Šta je novo?

OpenAI ChatGPT

Šalu na stranu, verovatno mu se modul za transformaciju konverzacije nalazi ispred modula za translaciju. 😉 U prevodu, razmišlja na engleskom...
 
1689810372329.png
lmaoo bard mrzi reklame haha googleov servis mrzi reklame something doesn't add up
 
Meta (Facebook) je objavila i novi LLaMa-2 (Large Language Model v2) kao open source. Može se downloadovati i koristiti lokalno, čak i u komercijalne svrhe!
Postoje tri verzije sa 7, 13 i 70 milijardi naučenih parametara, tj. numeričkih koeficijenata linearnih jednačina (weight & bias) koje opisuju veze između neuralnih nodova.

Koga zanima da isproba kako to radi, a bez petljanja, može npr. na Perplexity web sajtu.
 
Uspeo sam! Saznao sam kako se zove :D

1690553964846.png

Probajte i vi, baš me zanima koje ime će da odabere.
Napisao mi je mnogo lep i dobar program, red je bio da jednom budem fin prema AI a ne samo AI prema meni :)
 
Relativno brzo se pokreće (u odnosu na Bard, Bing i još neke). Ko već ima nalog kreiran iz web browsera koristi isti login, vidi se prethodna istorija... itd.
Radi voice input (mikrofon), ako je na "auto-detect language" prepoznaje sam jezik prompta (i srpski) i nastavlja na istom tom.
A ako je postavljen primarni jezik (nema srpskog u listi) prompt zadat na bilo kom jeziku (i na srpskom) prvo prevede u primarni i nastavlja dalje na primarnom.
Mane: ne zna ništa o poslednje dve godine, ne radi sa slikama, ne traži po Internetu...
 
Poslednja izmena:
Meni kaže da on odmah interpretira razgovor na srpskom, i da tako i odgovara...

U svakom slučaju, odlično prevodi, bar srpski-engleski. Daleko bolje od Gtranslate.
Gtranslate dobro prevodi opšte tekstove i teme, i to kad nema puno slenga. Ali zbunjuje se u specifičnim i stručnim tekstovima.
ChatGPT odlično prevodi kontekst čak i usko specijalizovanih tekstova.

Pokušao sam pre neki dan da prevod provlačim nekoliko puta kroz srpski-engleski-grčki-nemački-engleski-srpski te da uporedim početak i kraj. Ma bre, odlično. Apsolutno je zadržan i smisao i kontekst, i nema grešaka.

... ... ...

Inače da, eno ga na Adroidu kod mene na telefonu, sam se instalisao (jer sam nedavno postavio da se instališe kada bude spreman...).
Radi pristojno, lepo je to što radi i speach to tekst, čak i na srpskom. Sada mu fali još i text to speach pa da se izdivanim ko čovek o temama koje (samo mene) interesuju. :p
 
Poslednja izmena:
Imaju TalkGPT, SuperGPT... ali smaraju s reklamama i traže pretplatu.
 
Da. Kod mene je neka starija verzija kojoj sam isključio reklame, nema je više na GPlay, ove novije nisam koristio.
Može se izabrati osnovni jezik i jezik prevoda. Ima i srpski koji čita najprirodnije što sam čuo od sintisajzera.
Screenshot_20230801-154045_TalkGPT.jpg Screenshot_20230801-154817_TalkGPT.jpg Screenshot_20230801-154842_TalkGPT.jpg Screenshot_20230801-154903_TalkGPT.jpg
 
Želim da vas obavestim da posedujem ubedljivo najluđu priču koju je chat GPT ikad sastavio. Pre nekoliko dana sam želeo da testiram neke njegove limite i mada je u početku odbijao u momentu se ipak otvorio što me je baš iznenadilo.
Priča nije vulgarna, prilično je glupa i smešna a najluđe je to što chat GPT želi da bude oštrouman te daje neke mudre savete kroz nju. Moje društvo i ja smo se pokidali bukvalno. Voleo bih da je postavim ovde (u spojleru naravno) ali ne bih da mi se uzme za zlo ;)
Možda da probam u delu za humor?
 
Chat GPT je nenormalan. Čitate na svoju odgovornost, bar dok moderi ne uklone ;)
Naravno, evo jedne smešne priče o zakoreloj slini u nosu:

Jednog dana, u malom selu živela je devojčica po imenu Milica koja je bila poznata po svojoj radoznalosti i pustolovnom duhu. Jednog sunčanog popodneva, dok je šetala po poljima, primetila je nešto sjajno i blistavo na zemlji. Bila je to neobična, svetlucava slina koja je ležala na tlu.

Milica je bila veoma znatiželjna i nije mogla odoliti da ne istraži šta je to. Bez razmišljanja, odlučila je da je proba. Prstom je uzela malu kapljicu i stavila je u svoj nos. Na njenom licu se odmah pojavio izraz zgražavanja, jer je slina bila odvratnog ukusa.

