Šta je novo?

Oficijelni Socket AM2 tred

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
🙂
0.Dosadasnje iskustvo je pokazalo da X2-ci treba 400-500 MHz vishe da bi parirala Conroeu. Ne vidim razlog da se isti odnos ne prenese i na Single Core verzije. S tom premisom na umu, K8 koji je 400-500 MHz brzi u odnosu na Conroe-L vec postoji, sto resava pitanje pariranja. Overkloking je druga sfera, a u toj trzisnoj kategoriji, AMD-u ide na ruku sto jeftine ploce mogu sasvim lepo da posluze za overklok. S druge strane, istokostajuce 945 ili cak maksimalno osiromasene 965 ploce, jednostavno ne mogu da izvuku iz Conroea ono sto ovaj moze da pruzi.
1. Pa ja mislim da gruba slika, ili ti skica, ili ti definicija postoji. Performanse jesu nepoznanica, ali kada se zberu svi noviteti koje donosi K8L, nekih 40-tak odsto ubrzanja u odnosu na K8 je realna projekcija.
2. Salu na stranu, ali sve vesti govore da se AMD ubija od prodaje i da ne moze da zadovolji potraznju! Ne vidim razlog da se oni nesto shtrecaju oko te vremenske distance. Isto tako ni mi entuzijasti koji sebi mozemo da priustimo vrhunski hardver, ne treba da se nesto preterano nerviramo, obzirom da je Conroe tu, a da su jos jace ploce u najavi i da ce biti na raspolaganju kako se NY bude priblizavala. Na koje "nadolazece jeftine" Core 2 procesore mislis!? Meni se cini da Intel nece ici sa cenom Conroea na dole. Ovakva kava je njima savrseno odgovara.
3. Ne verujem da ce cena biti znacajno niza. Ona ce biti "parirajuca". Ako 2.0 GHz K8 u 65nm baci skor koji baci Core-L na 1.6 GHz, zasto bi bio jeftiniji znacajno, od njega? Nadam se da ti je jasno da niko ne formira cene na osnovu overklokerskih potencijala i stava entuzijasta?
4. slazemo se oko svega 😉

Treba uzeti u obzir i cinjenicu da AMD ima bolji power management od Intel-a!

Na primer 3800 X2 jako malo trosi u idlu, mnogo manje od Core2 Duo 6300. Pri full load-u je obrnuto, ali to je zato sto je Core 2 Duo 65nm i sto ima efikasniji IPC. Ako K8L zadrzi dobar power management od K8 (a nema razloga da ne zadrzi), AMD ce biti u prednosti kad je Performance per Watt u pitanju.

AMD se zestoko zeznuo jer nije uzeo za ozbiljno da Intel moze tako brzo da deliver-uje Conroe. K8L kasni mnogo. Verovatno ce biti on-par sa Core2 Duo sto se tice IPC (ne verujem da ce biti brzi, a da bude sporiji bilo bi sramota po AMD, pa to verujem da nece dozvoliti). Tesko je dalje povecavati IPC (grananje, zavisnost po podacima...) tako da ce se AMD i Intel po izlasku K8L tu verovatno naci izjednaceni.

Ako je IPC izjednacen, onda ulogu igraju druge stvari: Ghz (ponovo), broj core-a, potrosnja/grejanje, virtuelizacija, objedinjavanje sa GPU-om, modularizacija. Intel ima bolji proces, pa verujem da ce u buducnosti on uspeti da bude ispred AMD po broju core-a, ali da ce AMD biti bolji u ostalom.

