Šta je novo?

oficijelni tred o nV35!

byMaX

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
10.01.2001
Poena
1,019
U duhu novog pedantnijeg titlovanja topica, hteo sam da postavim ovaj oficijelni tred u kome bi pricali o tome sta ocekujemo od nV35... prvo da cujem glavne igrache... ja sam svoje vec napisao u uvodu testa nV30 koji sledi...

pozdrav!

Ko su ti igraci, izvedi prvu petorku ili jedanaestorku :D
Ja licno mislim da ce nv35 biti sa 256 magistralom i da ce biti brz koliko i 9800, popravice drajvere, snizili su cenu kostanja sa ddr1 sto licno pozdravljam i to je to.
Inace ATi je poceo da brlja. Sve kartice koje nose vece oznake su sporije od onih prosle generacije ne racunajuci 9800, mada ima slucajeva gde je 9700pro brzzi....
nV je dugo bez zverke na trzistu. Mislim da ce nv35 biti poluzverka a nv40 dosta bolja. Ovde je redizaj u pitanju, po mom polulaickom misljenju dok ce nv40 biti inovativan i spakovan kako treba. Da ne govorim o ovladavanju 0.13 tehnologijom...

Broz je napisao(la):
Ko su ti igraci, izvedi prvu petorku ili jedanaestorku :D
Ja licno mislim da ce nv35 biti sa 256 magistralom i da ce biti brz koliko i 9800, popravice drajvere, snizili su cenu kostanja sa ddr1 sto licno pozdravljam i to je to.
Inace ATi je poceo da brlja. Sve kartice koje nose vece oznake su sporije od onih prosle generacije ne racunajuci 9800, mada ima slucajeva gde je 9700pro brzzi....
nV je dugo bez zverke na trzistu. Mislim da ce nv35 biti poluzverka a nv40 dosta bolja. Ovde je redizaj u pitanju, po mom polulaickom misljenju dok ce nv40 biti inovativan i spakovan kako treba. Da ne govorim o ovladavanju 0.13 tehnologijom...

Sve je to tacno. Jedino je pitanje da li N'Vidia moze da prezivi 2 propala ciklusa u kojima je potrosila silne pare za razvoj NV30 i NV35.
Nisam finansijski strucnjak, ali to ne bi prezivela nijedna kompanija koja se bavi samo grafickim procesorima, a N'vidia-u moze spasiti samo kapital od chipseta.

nv35 ce biti ispeglana verzija postojeceg FX-a. Znajuci nVida-u nazvace je inovativno FX2 :D. Salu na stranu jedva cekam. 256bus sa dobrom memorijom ce je lepo boostovati, a okvirno normalna cena ce je dobro prodati. Ce da vidimo...

Ja cu da dam komentar posle mog testa... :) Mislim, da se ne ponavljam :)

znate od cega to zavisi..................... od doom 3 :)

zvuci glupo ali to kada izadje biti jedina igra koja ce moci da propisno optereti te zvrkove jer stvarno razlike izmedju 100 i 120 frejmova nema.......

Tako da ako bude koristila multi teksturin ona eto jenog velikog plusa za nvidiju ali ako ostanu na single onda je ati na svom erenu.....

Secam se da je alfa davala sa gf4ti i P4 3.06 u 1280 davala oko 15fps-a...
Mora to dobrano da se sredi...
Slazem se da ce to biti veoma vazna stvar. Kako sada stvari stoje nV ce oduvati ATi-a u Doom-u..

U igrama je i najveci problem....Trzishte PC igara je grubo recheno na ivici propasti, nema ni dobre igre, a kamoli igre koja ce opteretiti te zveri....trenutno 98% igara rade lepo chak i sa MX440/460 kartama uz malo tweakovanja, tako da je trka izmedju ATIja i Nvidije postala samo navika.Jer sada da naprave i duplo jachu kartu po istoj ceni, ne bi bilo kupaca, jer nemash shta da pustish na njoj :) Ima novih igara koje izgledaju loshije od onih pre 3-4 godine kada je Voodoo vladao, a svi novi hitovi su portovani sa PS2 tako da bi trebali da se zabrinemo....

Ma bre meni sa v5 sve radi koliko toliko pristojno. Imam oko 30fps-a sa celyem 1200. Kada bih imao brzi cpu (citaj XP) + neku ddr memoriju mislim da bi i v5 bolje radio...

