Šta je novo?

Oficijelni Socket AM2 tred

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo članka koji se nadovezuje se na članak sa 65nm rev. H waferima i pokušava objasniti AMD-ov proces proizvodnje čipova:
"How AMD bakes its 65 nano Barcelona cakes"
http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=34781
Očito je AMD više skloniji eksperimentima tokom proizvodnje nego Intel ... na malim uzorcima, naravno 😉

Poslednja izmena:
Pa APM im omogucava da experimentisu u letu sa procesorima, sto je velika stvar.

Evo slikovitog plana:

http://www.planet3dnow.de/cgi-bin/newspub/viewnews.cgi?id=1159444771

AMD definitivno planira da ugasi 939 i 754 platorme do kraja godine
Modeli 4000, 4400 i 4800 se vracaju, ali sa upola manje L2 cachea i 100 MHz visim taktom!

5K modeli X2-ke mi nisu bas najjasniji! Ako pretpostavimo da 5200 ima 512 KB L2 po jezgru, onda je logicno da 5400, koji radi na istom taktu ima 1024 KB po jezgru. Medjutim i za 5600 model stoji isti takt! Koliko onda on moze imati cachea?!

U svakom slucaju brisbanea nece biti do decembra.

Evo slikovitog plana:

http://www.planet3dnow.de/cgi-bin/newspub/viewnews.cgi?id=1159444771

AMD definitivno planira da ugasi 939 i 754 platorme do kraja godine
Modeli 4000, 4400 i 4800 se vracaju, ali sa upola manje L2 cachea i 100 MHz visim taktom!

5K modeli X2-ke mi nisu bas najjasniji! Ako pretpostavimo da 5200 ima 512 KB L2 po jezgru, onda je logicno da 5400, koji radi na istom taktu ima 1024 KB po jezgru. Medjutim i za 5600 model stoji isti takt! Koliko onda on moze imati cachea?!

U svakom slucaju brisbanea nece biti do decembra.

Greska je u tabeli.
5000+ radi na 2.6GHz i ima 2x512KB L2
5200+ radi na 2.6GHz (a ne na 2.8) i ima 2x1MB L2
5400+ radi na 2.8GHz i ima 2x512KB L2
5600+ radi na 2.8GHz i ima 2x1MB L2
nepostojeci(u tabeli) 5800+ bi trebalo da radi na 3GHz i ima 2x512KB L2
3000+ radi na 3GHz i ima 2x1MB L2

Poz

Poslednja izmena:
Ništa se ne priča o dual core K8L ... to bi mogli ranije izvesti pa tek onda 4 jezgre, bar bi imali novu jezgru na tržištu. Ovako, čekat još godinu dana ...

Pa fazon je da ce Dual Core K8L nastajati sa identicnog wafera, samo sto ce ga seci drugacije. Kako (sa L3, bez L3...) jos uvek je rano za odredjivanje. Zato se nista jos ne prica i zato DualCore K8L ne moze stici pre nego sto i QuadCore bude spreman!

K8L na papiru izgleda superiorno, ali njegov glavni neprijatelj je proizvodni tempo koji je Intel nabio za Core 2 Duo:

http://www.xbitlabs.com/news/cpu/print/20061002234826.html

Za godinu dana Intel ce stancovati Core 2 Duo kao MacDonalds pomfrit!! A kada se pojavi Altair krenuce proizvodnja u 45nm, pa ce trziste na raspolaganju imati jos vide Core 2 procesora...
AMD mora maksimalno da ubrza izbacivanje K8L-a, ako namerava da odrzi prikljucak. Trenutno situacija nije tako gadna, jer gro Intelove ponude i daje cini NetBurst linija procesora, ali brzinom kojom Intel izbacuje Core 2 Duo, situacija ce se veoma brzo promenuti.

