Šta je novo?

Ogroman problem sa X-Fi Gamer

Y2K986

Slavan
Učlanjen(a)
13.11.2007
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600X + Lian Li Galahad 2 LCD 360
Matična ploča
ASUS ROG Strix B550-F Gaming Wifi II
RAM
64Gb Corsair Vengeance RGB RT
GPU
Sapphire RX 7800 XT Nitro+ Gaming OC
Zvuk
Klipsch The Fives
PSU
Corsair RM850x SHIFT 80 PLUS Gold
Kućište
Lian-Li O11D Evo RGB
Monitor
LG UltraGear 32GP850-B
Miš & tastatura
Logitech G G900 Chaos Spectrum + Razer BlackWidow V4 Pro
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ljudi pomagajte,puknucu od muke.Pazario sam danas X-Fi Gamer i naravno otisao kuci da je probam.Ubo je u jedan port-ne radi!Ajde reko da vidim neki drugi port,ko zna sta moze da bude...Stvar je u tome gde god sam je ubadao problem je isti,kao : "Instalacija ne moze da nadje odgovarajuci hardver,proverite da li ste je dobro instalirali(pretpostavljam umetnuli) " i tako u krug.Stalno javlja PCI Device i ne moze da nadje drajvere za njega...Dobro,reko',mozda je Windows.Instalaram novi Win XP na drugoj particiji i pre nego sto sam bilo sta instalirao pokusam da instaliram karticu i opet isti problem!!!Ne mogu da verujem!Ono sto mene buni je sledece:Kartica se greje(verovatno radi),vezujem zvucnike preko optickog kabla,koji svetli crveno kad je ubacen u karticu(verovatno radi),ali opet instalacija nece ni da cuje.Pokusao sam da skinem drajvere sa neta,par njih za raznorazne stvari su prosli,ali kada je dosao do drajvera za Chip,rekao je nesto u smislu da chip na kartici nije ukljucen/ne radi ili tako nesto i da zato ne moze da se pokrene!Vrlo rado bih vam pokazao tacnu informaciju koju dobijam prilikom instalacije ali vishe mi ni optika ne radi(2xcd rom,i 2xVirtual !!! ) nista od ovoga vise ne radi.Nisam kre**n da ne znam da instaliram karticu,ali ovo me uzasno nervira.Mislim da kartica ne radi,ali opet sa druge strane...

Sutra cu da postavim neke slicice,isuvishe sam umoran i iznerviran veceras! POMAGAJTE!!!!

Poslednja izmena:
Isključi integrisanu zvučnu u BIOS-u, skini njene drajvere, povadi sve ostale kartice osim grafičke pa onda probaj u svim raspoloživim PCI slotovima. Kad uspešno instaliraš zvučnu vrati ostale kartice i trebalo bi da radi.

Evo kacim vam slicicu:

Da probam li sa drajverima sa sajta?
Sta da radim sa optikom u Windowsu? Pretpostavljam da je neki drajver otisao u djavola,ima li neko ideju?

Prilozi

• Problem.jpg
    Problem.jpg
    19 KB · Pregleda: 114
Kartica je SB0770 , i sad pokushavam da skinem drajvere specijalno za tu karticu.Nadam se da je to problem.Ali mi je nelogicno da je instalacija svim ljudima sa istom karticom prosla bez problema,dok mene zeza...Javicu kakvo je stanje cim skinem drajvere.
Vredi li da snimim VIstu pa da probam sa njom?Da li ce nesto da bude drugacije?Pricajte ljudi... :S:

Ja imam ove sa cini mi se creative sajta. Kada instaliras softver (po izboru) sa cd-a i te losije drivere, onda pokrenes ovaj update: SBXF_PCDRV_LB_2_18_0004.exe. To je fajl kojim ja updatujem. Imao sam problem samo jednom, slican kao ti, ali kod mene se ispostavilo da sam trebao da skinem stare drivere pa opet instal nove. I da, kao sto rece covek, obavezno iskljuci zvucnu iz biosa, kod mene su to dve opcije na razlicitim mestima, jedna je azalia, druga je valjda sbxxx (nesto, ne znam sta) audio. Ja imam x-fi music, ali sve je to isto

Druze,drajvere koje sam skinuo sa Creative sajta za extreme gamer takodje ne rade i javljaju isti problem.Malo sam googlao i video da dosta ljudi imaju taj problem i nasao sam neke sajtove sa nekim "posebnim" drajverima tako da javicu opet kakva je situacija kad sve to prodje.

