Šta je novo?

Ogroman problem sa DivX-om

_/Neo\_

Čuven
Učlanjen(a)
27.01.2002
Poena
720
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i7 8900k
Matična ploča
MSI Z370 SLI+
RAM
2x8GB DDR4 3200MHz gSkill TridentZ
GPU
Sapphire RX580
Storage
Samsung 970EVO (500gb) + WD750 2tb
Zvuk
Sound Blaster Audigy FX
PSU
Corsair RM650i
Kućište
Cooler Master 690 1st gen
Monitor
Dell U2422H + HL P24 G5
Miš & tastatura
Logiteck Wave (K350) + MX Master 2s
Laptop
Dell Inspiron 15
Mobilni telefon
Nokia 7.2 + Motorola Edge 40 Pro
Pristup internetu
  1. ADSL
Naime do pre dve nedelje sam koristio DrDivX 1.04 za kompresovanje mpeg2 spotova i filmova koje snimam preko SkyStar2 kartice. E sad je nastao problem što mi taj isti DrDivX kako počne na kompresuje izbaci neki critikal error. Takođe još jedan problem je taj što je WinAmp iz kog sam pregledao te spotove počeo da odbija da radi sa njima, tako što samo pusti zvuk a od slike ništa. Prvo sam mislio da je do Windowsa i svih programa koje sam imao instalirane, pošto mi je Win radio skoro 6 meseci perfektno, nisam imao nameru da lipam format, ali zbog toga sam se odlučio na format i ponovnu instalaciju WinXP Pro SP2 (original), koji sam i pre koristio. Značio čist instal i drajveri samo za ploču i grafiku i DrDivX 1.04 koji u sebi sadrši DivX Pro 5.1.1 codec i opet isto. Posle toga sam instalirao samo WinAmp 5.05 i slika opet nije bilo. Ovde sam posumljao da je do samih fajlova, ali onda samo otishao kod burazera i tamo pustio te nekompresovane fajlove i sve je radilo perfektno. Dali je neko imao sličnih problem i kako ih je rešio?

Znam da sam smorio ali šta ću imam oko 8GB raznih spotova koji čekaju da se kompresuju.

Nemoj da me drzis za rec, ali koliko znam DivX 5.1.1 encoding ne radi kako treba pod XP SP2 (mozda i SP1). Cini mi se i da je to bilo u nekim threadovima, uradi search. Probaj da instaliras 5.2.1 pa vidi da li ce da radi.
Poz.

Isprobao sam obe varijante i opet neradi. Za 1.04 sam se opredelio jer mi je nekako malo lakshi, a ovaj 1.06 mi je stalno ucitavao polovicno fajlove, npr spot traje 3min 30sec a ovaj ga ocita kao 1min 10sec, i ja mu lupim znaci sve deffault 2 prolaska 900kbps video, i on odradi sve ali je kvalitet ocajan oko 350kbps, ovo sam bio resho tako shto sam odredio samo da radi 1 prolazak i onda e radilo, ali kao shto rekoh sada mi izbacuje error. DrDivX 1.06 ima DivX Pro 5.2.1

Znaci ljudi necete mi verovati ali ja se sa ovim zezam vec 2 nedelje i nishta mi nije uspelo, probao sam sve verzije DrDivX-a osim 1.00 (nju nisam mogao da nadjem) znaci neznam shta da radim, pokushavao sam da snimam iz raznih programa tipa MyTheatre, ProgDVD, AltDVB.... i stalno isto, a napominjem da je radlio i onda je odjednom prestalo da radi, a u medjuvremenu nishta nije instalirano.

Batali te 'wannabe' programe i pocni da koristis ozbiljnu stvar: VirtualDubMod.

Problemi ce biti k'o rukom odneseni.

Been there, done that, i don`t like it. Aj mi ti onda objasni kako u VDub-u da namestim aspect ratio na 4:3, i da napravim divx isti kao i iz DrDivX-a, poshto ovako iz VDub-a ima orizontalne crte a i slika je kockasta.
A shta mislite zashto WinAmp nece da otvara te mpeg2 fajlove a Windows Media Player hoce, WinAmp pusti samo ton, dok ovaj drugi pusti sve lepo.

_/Neo\_ je napisao(la):
Been there, done that, i don`t like it. Aj mi ti onda objasni kako u VDub-u da namestim aspect ratio na 4:3, i da napravim divx isti kao i iz DrDivX-a, poshto ovako iz VDub-a ima orizontalne crte a i slika je kockasta.
A shta mislite zashto WinAmp nece da otvara te mpeg2 fajlove a Windows Media Player hoce, WinAmp pusti samo ton, dok ovaj drugi pusti sve lepo.

Pa Winamp je od davnina chuven kao fenomenalan player video materijala.