🙂
0.Dosadasnje iskustvo je pokazalo da X2-ci treba 400-500 MHz vishe da bi parirala Conroeu. Ne vidim razlog da se isti odnos ne prenese i na Single Core verzije. S tom premisom na umu, K8 koji je 400-500 MHz brzi u odnosu na Conroe-L vec postoji, sto resava pitanje pariranja. Overkloking je druga sfera, a u toj trzisnoj kategoriji, AMD-u ide na ruku sto jeftine ploce mogu sasvim lepo da posluze za overklok. S druge strane, istokostajuce 945 ili cak maksimalno osiromasene 965 ploce, jednostavno ne mogu da izvuku iz Conroea ono sto ovaj moze da pruzi.
Verovatno da si u pravu. K8, a i Core 2 podjednako skaliraju sa povecanjem takta, prvi zbog IMC-a, a drugi zbog ogromnog kesa. E sad, pitanje je koliko ce Conroe-L biti brzi sa "samo" 1MB L2 kesha. Po mojim merenjima, Allendale je brzi od Opterona 170 na istom taktu jedva 10-tak posto u vecini stvari, osim u onima koje se oslanjaju na 128 bit SIMD. Tu je brzi 40%. Racunam da ce 65nm verzije K8 imati po 512K ili 1MB L2 kesa.
1. Pa ja mislim da gruba slika, ili ti skica, ili ti definicija postoji. Performanse jesu nepoznanica, ali kada se zberu svi noviteti koje donosi K8L, nekih 40-tak odsto ubrzanja u odnosu na K8 je realna projekcija.
Sasvim je sigurno da ce SIMD engine biti znacajno brzi, brzi cak i od Conroe-ovog. Ali sta je sa ostatkom procesora. Na papiru izgleda pristojno, narocito ako racunamo da je cache hit rate 100% 🙂 sto naravno nikad nije u praxi. Integer performanse K8L su pod znakom pitanja, ali naravno sigurno nece biti manje od K8. Poredjenja radi K8 je u integer performansama sporiji od Conroe-a sa 4MB kesa oko 15% klok za klok. No to nije najveci problem. Najveci problem AMD-a je vrlo bolan proces podizanja radnog takta K8 procesora. Rekao bih da su na misice izvukli 3 Ghz. 🙂
2. Salu na stranu, ali sve vesti govore da se AMD ubija od prodaje i da ne moze da zadovolji potraznju! Ne vidim razlog da se oni nesto shtrecaju oko te vremenske distance. Isto tako ni mi entuzijasti koji sebi mozemo da priustimo vrhunski hardver, ne treba da se nesto preterano nerviramo, obzirom da je Conroe tu, a da su jos jace ploce u najavi i da ce biti na raspolaganju kako se NY bude priblizavala. Na koje "nadolazece jeftine" Core 2 procesore mislis!? Meni se cini da Intel nece ici sa cenom Conroea na dole. Ovakva kava je njima savrseno odgovara.
Pa naravno da se ubija od prodaje, ne mogu da "nahrane" DELL masineriju, pa su u frci sa kolicinom proizvedenih procesora. Cak mi se cini da su oborili kvalitet procesora da bi postigli veci yield.
3. Ne verujem da ce cena biti znacajno niza. Ona ce biti "parirajuca". Ako 2.0 GHz K8 u 65nm baci skor koji baci Core-L na 1.6 GHz, zasto bi bio jeftiniji znacajno, od njega? Nadam se da ti je jasno da niko ne formira cene na osnovu overklokerskih potencijala i stava entuzijasta?
4. slazemo se oko svega 😉
Naravno, cene se formiraju na osnovu toga kakvi su procesori na difoltu, ali mi nismo oni koji drzimo procesore na difoltu, zar ne? Nista bez bar 50% overkloka ! 🙂

Pa naravno da se ubija od prodaje, ne mogu da "nahrane" DELL masineriju, pa su u frci sa kolicinom proizvedenih procesora. Cak mi se cini da su oborili kvalitet procesora da bi postigli veci yield.
Naravno, cene se formiraju na osnovu toga kakvi su procesori na difoltu, ali mi nismo oni koji drzimo procesore na difoltu, zar ne? Nista bez bar 50% overkloka ! 🙂

Sa tacke proizvodnog procesa nemoguce je oboriti kvalitet proizvedenih procesora. Kada APM pronadje optimum za svaki od modela koji su u proizvodnji (pod modelima ne mislim na svaku pojedinacnu frekvenciju), oni se tako i proizvode i nepostoji opcija za degradaciju kvaliteta na ustrb kolicine.
Naravno da bez barem 50% OC-a nema price 😀

Sa tacke proizvodnog procesa nemoguce je oboriti kvalitet proizvedenih procesora. Kada APM pronadje optimum za svaki od modela koji su u proizvodnji (pod modelima ne mislim na svaku pojedinacnu frekvenciju), oni se tako i proizvode i nepostoji opcija za degradaciju kvaliteta na ustrb kolicine.
Naravno da bez barem 50% OC-a nema price 😀

kako se onda neke serije ocuju mnoooogo bolje od drugih pogotovo kod AMD-a je to primetno, npr. sto kasnije kupis proc losije radi.

