Šta je novo?

Oficijelni Radeon HD3850 & HD3870 thread

Na nasu zalost, ali na radost nekih kojima je puno dati 120-130eura za graficku pa ce sada te kartice dobiti za 80-90 eura.

Definitivno, 3850 vidim u svojoj "makini" ali... u "drugom" talasu (nemam srece sa poklonima):p

Cena nove Gainward 7900GS GS je 7150 din imas je u Gigatronu

Meni standardni kuler na 3870 ne uliva mnogo poverenja.

Sličan potpuno bakarni "skived fin" hladnjak sa vrlo gustim rebrima je bio na Thermaltakeovom kuleru Volcano 7+. Hlađenje se kretalo od šućmurastog pri malim brzinama ventilatora do odličnih pri velikom protoku vazduha.
Ovaj skromni ventilator kod 3870 ne deluje da može da protera iole značajniju količinu vazduha kroz mali prostor između rebara.

Dokaz za to su i temperature čipa koje su gotovo identične temperaturama kod 8800GT uprkos dual slot kuleru na 3870.

Poslednja izmena:
Meni se ovaj cooler bas dopada. Verujem da je tisi nego fabricki, a OC je i onako veci + ima 512MB memorije.

Meni se osim stvari koje si naveo, kod ove kartice sviđa što su joj svi kondenzatori visoko kvalitetni, osim jednog, za razliku od referentnog dizajna HD 3850 kartice.

Prilozi

• Referentna HD3850.jpg
    Referentna HD3850.jpg
    181.5 KB · Pregleda: 64
  • PowerColor HD3850.jpg
    PowerColor HD3850.jpg
    143.5 KB · Pregleda: 77
Meni ce najvise da se svidi ako prodaja krene onako kako je na papiru planirana... Inace ode mas' u propas'...

Za 3850 najverovatnije hoce ali kako planiraju da prodaju 3870 po ovako visokoj najavljenoj ceni kad im je konkurent 8800gt to samo ljudi iz amd-a znaju.

Meni ce najvise da se svidi ako prodaja krene onako kako je na papiru planirana... Inace ode mas' u propas'...

U USA je bilo danas zastoja u prodaji, nestanu karte sa lagera, pa stignu 2 sata kasnije, ali funkcionise. Ljudi tamo mogu sad, ovog trenutka da je kupe. 8800GT nema sanse da se nadje, mislim moze, ali od 10 kupaca, 9 ostaje praznih saka. Verujem da je u samo prva 2 dana prodaje, ATI prodao vise 3800 karti nego Nvidia 8800GT za protekle 2 nedelje. Ljudi kupuju po 2 kom 3870, prave CF sisteme, kupuju 3850, obicne i one "doradjene" sa 512MB. Ima bar 15 proizvodjaca u ponudi. Videcemo kako ce i kada stici kod nas u prodaju, a verujem da ce biti dovoljne kolicine.

Poslednja izmena:
SIgurno ce biti daleko dostupnije od 8800gt ali ako ce razlika u ceni izmedju 8800gt i 3870 biti tako mala onda se vise isplati ekati 8800gt nego kupiti 3870 samo zato sto 8800gt nemoze tako lako da se nadje.

Mada mislim da cu ja na kraju da batalim davanje velikog novca za graficku i uzmem 3850 jer za daleko manje para nego sto je potrebno za 3870/8800gt se dobija kartica sa sasvim solidnim performansama koja ce taman lepo da posluzi do izlaska nove generacije gpu-a. A koliko vidim za crysis u punom sjaju cak ni 8800gt nije sasvim dovoljan pa cemu davanje 250e onda.

Takodje, jos kad se malo klokne 3850 performanse su za malo pa kao 3870.

Poslednja izmena:
SIgurno ce biti daleko dostupnije od 8800gt ali ako ce razlika u ceni izmedju 8800gt i 3870 biti tako mala onda se vise isplati ekati 8800gt nego kupiti 3870 samo zato sto 8800gt nemoze tako lako da se nadje.

