Šta je novo?

OnePlus 13

Još se ovaj trudi da OP 13 kamere predstavi boljim (u odnosu na OP 12) nego što to zapravo jesu. Nije mali broj OP 12 semplova koji su mi u startu malo bolji, plus što kamkorder nije ispran kao kod OP 13 (što se najbolje vidi u nekim prethodnim poređenjima).

Kako stvari stoje deluje da ce u 2025 bolje biti pojuriti modele iz 2024.
Izgleda da ce nastaviti upgrade politika "na kasicicu", kod svih brendova, ne zato sto ne mogu vec zato sto ne zele. Blagi refresh, minimum truda i maksimizovanje profita.
Dolazimo u situaciju da je slicna prica kao i kod PC hw-a, upgrade na svakih 3-4 godine da bi bilo "drasticne" razlike...

Kamera je blago poboljšana, ali ipak dosta drugih stvari je poboljšano na OP13 u odnosu na OP12. Šta ste očekivali da još bude unapređeno, osim kamere?
Ja mislim da ovaj upgrade vrijedi tih nekih 150-200€ razlike.

Sve navedeno, ali se ocekivan je nesto veci skok u kameri jer su sa 12icom bili situaciono egal ali opet kaskali vs drugi "flagship" modeli, ovo bas i ne deluje kao upgrade.
Pritom meni i izrada telefona (ima onaj teardown vegan koze varijante) deluje jeftinije.
Tu je i novi cipset, ali ja nisam odusevljen termalnom karakteristikama i potrosnjom kada se "upregne", mada ce OP sigurno da ga limitira maksimalno (neki ce reci "utegne")

OP12 je startovao u EU sa 999e cenom, ne vidim zasto bi ovaj isao ispod 1100-1200e.
Trenutno je OP12 16/512GB 795e na Amazonu (788e danski proshop) i imace sigurno jos 3+1 godinu podrske ako se ne varam-> da li ti smatras da je 300-400e vredno doplate za 13icu?
Pritom cena za 12icu i nije nesto puno pala, kao ni za ostale telefone koji su izasli pre 9-10meseci.

Poslednja izmena:
Ne znam kakav skok u kamerama ocekujete kad je glavni senzor isti. Razlika je jedino sto Snapdragon Elite ima bolji ISP pa izvlaci vise iz tog senzora. Malo je bolja telephoto kamera i to je to. 13ka se kupuje zbog Snapdragon Elite cipa, do sad nevidjenog battery lifea, nesto bolje svedenog dizajna sa ravnim ekranom, ultrasonicnog otiska prsta uz tek nesto malo visu cenu.

Ko hoce nesto bolje kamere X200 Pro.

Za ove sto prigovaraju da nije neki napredak u odnosu na proslu generaciju odgovorite mi samo na jedno pitanje. Sta je to 12 novo i spektakularno doneo u odnosu na 11 ? 3x optical zoom u poredjenju sa 2x na 11-ici ? Ne samo u kamerama nego i u svemu ostalom ?

Kako šta je doneo OP 12 u odnosu na OP 11?

Malo veći, bolji i svetliji ekran, zaštićen Victus 2 staklom, koje se bolje pokazalo od Victus-a prve generacije
Bolji i prepoznatljiviji dizajn, sa bolje pozicioniranom rupom prednje kamere. Na strani OP 11 je samo lepša zelena boja u odnosu na ovaj OP 12 zeleni kuhinjski mermer
SD 8 Gen 3 i UFS 4.0 u svim verzijama
Bateriju većeg kapaciteta (za 400 mAh) i bolju autonomiju
50W bežično punjenje baterije (OP 11 nema bežično punjenje)
Bolje stereo zvučnike
Veći i bolji senzor primarne kamere, uz bolji foto i video kvalitet
Primetno veći i bolji senzor telefoto kamere, uz jednu od najboljih 3x kamera na tržištu
Malo bolju prednju i ultrawide kameru
USB-C 3.2 umesto 2.0
BT 5.4 umesto BT 5.3

Ima još razlika, ali i ovo je dovoljno.
OP11 nije loš telefon, ali je bio pregažen čim se pojavio na tržištu, dok je OP 12 pokrenuo hajp i niz pozitivnih recenzija, kao nekada OP 7 Pro (ili htc, huawei, sony, LG modeli koji su svojevremeno pokidali u odnosu na cenu).
Danas OP 11 retko ko hoće da kupi, dok se OP 12 i dalje vodi kao vrhunska kupovina, i to će trajati još najmanje godinu dana. Već sada je jasno da će biti jedan od najisplativijih Androida ikada, dok OP 11 retko ko uopšte razmatra kao opciju.