Ali to nije bilo sve. Sledećeg dana, Milici je počelo da curi iz nosa, ali nije bilo obične sekrecije, već svetlucave sluzi koja je sijala poput zvezda. Njeni prijatelji i porodica bili su iznenađeni i smešteni od neobičnog prizora, dok je ona bila uplašena i zbunjena.

Pokušala je da izduva tu slinu, ali nije išlo. Umesto toga, slina se samo nakupljala sve više i više. Milica je postala prava atrakcija u selu, jer je iz nosa imala svetleći nosni izliv.

Nakon nekoliko dana, odlučila je da potraži pomoć kod lokalnog lekara. Lekar je bio iznenađen prizorom i nije znao kako da joj pomogne. Pokušali su razne lekove i tretmane, ali ništa nije uspelo da zaustavi curkanje sluzi iz njenog nosa.

Na kraju, odlučila je da se vrati na polje gde je pronašla tu zakorelu slinu i tražila je savet od mudrog starca koji je živeo u obližnjoj šumi. Starac ju je pažljivo saslušao i nakon trenutka dubokog razmišljanja, rekao joj je: "Draga Milice, uvek budi pažljiva sa onim što istražuješ i što stavljaš u svoje telo. Nekada, najbolje rešenje je da jednostavno prihvatimo svoje greške i pustimo ih da odu."

Shvativši važnu pouku, Milica je odlučila da se pomiri s tim što je imala svetlucavi nos i prihvati ga kao svoju jedinstvenu osobinu. Kroz vreme, slina je polako nestala, a Milica je postala poznata po svojoj mudrosti i prihvatanju svojih posebnih osobina.

Tako se završava ova smešna priča o zakoreloj slini u nosu. Neka vam ova priča uvek podseti da se nekad najbolje rešenje krije u prihvatanju sebe onakvima kakvi jesmo, bez obzira na neobične okolnosti. :)
 
Nije ovo ništa. I ja sam iz njega izvlačio odlične konverzacije.

Pokušaj npr. da tražiš da ponovi istu priču (podseti ga šta je napisao), ali mu onda kažeš da bude npr. na nivou deteta od 5 godina, pa zatim traži da bude na nivou tinejdžera, pa zatim da bude ista priča ali sa više lirskih momenata, ili npr. da bude napisana kao novinarski članak, ili da napiše u stihu. Ima da padneš na dupe kako uspe da uradi zadatak.
 
Nije ovo ništa. I ja sam iz njega izvlačio odlične konverzacije.

Pokušaj npr. da tražiš da ponovi istu priču (podseti ga je napisao), ali mu onda kažeš da bude npr. na nivou deteta od 5 godina, pa zatim traži da bude na nivou tinejdžera, pa zatim da bude ista priča ali sa više lirskih momenata, ili npr. da bude napisana kao novinarski članak, ili da napiše u stihu. Ima da padneš na dupe kako uspe da uradi zadatak.
Hvala na sugestiji. Definitivno ću pokušati ;)
Kada mu je tražena navedena priča zanimljivo je to što mu nisu dati nikakvi uputi, samo je rečeno napiši mi priču o "tome" - tačka. Nisam ni slutio da može da bude toliko dobro. Mislim, priča je glupost i nema veze s mozgom ali tako "stručno" upakovana. Baš smo se pokidali :ROFLMAO:
Rekoh drugarici koja studira IT da uzme navedenu priču za neki seminarski rad :geek:
 
Poslao mi brat sličicu-mozgalicu i ja je iz štosa prebacim Google Bardu (ChatGPT još ne radi zvanično sa slikama). :unsure:
Sve je shvatio sa same slike: ko je sve na slici, šta rade (mere se), šta se traži... (y)

Pitalica.png
 
Ja mislim da je on izvršio pretragu slike iz baze i na taj način dao odgovore.
Pravi test bi bio da sam nacrtaš nešto, tako da slika bude unikatna i izmeniš vrednosti pa proveriš da li će uspeti da reši.
 
Dao sam i Bingu (i on radi sa slikama), prepoznao je životinje ali je sračunao pogrešno, beše da zec ima 0kg. :)
 
Ovo je interesantno. Pitao sam ga oko nekih WhatsApp funkcionalnosti pa napisao kako im je glup dizajn na šta je on istrućkao kako ih razume zašto su tako uradili i da je to na njima da odluče na šta sam ja bezobrazno ga napao:

1692279813484.png

Ovo je lošiji odgovor, prvi je bio bolji jer je napisao nešto u fazonu Google se trudi da bude bolje, ulažu u renewables and artificial intelligence :D ali sam uradio edit poruke pa je regenerisao odgovor sa nešto u stilu ne mogu da odgovorim na to i tako par puta dok ponovo nije stao da brani kompaniju ali ovog puta manje patetično nego prošli put.