K8L na papiru izgleda superiorno, ali njegov glavni neprijatelj je proizvodni tempo koji je Intel nabio za Core 2 Duo:

http://www.xbitlabs.com/news/cpu/print/20061002234826.html

Za godinu dana Intel ce stancovati Core 2 Duo kao MacDonalds pomfrit!! A kada se pojavi Altair krenuce proizvodnja u 45nm, pa ce trziste na raspolaganju imati jos vide Core 2 procesora...
AMD mora maksimalno da ubrza izbacivanje K8L-a, ako namerava da odrzi prikljucak. Trenutno situacija nije tako gadna, jer gro Intelove ponude i daje cini NetBurst linija procesora, ali brzinom kojom Intel izbacuje Core 2 Duo, situacija ce se veoma brzo promenuti.

Sobzirom da Intel ima vremensku prednost i cinjenica da ce do sredine 2007 odnosno kraja 2007dme vec nastancati toliko C2D a samim time i inicirati pad cijena postavlja se ozbiljno pitanje za AMD kako i po kojim cijename ce plasirati svoja buduca 65nm quad i dual resenja na trziste.
Zabrinjava me samo odnos cijena / performanse kad je K8L u pitanju ukoliko on bude los bojim se da superiornost tog CPU nece moci doci do izrazaja kod sirokih masa.

ma ekonomska politika je najmanji problem! Ako bude brzi i malo skuplji prodavace se! Ako bude sporiji (u sta cisto sumnjam) morace da ide po nizoj ceni. Hvala Bogu na konkurenciji!

Glavni problem je to sto Intel redovno predje na sitniji proces nekih 9 - 12 meseci pre AMD-a. K8L ce biti mocan, ali onoliki cip ne moze da bude dovoljno jeftin. Ne znam, mozda ce se to ipak nekako isplatiti AMD-u, kroz prodaju serverskih procesora, gde ce biti neprikosnoven i gde ce se ranije pojaviti.

Glavni problem je to sto Intel redovno predje na sitniji proces nekih 9 - 12 meseci pre AMD-a. K8L ce biti mocan, ali onoliki cip ne moze da bude dovoljno jeftin. Ne znam, mozda ce se to ipak nekako isplatiti AMD-u, kroz prodaju serverskih procesora, gde ce biti neprikosnoven i gde ce se ranije pojaviti.

Pa da u tome i jeste problem , do sada nismo bili navikli da Intel ima kvalitetniji i jeftiniji proizvod .... pitanje je samo koliko AMD moze da podnese price-dumping koji konkurencija forsira.

Mislim da se tu nije mnogo promenilo. Jos uvek je najjeftiniji Core 2 procesor relativno skup. Kada budu izbacili jeftinije varijante procesora bazirane na C2D jezgru, i kada veci deo Intelove ponude ne bude net-burst, onda ce AMD-ov polozaj na trzistu biti znacajno ugrozen, ukoliko do tada ne budu imali konkurentan proizvod.
Glavni AMD-ov problem je sto uvek kaskaju sa prelaskom na novi proces, a da bi pravili nove i brze procesore treba im naravno, taj napredni novi proces.

Poslednja izmena:
K8L interno se zove RevB.Socket AM2 i AM2+ podrzavaju i 45nm procesore

http://badhardware.blogspot.com/2006/10/amds-k8l-revealed-in-cray-rainier.html

r.0.jpg

Zanimljivo je kakvi ce biti chipsetovi za AM2+ (http://www.vr-zone.com/?i=4086) kad je OC u pitanju.Valjda ce biti bolji od nf5(mem. div. problemi)

Jos informacija o K8L:AMD to enter K8L era in 2H 2007

http://www.hkepc.com/bbs/itnews.php?tid=679375&starttime=0&endtime=0

In 2H 2007, AMD is entering a new K8L era. Besides the Quad Core, K8L architecture will be introduced to all of the product lines. With great compatibility of Hyper-Transport, whatever K8 or K8L processors will also be supported in both AM2 and AM2+ main board.