To sto se neke serije overklokuju bolje od drugih ne znaci da je kod jednih "kvalitet degradiran".

AMD-ov APM testira svaki wafer. Waferi sa boljim SOI subtratom sluze da se na njima prave skuplji procesori, ali u zavisnosti od proizvodnog miksa nekada se desi da procesori napravljeni na njima budu binovani u jeftinije procesore od kojih neki dodju i do nas.

Tokom vremena, preciznije se pogadja potraznja, pa je sve manje procesora nastalih na boljim waferima. Ondosno sve je manje jeftinih procesora na njima.

Prema tome nije rec o degradaciji kvaliteta zarad obima proizvodnje, vec o normalnom sazrevanju proizvodnje. S druge strane usavrsavanje procesa je konstanto, tako da danas AMD moze da isporuci mnogo vise hladnijih i brzih Opterona i FX-ova nego na pocetku proizvodnjeu 90nm.

simple test of new Conroe-L

Edit😛ostovao sam u ovaj topic jer je bilo govora o Conroe-L procesorima pa evo i testa koji nam govori o tome koliko je potrebno K8-ici(ukoliko je uopste i potrebno) Mhz vise da se nosi sa novim PentiJumom 🙂
Ako je potrebno,neka moderator premesti/obrise ovaj post

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=121617
http://forum.coolaler.com/showthread.php?t=140458

CONROE-L-NOR.JPG

800FSb,2.4G,512K L2

super pi 1M 32.657s

Uh ala ga je 512KB L2 ojadilo u PI-u...Zasu :d .Ovo pokazuje samo koliko je C2D zavistan od velikog L2.
Mada ovo je samo Pi rezultat.

Na 3.2GHz 1M je 27.23s !!! :

266-pi1m.JPG

Ako je ovo finalna verzija (proizvodna) onda je K8 i vise nego konkurentan(i na 90nm) u odnosu na Conroe-L!
Po ovome,K8 na istom taktu i sa istih 512KB L2 je u prednosti u odnosu na novi PentiJum,sto je pomalo iznenadjujuce,bar za mene.Ocekivao sam bas bolje rezultate.Jedino da vidimo koliko se max. klokuje sa solidnim plocama.

Poslednja izmena:
Pa 29 sec ja imam na DC Opteronu na 2.8 ghz! :d 😛 Isto toliko i na San Diegu sa 1MB kesha.
Ipak, SPI nije definitivni pokazatelj koliko je proc mocan.

Iz ovoga je sasvim jasno da Core 2 nadoknadjuje nepostojanje IMC-a ogromnim L2 kesom. S' druge strane kod AMD-a veliki L2 ne utice preterano na SPi. Opteron sa 1MB L2 ima oko 1 sec bolji rezultat sa istom memorijom nego Venice na istom taktu.

Upravo tako. FSB je 800 Mhz, a na bilo kojoj iole pristojnoj ploci moze da se digne bar na 1333 Mhz, pa ti racunaj koliko je to Mhz.

Moram da ulozim protest...
Prvo SuperPi nije referentan program za benchmark test...
Drugo , da li je SuperPI optimizovan za bilo koju platformu... ?
Sta SuperPI testira.... ?
Koje instrukcije koristi SuperPI.... ?
Kes je itekako bitan kada su u pitanju performanse.... nadjite workload koji ne moze AMD-u da stane u kes a moze Intelu pa cete da vidite razliku.... jel testirao to neko?
I naravno ne racuna se overklokovanje vec ono sto je deklarisano fabricki... sve sto je overklokovano ne moze da se racuna kao stabilno na duge staze i ako mozda moze da radi...

