Šta je novo?

Oficijelni Radeon HD3850 & HD3870 thread

Meni se kod 3850 sviđa što je to konačno karta koja upada u neku srednju klasu, a ima 256bit memory interface. Bilo je krajnje vreme :)

@Nedja, Peca (i ostali koji imaju karticu pri ruci): da li ste pokusavli oc sa Rivom i ako jeste, do koliko ste stigli?
I jos jedno pitanje: kad smo vec kod overdrive-a, nasao sam na netu ovo; da li je tacno da sva jezgra mogu zasebno da se clockuju, tj. imaju posebne multiplier-e!? Ili je to samo neki fake ss...

svakim danom sve vise iznanedjenja na Benchu :) tamo u jednom threadu se dele komponente za dzabe, ovde poklanjaju graficku karticu, i to ATi BRATE, mislim sta reci!? speechless...SVAKA VAM CAST, posebno Peci sto nas izvestava iz prve ruke ;) (pa gde jos to ima?)

Mnozioci ce biti na zalost zakljucani na obicnim (non-FX/BE) Phenom-ima.Ali zato,svako jezgro ima svoj PLL pa je moguc OC dizanjem HTT-a za svako jezgro ponaosob.Takodje IMC/L3(koji se nalaze u NorthBridge domenu) imaju svoj PLL pa se i oni mogu klokovati odvojeno :D,sa sve odvojenim naponom na split power plane ploci.Ja se sve nadam da ce Northbridge biti blizu takta jezgara,a ne sa 400/600Mhz deficita kao do sada sa Barcelona-ma(koje su B1,dok bi Phenom-i trebalo da su B2 step.).Bilo bi lepo kad bi NB mnozioc mogao da se menja u BIOS-u :),na gore naravno :D.

Poslednja izmena:
Valjda ce Maksa malo da pozuri??

:alo: Ajde Makso vidis da nam je frka za te testove!!! ;) :happy:

p.s. Za sad, koliko vidim ih nema kod nasih uvoznika, nadam se da ce stici brzo kako bi razbili monotoniju...

Poslednja izmena:
Upravo dobih mail od Alienware insider-a gde najavljuju izlazak novih AREA-51 m15x i m17x modele za 19. novembar.
Ima li neko ideju zašto baš taj datum :)

aahhh 256 bit, gddr4!!! ovo moram imati kad izadje... Kad ce se ove kartice pojaviti kod nas?

Ima li najava kada i po kojoj ceni će se 3850/3870 pojaviti kod nas u prodaji?

P.S. Šta bi da 3870 X2? Hoće li i ona uskoro? Ima li negde neki već objavljen test?

Ne verujem...

Evo sada je bila zavrsna rec i event je gotov. I ja se odjavljujem iz diskusije a 3870 X2 sistem smo evo sada imali priliku da vidimo u radu.

Pozdrav svima, kartica nekome i to vrlo brzo :D

Vita jela... :p

Zna AMD sta radi sa ovom 3800 serijom. Pokrili su sve od 150 pa do ~210eura, kartama koje su skoro pa najvisa klasa, a cenama su pravi main stream. Uskoro ce predstaviti i 3870x2 za oko 400-500eura i imace sa njom verovatno nabrzu kartu na trzistu. Novi 55nm proces je jeftiniji, manje potrosnje, hladniji.
Sa druge strane Nvidia ima 8800GTS (sada "pokojni") i 8800GTX. Predstavili su 8800GT 2 nedelje pre 3800 serije da bi uneli pometnju na trziste i pokvarili prodaju 3800-tke. Jedini problem njihovog plana je jako mali broj kartica. Govori se o cifri od svega 40000 komada do nove godine (bozicna sezona je uvek kriticna). To se vidi iz nestasice doticne sa svetskom nivou. Sa druge starne ATI je najavio 250.000 3800 karti u startu, a do nove godine jos 150.000. Koliko je ovo tacno ne moze se znati, ali mislim da ce sve biti jasno za 2-3 nedelje. Jednostavno 3800 GPU je jeftin za proizvodnju i kao takav pogodan za masovnu produkciju i prodaju. Kako Nedjo rece ova serija bi mogla da ponovi uspeh 9600 serije. Zivi bili pa videli.
Nvidia ima jedan "razdor" u ponudi. Nude 8600GTS za 120eura, pa onda nema nicega do 8800GT za 250eura. Velika je to "rupa" u ponudi.

Za sada je odnos cena/performanse 3800 serije odlican, a to je ono sto nedostaje NVidiji u segmentu 130-220eura.

Poslednja izmena:
Vidim da se uz skoro bilo koju kartu iz 38xx serije dobija i Black box...Um, sada je ponuda za mene jos primamljivija.

@GoranM: Mislis 8600gts za 120, a ne 8800GTS :)

Poslednja izmena:
Evo neko sa xtremesystems-a ih je vec istestirao.

