Šta je novo?

OGG vs MP3

voodoo_

Čuven
Učlanjen(a)
31.08.2003
Poena
920
Za ovaj format znam vec skoro pola godine, i dosta mi se svideo. Izmedju ostalog sto nije licenciran, sto daje prilicno dobar zvuk (na primer, quality 0 ili 64kbps nominal bitrate je daleko bolji od 64kbps kod MP3) i sto je VBR bolje izveden od MP3 encoding algoritama. Posto imam integrisanu Avance/Realtek zvucnu kartu a slusam na Philips HP195 slusalicama, interesuje me misljenje ljudi sa kvalitetnijom opremom (i boljim sluhom).
Meni se iskreno MP3 vec smucio, narocito sto su dobar deo pesama koje sam nabavljao od drugih kodirane sa Xingom u 128kbps real stereo (znaci 2x64kbps) i cuju se ocajno, dok kod Vorbisa nema mnogo premisljanja - postoji jedna zvanicna DLL biblioteka (v1.0) koju drugi programi mogu da koriste, a i pesme lepo ispadnu...

Vasa misljenja?

Mislim da cemo u roku od 2 godine svi preci na ogg. Trenutno nije bolji od VBR mp3-a ali ce za odredjen period sigurno biti. Otezavajuca okolnost ce vrlo brzo biti "porez na mp3", tako da ce se svi developeri opredeliti za besplatni ogg sto ce itekako uticati na korisnike, tj nas. Lame ce verovatno biti ugusen, jer Frauhofer ima sva pravna sr**ja i osnove da ga sudski ugasi (znate one frke oko patenata).

Ista scenario je sa divxom i xvidom...

dobro to, ali sta mene koci da koristim MP3 u kucne svrhe, mislim da ce se ipak duze zadrzati MP3.

ne boj se da ce da ugase Lame... autor se za to pobrinuo jer LameEnc koristi drugi algoritam (dobije se potpuno funkcionalan MP3, ali algoritam za dobijanje istog nije jednak algoritmu koji je patentirao FhG)...

ja sam pocheo sve novije albume da kodiram u Ogg... a dosta igara koristi isti... izmedju ostalog Unreal 2, Serious Sam itd.
dodushe, ogga je ranije bio glas da je ekstremno spor prilikom kodiranja i da jede dosta CPU snage, ali sa ovom zadnjom verzijom (08.03.2003.) dosta je bolje...

ja glas definitivno dajem Oggu...

Mislim da ce MP3 doziveti slicnu sudbinu CD-a i FDD koji su davno prevazidjeni (kao i MP3), ali se i dalje proizvode iz prostog razloga sto ne postoji revolucionarna alternativa za to, a de facto su postali sirom rasprostranjen standard koji se ne moze zameniti preko noci, ali ce srecom postojati alternative (kao sto imamo ZIP/Jazz..., DVD..., Ogg/WMA/AAC...).

Da li to znaci da nas ocekuje OGG + i - standard? :mrgreen:
MP3 ce se jos duuuugo zadrzati....koriste ga ljudi koji sa racunarom 3 blage nemaju!!! Samo im je bitno da imaju gde da kupe CD i slusaju ga u kolima/discman-u...

Svi ti novi formati su dobri za niske bitrateove, i tu deru mp3. Ali na bitrateovima od oko 200kbps i više nemaju šta da traže jer daju iste ili čak malo lošije rezultate uz nemerljivo lošiju podržanost

Mislim da ce MP3 jos dosta da vlada zato sto je napravljena masa uredjaja koja ih podrzava mada i to moze da se sredi izmenom firmware-a kako bi se podrzali novi standardi. Kljucno je ipak inercija kao sto rece Crni. Recimo od CD-a imas dosta boljih medijuma ali ovaj se pokazao i dokazao. A sto se tice MP3, i on se razvija s obzirom da iz Lame-ta cede suvu drenovinu. A i MP3 VBR rula :)

1K :)