According to the latest roadmap for Desktop processor from AMD, the first AMD’s K8L based Quad Core Altair will be available in Q3 2007. With 65nm SOI technology, Altair is introduced as Athlon 64 FX and Athlon 64 X4. The Athlon 64 FX (Socket F+) one is designed for performance enthusiast with 4x4 platform supported, while the Athlon 64 X4 (Socket AM2+) one targets for the mainstream segment with SMP (Symmetric Multi-Processor) technology. Altair would be clocked somewhere between 2.7-2.9GHz, with 512KB L2 Cache for each core such that 2MB L2 Cache in total, and shared 2M L3 Cache. With 65nm SOI technology, its TDP is designed in 125W.

Alongside with Altair, there are also K8L based Dual-Core Antares coming in Q3 2007 and Arcturus coming in Q4 2007. Starting from 2GHz to 2.9GHz, Antares features 512KB L2 Cache for each core and 2MB shared L3 Cache. 2.0GHz & 2.1GHz versions will have 35W TDP, while 2.4GHz to 2.7GHz versions have 65W TDP, and 2.6GHz to 2.9GHz versions have 89W TDP. The first release will only have versions between 2.6GHz and 2.9GHz, while others will be releasing in late Q3 2007.

When we look deep in Arcturus, there are many similarities between Arcturus and Antares. The biggest difference is that Arcturus has no L3 Cache, just 512KB Cache for each core. Starting from 2.1GHz to 2.3GHz, Arcturus is the replacement to single-core Orleans Athlon 64, and with 65W TDP only. On beyond Q4 2007, single core products are only left for the value market, and there is new K8L Spica corresponding to this market.

Socket AM2+ is now confirmed to be the upgraded interface for all K8L products. As AM2+ and AM2 are compatible to each other, K8 or K8L processors will also be supported in both AM2 and AM2+ main board, just different in the bandwidth of I/O.

In addition, the AM3, which was planned to release in 2H 2007, is now postponed to introduced to 45nm models.

Poslednja izmena:
ili slikovito:

k8l_Ov6TCMCQGeqf.jpg

Mislim da se tu nije mnogo promenilo. Jos uvek je najjeftiniji Core 2 procesor relativno skup. Kada budu izbacili jeftinije varijante procesora bazirane na C2D jezgru, i kada veci deo Intelove ponude ne bude net-burst, onda ce AMD-ov polozaj na trzistu biti znacajno ugrozen, ukoliko do tada ne budu imali konkurentan proizvod.
Glavni AMD-ov problem je sto uvek kaskaju sa prelaskom na novi proces, a da bi pravili nove i brze procesore treba im naravno, taj napredni novi proces.

gledajuci surovo uporedjenje performansi i odnos cijene na Default taktovima (o OC okruzenju ne moramo ni pricati) , na trzistu vec imamo to upravo gore navedeno stanje.
Uporedi Fx-62 i C2D E6600. Realnost izgleda nazalost trenutno takva da mogu da kupim 2 E6600 za jedan FX-62 a performanse su mi opet kod C2D bolje. To je fatalno stanje za AMD i ukoliko ne ponude trzistu adekvatan odgovor po pitanju cijene bice veoma veoma tesko !

Poslednja izmena:
Jeste, ali racunaj na to da jos uvek Intel nema u 80% svoje ponude E6600, kao i to da FX62 malo ko kupuje. AMD ce preziveti Core 2 zahvaljujuci solidnoj ponudi u nizem segmentu, i zahvaljujuci tome sto je bar 80% ponude jos uvek bolje od Intelove.

problem koji ja vidim kod amd-a je sto kod gomile ljudi koji su bili za amd sada u glavi odzvanja core duo i razmisljaju o kupovini istog... jeste da je iznenadjenje uvek prijatna stvar 🙂 ali amd-u ce biti dosta teze.. ipak ako oni prodaju sve sto naprave ...

