A na teritoriji koje drzave se placaju ulozi, ako neko ko je u Srbiji uzme karticu i preko e-walleta uplati na kockarski sajt? Isle of man? Gibraltar? Ne razumem.
Gde se placaju ulozi? Silom pokusavas da uklopis stvari u fiziku od pre 50 godina, koju je internet prevazisao. Ulozi se placaju
u etru, gde sam i rekao da se nalazi stvarno sediste organizatora igre. I gde se, uostalom, i samo kockanje obavlja. Uplata uloga pocinje kad ti kliknes misa, a zavrsava se kad priredjivacev softver prihvati iznos. Potrebna je velika vremenska iscasenost, ili odvratan bezobrazluk da se put od tvog kaziprsta do nekoliko hiljada kilometara udaljenog servera pokusava proglasiti za teritoriju neke drzave. Neko bezobrazan bi mogao reci da se placa IZ Srbije (dakle ne U Srbiji), ako se tvoj palac nalazi u Srbiji prilikom stavljanja uloga. Ali ni to ne prolazi...
Odakle se placaju ulozi? Jedino i iskljucivo sa igracevog salda kod priredjivaca. Kako se formira pocetni saldo? Ima milijardu nacina...
Prijatelj (non-rezident Srbije) moze da ti uplati na ewallet. Ili da ti direktno prebaci pare na priredjivacevom sajtu, Mozes da nadjes
backere non-rezidente. Moze priredjivac da ti da pocetni saldo. Mozes da igras besplatne turnire i koristis razne promocije dok ne formiras saldo...
Ako uzmemo da je sve legalno, da su ulozi uplaceni sa teritorije paralelnog Univerzuma, i da se zele postovati zakoni, porez bi se, naravno, placao na svaki prihod, po odgovarajucoj stopi u skladu sa vrstom prihoda.
Cela ideja da se dobici u igrama na srecu oporezuju, jeste morbidna. Kocka po svojoj prirodi nije oporeziva. Ne postoji nacin da se kredibilno utvrdi koliko je neko izgubio na kocki. Pa sledstveno, ne moze da se utvrdi ni razlika izmedju dobitaka i gubitaka, sto je JEDINA validna poreska osnovica. Neko koje na kocki zaradio 5K, a izgubio 6K, treba da plati porez, iako je 'iljadu ojra los?? Znam da ministri finansija to vole, ali to je bolesno...
@Matori, ovo je bitan deo:
3) omogućavanje uplate uloga u Republici Srbiji za učestvovanje u igrama
na sreću koje se priređuju u inostranstvu na drugi način;
Nema ti nikakvog razmisljanja - zabranjeno je karticom platiti na betting sajtove, tacka. Zakon nije od pre 10 dana menjan.
Pa nije bas da nema nikakvog razmisljanja. Ja, recimo, ne vidim kako si dosao od ovog plavog do ovog crvenog. A i nije lepo da me vuces za nos, vrteci me u krug. Ti dajes izjavu na koju ja treba da odgovorim ovako:
Ovo je jedna od najrasprostranjenijih zabluda. Verujem i da mnogi koji rade u policiji i sudstvu misle ovako. Ali to nije tacno...
Zabranjeno je organizovati igre u inostranstvu. Zabranjeno je posredovati. Ali nije zabranjeno igrati...
Nasi bi voleli to da zabrane, ali se ne usudjuju. Cak i najmocnija i najbahatija drzava na svetu (SAD) nije se usudila da zabrani igru na inostranim sajtovima. Nego su prvo ometali platni promet (kao sto sada nasi rade), pa su tek posle nekoliko godina zabranili igru na neregulisanim sajtovima.
A to vec stoji u mom postu iz proslog meseca, koji si izvorno komentarisao. I sad si kao ti na potezu. Pa bio si na potezu dvajes' dana, sto me nisi osporio, ako si imao cime?
A pogotovo na moju centralnu izjavu
Imas pravo da igras poker i da se kladis na sportove!
Nisi prilozio ni aerosol kontraargumenata...