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?p=2556794

Pitanje je , kada se karta ubode u PCIe 1.0, da li ce to uticati na performanse ?

ovo je super rezultat za HD 3850 @769MHz/1656MHz (core/mem)
11.5K 3DMark06 i to sa modelom od 256MB
na VR-Zone-u su digli core za 65MHz, a memoriju za 200MHz :hair:, a za 3870 su core za 83MHz, a memoriju za cak 225MHz...ludilo :)

@ivanbo2003: thx za info o clockovanju Phenoma ;)

Poslednja izmena:
Woonica!!!
Sto ne poklone neku nVidiju 8800GT ilu 3870 nego 3850 !!!
Stisli se a firma im propada.

Kontam ja da je najbolja varijanta za one koji sada kupuju PC (i ja spadam tu) da uzmu 3850 karticu, naigraju se svih trenutnih high-end naslova (Orange Box, Bioshock, COD4...) pa cak i crysis-a sa relativno visokim podesavanjima. Dok istovremeno stekaju kesh za 9xxx seriju kada ce (nadam se) cak i Crysis moci da se potera na max.

@Peca
Vazi li se diskutovanje iz ove teme: http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=147098 :d?

Woonica!!!
Sto ne poklone neku nVidiju 8800GT ilu 3870 nego 3850 !!!
Stisli se a firma im propada.

Zar je bitno?
Onaj kome bude otisla ta graficka ce sigurno biti zadovoljan time sto je dobio,zar ne?

ovo je super rezultat za HD 3850 @769MHz/1656MHz (core/mem)
11.5K 3DMark06 i to sa modelom od 256MB
na VR-Zone-u su digli core za 65MHz, a memoriju za 200MHz :hair:, a za 3870 su core za 83MHz, a memoriju za cak 225MHz...ludilo :)

Bice zureza kad izbace Rabit (onaj bios editor za ATI) sa podrskom za ove karte. Sada se zna da ATI ogranicava one slajdere u katalistu u samom biosu karti, isto tako i napon se tu podesava, neki baja sa mvktech-a je kroz hex editor izmenio sve sto mu treba kod 2600, pa mogu da zamislim kako ce se navijati 3850 kad mu se izmeni napon i ogranicenje kroz bios. Isti je GPU kao i na 3870 pa ne vidim razlog zasto ne bi mogao gpu na 3850 na se namunji na 800 i vise, osim ako nisu na 3850 stavljali jezgra koja mogu manje da istrpe ili tako nesto.

Poslednja izmena:
Za sada je odnos cena/performanse 3800 serije odlican, a to je ono sto nedostaje NVidiji u segmentu 130-220eura.

Tacno tako, postojala je RUPA izmedju mainstream i high-end. Nikakav kompromis za one kojima je 8600GTS model slab, a 8800GTS preskup. Trenutna nagovestava znacajne promene. I sto je mozda najbitnije: 256bit-ne kartice postaju MAINSTREAM! ;)

EDIT: @Dule 13
Ali za takve "egzibicije" (pogotovo kad je u pitanju napon) neophodno je mnogo ozbiljnije hladjenje. A umesto kupovine dodatnog hladjenja, taj "visak" novca mozes dodati na pocetnu sumu i uzeti umesto 3850, 3870 ;)

Poslednja izmena:
Bice zureza kad izbace Rabit (onaj bios editor za ATI) sa podrskom za ove karte. Sada se zna da ATI ogranicava one slajdere u katalistu u samom biosu karti, isto tako i napon se tu podesava, neki baja sa mvktech-a je kroz hex editor izmenio sve sto mu treba kod 2600, pa mogu da zamislim kako ce se navijati 3850 kad mu se izmeni napon i ogranicenje kroz bios. Isti je GPU i kao i na 3870 pa ne vidim razlog zasto ne bi mogao gpu na 3850 na se namunji na 800 i vise, osim ako nisu na 3850 stavljali jezgra koja mogu manje da istrpe ili tako nesto.

Bas tako, ATi je vecito zaostajao pored nVidie % u oc-u, ali sa ovom serijom mislim da nece biti tako, pogotovo sto su navodno isti chipovi ;)...pre par dana bila invazija 8800GTS kartica na prodaju, a sledece nedelje 2600...:D
Nikad nisam prestao da verujem da ce se ATi vratiti u velikom stilu...

edit za dole: profititace oni kojima mogu da donesu iz USA po toj ceni, a ovako, kod nas i okruzenju, mora da se priceka dok cena ne legne na svoje mesto...

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
lol svidja mi se taj univerzalni "Srpsko-Americki" koeficijent (0.83) :D Racunaj na to da ce prodavci znacajno nabiti marzu, bar na 200EUR, a verovatno i vishe u prvom talasu ;)

Do tog koeficijenta sam dosao pomocu poredjenja cena 8800GT tamo i ovde, kao i 2600XT 256Mb DDR3 modela. nema razloga da omane... mislim nadam se... svi se nadamo :D

Poslednja izmena:
Pa baš se i ne mora kupiti u prvom talasu, može i u drugom. :) Navijamo za taj koeficijent.
Eto pristojne DX10 karte malo iznad 150€, nadam se :trust:

@Dule 13
Ali za takve "egzibicije" (pogotovo kad je u pitanju napon) neophodno je mnogo ozbiljnije hladjenje. A umesto kupovine dodatnog hladjenja, taj "visak" novca mozes dodati na pocetnu sumu i uzeti umesto 3850, 3870 ;)

Nedjo rece da ventilator radi na niskim obrtajima na def. to bi moglo da se ubrza, isto tako je i kod 2600 serije, ventilator radi u proseku na 30%.