Poslednja izmena:
problem koji ja vidim kod amd-a je sto kod gomile ljudi koji su bili za amd sada u glavi odzvanja core duo i razmisljaju o kupovini istog... jeste da je iznenadjenje uvek prijatna stvar 🙂 ali amd-u ce biti dosta teze.. ipak ako oni prodaju sve sto naprave ...

Meni recimo ne odzvanja C2D,cisto iz razloga sto mi ne treba 🙂.A po poslednjim vestima(Yorksfield) mozemo da pretpostavimo sta ce "K8L" da bude 😀

South American site leaks AMD-ATI roadmap

http://www.chilehardware.com/module...=article&sid=1631&mode=thread&order=0&thold=0

TheInq: http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=34895

CHILE HARDWARE MANAGED to break the scoop of the month of October (probably). The site came in possession of one of the very first roadmaps used by spinners and marketing folk to explain what the fusion between AMD and ATI will bring to the table. The presentation still wore corporate branding of ATI, nd is without the doubt a genuine article.

The document speaks of problems that G965 chipset has - remember, we're talking aboutan integrated chipset that allegedly supports the DirectX10 spec, but does not load or crashes in a major number of 3D apps and is referred to "crapics" among several game development teams.

It also mentions the RX690 chipset, which is going to be a single graphic card-supporting chipset. RS690 will feature integrated graphics with performance that is supposed to blow G965 away. Although based upon old R420 marchitecture (X700), it will offer significantly higher performance than integrated parts from Chipzilla and Graphzilla. Probably due to a fact that it comes with eight baseline-DX9 pixel pipes.

In 2007, the RD/S/X790 will replace the current line-up, and the new generation chipset will support Socket AM2+. The chipset will also feature PCI Express Gen2 and HyperTransport 3. If you're unaware of HT3, bear in mind that the clock of the bus is set up to 2.6GHz per link, which is significantly faster than current 1GHz (HT1 standard has maximum clock of 1.4GHz, but no company uses it). This means a boost in specs from current bandwidth of 22.4GB/s all the way to 41.6GB/s.

The RD790 chipset will be the first CrossFire supporting chipset after RD580 and RS790 will offer DirectX 10 graphics. We're talking about integrating the unannounced RV610 chip here.

The slides also mention a new SouthBridge, the SB700, which supports six SATA-II, 12 USB 2.0 devices and Intel Robson's technology (NAND Flash on the motherboard used as cache for apps). Even though Robson tech is a stillborn - Seagate announced that it will offer NAND Flash equipped hard drives, and other manufacturers are following suit - ATI will support it due to Windows Vista requirements.

You can view the slides (and read the explanations if you get the lingo) using our complementary L'INQ. µ

Value CF ploce za 60$-100$ :eyebrows: :eyebrows:
7.jpg

9.jpg

Hm sve je to lepo i krasno!
Al sta sad?
Kad coek vidi ovo kaze sebi,aj da sacekam jos malo pa da uzmem novu
masinu.Pa onda vidi opet novi socket i kaze DOKLEEE!
Jes da se pominje da ce da AM2 i AM2 + da furaju K8L,al kako sad da
uzmes nesto sto znas da je vec pregazeno sa AM3 soketom.
I tako u krug!
Misljenja sam da AMD i Intel preteruju sa zvakama te sam je 754,pa 939 e a sad
AM2.....
A to sto prodaju naplacuju poprilicno!
:wall:

Meni recimo ne odzvanja C2D,cisto iz razloga sto mi ne treba 🙂.A po poslednjim vestima(Yorksfield) mozemo da pretpostavimo sta ce "K8L" da bude 😀

Heh..i meni je odzvanjao C2D u glavi dok nisam kupio X2 pre neki dan 😀 😀 😀...cena a i OC performanse u video enkodingu su presudile...100 eur vise za 3-4% dobitka u performansama nema smisla.

@bubu: na prvom mestu ces plocu morati da menjas zbog DDR3 memorije, tako da cemu muka oko AM2-AM3 kompatibilnosti....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno