Šta je novo?

Oficijelni Core i7 thread

i7 je dobavljiv u malim ali pristojnim količinama
Jedini je problem cena cpu+ploča i trenutna situacija (kupovna moć, dolar/evro itd.). Veoma je rizično puniti lager u ovakvim uslovima, pogotovo sa high end proizvodima kojima potencijalno najbrže pada cena.

Nehalem TLB bug

"In rare instances, improper TLB invalidation may result in unpredictable system behavior, such as system hangs or incorrect data. Developers of operating systems should take this documentation into account when designing TLB invalidation algorithms. For the processors affected, Intel has provided a recommended update to system and BIOS vendors to incorporate into their BIOS to resolve this issue."
:d

http://www.fudzilla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10707&Itemid=1

Bas me zanima da li ce se ovo okarakterizirati kao katastrofa kao sto je bilo u slucaju K10!

Ha, ha ... kako je to promaklo velikom i moćnom Intelu. Ajmo sad vidjeti da li će fix imati sličan performance hit kao kod AMDa.

Ako je neko i imao sumnje, posle ovog je svima jasno da su Intel i AMD jedna kompanija :D

nesto o I7 na ekstremnom hladjenju !

skoro svakodnevno cujemo od poznatih ocera (osim fanboya kao sto je Fugger) da je Nehalem za ekstremni OC promasaj ....

Drugar Joe_Cool koji je testirao na njegovoj Kaskadi koja uspeva da odrzi i temperature od -110°C kaze da mu je kaskada prehladna za njegov i7

Naime covek je morao izmedju CPU'a i kaskade da ubaci bakarnu plocicu koja bi temperaturu malkice popela na nekih -85°C koliko je potrebno njegovom primerku Nehalema da jos u granicama funkcionise.
U proseku je temperatura na kojoj ova nova arhitektura moze jos stabilno da funkcionise nekih -65°C

vise ovdje :

http://www.awardfabrik.de/forum/showthread.php?t=5297

Zakljucak je da na toj veoma skupoj novoj arhitektzuri (i7 + Rampage Extreme II) nema sanse recimo popraviti Aquamark3 rezultat jer se nemogu postici potrebne frikvencije da bi se ugrozili rezultati na staroj X48 + E8600 platformi. O Spi1m recimo da uopste ne pricamo

Bench Aplikacije koje imaju koristi od I7 su Ventage i 3dmark06 prvenstveno zbog CPU-Score'a koji je kod multicore procesora u ovim benchaplikacijama itekako izrazen ali ni blizu ne prikazuje uticaj multicore procesora u realitetu kod trenutno dostupnih igara

Poslednja izmena:
Intel just got pwned :d
Tako ispada...znash shta je najgore od svega za Intel (ili najbolje za AMD)?
To shto upravo na onim stvarima na kojima je imao najvishe poena kod entuzijsta sada gubi...
Za TLB eratu da ne pominjem...Mada prichao sam tada, prichacu i sada. U realnim svakodnevnim situacijama veoma teshko mozesh uci u problem sa tim...TLB bug je bug...Ali ne toliko velik da bi se bilo ko "ismejavao"...

mislim da 99% OC-ra zabole kako se CPU ponasa na -110 ili -65... :)

Poslednja izmena:
monteboy je napisao(la):
Zakljucak je da na toj veoma skupoj novoj arhitektzuri (i7 + Rampage Extreme II) nema sanse recimo popraviti Aquamark3 rezultat jer se nemogu postici potrebne frikvencije da bi se ugrozili rezultati na staroj X48 + E8600 platformi. O Spi1m recimo da uopste ne pricamo

Bench Aplikacije koje imaju koristi od I7 su Ventage i 3dmark06 prvenstveno zbog CPU-Score'a koji je kod multicore procesora u ovim benchaplikacijama itekako izrazen ali ni blizu ne prikazuje uticaj multicore procesora u realitetu kod trenutno dostupnih igara

Evo mog testiranja Core i7 i ponashanja pojedinih aplikacija ;) Obratite paznju na ponashanje sa 8 i 4 treda na istoj frekvenciji.

^
A ovo golicas mastu ovim blurovanim delom :D
PS
Jasno se vidi da HT ne donosi prednost u svim aplikacijama...