Vocko zar nemas ti P42.4 i R9700?

Stator je napisao(la):
znate od cega to zavisi..................... od doom 3 :)

zvuci glupo ali to kada izadje biti jedina igra koja ce moci da propisno optereti te zvrkove jer stvarno razlike izmedju 100 i 120 frejmova nema.......

Tako da ako bude koristila multi teksturin ona eto jenog velikog plusa za nvidiju ali ako ostanu na single onda je ati na svom erenu.....

I sa jos jedne strane ce doom3 biti velika prekretnica. Doom3 engine ce po prvi put stvarno koristiti naprede funkcije ovih zveri za renderovanje realtime grafike (u ovom slucaju igara). Kad sam malo seo i pogledao sve mogucnosti DX-a, i OGL jezika zamal me nije strefila srcka... plus HW mogucnosti i NV i ATi karti za razne druge napredne opcije koje su masovno poznate kao Vertex i Pixel Shaderi. Toliki broj opcija i mogucnosti su mi bile stvarno nezamislive. Ziveo sam u uverenju da se gomila stvari koje sam video po demoima rade raznoraznim trikovima i prerenderovanim fazonima (sa kojima sam upoznat), ali od skora sam video sta ove karte stvarno mogu... i to u real-time-u !!! ... Stvarno ne znam sta prgrameri cekaju sa implementaciom ovih stvari u vecoj meri kad ga sadasnji hardware savrseno dobro i brzo odradjuje.

nv35 ce ostati 2 TMU po 4 pipes sto ce reci chip je suck. DDR I ce zamjeniti DDR II, novitet je 256bit mem design. U principu Ati 9900 Pro kako ga neki zovu ili Radeon 9800 Pro 256mb dolazi sa dosta visim clock speedom za memoriju i VPU. Znaci slika je ovako....

Radeon 9700 Pro tuce ----> GF4 ti4600
Radeon 9800 Pro tuce ----> GFX
Radeon 9800 Pro 256mb tuce ---> GFX2 (NV35)

:)

Samo da obavjestim da je r400 chip prvi sample taped out :)
Medjutim necemo gledati taj chip prije sljedece godine...

Kad je upitanju Doom 3. Ta igra ce maksimalno dobro raditi i na Ati i na Nvidia karticama. J.C. koristi nv35 path za Nvidia kartice i vjerovatno r350path za Ati kartice. CAT 3.3 koji treba da izadju davaju ogroman boost za Ati kartice bez gubitka IQ. U beta dell verziji CAT 3.3 300-400 poena mi je dao na 3D Mark03 i 01SE, UT2003 itd. U momentu frame rate je udarao 90 u mother nature test, sto ce reci da je uglavnom boost na pixel shader aplikacijama.
Doom 3 engine ce se koristiti kao standard u narednih najmanje 4-5 godina, pa sad mozete misliti koliko ce taj engine da bude dobar. I igre poslije koje ce koristiti taj engine sa jos dodatnih detalja i sminke :)
Ima da uzivamo...

driver je napisao(la):
U igrama je i najveci problem....Trzishte PC igara je grubo recheno na ivici propasti, nema ni dobre igre, a kamoli igre koja ce opteretiti te zveri....trenutno 98% igara rade lepo chak i sa MX440/460 kartama uz malo tweakovanja, tako da je trka izmedju ATIja i Nvidije postala samo navika.Jer sada da naprave i duplo jachu kartu po istoj ceni, ne bi bilo kupaca, jer nemash shta da pustish na njoj :) Ima novih igara koje izgledaju loshije od onih pre 3-4 godine kada je Voodoo vladao, a svi novi hitovi su portovani sa PS2 tako da bi trebali da se zabrinemo....

nadogradio sam procesor( sa t-bird@900mhz na xp t-bred@2200mhz,naravno i ddr ram je tu uleteo) i sledeca planirana kupovina je bila G.K.(neki 9000pro ili 8500-polovan),medjutim pustim splinter cell na toj masini sa radeon LE 32mbDDR(bas onaj sa max-ovog testa na bench-u) i ide glatko u 1024 sa max. setovanjem(barem 40fps),tako da sam sada u dilemi da li uopste i da kupujem kartu.Verovatno cu je kupiti zbog PS,ali nije mi hica kako sam mislio(sad nedam vise od 80€-toliko sam i ovog radeta platio-toliko sam dao i za V3) ,tako da je prica o kupovini karte od 200€+ bespredmetna(naravno da treba diskutovati o mogucnostima i inovacijama).Sto se mene tice Ati ili Nvidia mogu da mi izvuku max 90€ za njihov proizvod i to u trenutku kad TO bude imalo upotrebnu vrednost.
Driveru,u pravu si 98%......