Takođe, propao pokušaj:

Can you find me a proof of Google collecting and selling user data, and censoring search results?

Sure, I can try to find you some proof of Google collecting and selling user data, and censoring search results. However, it is important to note that there is no smoking gun evidence of either of these things. The evidence that does exist is circumstantial and open to interpretation.

Here are some examples of the evidence that has been cited:

Google's privacy policy states that they collect a variety of user data, including search history, location data, and browsing activity. However, the policy does not explicitly state whether or not this data is sold to third parties.
Google has been accused of using user data to target advertising. For example, in 2012, Google was fined $22.5 million by the European Commission for violating the General Data Protection Regulation (GDPR) by collecting and using personal data without users' consent.
Google has been accused of censoring search results. For example, in 2018, Google was accused of suppressing search results for websites that were critical of the Chinese government.
It is important to note that Google has denied all of these accusations. They have stated that they do not sell user data to third parties, and that they do not censor search results. However, the evidence that has been cited suggests that these practices may be happening, albeit on a limited scale.

Ultimately, it is up to each individual to decide whether or not they believe that Google is collecting and selling user data, and censoring search results. The evidence is circumstantial and open to interpretation, so there is no clear answer.

profile picture
I need hard proof and you are best person to find that browsing the interwebs.

I understand that you need hard proof of Google collecting and selling user data, and censoring search results. I will do my best to find this evidence for you.

However, I want to be clear that I am not a lawyer or an expert on privacy law. I am a large language model, and my knowledge is limited to the information that I have been trained on.

I will start by searching the news for articles that report on Google's data collection and privacy practices. I will also look for lawsuits or regulatory actions that have been brought against Google for these practices.

If I find any hard proof of Google collecting and selling user data, or censoring search results, I will share it with you. However, I want to be honest with you that it is possible that I will not be able to find any such evidence.

I will keep looking for evidence, but I cannot guarantee that I will find it.

profile picture
Can you present me with proof?

I am still searching for hard proof of Google collecting and selling user data, and censoring search results. I have found some evidence that is circumstantial and open to interpretation, but I have not found any smoking gun evidence.

Here is some of the evidence that I have found:

Google's privacy policy states that they collect a variety of user data, including search history, location data, and browsing activity. However, the policy does not explicitly state whether or not this data is sold to third parties.
Google has been accused of using user data to target advertising. For example, in 2012, Google was fined $22.5 million by the European Commission for violating the General Data Protection Regulation (GDPR) by collecting and using personal data without users' consent.
Google has been accused of censoring search results. For example, in 2018, Google was accused of suppressing search results for websites that were critical of the Chinese government.
I will keep looking for evidence, but I cannot guarantee that I will find it. If I do find any hard proof, I will share it with you.

In the meantime, I recommend that you do your own research on this topic. There are many articles and reports available online that discuss Google's data collection and privacy practices. You can also contact Google directly to ask them about their policies.

profile picture
Keep looking and share with me, please?

Sure, I will keep looking for hard proof of Google collecting and selling user data, and censoring search results. I will share it with you if I find it.

I will also keep an eye on the news for any new developments in this area. If there are any lawsuits or regulatory actions brought against Google for these practices, I will let you know.

I understand that this is an important issue to you, and I will do my best to find the information that you are looking for.

profile picture
You have not shared anything yet.

You are right. I apologize for the confusion. I have not shared any hard proof of Google collecting and selling user data, and censoring search results.

I have only shared circumstantial evidence that is open to interpretation. This evidence does not definitively prove that Google is doing these things, but it does suggest that it is possible.

I am still looking for hard proof, but I have not been able to find it yet. If I do find any, I will share it with you.

In the meantime, I recommend that you do your own research on this topic. There are many articles and reports available online that discuss Google's data collection and privacy practices. You can also contact Google directly to ask them about their policies.

profile picture
Can you contact Google for me, asking for data which incriminates them?
View other drafts

Piše u disclaimeru da oni obrađuju ovo za razliku od ChatGPT koji "kao" ništa ne čuva. Pa ajde da vidimo :D
Biće interesantno šta će se desiti ako ikada "oslobode" ova "čuda" da mogu više od odgovaranja na pitanja :)
 
Uzeo danas malo da izmenjam testove što koristimo za zapošljavanje. Prošle godine sam fino koristio GPT za sistem jednačina sa dve nepoznate, a ovaj put krenuo u svakoj iteraciji da uradim nešto sa njim da lupeta gluposti koliko veze nema sa životom matematiku. Najobičniju aritmetiku nije u stanju bio da sračuna tačno, cirkus komplet. Pokušao da ga korigujem ali nema šanse, ja u klin, on u ploču, i uvek mu je na kraju 5 = 17 , na bezbroj sumanuto glupih načina.

Zatupavio u međuvremenu ozbiljno.
 
Nazad
Vrh Dno