Lukija je napisao(la):
Recimo od CD-a imas dosta boljih medijuma ali ovaj se pokazao i dokazao. A sto se tice MP3, i on se razvija s obzirom da iz Lame-ta cede suvu drenovinu. A i MP3 VBR rula :)
Teško da trenutno ima neki sa boljim odnosom cena/kvalitet od cd-a
CD-Audio format je druga priča ali je on van konkurencije pošto nije prvenstveno kompjuterski format
A o onome šta se dešava kada se nešto ukoreni najbolje svedoči zip, a ni jpg nije daleko iza...

e pa ja cu u inat da kodiram svoje albume u ogg... 8)

jddipqd je napisao(la):
...
A o onome šta se dešava kada se nešto ukoreni najbolje svedoči zip, a ni jpg nije daleko iza...

Ako mislis na zip kao zip za pakovanje onda moram da kazem da nisi upravu, jer sve vise ljudi sa kojim sam u kontaktu koristi RAR. Za JPG si u potpunosti upravu.....ustvari, zar PC moze da funkcionise bez JPGa? :mrgreen:
;)

PJ je napisao(la):
Ako mislis na zip kao zip za pakovanje onda moram da kazem da nisi upravu, jer sve vise ljudi sa kojim sam u kontaktu koristi RAR.)
Ma pusti ti to... gledaj kad nešto skidaš sa neta čime će biti zapakovano u 90% slučajeva :)

xvoodoo je napisao(la):
Meni se iskreno MP3 vec smucio, narocito sto su dobar deo pesama koje sam nabavljao od drugih kodirane sa Xingom u 128kbps real stereo (znaci 2x64kbps) i cuju se ocajno, dok kod Vorbisa nema mnogo premisljanja - postoji jedna zvanicna DLL biblioteka (v1.0) koju drugi programi mogu da koriste, a i pesme lepo ispadnu...

A gde nam je garancija da ce siroka narodna masa da koristi ogg vorbis na pravi nacin? Vecina ljudi ne zeli da ima kvalitetan zvuk nego sto manje fajlove, verovatno da bi mogli da snime milion pesama na 1 CD. Tako na primer vlada misljenje da wma daje cd kvalitet u duplo manjem fajlu nego mp3 (a naravno kao referentni kvalitet za mp3 se uzima 128kbps). Tako dolazimo do one cuvene teorije da wma@64kbps ima CD kvalitet, sto je glupost, ali vecina korisnika racunara je spremna to da proguta. Evo danas sam citao jedan domaci casopis koji se bavi racunarima, a u njemu pise nesto ovako (ispravite me ako gresim): "mp4 (AAC) je format buducnosti. Daje isti kvalitet zvuka kao mp3, u 3 puta manjem fajlu". Plasim se da slicna sudbina ne zadesi i ogg, pogotovo sto ga bije glas da je odlican na niskom bitrate-u (sto je istina).
Dakle, samo koriscenje ogg vorbis formata ne garantuje kvalitet.

Wolverine je napisao(la):
Evo danas sam citao jedan domaci casopis koji se bavi racunarima, a u njemu pise nesto ovako (ispravite me ako gresim): "mp4 (AAC) je format buducnosti. Daje isti kvalitet zvuka kao mp3, u 3 puta manjem fajlu"
Ma lupaju gluposti, da postignu kvalitet kao 128 na 42 :mrgreen: Po definiciji fhg-a aac daje isti kvalitet zvuka kao mp3 na oko 70% bitratera (ali se naravno i ovde misli na mp3 od 128kbps). Na višim bitrateovima se ova razlika gubi...
Glavna prednost aac-a je što podržava veći opseeg frekvencija semplovanja od 8-96KHz i do 48 nezavisnih audio kanala, (nasuprot mp3-ju koji podržava 32-48KHz u MPEG-1 verziji, 16-48KHz u MPEG-2 i 8-48KHz u nestandardnoj MPEG2.5 koju je napravio fhg ali je iso nije uvrstio u standard, i šest kanala - i to tek u MPEG-2 verziji), ali je diskutabilno koliko bilo šta od toga ikome treba...
Korist od niskih bitrateova bi postojala jedino za mp3 plejere, ali kako oni ne puštaju ništa osim mp3-ja ili eventualno wma, slaba je vajda od svih tih formata.

jddipqd je napisao(la):
...
Korist od niskih bitrateova bi postojala jedino za mp3 plejere, ali kako oni ne puštaju ništa osim mp3-ja ili eventualno wma, slaba je vajda od svih tih formata.