Džaba se mučiš s drajverima. Ti imaš hardverski problem jer ti se IRQ zvučne gazi sa nečim i dok to ne rešiš nećeš se ovajditi sa drajverima. Probaj šta sam ti gore rekao, ako to ne pomogne onda probaj ili ručno iz BIOS-a da podesiš zvučnu na neki slobodni IRQ ili je vadi i šetaj po slotovima dok ne proradi. Takođe u BIOS-u pogasi sve HW resurse koje ne koristiš (LAN, flopi kontroler, serijski i paralelni port, neiskorišćene USB kontrolere itd.)

Džaba se mučiš s drajverima. Ti imaš hardverski problem jer ti se IRQ zvučne gazi sa nečim i dok to ne rešiš nećeš se ovajditi sa drajverima. Probaj šta sam ti gore rekao, ako to ne pomogne onda probaj ili ručno iz BIOS-a da podesiš zvučnu na neki slobodni IRQ ili je vadi i šetaj po slotovima dok ne proradi. Takođe u BIOS-u pogasi sve HW resurse koje ne koristiš (LAN, flopi kontroler, serijski i paralelni port, neiskorišćene USB kontrolere itd.)

Ugasio sam muzicku na ploci i takodje i LAN iz BIOS-a.Skinuo sam raznorazne drajvere sa raznoraznih sajtova i dalje mi nista ne polazi za rukom.Stalno isti problem-muzicka se ne vidi.Nasao sam na stranim forumima ljude koji su imali isti problem samo je chip bio sb0670 i problem su resili nekim drajverima koje trenutno ne mogu da skinem jer je sajt otisao u "ofsajd".Jedan lik je rekao da mu je Vista resila problem,pa cu sutra da probam i sa tim.Sale,mislim da sam probao da resim problem na taj tvoj nacin,ako mislis da mogu da uradim jos nesto,kazi slobodno!!! :wall:

Probaj na nakom drugom kompu, moguce je da je neispravna, tj. ne radi... u svakom slucaju, sistem ne vidi kartu, zato ti i ne dopusta da instaliras drajvere za nju (verovatno ti i ne iskace onaj "Found new hardware" baloncic... a nemas ni zuti uzvicnik u Device Manager-u). Sad, da li je to zato sto je sama karta neispravna, ili ga pak neki IRQ "gazi" (sto je Sale lepo primetio) - to moras sam da utvrdis.

Nego, ima li necega novog u Device Manager-u?

Poslednja izmena:
Probaj na nakom drugom kompu, moguce je da je neispravna, tj. ne radi... u svakom slucaju, sistem ne vidi kartu, zato ti i ne dopusta da instaliras drajvere za nju (verovatno ti i ne iskace onaj "Found new hardware" baloncic... a nemas ni zuti uzvicnik u Device Manager-u). Sad, da li je to zato sto je sama karta neispravna, ili ga pak neki IRQ "gazi" (sto je Sale lepo primetio) - to moras sam da utvrdis.

Nego, ima li necega novog u Device Manager-u?

Nalazi "PCI Device" ali uopste ne prepoznaje sta je...to je najveci problem.Probacu na Visti ovih dana,a ako i to nece probacu kod nekog drugog i ako i to ne prodje odlazi nazad na reklamaciju...***...

Da li si instalirao patch kb888111?

Ako imas windows xp sa sp2 trebalo bi ovo da instaliras pre instalacije zvucne da bi ti ista bila prepoznata.Barem se nadam da i Creative-u treba ovaj patch, jer ako mu treba onda bi ovo trebalo da bude resenje tvog problema, jer ti se u device manageru javlja pci device(da ti se javlja high definition audio i li nesto slicno onda bi to znacilo da je patch vec instaliran u vecini slucajeva)

Ako imas xp sa sp3 onda je patch vec integrisan u instalaciju, i onda ovo nije resenje problema.

