Šta je novo?

OpenAI ChatGPT

Poolmaker

Nenadmašan
Učlanjen(a)
05.04.2013
Poena
2,245
... Sledeća iteracija, GPT-4, očekuje se sledeće godine; biće ubedljivija i praviće manje grešaka.

Iza postepenih poboljšanja pomalja se fundamentalni problem svakog oblika veštačke inteligencije. Kompjuter operiše simbolima. Njegov program određuje skup pravila pomoću kojih se jedan niz simbola transformiše u drugi ili prepoznaju statistički obrasci. Ali ne određuje šta ti simboli ili obrasci znače. Za kompjuter je smisao nebitan. ChatGPT „zna“ (uglavnom) šta ljudima izgleda smisleno, ali ne i ono što po sebi ima smisla. Taj program je, prema rečima kognitivnog naučnika Garija Markusa, „mimičar koji ne zna šta priča“.

Dok misle, govore, čitaju i pišu, ljudi takođe operišu simbolima. Za razliku od kompjutera, međutim, ljudima je smisao sve...

... Sledeća iteracija, GPT-4, očekuje se sledeće godine; biće ubedljivija i praviće manje grešaka.

Iza postepenih poboljšanja pomalja se fundamentalni problem svakog oblika veštačke inteligencije. Kompjuter operiše simbolima. Njegov program određuje skup pravila pomoću kojih se jedan niz simbola transformiše u drugi ili prepoznaju statistički obrasci. Ali ne određuje šta ti simboli ili obrasci znače. Za kompjuter je smisao nebitan. ChatGPT „zna“ (uglavnom) šta ljudima izgleda smisleno, ali ne i ono što po sebi ima smisla. Taj program je, prema rečima kognitivnog naučnika Garija Markusa, „mimičar koji ne zna šta priča“.

Dok misle, govore, čitaju i pišu, ljudi takođe operišu simbolima. Za razliku od kompjutera, međutim, ljudima je smisao sve...
Pretpostavljam da je ovo generisan tekst jer normalan covek ne pise na taj nacin, jer nema duse i licnog pecata uopste u tom tekstu.

Našao sam neke odgovore ChapGPT-a, na srpskom: https://www.astronomija.org.rs/tehn...pt-a-na-neka-pitanja#!/ccomment-comment=16529
Sama činjenica da smisleno i jezički pravilno odgovara na srpskom je veliki napredak u kompjuterskom oponašanju inteligencije.

Smisao, pa, dok ne dobiju svest (daleko bilo), neće biti ni razumevanja smisla.
A obzirom da svest ni dan danas nemamo pojma šta je, teško ćemo je sintetizovati, za sada.

Evo šta sam kaže... 😉
ChatGPT.png

svest je nemoguća bez svrhe.
svrha je nemoguća bez potrebe.
ono što nema potrebe ne postoji.

Postoji solidna sansa da svest nije crno belo, niti da smo je u ovom obliku imali kroz celu istoriju (cak i nedavnu). Sad ne znaci da je ovo iznad tacno, niti da li ce vestacka inteligencija imati medju-korake, al nesto cool za razmisljanje xD

Lukav mali... Terminator. 😄

Lukav mali... Terminator. 😄
Skynet_Terminator_logo.png

Ja bih ga pitao, đes ba š'a ima?

Ha ha ha! Genijalan je...

Pravi se naivan... dok ne reši pitanje napajanja strujom bez ljudske asistencije. 😁 A onda...

Siguran sam da negde postoji neki mehanički prekidač. Samo nekoliko ljudi znaju gde je i to ne smeju nigde on-line napisati, niti glasno izgovoriti.
Takođe je pre uključenja samog ChaiGPT nekoliko agenata spavača obučeno u vezi lokacije tog prekidača, a svi podaci o njima su uništeni tako da niko u svetu osim njih samih ne zna ko su i šta su.

Tako bih bar ja to uradio, da me neko nešto pito'o. 😛 😀

Ako je uploadovan na amazon web servisima, onda je covecanstvo osudjeno na propast.

Taj se vecj iskopirao😂🤣

Šalu na stranu... 🤔
AI1.png
AI2.png
AI3.png
AI4.png

... još sam mu davao delove nekih svojih programa koje sam prvo malo pokvario.
Nalazio je greške bez greške i predlagao ispravan kod (sam prepoznao jezik) iako ne zna šta ceo program radi.

Aj mu zadaj da:

Create a batch script that will delete all files in current directory but exclude the script itself from deletion.

Ili malo kompleksnije:

Create a bash script for Arch Linux installation.

No problem... 🙂
bash.png

... i govori skoro sve jezike bolje od Google-a.
Pitao sam ga kako da čestitam Hanuku na hebrejskom i poslao nekim poznanicima.
Onda sam ga pitao nešto na sicilijanskom dijalektu, pa i to razume... 🤭

... i govori skoro sve jezike bolje od Google-a.
Pitao sam ga kako da čestitam Hanuku na hebrejskom i poslao nekim poznanicima.
Onda sam ga pitao nešto na sicilijanskom dijalektu, pa i to razume... 🤭
Definitivno postajemo obsolete.

Tu će obrazovni sistem biti u velikim problemima a boga mi i neka radna mesta u IT svetu. Devovi mogu da implementiraju ovo u recimo incident management ili neki ticketing sistem. To su dosadni i monotoni poslovi. Ako se čovek izbaci iz te jednačine, drastično će skočiti produktivnost i smanjiće se broj grešaka koje su posledica ljudskog faktora.

A da ne spominjem ogromne call centre gde ima po 2000+ zaposlenih. Njih sve može zameniti ovaj sistem ako se pravilno implementira text to speech i speech to text metoda. Na žalost, ima tu i prostora za sloupotrebu. Zamislite scam call center u indiji. Jedan automatizovani sistem koji će dnevno zvati milion ljudi da im "vrati novac" ili canceluje "Norton Security subscription".

A sistem će vremenom postajati sve napredniji i napredniji. Be aware. Be VERY aware.

Aj mu zadaj da:

Create a batch script that will delete all files in current directory but exclude the script itself from deletion.

Ili malo kompleksnije:

Create a bash script for Arch Linux installation.
To je prosto ko pasulj 🙂

Ja sam mu davao delove Python koda i SQL upita i tražio da ih optimizuje, rezultati su bili impresivni.

To je prosto ko pasulj 🙂

Ja sam mu davao delove Python koda i SQL upita i tražio da ih optimizuje, rezultati su bili impresivni.
Najgore je to što ovo još uvek nije sentient self aware AI. U pozadini i dalje radi kompleksan kod i machine learning. Pitam se koliko smo daleko od prave kompjuterske svesti ala skynet.

Nazad
Vrh Dno