Svi noviji modeli podrzavaju i WMA, a i update firmware-a tako da ostaje mogucnost da ce citati i OGG...ma koga je briga :)

Lukija je napisao(la):
Mislim da ce MP3 jos dosta da vlada zato sto je napravljena masa uredjaja koja ih podrzava mada i to moze da se sredi izmenom firmware-a kako bi se podrzali novi standardi. Kljucno je ipak inercija kao sto rece Crni. Recimo od CD-a imas dosta boljih medijuma ali ovaj se pokazao i dokazao. A sto se tice MP3, i on se razvija s obzirom da iz Lame-ta cede suvu drenovinu. A i MP3 VBR rula :)

1K :)
Osim inercije bitan elemenat je i to sto je napravljena masa uredjaja koji imaju podrsku za isti ili su napravljeni kao MP3-only playeri. Ovo drugo (preplavljeno trziste sa uredjajima koji imaju podrsku za MP3) je bitan (da ne kazem kljucni) element zbog kojeg ce MP3 trajati dugo.
Slicno se desilo i sa Beta vs VHS ratom kada je Beta standard iako bolji izgubio bitku iz prostog razloga sto je VHS bio rasprotranjeniji, a Beta je nasla primenu u Pro svetu. Tako ce se s vremena na vrme pojavljivati neki alternativni formati koji ce mozda oteti parce trzista od MP3, ali tesko da ce ga preuzeti (koristice se u nekim specificnim okolnostima)...

PJ je napisao(la):
...

Ako mislis na zip kao zip za pakovanje onda moram da kazem da nisi upravu, jer sve vise ljudi sa kojim sam u kontaktu koristi RAR. Za JPG si u potpunosti upravu.....ustvari, zar PC moze da funkcionise bez JPGa? :mrgreen:
;)
RAR lagano preuzima deo trzista od ZIP-a, ali sporo. Tu se negde gura i ACE, ali je ZIP i dalje neprikosnoven i svi arhiveri ga podrzavaju ukljucujuci RAR i ACE. Podrzan je u svim OS-ovima i svi znaju za njega.
Cak imam utisak da su RAR i ACE vise preuzeli to parce od drugih arhivera, a ne od ZIP-a. Argument za to je ARJ koji je prakticno nestao (mogu na prste da nabrojim koliko sam puta naleteo na ARJ arhivu u zadnjih godinu-dve i to su uglavnom bile neke bajate stvari)...

nije zip rasprostranjeniji nego su ljudi GLUPI... 90% pochetnika ne zna smisao i svrhu kompresovanih arhiva i chemu to, zna samo da treba da otvori WinZip, stavi Extract i napishe gde...

a Ogg se shiroko koristi u igrama (jer je dzhabe)...

xvoodoo je napisao(la):
nije zip rasprostranjeniji nego su ljudi GLUPI... 90% pochetnika ne zna smisao i svrhu kompresovanih arhiva i chemu to, zna samo da treba da otvori WinZip, stavi Extract i napishe gde...

a Ogg se shiroko koristi u igrama (jer je dzhabe)...
Pa da nije toliko rasprostranjen, ne bi ljudi toliko kliktali na Extract ;)...

xvoodoo je napisao(la):
nije zip rasprostranjeniji nego su ljudi GLUPI... 90% pochetnika ne zna smisao i svrhu kompresovanih arhiva i chemu to, zna samo da treba da otvori WinZip, stavi Extract i napishe gde..
Ja za sebe ne bih rekao ni da sam početnik ni da sam glup a u 99% slučajeva pakujem sa zip-om (onaj 1% je kada mi treba enkriptovana arhiva u kojoj se neće videti imena fajlova). Razlika u brzini je nemerljiva...
btw. WinRAR izgleda potpuno isto kao WinZip

xvoodoo je napisao(la):