Ja sam se jos letos zeznuo sa tim. Od tada nisam napravi nijedan Dvix a da valja...
Crni je Kriv!
Stavio sa 1.05 pa 1.06 pa 1.061 ali katastrofa...

U pitanju je nekakav "licencni" tajmlimit cini mi se...

Na kraju kupujem DVD rezac! TO je jeftinije od uzaludnih pokusaja.

Vdub ne radi nikakav resize "sam od sebe". najjednostavnije ti je da u okviru samog kodeka na VIDEO strani ukljucis Resize i uneses vrednosti koje moraju biti u 4:3 odnosu (nesto standardno 160x120; 320x240; 384x288; 512x384; 640x480 itd...) i odabares algoritam (sharp ili normal). Znaci, VirtualDubMod ili VirtualDub Mpeg2-Ac3 verzije rade sa mpeg2 fajlovima. Mozda je ova druga malo laksa za kapiranje audio sekcija ako si pocetnik (opis za tu verziju sledi ispod)

1. Otvoris mpeg fajl i edutujes ga po svojoj volji (seckas pocetak, sredinu, kraj...)

2. Audio > Ful processing mode, a pod Compression izaberi kodek koji to odgvara (uz uslov da ako je stereo moras izabrati neki od stereo modova i odgovarajucih velicina bitratea, mada i to nije problem jer postoje a) Conversion i b) Advanced filtering modovi da ne gnjavim...)

3. Video > Full processing (ili fast recompress) i u padajucem meniju pod Compression biras DivX (ili Xvid) i ulazis u kodek meni na CONFIGURE > na General strani za Encoding performance ostavis Standard (DivX 5.10+); izaberes Multipass - 1st pass i podesis bitrate (i vratis se u Vdub). Odnosno, ovde dolazi momenat sa pocetka price: posto zelis da uradis resize ukoliko je fajl vece ili manje velicine od zeljene ili zelis da sa nestandardne rezolucije prevedes u standardni 4:3 odnos - prelazis na VIDEO stranu (u samom kodek meniju) gde ces videti prilicno jasna podesavanja za CROP (isecanje ivica) i RESIZE (sa 4 algoritma). Psyhovisual mozes da stikliras bog boljeg kvaliteta kompresije i tek sada se preko <OK> <OK> vracas na pocetak u Vdub. File > Save as Avi > nazovi fajl: "Video 1st pass" i obavezno u donjem uglu stikliras "Don't run this job now...add it to job list...".

4. Vratis se nazad u Compression>Codec>Divx i promenis u Multipass - Nth pass. Vratis se nazad u Vdub, opet Save As Avi > File "Video 2nd pass", opet stikliras "Don't run this job now...add it to job list..." i to je sve.

5. Jobs lista - Opet si na pocetku. Taster <F4> pokrece jobs listu, videces da te cekaju 2 nezavrsena fajla (waiting status), kliknes START i uzivas.

Najosnovniji vodic imas ovde: http://www.divx.com/divx/divxpro/guides/vdub.php (samo 1 pass opisan)

Na kraju, prednost VdubModa-a nad ovim Mpeg2-Ac3 je sto moze da radi i sa vbr kompresovanim zvukom koji kod mpeg fajlova zadrzava originalnu sinhronizaciju, ali posto su spotovi <5 min, verujem da neces imati primetnih problema 🙂

Poslednja izmena:
E hvala ti, sad cu to sve da probam, pa cu da javim, ali opet kazem da me nerviraju linije koje dobijem u VDub-u. Njih sam stalno imao u svim fajlovima koje samo kompresovao u VDub-u.

_/Neo\_ je napisao(la):
E hvala ti, sad cu to sve da probam, pa cu da javim, ali opet kazem da me nerviraju linije koje dobijem u VDub-u. Njih sam stalno imao u svim fajlovima koje samo kompresovao u VDub-u.
A jesi li probao da uradis deinterlace?

Ne, kako se sad to radi.

Pa ako je izvor interlace-ovan (PAL standard), onda moras da uradis prvo deinterlace. Postoji filter u VDub-u za to, a i sam DivX codec ima neke svoje prostije algoritme za deinterlace.
Moguce je da DrDivx ovo radi automatski, ne znam, nisam probao nista sa njim da kompresujem.

a gde mogu da skinem te filtere poshto ja u filterima nemam nishta

U VirtualDub-u, jedan od built-in filtera je deinterlace, s tim da je kvalitet njegovog blend algoritma diskutabilan (mnogo zamulja stvar za moj ukus). Mozes da nadjes na netu Smart Deinterlacing filter za njega.
U okviru DivX codec-a, tj. podesavanja za isti imas interlacing opciju gde izaberes De-interlace source.
E sad, ovo je sve pod uslovom da su te tvoje 'linije' koje pominjes posledica interlace-a, mada po onome sto si rekao mislim da jesu.

Nazad
Vrh Dno