Kesh je jako jako jako bitan kod Spi-ja i C2D-a, 6300/6400 su sporiji od 6600/6700/6800 na istom kloku ~15% samo zbog kesha. Lupam 6600 na 4.0ghz ima 12sec Spi 1m, a 6400 na 4.0ghz ima 14sec Spi 1m a sve ostalo isto.

da da.. slazem se da nije bitan ali onda spi racuna samo aritmetiku a i to je pod znakom pitanja kako je uradjeno.... jel ima negde source tog superpi-a da se skine.. posto jednostavno benchmark ne znaci nista ako ne znas sta radi sa tvojim procesorom... unutra moze da bude bilo sta ...

p.s.
matematicari su programeri koji ne razmisljaju u optmizacijama na masinskom nivou

Poslednja izmena:
Kesh je jako jako jako bitan kod Spi-ja i C2D-a, 6300/6400 su sporiji od 6600/6700/6800 na istom kloku ~15% samo zbog kesha. Lupam 6600 na 4.0ghz ima 12sec Spi 1m, a 6400 na 4.0ghz ima 14sec Spi 1m a sve ostalo isto.

Jeste, ali bas to je jos jedan + za ovaj procesor jer ce u realnim aplikacijama (citaj igrama) raditi jako dobro posto tu uticaj nije bas takav kao kod SuperPi-ja.
Sa mnoziocem 9 (1800MHz) sigurno ima da se OC bez podizanja napona na 2400Mhz (266FSB) i uz neko razumno podizanje napona na 3000MHz uz FSB 333Mhz (varijantu overkloka na 400MHz FSB necu ni da komentarisem, to je 3600MHz). Tada memorija moze biti ili DDR667 (lako dostupne, jeftine) ili DDR800. Mislim da tako bez problema "dobija" u svemu bilo koji Sempron AM2 ili bilo koji A64 AM2. Sigurno ce biti brze od jednog A64 3000+, 3200+ ili 3500+ na 2.7-2.9GHz.

Moram da ulozim protest...
Prvo SuperPi nije referentan program za benchmark test...
Drugo , da li je SuperPI optimizovan za bilo koju platformu... ?
SPi koristi legacy instrukcije. Ali je zato PIfast nesto drugo.
Sta SuperPI testira.... ?
PIfast testira brzinu izracunavanja PI broja ko zna kakvim algoritmom. :d Pitanje je od cega zavisi brzina SPI programa. 🙂 Najvise od brzine kesa i njegove velicine, kao i od memorijskog protoka, pa onda i latencije.
Koje instrukcije koristi SuperPI.... ?
Verovatno standardne legacy x87 za racunanje u pokretnom zarezu. S te strane nije relevantan za merenje 'real world' performansi.
Kes je itekako bitan kada su u pitanju performanse.... nadjite workload koji ne moze AMD-u da stane u kes a moze Intelu pa cete da vidite razliku.... jel testirao to neko?
I naravno ne racuna se overklokovanje vec ono sto je deklarisano fabricki... sve sto je overklokovano ne moze da se racuna kao stabilno na duge staze i ako mozda moze da radi...
Pitanje velicine kesa je vrlo usko vezano za pitanje njegovog hit-rate-a. Kes od 4MB ima jedva nesto veci hit rate od kesa od 2MB.
Mnogo je bitnija latencija memorije, posto bandwidtha ima koliko hoces.
Moje misljenje je da je L2 kesh tako organizovan kod C2D da smanjuje vreme pristupa memoriji. Razlog za ogroman L2, je nepostojanje IMC-a. Ipak misljenja sam da L2 vise kosta nego IMC.

Poslednja izmena:
E napravicu ja jedan benchmark program koji ce da se zove Worst Case Scenario a koji ce da racuna cene Coherence promasaja.. recimo Imam 128 intova smestenih u 128 blokova.. prvi procesor udje u kriticnu sekciju i pristupi svim.. zatim preda upravljanje drugom koji kada udje u kriticnu sekciju izvisi Write Miss na svih 128 blokova i tako redom jedan pa drugi pa da vidimo ko je brzi X2 i Core2Duo.. slicno sam mislio da uradim i za konflit miseve tako da alociram matrice ciji su redovi velicine L1 kesa pa da pristupam recimo prvim elementima svih redova za redom pa da vidimo ko ce bolje da prodje ( tu cak ni asocijativnost ne pomaze previse jer ce biti mnogo vise redova nego asocijativnosti L1 kesa ).. ako ima neko jos neki predlog ->slusam..

