Šta je novo?

Olympus mju300,400,410

b4b

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2005
Poena
319
Zanima me misljenje o ovoj seriji aparata (posebno mju410) da li vredi kupiti, kvalitet slika, odnos cena/performanse. Video sam ga kod drugara i mnogo mi se svideo izgled, gledao sam po netu i karakteristike, a zanima me misljenje nekoga ko ima ovaj aparat :wave:

Imao sam ja MJU300. Odličan, ali sve zavisi od čoveka do čoveka. Meni je prvo bio odličan, a onda mi je bio ograničavajući. Ukoliko samo želiš da slikaš i ne misliš, za to je super. Mali je, ne mrzi te da ga nosiš, slike su pristojne, ne vrhunske, ali sasvim dovoljne (radio sam i A4, dobrog kvaliteta). Nema manuelnih kontrola i to bi donekle preživeo, samo da je imao ISO podešavanja, al nema ni to. Meni i tako ta podešavanj su kratka i nekako spartanski uređena - aparat je point n shot u punom smislu te fraze, nema šta u menije da ulaziš (ništa u njima nećeš naći), samo slikaš.
Fokusiranje, ali i ostali brzinski parametri su na nivou proseka (što u toj klasi aparata znači sasvim OK), dok uspeva da fokusira u istoj maloj količini svetlao kao recimo razni ixus modeli, koji imaju neku kvazi AF lampu koja ne služi ničemu (u ovim situacijama se najbolje snalaze S, S4, S4i, S5 Pentax modeli iz klase malih aparata).
Uglavnom, što se mjua tiče, aparat može nekom biti sjajan, a nekome nedovoljan, sve zavisi ko ga koristi i za šta ga koristi.

Mislim da ga koristim za slikanje bez podesavanja, pa posto bi mi to bio prvi digitalni aparat, da li mislis da je on ok kupovina? I gde da ga nadjem, ima li neko na benchu da radi sa ovm aparatima? Hvala!

Ja ga kupih za devojku i mogu ti reci da radi vrlo vrlo pristojno. Slike su sasvim OK, baterija OK traje, mali je,...vrlo korektno sve u svemu, a mislim i da nije preterano skup.
Zaboravih - pricam o mju300. Jedino sto me nervira kod njega je sto nema zvuk u video modu.

Pozdrav

Ajd da se ne pravim mnogo pametan ali...to sto te za sad ne interesuje fotografija i manuelna podesavanja -ne znaci da nece da te zainteresuje za par meseci kad provalis koliko je zabavno "igrati se " sa digitalcem.
Tako da...ja bi kupio neki koji ima vise programa i podesavanja....drugo ako ces da radis samo klasicne fotografije 10*15cm ili da stampas eventualno A4 na stampacu..mislim da ti vise od 3 Mpix ne treba...taman za tu razliku od 100-inak evra( koliko su otprilike aparati od 3 Mpix jeftiniji od onih od 4 Mpix) mozes da kupis futrolu za aparat,extra memorijsku karticu,punjac sa baterijama...itd.
I da...ja bi pre uzeo Canon ili Nikon...ali to je vec stvar ukusa.
pozdrav

ajd i nije bas 100 evra razlika nego manje ...ali taman dovoljno da se kupi dodatna oprema

koji aparati u istoj kategoriji su bolja kupovina od mju serije. ok,canon,nikon, ali koji modeli i zasto?

Pa ja imam Canon A75 ...pa cu o njemu....3.2 mpix(2048*1536),3x opt zoom...dosta programa(prioritet zatvaraca,prioritet otvora blende ,full manuelni mod),gomila predefinisanih modova za slikanje(panorama,portret,..itd kao i mod za snimanje "posebnih" scena kao sto su vatromet,sneg,plaza itd..gde aparat sam podesava parametre da bi dobio najbolji rezultat),panoramsko snimanje-pa posle povezes sve fotke na racunaru...ima i mogucnost nadogradnje tj dodavanja adaptera na objektiv pa mozes da kacis odredjene objektive...cak sam nasao na netu da se prave i UV i polarizacioni filteri za Axx seriju.. to ipak nije uobicajeno za ovu klasu aparata.
Koristi Cf kartice koje jesu najvece i najsporije ali su i jeftine.Eto...ja mislim da on pruza "malo vise" zabave i mogucnosti za 200-inak evra od klasicnih "point and shoot" kamerica kakav je Mju.
Nadam se da ce se javiti neko malo strucniji(ja sam ipak amater koji se od skora interesuje za sve ovo) i predloziti mozda jos neki aparat.

Evo ti i jedan link gde mozes ponesto da procitas o ovom modelu:

http://www.imaging-resource.com/PRODS/A75/A75A.HTM .

pozdrav

Tačno je sve za A75, nego jednostavno je pitanje šta kome treba. Ne želim da branim ni jedan ni drugi aparat, ali jednostavno nekome A75 može da ne odgovara. A75 je zapreminski duplo veći od Mjua, to ne znači da je Mju duplo manji aparat, nego je A75 gabaritniji - mju staje u svaki džep, A75 samo u jakne ili slično. Naravno da je A75 bolja kupovina, ali, A75 je plastičan i veliki i možda nekome i ružan. Možda je i MJU nekome ružan, ja samo pokušavam da objasnim ljudima da razmišljaju u svoju korist. Ono što je najbitnije, i jedan i drugi će beležiti momente koje će ti posle biti drago da gledaš jednog dana na požutelim fotografijama :). A75 može da bude dobar aparat da se naučiš da barataš sa nekim zverkama (pa i pro aparatima, što da ne), dok je MJU više, ne znam da l sam spomenuo, u fazonu "slikaš i ne misliš". Najviše mi na MJU smetaju xD kartice, izgleda da te kartice nikada neće biti jeftine. Pored gomile Ixusa, moram u priču da ubacim i Pentax S30. Posle mnogo mnogo vremena premišljanja, to je aparat koji sam ja pazario sestri i kevi i pored par sitnica koje mi smetaju, generalno mi se aparat baš sviđa. Takođe je u malom_metalnom fazonu kao što su Ixusi ili MJU...

canon a75 je meni grozan aparat i nikad ga ne bih uzeo... mmju je pre svega LEP aparat...
xd je otisoa 50% dole u zadnja 3 meseca, cak koliko vidim i kod nas je dosta pojeftinio... a obzirom na cene ostalih kartica kod nas, nije puno skuplji... a opet ko je drzao cf i xd jasna mu je i razlika u korist xd-a...
opet se svadjam sam sa sobom |)

Ma OK...nisam ja mislio da teram coveka da obavezno kupi A75...samo kazem (i ponovicu ) -sad je ubedjen da mu treba "slikas i ne mislis " aparat...sta ako za par meseci skapira da bi voleo i nesto da nauci o tome?Da onda prodaje mju pa da kupuje nesto ozbiljnije?Mozda je bolje da odma' dobije i mogucnost za to na istom aparatu...a moze i ceo zivot da slika samo u AUTO modu :D
pozdrav

Dobro, ali shvati da je to viđenje iz tvog ugla. Možda on nikada neće dobiti želju da se prebaci sa AUTO moda ili recimo za koju godinu će moći taj aparat da da ženi/devojci, a sebi, ako je već dotle došlo, uzme neki napredniji aparat, sa ručnim podešavanjima.

Pa jeste....ajd opet da ponovim -nisam ni mislio da ga teram da kupi A75...samo sam predlozio jos jednu mogucu opciju kupovine...ako se secas prvog posta, covek kaze za mju "Video sam ga kod drugara i mnogo mi se svideo izgled"...pa ja mislim da se aparat ne kupuje zato sto je LEP nego zato sto je dobar-tako rezonuje moja devojka(a verovatno i vecina zena-bez zelje da zvucim sovinisticki..."joj sto je lep auto-crven!"-a ono neka krsina-ali lepo ofarbana :d ) ...daleko od toga da mislim da je olympus los izbor...stvar ukusa....
pozdrav

Nazad
Vrh Dno