Predavanje Tomaža Šolca je nažalost otkazano par dana pred kongres, no zato je predavanje Dragana Toromana i Dušana Grujića bilo jako zanimljivo. Od Dragana sam čuo i nekoliko stvari o Pecom računaru za koje nisam znao:
- Pecom je bio studentski diplomski rad, koji nije ni bio namenjen da uđe u proizvodnju. ROM-ovi su bili napravljeni "tek da rade", sa jako malo optimizacije, manje-više kao proof-of-concept (npr. ako se otkuca sin(10), to se brzo izračuna, međutim sin(10000) se računa više sekundi zato što je umesto modula korišteno sukcesivno oduzimanje). Ei je čuo za projekat i odlučili su da od toga naprave komercijalnu stvar. Međutim, ROM-ovi nisu dorađeni u dovoljnoj meri i zato je njegov BASIC takav kakav je
- Inicijalno Ei ime za mašinu je bilo PRvi DOmaći MIkro Računar, ali je iz očiglednih razloga promenjeno...
🙂
Evo i jednog kratkog snimka sa kongresa:
https://www.youtube.com/watch?v=1YB7-3Ko8TI
Pošto se decembra ove godine navršava 30 godina Galaksije, Dragan je pomenuo kako bi verovatno bilo lepo da se napravi serija od npr. 1000 komada mirkoGalaksije (slićno kao što je napravljena i replika C64 - DTV). Reče da bi finalna cena mogla biti u rangu 25e, verovatno i niže ako bi se pravila veća količina. Zanima me da li neko možda zna ko bi mogao a) isfinansirati ovako nešto (neka računarska firma? koga pitati?), i b) ko bi mogao da proizvede same računare? Verujem da bi se po toj ceni rasprodalo duž prostora bivše Jugoslavije, ja znam da bih uzeo jedan primerak.
P.S. Marko i ja smo se prilično izmorili što postavljanjem svega toga, što manje-više konstantnim razgovorima sa raznim ljudima, a šlag na torti je bilo "da se mi spakujemo za pola sata, inače neće biti prevoza za opremu"... Ne znam kako smo uspeli, ali uspeli smo.
P.P.S. Fotografije kad stignem... odoh na spavanje.