Mada mislim da cu ja na kraju da batalim davanje velikog novca za graficku i uzmem 3850 jer za daleko manje para nego sto je potrebno za 3870/8800gt se dobija kartica sa sasvim solidnim performansama koja ce taman lepo da posluzi do izlaska nove generacije gpu-a. A koliko vidim za crysis u punom sjaju cak ni 8800gt nije sasvim dovoljan pa cemu davanje 250e onda.
U pravu si;) 3850 sve igre gura dobro osim Crysis-a koje ionako ne moze da radi pristojno i na najbrzim kartama.

Inace, videh da se na trzistu pojavio AMD Phenom X4 9500 2.2GHz AM2+ i ima veoma konkurentnu cenu u odnosu na intel tako da mi se smesi opet amd/ati konfiguracija :D

Lik je stavio ovaj hladnjak na 3870 i prilicno smanjio temperaturu GPU-a.

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    31.5 KB · Pregleda: 122
  • 2.jpg
    2.jpg
    22.6 KB · Pregleda: 63
  • 3.jpg
    3.jpg
    30.3 KB · Pregleda: 105
  • 4.jpg
    4.jpg
    33.1 KB · Pregleda: 97
Da, video sam ovaj cooler, mnogo dobro radi posao za razliku od default resenja, neznam samo da li isti ovakav moze da se nakaci na 3850? Kakav je raspored rupica na karticama, da li je isti?

Da, video sam ovaj cooler, mnogo dobro radi posao za razliku od default resenja, neznam samo da li isti ovakav moze da se nakaci na 3850? Kakav je raspored rupica na karticama, da li je isti?

Isti naravno, kazu da je kao na x1950pro, to se sigurno secam, a mislim da je to raspored rupa jos od 6800/x1800 karti. 8800 Nemaju takav raspored, ali sve se da srediti uz malo vestine. JA na mom GPU imam sve moguce rasporede rupica na "snali". Kad sam pravio rekoh da stavim, moze da zatreba ;)

Ma dobro je default rjesenje kad bi u 3D-u povecavalo brzinu obrtaja. Cini se da to zasad ne radi, vlaja ce proradit sa novijim driverima.

Lik je stavio ovaj hladnjak na 3870 i prilicno smanjio temperaturu GPU-a.

Pa naravno da ce biti mnogo manja temperatura kada su upotrebljena skoro 2 zalmana vf900 ;)
Mogu misliti koliko ovo hladjenje kosta...

Daleko je bolji Accelero S1 od tog TT dreka...

Cini mi se da ce najbolja kupnja bit 3850 + S1, lijepo ce se clockat a jos i pasivno radit.

Poslednja izmena:
3850 narucujem u najavi kako bi mogao iz prve da kazem utiske.
Jos samo da vidim gde ima.
Ko je prvi od nasih uvoznika objavio nabavku.

Evo gledam juce i danas ceo dan i nema nigde, samo se 8800GT stidljivo pojavio u cenovniku kod Pin-a. A mnogi neznaju ni kada i da li ce stici da ne pominjem da vecina i nezna koja je to kartica...

Samo polako, vikend je ljudi, siguran sam da ce biti vec u toku sledece nedelje.

Ja ne bih računao da će ih biti u ponudi pre početka decembra. I ako se pojave neki retki primerci tokom sledeće nedelje - to će biti odmah "odvojeno" za posebne mušterije.

Ma bice ih nije to 8800gt sa 50.000 kartica,ovi su nastancali 500.000 .

P.S Meni se svidja 3870 ali mora da bude 40-50 evra jeftinija od 8800gt jednostavno toliko vredi.

Poslednja izmena:
Ostao sam duzan sliku - 3870 x2 :)

Prilozi

• 3870_dual.jpg
    3870_dual.jpg
    372.2 KB · Pregleda: 173
Cini mi se da su to dve 3870 X2 karte na slici...

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
@Peca
Да ли планираш да се позабавиш испитивањем потрошње нових картица? Ова ставка постаје све важнија.

Kolko sam ja video, 3870 ima jedan konektor za napajanje :

IMG_0192.jpg

A i kuler izgleda malo drugacije (pogotovo sam ventilator) :

IMG_0190.jpg

Ovo gore su slike Sapphire-ovog HD3870, koji ako se ne varam koristi referentni dizajn AMD-a...

A ovo mi vishe deluje kao kartice koje su gore u CF-u :

r6c2.jpg

HD3870 X2

Poslednja izmena:
Vrh Dno