Šta je novo?

OnePlus One

Konačno sam našao malo vremena da napišem kraći pregled ovog telefona. Da krenem od početka. Pozivnicu sam dobio sasvim slučajno, preko Blizzard of invites, 26 jula. 28. jula sam poručio i platio. Odabrao sam standardno dostavljanje i 31. jula sam dobio tracking code. 4. avgusta je telefon već stigao. Kao što sam već rekao, trenutno sam u Americi, pa me je Sandstone black verzija sa 64 gb koštala tačno 363 dolara.
U pakovanju se dobija kutija sa samim telefonom i posebna kutija sa punjačem. U kutiji sa telefonom se dobija sam telefon, usb i iglica za sim karticu. U kutiji sa punjačem, samo punjač, bez usb kabla. Ali, sama kutija je odlično dizajnirana, meni se kombinacija crveno/belo baš sviđa.

Međutim, telefon je glavna zvezda.

Prvi utisak je da je telefon ogroman. Pored njega, imam Nexus 4, Lumia 520 i tablet Lenovo Miix 2 8. cela Lumia stane u ekran One. Međuti, veoma brzo sam se navikao na veličinu. Malo je nezgodan za korišćenje jednom rukom, ali se navikne. Pošto sam kupio crnu verziju, zadnja strana ima sandstone završnu obradu. Pomalo podseća na papir za šmirglanje, ali je veoma prijatna na dodir. Za razliku od Nexusa, gde sam se stalo plašio da će da mi padne, zbog stakla na leđima, sa One taj problem nemam. Dugne za paljenje je plitko, ali se nalazi na pravom mestu, tačno kod palca. Telefon je zaista premium izgleda, svi koji su videli ne veruju da košta samo 363 dolara.

Što se samog rada telefona tiče, poredim ga sa Nexusom. Do sada nisam primećivao seckanje kod Nexusa, ali ga sada vidim. Nije ništa zabrinjavajuće, ali kada se porede jedan pored drugog, razlika je očigledna. Za razliku od ekrana kod Nexusa koji mi je delovao isprano, tako da sam morao da koristim custom rom i menjam profil za ekran, ekran na One je veoma dobar i prijatan za oči. Do sad nisam primetio famozni žuti ekran u donjem delu, možda ga ne vidim ili ga nema. 

Što se softvera tiče, trenutno je na 4.4.2. naravno, CzanogenMod. Već znate koje su sve mogućnosti, tako da o njima neći pisati. Zanimljiva stvar jesu Gestures, ali sam većinu brzo isključio. Na primer, double tap to wake je veoma korisna, ali i malo nezgodna. Pre dva dana, zvoni meni telefon nakon 3 propuštenih poziva. Javljam se, i kažu mi da zovu iz policije. Kažu, imali smo 911 poziv sa ovog broja, verovatno pozvano iz džepa, pa samo da proverimo da li je sve ok. Rekoh, ups, izvinite, novi telefon, pa sam možda pozvao. Kažu oni, ok, drago nam je da je sve u redu, samo isključite telefon ili pazite. Stvar je u tome što je meni uključen pin, pa je jedino što može da se pozove 911. odmah sam isključio doubletap to wake. Pored toga, isključio sam i opciju da se blic uključuje ako se dok je ekran isključen na ekranu nacrta slovo V, zato što mi se desilo da izvučem telefon iz džepa sa uključenim blicem. Ostavio sam samo opciju da se kamera uključuje ako se nacrta krug. Postoji mogučnost da se koriste Onscreen buttons, ali sam ih isklljučio, jednostavno više volim da gledam ceo ekran. Korišćenje telefona na dnevnom svetlu je odlično, apsolutno je vidljivo.

Ako nekome Antutu skor nešto znači, na ovom telefonu izbacuje oko 38 hiljada. Pokreće sve što se od njega traži, bez ikakvih problema. Nisam igrao nešto zahtevnije igrice, jednostavno nisam imao vremena za to.

Kamera je zaista dobra. Boje su tačne (bar koliko mogu da vidim golim okom), brzina slikanja je odlična. Kao što sam već napisao, veoma mi se svidela opcija slow shutter, gde telefon drži otvorenu blendu najviše 8 sekundi, da bi se prikupilo što više svetlosti. U mraku daje solidne rezultate, samo što ruka mora da bude apsolutno mirna, inače dolazi do zamućenja. U svakom slučaju, u oko pola slučajeva slika ispadne dobra. Tu je i opcija slow motion snimanja, sa 120 fps i 720p, i 60 fps sa 1080p. Prednja kamera je rezolucije 5 mpx, ali je nisam mnogo koristio. Kažu da je kamera sa ColorOS romom značajnije bolja, ali to nisam probao, jer ga nisam ni rutovao. 
Što se tiče baterije, na kraju dana ostane oko 40%, sa oko 3-4 sata korišćenja ekrana. Imam ga kratko, pa o tome mogu da sudim tek nakon nekog vremena.

Generalni utisak, ako možete da ga nabavite, ne oklevajte. Jedino što može da odbije jeste veličina, pošto ovo svakako nije mali telefon. Izrada je na vrhunskom nivou, specifikacije takođe. Softverska podrška je sigurna koliko je to moguće, a cena je ono što ga izdvaja od konkurencije. Razumem da je sistem pozivnica iritirajući, ali mi se čini da se sada sve stabilizuje, i da će biti sve lakše da se nabavi. Čim dobijem pozivnice, podeliću bar neku sa Vama, pošto me već svi oko mene smaraju da im ostavim pozivnicu.

Ako vas još nešto zanima, tu sam. 

Slike ći postaviti za sat vremena, u kući mi je internet užasan, moram do biblioteke na bolji internet. :D

Fino fino. :)

nabavili bi ga mnogi da mogu da plate 360 dolara za 64gb. lično bih ja kupio 2 komada :)

^ Ne isporučuju u Srbiju.

Sad videh i to i da sam dobio invite. A počeo sam ponovo da razmišljam da ga uzmem. Ništa.

Ima ga i na aliju.

Ozazi kako tačno radi taj slow shutter? Ti podešavaš dužinu ekspozicije ili on sam?
Možeš li da okačiš i neke njegove fotke kad budeš kačio?

forum.xda-developers.com/showthread.php?p=54473166

ako ti nije cim stavi ove dve slike preko celog ekrana i gledaj ih na brajtnes od oko 30,40 posto. kažu tako se najbolje vidi zuta falinka na displeju

edit:naravno bez korišćenja soft dugmića na samom ekranu

Poslednja izmena:
stavio sam, i ne primećujem. iskreno, mislim da je to traženje dlake u jajetu, tražim sliku koja će da mi pokaže defekt ekrana, posle koga ću da stalno tražim... nepotrebno. :)
slow shuter ima nekoliko opcija, prvo, automatski, gde sam određuje koliko će da traje, i manuelni, gde može da se odabere, 2,4,6 ili 8 sekunde. slike su nasumične, neke slikane nexusom, (slike telefona) a slikane sa One su normalne. :)
IMG_20140804_171624.jpg
IMG_20140804_175806.jpg
IMG_20140804_180859.jpg
IMG_20140806_212029.jpg
IMG_20140805_234442.jpg
poslednja je sa uključenim slow shutter.

ako imate još nekih pitanja, tu sam. :)

U Nemačkoj je pdv 19%. Carine nema.

ne tražiš sliku na kojoj ćeš videti defekt, nego se na tim slikama najlakše primećuje. inače se primeti i na sivoj i beloj pozadini.

koliko sam pratio i forum opo i xda skoro pa nema modela bez tog defekta. iskreno mi je drago što si zabo potpuno ispravan primerak :)

da te dugo i lepo služi

edit:

jS1u5rZ.jpg

Poslednja izmena:
Vidim da preko Aliexpresa ima telefona na prodaji kod nekih prodavaca sa visokim rejtingom. Da li je pametno kupovati tamo? Cena je oko 350-420 dolara za modele 16-64 uz free shipping I besplatne dodatke....

Ako prodavac stavi vrednost tj racun na 50eura, kako ce proci na carini?

Poslednja izmena:
Procice tako sto ce da popadaju od smeha sa stolica.:D
A kad se smire, ocarinice ti na vrednost od oko 350-420 dolara.

eh. da nam je carina kao pre dolaska PayPal, druga bi se pesma pevala, ovako samo dranje.

