Kao sto i sam vidis, na sajtu stoji cena koju su i rekli, dakle 269 i 299 evra. To je kad kupujes od njih. Oni ne mogu da zabrane bilo kome da prodaje njihove telefone skuplje. Dakle to sto ce ovde verovatno te telefone po oglasima prodavati po 200-300 eur vecoj ceni, ne znaci da OnePlus ima nesto sa tim.
Sto se AliExpress tice, necu da idem u off. Rekao sam svoje iskustvo. Prosto kupujem vec dosta godina preko ebay-a i od skoro preko njih i prosto to sto mi se desilo kod njih za kratko vreme mi se nije desilo na Ebay-u za sve ove godine. Slucajnost ili ne, ne znam. To je moje iskustvo.
Sto se carine tice i sam si rekao da znas da ces je platiti. Problem je pored toga sto ces je platiti, sto ne znas koliko. A mislim da niko ne zeli bas toliko zarko taj telefon da bi ga kupio po svaku cenu. Vise puta su mi naplacivali carinu za neke stvari vise i to ponekad duplo vise nego sto sam platio nesto. I ne mozes im nista. Mozes jedino da ne preuzmes stvar.
Sto se garancije tice, vec sam pisao o tome na ovoj temi. Pretpostavljam da, posto su najavili vec online prodaju iz nekoliko centara u Evropi, ce se garancija ostvarivati slicko kao kod Apple-a. Ja sam recimo svoj iPhone reklamirao tako sto sam u Svajcarskoj poslao online zahtev preko Apple sajta, dosao je kurir u roku od odmah i za cini mi se 48h sam imao nov, ne popravljan, nego nov telefon. A igrom slucaja, posto su mi dali i broj za pracneje posiljke pratio sam ga i video da je poslat iz Svajcarske u Holandiju. Dakle tako ce nesto i OnePlus verovatno raditi. Znaci ti posaljes zahtev preko sajta, oni kupe telefon i vracaju ti popravljen ili nov. Sta ce oni sa njim da rade i gde da ga salju to je njihova stvar. Ti dajes telefon kuriru u svom stanu i dobijas ga od njega nazad. Ako se njima isplati da salju sve telefone u Kinu, ok. Ali verujem da ce imati bar po jedan servisni centar na svakom kontinentu i da ce odatle distribuirati nove i popravljati polovne telefone. To je inace mnogo velika razlika u odnosu na to kada ga ti kao pojedinac kupis od nekog Kineza. u tom slucaju ti si taj koji moras da razbijas glavu oko slanja, troskova slanja, carine. Ti opet treba da se treses kada ti posalju nov ili zamenjen da li ce ti ponovo naplatiti carinu, a znajuci nase carinike, siguran sam da hoce i da mozes na glavi da dubis, dzaba. Zato, po mom misljenju ovaj telefon, posebno sto je novo sve i nepoznato, ne treba kupovati nikako osim direktno od njih i to kada pocne online redovna prodaja za Evropu. Sve druge kombinacije su po meni samo za ljude koji hoce ovaj telefon pos vaku cenu i koji su spremni da rizikuju da ostanu bez njega pri prvom kvaru, a takvih je verujem jako malo.
Sto se tice te cene sas carinom i tih 100$ vise, po meni to je cena koju ja makar nikada ne bih dao za taj telefon. Ti za 500 eur mozes da kupis u sred Beograda odlican telefon, od proverenog proizvodjaca, sa validnomo garancijom i gde je sve jasno i cisto, bez ikakvih gledanja u pasulj. I ne samo to, vec ce ti telefon sto zbog garancije, sto zbog popularnosti u narodu imati sigurno daleko vecu vrednost prilikom prodaje nego bilo koji kineski proizvodjac, bar za sada.
Sta cu ja na ovoj temi? Ja sam na ovoj temi vec dugo. Telefon pratim jos od kada su se pojavile prve naznake da ce neka nepoznata kompanija napraviti nesto znacajno i novo. Telefon planiram da kupim. Doduse ne za sebe, jer ja sam dugogodisnji iPhone korisnik i andoride sam probao par puta i prosto meni to ne lezi nikako, vec za caleta. A jedini razlog zbog koga bih kupio ovako nesto je upravo cena, a kada kazem cena mislim na cenu koju je OnePlus najavio, nista vise od toga. I to samo ako bih dobio neku garanciju, makar evropsku tako da znam da mogu da koristim, odnosno cale, telefon bez da se trese da li ce se pokvariti nesto ili ne. Bez ovih preduslova ne bih ga kupio ni slucajno. Radije bih uvek uzeo neki G2, ili S4, ili tako nesto, sto je provereno, solidno sa cenom, i za sta znam da imam garanciju ako se pokvari.