Da li si instalirao patch kb888111?

Ako imas windows xp sa sp2 trebalo bi ovo da instaliras pre instalacije zvucne da bi ti ista bila prepoznata.Barem se nadam da i Creative-u treba ovaj patch, jer ako mu treba onda bi ovo trebalo da bude resenje tvog problema, jer ti se u device manageru javlja pci device(da ti se javlja high definition audio i li nesto slicno onda bi to znacilo da je patch vec instaliran u vecini slucajeva)

Ako imas xp sa sp3 onda je patch vec integrisan u instalaciju, i onda ovo nije resenje problema.

Imam XP sa SP1,i nije mi palo na pamet da probam sa tim.Ajd probacu sa tim pa cu da javim.

Izasao SP3 a ti imas SP1? Zasto?????? Nem anijedan razlog da ostajes na SP1 kada sa SP2 vec imas toliko poboljsanja.
Uzgred, srecna Nova godina!!! :)

Rekao sam da sam instalirao svezi Win XP a SP1 mi ide uz instalacioni disk,zaboravio sam da predjem na SP3 i tako da probam.Inace stari XP je SP3.Hvala na briZi :) .
A evo probao sam i SP3 i nije mi resilo problem ni najmanje.Jedina razlika je ta sto umesto "PCI Device" nalazi "Audio Device on High Definition Audio Bus" ali ne nalazi drajvere niti na instalacionom disku niti na internetu,tako da jedino sto mi preostaje je probam sa Vistom...

Srecna Nova Godina svima!!! i hvala na pomoci... :)

Ja se ponadao da ce ti ovo resiti problem.

Ajde probaj sledece pre nego sto predjes na vistu, kada pokrenes setup za Creative drajvere on koliko se secam otpakuje te drajvere u neki temp direktorijum i odatle krece instalaciju.Ako ne nadjes gde to otpakuje, mislim da 7z ili noviji winrar mogu da otpakuju arhivu koju si skinuo sa Creative sajta.
E sada ako bi to uspeo da sacuvas negde i da probas da preko update drivera(na taj audio device on high definition audio bus) da ga uputis na taj direktorijum ili ako to ne uspe da kazes da imas disk i da ga uputis na inf fajl u tom direktorijumu.

Poslednja izmena:
Ja se ponadao da ce ti ovo resiti problem.

Ajde probaj sledece pre nego sto predjes na vistu, kada pokrenes setup za Creative drajvere on koliko se secam otpakuje te drajvere u neki temp direktorijum i odatle krece instalaciju.Ako ne nadjes gde to otpakuje, mislim da 7z ili noviji winrar mogu da otpakuju arhivu koju si skinuo sa Creative sajta.
E sada ako bi to uspeo da sacuvas negde i da probas da preko update drivera(na taj audio device on high definition audio bus) da ga uputis na taj direktorijum ili ako to ne uspe da kazes da imas disk i da ga uputis na inf fajl u tom direktorijumu.

Nisam siguran za Creative drajvere,ali imao sam jedne druge koji se otpakuju u Dir pa onda sve ostalo...Pokusavao sam i to da radim ali ne vredi.Sad sam nasao jos neke drajvere na filefront-u.Javljali se neki ljudi,zahvaljivali se,ali niko nije rekao da mu je to resilo problem.Videcu sa tim,pa se cujemo ponovo! :)

EDIT:probao sam i sa ovim drajverima,isti su kao oni sto su dosli uz disk,tako da nije prosla instalacija.Probacu danas sa Vistom pa cu da javim kako je proslo