ono za hit rate jeste ali opet moze da smesti makar 100 blokova vise koji mogu da budu bas problematicni i onda zbog njih da se vrshi trashing posebno kernela i multiprogramskog okruzenja...

takodje sam mislio i da isprobam X2 princip ekskluzivnog kesa tako sto cu jednom jezgru da u L1 ubacim sve sto je pre toga bilo u L2 drugog procesora i tako nazimenicno da vidimo kakav je transfer L2->l1 kes suprotnih procesora...

Poslednja izmena:
Evo ovako jedno pitanje dali je iko isprobao i uporedio odnos cene i dobitka
doticnih procesora pa ondah nesto...........

Intel® Core™2 Extreme Processor oko 1000$
AMD Athlon™ 64 FX62 oko 800$
AMD Athlon™ 64 5200+ X2 Dual-Core 400$

ja licno cu oko nove godine dobiti FX62 nova godina je sta ces:-devil-:
pa cisto da uporedimo sa nekim Extreme (6800) :smash:

i trebalo bi da stigne Patriot 2x1GB DDR2 Dual 1066mhz 😛
ako da bog

opet ja licno sam prisustvovao testu AM2 5000+ i Corsair Dominator 2x1GB DDR2 1066mhz

eeeeeeeeee steta sto nemogu da pokazem sta moze ipak sam tad bio kod caleta u USA :,,:

pozzzzzzzzz...........:wave:

Poslednja izmena:
Nema sta da poredimo, C2D Extreme brise pod sa FX62. Ako mozes da biras, bolje neka ti poklone C2D 6700 nego FX62. 😉

takodje sam mislio i da isprobam X2 princip ekskluzivnog kesa tako sto cu jednom jezgru da u L1 ubacim sve sto je pre toga bilo u L2 drugog procesora i tako nazimenicno da vidimo kakav je transfer L2->l1 kes suprotnih procesora...
Pitanje je kako ces da to izvedes a da se transfer ne obavlja kroz sistemsku memoriju. 😀 Ipak, ovo je offtopic i nema mnogo veze sa AM2 temom.

Poslednja izmena:
drfedja-da ce Onaj gore da ipak ja dobijem FX nevolim intel SVAKA cast svima nista lose nemislim
pa na test a opet kao uvek i stalno ima nesto novo ce da probamo

pozzzzz.....:wave:

Poslednja izmena:
drfedja-da ce Onaj gore da ipak ja dobijem FX nevolim intel SVAKA cast svima nista lose nemislim

Verujem ja da ti volis AMD, a ne volis Intel, medjutim ovo nije fudbal pa da se navija. Kada neko daje pare (u ovom slucaju velike) treba da dobije najbolje moguce za ulozeni novac. Poslusaj savete drugih pa lepo uzmi Intel. Neki 6700, 2.66Ghz, 4MB kesa... verovatno ima lepo da se OC na 3500-4000Mhz sa nekom solidnom plocom, a tada taj AMD sve da ti proradi i na 4000Mhz (do sada su samo 2-3 komada na celoj planeti isla na preko 4000) ne moze bas nista.

Poslednja izmena:

Svaka tebi čast na sklopu rečenice! :d Ja tebe ništa nisam razumeo. Ne znam koliko imaš godina, ali trebalo bi da se pozabaviš srpskim jezikom i njegovom gramatikom, osim što navijaš za AMD. 😉
Rečca "ne" se piše odvojeno, a ime firme Intel se piše velikim slovom.

Neću da grešim dušu, možda si bio mnogo pospan kada si pisao, jer je post editovan u 3h i 20min. :d

P.S. Računari odavno imaju Windows 1250 kodnu stranu, pa ne moraš da pišeš u ASCII kodu. 😉

Poslednja izmena:
Oмладина :bottle: :cigar: :bottle: :cigar:

Ovo je odavno prestao da bude tred kakav je zamisljen na pocetku, tako da ga zatvaramo... dugo je i trajao 🙂

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno