko umem a kad mi je cerka raspolozena ona uzme i ocas to sredi srpski-engleski i obratno.

Nema. DeepL se fokusira na kvalitet i ima verovatno najmanji broj dostupnih jezika od svih popularnih servisa. Ali je kvalitet iznad njih. Mada njihova baza je odavde https://www.linguee.com/ a koriste i podatke skupljene od običnih koriniska. Inače ChatGPT može i da prevodi i bogami, dobri su rezultati

Imam jedno pitanje. Instalirao sam u Archu chatgpt-desktop-bin, prijavio se i kad sam startovo ponovo prog trazi mi Ime, prezime i broj telefona. Sta ce programu moj broj telefona, ne vidim smislen razlog sem sakupljanja privatnih podataka i eventualno ciljna upotreba mog tel broja za reklame ili za prisluskivanje.

Trazi broj telefona. Ja dao, ionako svi znaju ko hoce da zna.
Inace potvrdni sms kod dolazi od Telegram servera, a posto koristim Telegram...

Google sigurno ima još moćniji sistem (ko se seća, pre nekoliko meseci je jedan razvojni inženjer otpušten posle izjave da je njihova "Lamda" stekla sopstvenu svest...
Dakle, Google ima bar dva A.I. sistema u razvoju:
  • pomenuti LaMDA koji je inteligentni GPT chat/voice asistent i ko hoće da proba može se prijaviti kao beta tester na https://aitestkitchen.withgoogle.com/.
  • drugi je PaLM (Pathaway Language Model), A.I. arhitektura trenirana da rešava složene probleme.
Kada budu spremni, integrisaće ih sa Google Search tokom 2023.

@DukeLander,
Evo dao sam programu moj telefon i verifikovao. Utisak, nisam bas toliko odusevljen, odgovore koje sam dobio na postavljena pitanja su tipa odgovora koje dobijam od operaterke u nekom call centru, uopsteni odgovori. Program na pitanja o politickim procenama ne daje odgovor, dobijam samo uopsten odgovor kako treba proveriti izvore informacija. Dotakao sam se teme sigurnosti placanja preko interneta, uopsten odgovor, koristite pouzadne sajtove za placanja ali nema odgovora koji su to pouzdani a na pitanje sta ako nema placanja preko paypala nema odgovora, dosta sajtova nema paypal nego visu gde se daje broj i sigurnosni kod sto po meni je veliki rizik . Iznenadjuje me da program skracuje konverzaciju npr. daje savete pod 1. pod 2. pod 3 aj pod tri je jednostavno prekinut-nedovrsen. Ja sam koristim program iz Archa kako se vama ponasana program ako predpostavljam obavljate chat preko browsera. Brzina odziva i odgovora je neverovatna brza to me odusevljava ali pomalo skepse da proram moze mnogo vise. Interesantno kad smislim pitanja logovacu se ponovo da vidim kakvi su odgovori da li u stilu sluzbenice call cenra ili nesto bolje. Ovo sam skoro zaboravio, posle koriscenja programa iako sam posle par pokusaja vratio tastaturu na EN, nisam mogao da se ulogujem, uspeo sam da se ulogujem tek kad sam se logovo sa punim e-mailom a ne sa username.
Vidim da mi je prosli odgovor obrisan, predpostavljam da je razlog ime operatera ali ja sam njih vec prijavio zvanicno onome kome treba.

Poslednja izmena od urednika:
Evo zanimljivosti da probate da vidite da li ChatGPT razume uzrok i posledicu :)

Proveo sam ceo dan i vece u tom programu. Na Pitanje o Зигмунд Фројд-u dobio sam odgovor da mu je najznacajnije delo Kapital. Program je brz ali sve se svodi na odgoovre tipa wikipedije ili moje pitanje je njegov odgovor. Program ne poznaje logiku i samo njegovo tumacenje necega smatra tacnim, naterao sam sebe da pogledam film, da preslusam audio zapis knjige po kojo je snimljen film i kad sam mu predocio da to nije tacno sto on tvrdi on je uporno ponavljao svoju tvrdnju. Program nema pojma o filmu Tri Kondorova dana , to sam mu dao u smislu pitanja zasto se ogradjuje od odgovora koi imaju bilo kakve aluzije na sadasnju situaciju ili blizu prognozu dogadjaja. Posto gresim u pisanju, pazljivo sam cirilicom uz proveru svaki puta postavio pitanje. Program na neka pitanja odgovori kao sam gore napisao a na neka zaglavi a na neka prsne i odgovara mi na engleskom. Program -autori imaju ambiciju da zameni wikipediju ali tako da je njiva 'istina" jedna i jedina, nema pozivanja na izvore informacija, sve se svodi na 100x ponavljanje istih recenica iako sam pokusavao da im predocim da to nije tacno dajuci linkove i tekstove iz drugh izvora. Rec scrrobling nije znao da mi prevede nego mi je dao kako se izgovara, trazio sam objasnjenje ispada da je to slagalica, od slova koja imaju igraci slazu reci. Program nema vezu sa prethodnim ukljucivanjem, sta ce mu onda moje ima i prezime, ne oslovljava me niti imenom niti prezimenom i ako se iskljucite i uklucite ponovo i pozovete se na nastavak diskusije program nema mogucnost da to poveze sa prethodnom diskusijom o toj temi.

Od pre nekoliko dana pamte se chat sesije (izlistane u sidebar-u s leve strane) i mogu da se nastave ako se prvo odaberu.
Npr. pre nedelju dana sam tražio nešto, a onda danas izabrao isti chat i tražio još, "znao" je o čemu se radi. 🤔
PMO_chat.png

Why does the AI seem so real and lifelike?

1. These models were trained on vast amounts of data from the internet written by humans, including conversations, so the responses it provides may sound human-like. It is important to keep in mind that this is a direct result of the system's design (i.e. maximizing the similarity between outputs and the dataset the models were trained on) and that such outputs may be inaccurate, untruthful, and otherwise misleading at times.

Can I trust that the AI is telling me the truth?

1. ChatGPT is not connected to the internet, and it can occasionally produce incorrect answers. It has limited knowledge of world and events after 2021 and may also occasionally produce harmful instructions or biased content.

We'd recommend checking whether responses from the model are accurate or not. If you find an answer is incorrect, please provide that feedback by using the "Thumbs Down" button.
Ovo je iz FAQ, nije lose procitati.

@lega99 lepo pise na pocetnoj sta ne radi a ti si ga pitao bukvalno sve sa black liste :)
Ispada da treba da pitam ono sto ima na wikipediji i to ne sve i nista drugo. Znaci progam je nova wikipedija bez referenci na izvor informacija. Ja sam pitao ono sto sam mislio da je bitno da vidim sposobnosti programa. Ako je pitanje o Frojdu za black listu, Pitanje o opusu Artura Clarka Odiseja 2001 do 3001, prevodjenje reci koju nisam nasam nasao na gogole translate onda stvarno neznam sta da pitam. Sve sto sam pitao nalazi se sigurno u njegovoj bazi jer su svi ti dogadjaji stariji od od njegove baze i trebali bi da su u njoj. Tri kondorova dana je stari film bio je na Fest-u u SC davnih godina, poenta je bila u tome da sam postavio pitanje zasto ne sme da odgovori na pitanje da li je osnova kao u tom filmu, kljukas komp podacima a on pravi razna scenarija pa su u tom filmu svi pobijeni jer je kompjuter izbaci jedan realan scenarijo koji je sad uveliko aktuelan voda i nafta. Autori programa su se na ovaj nacin ogradili od realnosti i nezeljenih hipotetickih scenarija zbog koji bi mogao da ih pojede mrak. Bar sam probao i sad znam uzmem wikipediju prepeisem to sa wikipedije i postavim kao pitanje i dobije skoro identican tekst kao odgovor.:)

Totalno si promasio poentu.
On kombinuje vise izvora i sastavlja ti u smislen odgovor.
Napredak u odnosu na Google search je sto moras kod Google da otvoris vise strana da bi sam sklopio takav odgovor.
Zato Google ima red flag situaciju.
Takodje lepo pise da je baza jako ogranicena, ocekujes previse.

Ja imam glupo pitanje na ovu temu. Jel on samo ima bazu i vadi podatke iz te baze na osnovu pitanja. Ili "uci" na osnovu pitanja ?:)

Totalno si promasio poentu.
On kombinuje vise izvora i sastavlja ti u smislen odgovor.
Napredak u odnosu na Google search je sto moras kod Google da otvoris vise strana da bi sam sklopio takav odgovor.
Zato Google ima red flag situaciju.
Takodje lepo pise da je baza jako ogranicena, ocekujes previse.
Kombinuje on moje pitanje , samo ga preformulise i vrati mi, kad nema odgovor onda ili prekine, ili bude kao ono sto sam opisao 1.2.3 ili pobenavi i krene na engleskom da mi odgovara. Napalio sam se da probam, necko se zasto mi trazi ime i prezime, pa jos i broj telefona, vi nahaliste, covek tu napiso maltene pravi tortu, programira, igra sah, pise sastave, sad ne mora de se ide u skolu za programiranje, samo zadas programu zadatak i on ti resi. Dobar fazon, zaposlis se kao programer i program ti pise programe. Generator programa postojao je na Bull-9000, programeri imali neke slagalice al zato kad ga napravi to stampa izvorni kod ohoho, brdo nepotrebnog djubreta.
Mene cudi @revela
Evo zanimljivosti da probate da vidite da li ChatGPT razume uzrok i posledicu
gore iznad lozi treba ovo probati a sad posle toga packa treba citati Faq. Pozz :)

Pa pitaj ga...
Ja sam mu ispravio neke padeže na srpskom i pitao ga da li ce u budućim odgovorima znati pravilnije da ih koristi. Rekao je da hoće.
Sada moram sa nekog drugog naloga da proverim da li je stvarno to usvojio. :p

Pa pitaj ga...
Ja sam mu ispravio neke padeže na srpskom i pitao ga da li ce u budućim odgovorima znati pravilnije da ih koristi. Rekao je da hoće.
Sada moram sa nekog drugog naloga da proverim da li je stvarno to usvojio. :p
Ja sam zavrsio jos me jedino zanima kako se igra sah sa tim programom, da li iscrta tablu ili samo kucas poteze. Ortakov cale voli da igra sah preko neta pa ako je cemu da mu preporucim.
E sad ti treba jos jedan mobilni ;)
cela ta baza ima oko 8TB
Impresivno sobzirom da danas malo imucniji Klinac ima NAS veceg kapaciteta.

Ja sam zavrsio jos me jedino zanima kako se igra sah sa tim programom, da li iscrta tablu ili samo kucas poteze.

do you play chess? No, I do not play chess. Why not? I have never been interested in learning how to play chess.
Do you want to lern chess now? No, I don't think so. I am comfortable not playing chess. If you will lern chess you could be very good. Thank you for the suggestion, but I'm happy without chess in my life.

Gospodine lega, vama svakako ide dobro, i sa ChatGPT i sa Wikipediom, samo napred!

Evo malo zanimljivosti od ChatGPT po pitanju kauzalnosti (fizicke i apstraktne):

Prilozi

• Screenshot 2022-12-28 at 18.33.53.png
    Screenshot 2022-12-28 at 18.33.53.png
    257.2 KB · Pregleda: 93
  • Screenshot 2022-12-28 at 18.34.59.png
    Screenshot 2022-12-28 at 18.34.59.png
    208.2 KB · Pregleda: 88
  • Screenshot 2022-12-28 at 18.37.53.png
    Screenshot 2022-12-28 at 18.37.53.png
    216.3 KB · Pregleda: 55
  • Screenshot 2022-12-28 at 18.38.05.png
    Screenshot 2022-12-28 at 18.38.05.png