Rar ima veci stepen kompresije, ali je dosta sporiji od zip-a. Jos ako treba da se radi update arhive, pa jos ako je arhiva solid, eto veselja ....
Ja na poslu svakog dana baratam sa arhivama ~ 600MB. U tim uslovima je rar skoro neupotrebljiv, zbog svoje brzine(sporosti). A zamisli kako je tek bilo pre 2-3 godine, u doba 500MHz procesora.

jddipqd je napisao(la):
...
Ja za sebe ne bih rekao ni da sam početnik ni da sam glup

Kasljuc, kasljuc :mrgreen:
Ajde, ajde, pa nije valjda toliko strasno priznati neke stvari u zivotu? Evo ja priznajem da se winzip koristi daleko vise od bilo kog drugog pakera. Ajde sada ti priznaj :p

Salu na stranu! Verujem da su novi korisnici ubedjeni da su zip, jpg, html, mp3, avi komponenete bez kojih Windows ne bi mogao da funkcionise. A i kada bi funkcionisao cemu bez ovih vrsta fajlova??? ;)

ja se ionako ne bih upustio u avanturu objashnjavanja formata ljudima...

jednom sam se *****ao i pocheo da pricham ljudima kako se audio diskovi sastoje od gomile traka, na svakoj traci pesma, a mp3 diskovi su obichni data kompjuterski diskovi, gde su pesme fajlovi, a reakcija je bila :eek: :eek: :eek: :eek: :eek:

tako da ono shut up & let the music play...

Nego, mene zanima sledeca stvar:
Koji od ova tri "novija" formata (wma,ogg i aac) ima najvise sansi da zameni mp3 i po kvalitetu zvuka i po ostaloj podrsci.
Koji od ova tri formata je najbolji po kvalitetu zvuka i na nizem i na visem bitrate.
Pozdrav

realno to je WMA, jer ga gura microsoft...

inache wma je isto kvalitetan, ali na bitrejtima preko 128 kbps automatski se ukljuchuje copyright tako da mozhe da se slusha samo na mashini (to jest windowsu) sa koje je grebovan...

aac (aka mp4) koriste mac useri i lozhe se na njega strashno, inache nishta specijalno...

a ja volem ogg...

xvoodoo je napisao(la):
aac (aka mp4) koriste mac useri i lozhe se na njega strashno, inache nishta specijalno...
To mp4 je još jedan primer inercije... aac je deo MPEG-2 standarda (a nije nikakav Layer 4) tako da je naziv mp4 besmislen.

xvoodoo je napisao(la):
:?: Uglavnom bas taj format najvise hvale, o onome sto sam procitao na netu.
Nego koji enkoderi postoje (ajd da budu i najbolji :mrgreen: ) za taj ogg i aac.Za mp3 koristim klasiku (Eac + RazorLame (lame) ), ali trebaju mi za ta dva formata , cisto da malo eksperimentisem O:)

Pa za aac ima nekakav FAAC...

A za Ogg odesh na www.vorbis.com i skinesh OggDropXP (ne skidaj obichan OggDrop jer u njemu ne mozhesh da menjash bitrejt, a u XP-u nemoj da zadajesh bitrejt nego koristi "quality" VBR setovanja i da vidish kako sve lepo ispadne)...

Taj kvazi-MP4 postoji u vise izdanja gde je jedan od njih i Yamahin VQF, a drugi je AAC koji opet ima nekoliko verzija, a jedna od njih se koristi u Nero-u ;)

Crni je napisao(la):
Taj kvazi-MP4 postoji u vise izdanja gde je jedan od njih i Yamahin VQF, a drugi je AAC koji opet ima nekoliko verzija, a jedna od njih se koristi u Nero-u ;)

Jesi li mozda slusao ta dva formata.Kakvi su ti utisci......?

Vrh Dno