OP 13 je dosta dobar, ali nisu smeli da izbace telefon te cene sa ovako mizernim ''unapređenjima'' kamera sistema.

Pa sigurno da ne bude 1200e u EU koliko će i biti.. šta mi ovde imamo od cena na AliExpressu ? 😳
U Kini je npr oppo x8 500$ a cena u EU će mu biti 1000e

Nece biti posto samo Pro verzija izlazi za Evropu 😁
Oppo ne mozes da flesujes pa nije interesantan a svakako nije nista specijalno, ima isti senzor glavne kamere kao OP13 i jednu x6 telefoto kameru vise. A svakako nije tema o Oppo-u.

Znam da nije tema oppo, nego mi nije jasan komentar šta se bunite na cenu evo ima u Kini za 600$ :)

Pa kad se frljate cenama a one zvanicno nisu objavljene nigde za global.

Evo vam mali orjentir za potencijalnu cenu OP13.

Nubia z70 ultra u kini 699$.
Global je danas pusten i cene su:

The company's new flagship smartphone starts at $729 in the US, £649 in the UK, and €749 in the EU with 12GB of RAM and 256GB of storage. If you go up to 16/512GB, you'll pay $829 in the US, £749 in the UK, and €849 in the EU. The blue version for this RAM/storage combo is $849 in the US, £769 in the UK, and €869 in the EU.

Ne vredi...

806e je Realme gt 7 pro 12/256 na Amazon.de kao deo early bird pre-order akcije, ne od nekog prodavca već direktno od Amazona ...
Inače je 1k...
Baci pogled slobodno.

I nema potrebe da nas etiketiraš dežurnim pljuvačima jer i mi tebe ne napadamo kako braniš i opravdavaš svoju kupovinu...
Samo da se i sa OP13 ne smoriš brzo kao i sa Vivo x100 pro i preprodaš ga za koju zelenu više nego nabavna cena...
I da "ucinis nekom kolegi uslugu" pa preprodajes ovde na forumu, uz naravno malo hajpa u predvidjenim temama...

Poslednja izmena:
Mislim da je OP13 više nego ozbiljan upgrade u odnosu na bilo koji uredjaj na tržištu, najjači čipset, unapredjena kamera, nevidjena baterija...Pa šta bi vi za jedan model unapredjenja? 14 kamera 55giga rama i 4 Snap Elite-a u jednom telefonu?! Preterujete...

Vivo je morao da dobije bar dva poena za kameru. Poen za dizajn je subjektivna stvar... Neko voli zakrivljene, neko ravne ekrane. Nije zvucnike uzeo u obzir.
Po meni ko hoce bolju kameru Vivo. Ko hoce Snapdragon zbog recimo emulacije i nekih drugih stvari Oneplus.

Ne koriste vise GG za stakla nego alternativno resenje za prednje i zadnje staklo?

@ProdigyFreak
Nego sta kazes za koliko i kada ga (pre)prodajes kada se budes smorio ovde na forumu? :)

Necu ga ovde prodavati sigurno (imam zabranu na malim oglasima) 😁

IMG_20241212_091602150.jpg

Stigla masina :D svaka cast kinezu koji me je ispostovao i upisao na pakovanje ono sto sam trazio. Prosao bez carine maltene, 1100din. Morao sam debelo da pocastim postara :) Tako da me je telefon izasao ravno 600eur. Nadam se da cu imati ovih dana vremena da setupujem sve.

Prilozi

• IMG_20241212_091643436.jpg
    IMG_20241212_091643436.jpg
    241.7 KB · Pregleda: 84
  • IMG_20241212_091722109.jpg
    IMG_20241212_091722109.jpg
    76.8 KB · Pregleda: 108
  • IMG_20241212_091350197.jpg
    IMG_20241212_091350197.jpg
    160.3 KB · Pregleda: 107
Izgleda bolje dosta uzivo nego na slikama, pomalo dosadno u odnosu na x100 ultra. Nadao sam se da ce 6.82" biti zaista veci u odnosu na prethodne telefone koje sam imao ali i to deluje nekako malo za ove moje šaketine. Veceras cu se igrati malo kad dodjem s posla

Goddammit taman sam namestio ColorOs pa svojoj zelji

Pričaj kakav je fon 🥶

Bomba 😁 za te pare nema bolje. Ljudi su naveliko flesovali global rom na kinesku verziju i osim e-sim to je sad full global uredjaj. Nemam vremena al odradicu ovih dana, ColorOs svakako izuva. Baterija je nestvarna.

Nazad
Vrh Dno