Pa jeli ovo thread o NV 35 ili o Doom3 i Voodoo5? Po tome se vidi koliko smo uzbudjeni oko izlaska NV35.
Ako se zaista pojavi u narednih par meseci NV35 ce biti ispeglana verzija NV30, ono sto je NV30 trebao da bude. Radice na priblizno istoj frekfenci kao i FX Ultra ali sa normalni coolerom. Mem protok malo veci. Perfomanse u rangu 9800Pro. Kupovina jedne od njih ce biti stvar licnog preferiranja. Kao nekad TNT2 vs V3 vs G400.
Licno jedva ceka da se pojavi. Ne mogu vise da gledam kako Radeon 9700 (bez pro) stoji vec 8 meseci na US$300+. Krajnje je vreme da 9700 zameni Ti4200 kao karta za 200US$ koja se dobrim oc-om moze naterati da radi u rangu najboljih.

Radeon 9700 bez pro je 230$ gde hoces u amerikama...

Pitanje za Maxa: kada ce da bude okacen test FX-ova?

Bogda je napisao(la):
Pa jeli ovo thread o NV 35 ili o Doom3 i Voodoo5? Po tome se vidi koliko smo uzbudjeni oko izlaska NV35.
Ako se zaista pojavi u narednih par meseci NV35 ce biti ispeglana verzija NV30, ono sto je NV30 trebao da bude. Radice na priblizno istoj frekfenci kao i FX Ultra ali sa normalni coolerom. Mem protok malo veci. Perfomanse u rangu 9800Pro. Kupovina jedne od njih ce biti stvar licnog preferiranja. Kao nekad TNT2 vs V3 vs G400.
Licno jedva ceka da se pojavi. Ne mogu vise da gledam kako Radeon 9700 (bez pro) stoji vec 8 meseci na US$300+. Krajnje je vreme da 9700 zameni Ti4200 kao karta za 200US$ koja se dobrim oc-om moze naterati da radi u rangu najboljih.

To je glavna poenta. Evo cene skoro uopste ne padaju neko vreme.
Valjda ce skoro NV da istrese nesto, pa da krenemo down sa cenama.
Ja planirao polovnu GF4 Ti za 70-75E, ali nikako da krene da se kotrlja.

Broz je napisao(la):
Radeon 9700 bez pro je 230$ gde hoces u amerikama...
Pokazi mi jedan od nekog iole pristojnijeg prodavca.

Prodavca ili proizvodjaca?

http://www.newegg.com/app/ViewProduct.asp?catalog=48&DEPA=1&submit=property&mfrcode=0&propertycodevalue=3047

http://www.enetshoponline.com/ra9712ddragd.html

jel odgovara?

byMaX je napisao(la):
U duhu novog pedantnijeg titlovanja topica, hteo sam da postavim ovaj oficijelni tred

Oficijelni ? :)
Jel ga "approvovala" nvidia ili neki njen tehnicar/inzinjer ovde postuje ? :)

Sasa je napisao(la):
...

Oficijelni ? :)
Jel ga "approvovala" nvidia ili neki njen tehnicar/inzinjer ovde postuje ? :)

Ma jok, nego to uvek imas po strani forumima (pogledaj theforce.net ili beyond3d forume - puni su oficijelnih tredova da se o istoj temi ne bi pisalo u 100 razlicitih topica)

Mislim da je dovoljno da napises "Ovde komentarisite NV35", nije neophodno glupavo ga potencirati sa "oficijelnim" i slicnim etiketama :)
Mada, sumnjam da ce ljudi zadovoljiti jednim thredom, jer uvek prica ode u jednom smeru, ko oce da pocne nastavi o necem drugom, ipak ce otvoriti novi thread.

notax je napisao(la):
...
Ja planirao polovnu GF4 Ti za 70-75E, ali nikako da krene da se kotrlja.

Ti si uvek imao svoje posebne fix ideje. ;)

Pozdrav!