Sta je u ovom trenutku bolje one plus one ili xiaomi 4 i koji su to preovereni kupci na Aliju

još se ne zna. ni jedan ozbiljan review mi4 nije izašao na netu.

ako gotiviš aosp izgled roma i velike telefone onda opo u suprotnom mi4 nije loš na prvu loptu. mada je dosta skup, cena mu sigurno za mesec dva ide na 360dolara

Poslednja izmena:
još se ne zna. ni jedan ozbiljan review mi4 nije izašao na netu.

ako gotiviš aosp izgled roma i velike telefone onda opo u suprotnom mi4 nije loš na prvu loptu. mada je dosta skup, cena mu sigurno za mesec dva ide na 360dolara
E hvala Stefane :D uvek si najbrzi sa odgovorima

Ljudi ja bih mozda nesto narucio sa aliexpres, pa posto nikada nisam sta kucam u zip postal code i jel kucam sa č i ć stvarno ne znam, da i jos jedno pitanje jel navedem prodavcu da mi napise da je poklon ili da mi napise manju vrednost, nista ne znam :D

reci da ti stavi na kutiju npr 132.95 dolara. mada je sa OPO veoma tesko jer je kutija u kojoj se salje dosta veca od ostalih kineza,tako da ce odmah da izvale da je OPO bez da otvaraju paket. mislim da ti ne gine harac od oko 9000 dinara nasoj drzavi. koliko je pametno dati njima tolike pare,proceni sam

reci da ti stavi na kutiju npr 132.95 dolara. mada je sa OPO veoma tesko jer je kutija u kojoj se salje dosta veca od ostalih kineza,tako da ce odmah da izvale da je OPO bez da otvaraju paket. mislim da ti ne gine harac od oko 9000 dinara nasoj drzavi. koliko je pametno dati njima tolike pare,proceni sam
A za popunjavanje ulica mi je na Ž mesto mi ima č jel stavljam cirilicu i sta stavljam u post code

uh. ne znam, ja u mojoj ulici nemam č, ć itd. ali zato u prezimenu imam đ a stavio sam tamo na sajtu kao dj.

popunajvas sa slovima po americkim standardima, ne po nasim. znaci c, s, ...

mozes da im kazes da telefon stave u neku manju kutiju, tj prepakuju, ubace racun na $70 i napisu da je u pitanju Failure phone for testing.
Probaj pa kako bude.

Svejedno je kako pišeš. Ono posle Serbia (grad, ulica, stan, broj pošte čitaju tek u našoj pošti.
Malo bi me samo zbunjivalo da u imenu imam đ jer ako dođe do neke situacije sa našima (pošta ili carina) ako napišeš dj u srpskoj latinici je to i dalje dj a ne đ. I u ličnoj karti ti piše npr Đakić a ne Djakić

Poslednja izmena:
obavezno im u poruci ili kontakt formi navedi da ako je moguce prepakuju tel i stave racun na sto nizu vrednost $70-$100 ili da razdvoje u dve posiljke. 1. posiljka samo telefon 2. posiljks punjac i ostali dodaci i neka posalju u razmaku od 10 dana. Trazi im adapter za EU trizste i dodatak za SIM karticu.

A za popunjavanje ulica mi je na Ž mesto mi ima č jel stavljam cirilicu i sta stavljam u post code
Ma ne stavljas bre nikave kvacice obicna slova, samo stavi pod zip tvoju postu i uzivaj druze.

Da li posta ima pravo da carini po nekoj visoj tarifi paket ako jasno na racunu stoji da je cena npr $80?
Ja znam za foru kada prodavac posalje PaYPal nalog za placanje na $70 dolara pa se po njemu plati sa jedne kartice u banci A, a onda dodatno posalje za ostatak na recimo $300 i to se plati sa druge kartice u banci B i u paket stavi racun na $70. kada carina trazi da dokumentujete placanje, u banci trazite izvod za placanje od $70 po kome se vidi da je stvarno placeno toliko....

Dobra fora, ne znam gde to tako mozes da platis robu, bilo bi zanimljivo.
inace oni imaju pravo da posumnjaju u navedenu cenu.
To se desavalo i sa firmama, po nekim smesnim cenama su dolazile fakture pa su ovi provalili i moze da ti pise sta hoce oni odprilike znaju koliko to moze da kosta i tako carine, ovo nema veze sa ovim sto mi porucujemo ali samo kazem da ako hoce saznace pravu cenu a ti mozes da im poturis i izvod sa jedne kartice gde si platio OPO 15$ nisu glupi, veruj mi.

Vrh Dno