Drugo resenje stock CPU hladnjak iskoristiti :D.

A i verovatno da mala povecanja napona ne bi trazila nikakvu zamenu hladnjaka, Safir je sa novom revizijom biosa na 2600XT ddr3 povecao napon za 0.05v.

Tako da ko ukljuci sivu celiju nema potrebe da kupuje drugi cooler. :D

Poslednja izmena:
Nedjo rece da ventilator radi na niskim obrtajima na def. to bi moglo da se ubrza, isto tako je i kod 2600 serije, ventilator radi u proseku na 30%.

Drugo resenje stock CPU hladnjak iskoristiti :D.

A i verovatno da mala povecanja napona ne bi trazila nikakvu zamenu hladnjaka, Safir je sa novom revizijom biosa na 2600XT ddr3 povecao napon za 0.05v.

Tako da ko ukljuci sivu celjiju nema potrebe da kupuje drugi cooler. :D

E zato sam ja lepo napravio GPU WB :) Ha! Ima da se overklokuje samo tako. Evo ovaj 7900GS "trci" na 667 bez volt moda i u punom opterecenju ne prelazi 39C. Ima da radi i na RV670. :D

Ma najbolje da je pokloni onom ati3k8 useru :d ali da isti obeca da ce dozvoliti i useru HekToor da se malo igra na njegovom kompu :p
Kad samo pomislim da sam pre 2 meseca kupio 2600pro :wall: Vidim da cu da potrazim cekove po fiokama.

pa razlika u hladjenju je neznatna, osim sto 3870 ima malo vec fan i aluminijumski delovi prekrivaju regulatore napona i memoriju...tj. 3850 ima heatsink iz jednog dela, a 3870 iz dva, kao sto se vidi na slici (slican kao i Arctic Cooling VGA Silencer, sto se ugradjivao na X1650XT i npr. 7800GS+) :

IMG_0213.jpg

IMG_0207.jpg

dodatna 8-ica ili 9-ka bi sasvim dobro uradila posao pri clocku...

palit je dizajnirao custom resenje, ali zauzima dva slota (sto je nekima i kljucno kad kupuju karticu): ~12dB tisi, i 3*C hladniji od referentnog dizajna HD 3850
http://www.vr-zone.com/?i=5398

Poslednja izmena:
@GoranM
To je vec ozbiljnije hladjenje.

BOX CPU hladnjak + jedan ,tih, kvalitetan ventilator ( ~600 din) = skoro dzabe, super hladjenje :D.

Ali u krajnjem slucaju mislim da bi kod ove karte moglo da zavrsi posao i samo skinuti plasticni poklopac sa postojeceg hladnjaka i namontirati jak 80mm ventilator ubosti ga u 12v i "vouala" dobro resenje za 10 minuta :D

Poslednja izmena:
Zna AMD sta radi sa ovom 3800 serijom. Pokrili su sve od 150 pa do ~210eura, kartama koje su skoro pa najvisa klasa, a cenama su pravi main stream. Uskoro ce predstaviti i 3870x2 za oko 400-500eura i imace sa njom verovatno nabrzu kartu na trzistu. Novi 55nm proces je jeftiniji, manje potrosnje, hladniji.
Sa druge strane Nvidia ima 8800GTS (sada "pokojni") i 8800GTX. Predstavili su 8800GT 2 nedelje pre 3800 serije da bi uneli pometnju na trziste i pokvarili prodaju 3800-tke. Jedini problem njihovog plana je jako mali broj kartica. Govori se o cifri od svega 40000 komada do nove godine (bozicna sezona je uvek kriticna). To se vidi iz nestasice doticne sa svetskom nivou. Sa druge starne ATI je najavio 250.000 3800 karti u startu, a do nove godine jos 150.000. Koliko je ovo tacno ne moze se znati, ali mislim da ce sve biti jasno za 2-3 nedelje. Jednostavno 3800 GPU je jeftin za proizvodnju i kao takav pogodan za masovnu produkciju i prodaju. Kako Nedjo rece ova serija bi mogla da ponovi uspeh 9600 serije. Zivi bili pa videli.
Nvidia ima jedan "razdor" u ponudi. Nude 8600GTS za 120eura, pa onda nema nicega do 8800GT za 250eura. Velika je to "rupa" u ponudi.

Ti si zaboravio na 8800GT 256mb cija cijena bi trebala biti ispod 200€.

Nazad
Vrh Dno