Ko mi je i zasto skinuo oba posta odavde?

Evo ja dok sam bio u konkurenciji za vestopisca Peci sam poslao sledeci text...
-----------------------------------------
NV35 finalna specifikacija?

Kako se bliži dan promocije Nvidinog NV35 grafičkog čipa, tako se na internetu može pronaći sve više informacije o njemu. Specifikacija koju prenosimo bi nezvanično trebala da bude finalna.

 CineFX ( TM ) Shading Architecture
 Support for the Microsoft DirectX® 9.0 Pixel Shader 2.0
 Support for the DirectX 9.0 Vertex Shader 2.0
 Long pixel programs up to 1,024 instructions
 Long vertex programs up to 256 static instructions with up to 65,536 instructions executed
 Dynamic, conditional execution and flow control
 256-bit advanced memory interface combines a wider memory data path with next generation controller technology for superior performance and throughput.
 Full 128-bit, studio-quality floating point precision through the entire rendering pipeline with native hardware support for 32 bpp, 64 bpp and 128 bpp rendering modes
 Accelerated pixel shaders allow for up to 12 pixel shader operations/clock
 Up to 16 textures per rendering pass
 Support for sRGB texture format for gamma textures
 IntellisampleTM performance technology, a Hi-Res compression technology (HCT), increases performance at higher resolutions through advances in compression and anti-aliasing technology.
 Shadow Volume Accelerator – accelerates shadow volumes by maintaining them more accurately and discarding useless information.
 Full nViewTM multi-display technology capability
 Integrated NTSC/PAL TV encoder supporting resolutions up to 1024x768 without the need for panning with built-in Macrovision copy protection
 Microsoft® Video Mixing Renderer (VMR) creates support for multiple video windows with full video quality and features in each window
 DVD and HDTV-ready MPEG-2 decoding up to 1920 × 1080i resolutions
 Dual, integrated 400 MHz RAMDACs for display resolutions up to and including 2048 × 1536 @ 85 Hz
 Dual DVO ports for interfacing to external TMDS transmitters and external TV encoders
 Dual internal TMDS encoders (one single and one Dual link) able to drive next-generation flat panel displays with resolutions greater than 1600 × 1200
 Digital Vibrance Control 3.0
 0.13 micron process technology for higher levels of integration and higher operating clock speeds
 40 mm × 40 mm, BGA 1309 flip-chip package
 Comprehensive Microsoft DirectX® 9.0 (and lower) and OpenGL 1.4 (and earlier) support
 DirectX and S3TC texture compression

Prema nekim najvama, zvanična promocija biće održana tokom manifestacije Electronic Entertainment Expo - E3 u Los Anđelesu sledećeg meseca. E3 počinje 14-og maja, tako da zaljubljenicima u 3D tehnologiju ostaje manje od 3 nedelje iščekivanja. Iako se u specifikaciji ne pominje tip memorije koji će biti upotrebljen, pretpostavlja se sa će ovoga puta to biti DDR I, a ne DDR II memorija kao u slučaju NV30. Takođe, još uvek nema naznaka da li će NV35 korstiti standardnu 8x1 pipeline arhitekturu ili 4x2 kao u slučaju NV30 čipa.
--------------------------------------------

Inace sada je gotovo sigurno da ce NV35 biti promovisan na E3, kao i to da funkcionalne sample kartice postoje vec nekoliko meseci. Slicnost izmedju NV30 i NV35 je velika i ne treba ocekivati cuda od NV35. Ipak neke of glavnih mana NV30 (uska magistala recimo) ce biti otklonjene.

Igre naravno kasne za hardverom, ne bi bilo dobro da je obrnuto. Realno sada je GF4 Ti vec minimum ukoliko zelite sav eye-candy koji danasnje igre nude. Sem toga ima ljudi koji igraju on-line a tu vec 30-40 fps average ne pije vodu.
--------------

Kako je ovo off topic?

Medjutim Halflife 2 ce biti prikazan na novoj Ati Radeon 9800Pro ultima edition kartici. Eto toliko o brzini NV35 :)

Mare ako hoces sve eye candy GF4ti je jadan izbor, daleko da moze sve na toj kartici eye candy. Ukljuci AF i AA i vidjeces koliko su fps jadni. Prosjek 12FPS

mislim da ce novi FX biti brzi od 9800pro...

Nazad
Vrh Dno