Poslednja izmena:
E ajde ljudi,da vas vidim sad : Instalirao sam Vistu,i pre nego sto sam bilo sta drugo instalirao poceo sam da instaliram drajvere za X-Fi gamer sb0770 koja je u menageru stojala kao " High Definition Audio Device " . Pokrenem ja fino instalaciju i prodje ona bez problema! Nikakav problem,nista!!! Fino,reko',idemo dalje.Prodje instalacija drajvera,prodje instalacija onog Media Centra,sve se zavrsi savrseno..."Restart?" - Restart... Podigne se Vista lepo,vidim ja ikonicu u taskbaru dole za Creative konzolu,otvorim,pustim muzikicu u Winamp,iz " High Definition Audio Device " predje u " X-Fi Audio device " valjda i shljaka samo tako.Pocnem ja tu da cackam levo-desno,gore-dole,sve radi super,zvuk fenomenalan.I tako ja sav srecan i neispavan legnem jutros oko pola 6 nadajuci se da je konacno gotovo sa problemima...
Ustanem danas,pokrenem komp,Vistu,ajd muziku,ajd konzolu : "Creative konzola ne moze da nadje adekvatan hardver,i zato ne moze da se pokrene" WTF ???? Otvorim control panel,pa Sounds,Audio Device - PRAZNO!!!! Ej!,Prazno!!! Nema nista,kao da nista nisam instalirao!!! Pokrenem instalaciju,on mi kaze da obrisem prethodno instalirane drajvere.Ajd obrisem to,restart,pokrenem opet instalaciju,i gle cuda : "Instalacija ne prepoznaje hardver,proverite da li ste ga "umetnuli" dobro "...

Skrenucu ljudi,ima li neko predstavu sta moze da bude problem?Zasto je odjednom prestalo da radi?

P.S. Cisto da znate da u Visti zvuk radi,znaci rade mi zvucnici,kako? to nemojte da me pitate.Ali nista od prateceg softvera vise ne radi...I opet je preslo iz " X-Fi Audio device " u " High Definition Audio Device " !
POMAGAJTE!!!

Izvinite zbog svih ovih postova,ali gledajte ovo...

i get a sb x-fi sb0770 but none driver support it in winxp or vista..
I used drivers by dell(all in drivers page: r120085,r126205,r144728,r158714,r167305,r182906),hp,alienware,official creative,daniel_k and youpax with same results in 3 diferent pc in vista and xp:bsod, freezing or error code 10 device cannot start..

reinstall win Vista and finally a sign of life comes from the soundcard.. but soundcard recognized as "high definition audio" but no name x-fi ... all speakers works ...I have logitech x-540...unfortunately only served once...restart and again without sound.

sometimes windows xp/vista named as "high definition audio" others only as "pci device"
I dont have solution yet...

Poznato?NIKO nije odgovorio nista...

Hmm jesi li probao da očistiš pci slotove od prašine? Onako temeljno četkicom...

Ukoliko si probao sa iskljucivanjem onboard kartice iz bios-a i nemas nista drugo ubodeno na plocu sto bi moglo da ti pravi konflikt. Imas 7 dana fore da vratis karticu ukoliko nisi zadovoljan pa iskoristi to i zameni za drugi "batch" ili drugi karticu.

Upotrebi jos malo google skills - jer ti je ovo najveca sansa, ukoliko ne mozes da resis problem sam, nerviranje te nece nigde dovesti ..

Ukoliko si probao sa iskljucivanjem onboard kartice iz bios-a i nemas nista drugo ubodeno na plocu sto bi moglo da ti pravi konflikt. Imas 7 dana fore da vratis karticu ukoliko nisi zadovoljan pa iskoristi to i zameni za drugi "batch" ili drugi karticu.

Upotrebi jos malo google skills - jer ti je ovo najveca sansa, ukoliko ne mozes da resis problem sam, nerviranje te nece nigde dovesti ..

Nemas pojma sta sve nisam uradio.Probao sam jedno 5-6 raznoraznih tipova/autora drajvera za jednu te istu karticu i uvek ista stvar.Kao sto vidis ima jos ljudi koji kukaju zbog toga,ali nikako da natrcim na nekog ko je resio problem...

Bas zbog ovih razloga moja masina nece videti Creative zvucnu karticu.Te nekima pucketa zvuk, te nekima ne radi na pojedinim plocama, pa uzmu drugu(isti model) i ona radi.
Pa sumrak sa njihovom podrskom, sajtom i drajverima kojih ponekada nema mesecima, a problemi se gomilaju.

Sve u svemu mislim da su se stekli uslovi za vracanje kartice, jer definitivno nesto nije u redu sa njom tj. da postoji neki konflikt sa plocom ona ne bi radila, a ne da radi, pa posle da ne radi, a uslovi nisu menjani.Mada dok ne proradi firma gde si kupio istu probaj istu na drugom racunaru, cisto da definitivno potvrdis da li je karta neispravna ili se "ne slaze" sa tvojom plocom ili nekom drugom komponentom.

BTW Da li si pogledao Creative forum mozda tj. ako onaj post nije sa Creative foruma pogledaj da mozda tamo nema resenje, ili postavi i tamo pitanje najverovatnije ces tamo dobiti neki odgovor koji ce ti mozda resiti probleme.

Izgleda da su zeznuli nove drajvere za XtremeGamer pa ima dosta ljudi koji imaju slicne probleme tj. ne prepozaje im kartu isl
http://forums.creative.com/creativelabs/board/message?board.id=soundblaster&thread.id=134427
Ti osim ove teme pogledaj i ostale, mozda se tu negde krije resenje ako ga ima.

Poslednja izmena:
Zameni kartu s drugom ili je ubaci u drugi komp, nema tu filozofije. Kod mene radi odlično.

Jednostavno resenje...Pogledate u koji PCI slot ste ubacili karticu,otvorite BIOS i pogledate IRQ za taj slot.Ako je stavljeno na "Auto" prebacite ga IRQ 12 !!! (Sve zasluge za ovo ide serviseru za Creative proizvode Ciri ) i to je to_Odmah je prepoznao karticu i nasao drajvere za nju.Meni je resilo problem.Hvala svima! :)

To su tzv. Plug & Play kartice ;)

Ne znam,mozda je problem sto ja bukvalno nemam ni jedan usb slot slobodan,na svakom imam po neki uredjaj.Koliko ja znam svaki od tih uredjaja dobija IRQ "adresu" jel tako?

A sad imam problem sa windowsom.Naime,kada sam namestio IRQ 12 za muzicku karticu,windows je instalirao drajvere ali je sada XP totalno neupotrebljiv.Odnosno,ponasa se kao da imam 2 mb rama ( npr ),kliknem na ikonicu i cekam nekoliko sekundi da je on samo selektuje,a da ne pricamo o startovanju nekog programa.Za to vreme kompjuter ne radi (mislim na HDD,ram i slicno) sve je mirno.Kontam da se nesto "kolje" ,zar ne?Mozda sad neki uredjaji imaju isti IRQ ??

Poslednja izmena:
Nema potrebe ručno da podešavaš IRQ, možeš sebi samo napraviti probleme kakve si uspeo da napraviš. Probaj tu karticu na nekom drugom računaru, meni to smrdi na neispravnu karticu...

A sad imam problem sa windowsom.Naime,kada sam namestio IRQ 12 za muzicku karticu,windows je instalirao drajvere ali je sada XP totalno neupotrebljiv.Odnosno,ponasa se kao da imam 2 mb rama ( npr ),kliknem na ikonicu i cekam nekoliko sekundi da je on samo selektuje,a da ne pricamo o startovanju nekog programa.Za to vreme kompjuter ne radi (mislim na HDD,ram i slicno) sve je mirno.Kontam da se nesto "kolje" ,zar ne?Mozda sad neki uredjaji imaju isti IRQ ??
Pozdravi Ciru :)

Imao sam slican problem sa Audigy 2 karticom isto je stalno izbacivao poruku da ne moze da je prepozna. Problem sam resio tako sto sam nasao na nekom Forumu objasnjenje da drajvere treba skinuti sa Creative sajta, raspakovati u jedan folder i editovati setup fajl, promeni se neka vrednost nakon cega instalacija krene bez ikakvih problema. Progooglaj malo pa ces naci!

Nazad
Vrh Dno