Part 2: http://www.anandtech.com/weblog/showpost.aspx?i=529
U ovim testovima Shangai solidno prolazi, primetno je bolji od postojećih Xeona i ne kaska previše za Nehalemom koji će se pojaviti tek za pola godine. Do izlaska "Nehalem Xeona", AMD platforma će postati zrelija, software optimizovaniji, a radne frekvencije uvećane.
Sva u svemu Shangai će se bolje nositi sa Nehalemom nego što je Barsa sa Yorkfieldom.
Međutim ako HT ipak donese Nehalemu značajniju prednost, Shangai neće imati šanse.

Za TLB eratu da ne pominjem...Mada prichao sam tada, prichacu i sada. U realnim svakodnevnim situacijama veoma teshko mozesh uci u problem sa tim...TLB bug je bug...Ali ne toliko velik da bi se bilo ko "ismejavao"...
Vidis, jednu veeeliku stvar ste zaboravili ovde. Taj TLB bug kod K10 se dovoljno cesto javljao se javljao u VM okruzenjima, koji je AMD vodio kao jednu od glavnih prednosti (brzinu virtuelnih okruzenja). A K10 je prvo izasao za servere... i postao dostupan doduse ... pola godine posle "izlaska"?
Nehalem arch za sada ima samo predstavnika za desktop, gde VM i nisu cesto koriscene. (ako se uopste u tim okruzenjima javljaju...)
(dovoljno cesto ako BIOS fix syebe 10% performansi, inace isti ne bi postojao, a naravno da necete cuti da je neki bitan customer imao taj problem)

@BigJoe - pa jasno je uvek bilo da HT nije uvek plus, inace ne bi bilo opcije da se disabluje ;)

Vidis, jednu veeeliku stvar ste zaboravili ovde. Taj TLB bug kod K10 se dovoljno cesto javljao se javljao u VM okruzenjima, koji je AMD vodio kao jednu od glavnih prednosti (brzinu virtuelnih okruzenja). A K10 je prvo izasao za servere... i postao dostupan doduse ... pola godine posle "izlaska"?
Nehalem arch za sada ima samo predstavnika za desktop, gde VM i nisu cesto koriscene. (ako se uopste u tim okruzenjima javljaju...)
(dovoljno cesto ako BIOS fix syebe 10% performansi, inace isti ne bi postojao, a naravno da necete cuti da je neki bitan customer imao taj problem)

@BigJoe - pa jasno je uvek bilo da HT nije uvek plus, inace ne bi bilo opcije da se disabluje ;)

Ja sam prichao iskljuchivo o desktop varijantama ;)

Kako to mislish jasno je? Jasno je mozda meni, tebi i BigJoe-u i nama slichnima...Potpisujem da prosechan korisnik nema predstavu shta dobija i gubi sa HT-om i koliko...Mene je recimo iznenadio skor u DivX-u...ali isto tako me je iznenadio i u X264 kompresiji...Znam ja da se dosta toga na SW nivou moze poboljshati...ali, ne moze se ochekivati od svih kupaca da rade optimizacije :)
Napisao sam ti ovo jer znam da kupci najcheshce pojma nemaju shta kupuju...recice im neko da Corei7 ima 8 thred-ova i da je to mnogo bolje nego 4 :D
Sa ovim rezultatima ce skapirati shta mogu da ochekuju u odnosu na prethodnu generaciju tachno ;)

Part 2: http://www.anandtech.com/weblog/showpost.aspx?i=529
U ovim testovima Shangai solidno prolazi, primetno je bolji od postojećih Xeona i ne kaska previše za Nehalemom koji će se pojaviti tek za pola godine. Do izlaska "Nehalem Xeona", AMD platforma će postati zrelija, software optimizovaniji, a radne frekvencije uvećane.
Sva u svemu Shangai će se bolje nositi sa Nehalemom nego što je Barsa sa Yorkfieldom.
Međutim ako HT ipak donese Nehalemu značajniju prednost, Shangai neće imati šanse.

Bice zanimljivo u svakom sluchaju :type:. AMD se malim koracima priblizava Intel-u iz godine u godinu. Na serverskom trzishtu je poprilichno ravnopravan. Na kraju krajeva ovo je prva kalendarska godina u kojoj su se i Intel i AMD pojavili sa istim proizvodnim procesom. Tako da "igre" tek pochinju :d

Evo nam i domace potvrde da je Phenom radio na 3.8 GHZ sto nam naravno uliva veliku nadu da su i ostale informacije 100% tacne posebno ona sa 6GHz+ :)

Naravno slicno 3dmark06 i ventag'u i Wprime profitira maksimalno zbog dve stvari broj aktivnih jezgra i veliki memory protok. Sto pak u realnim igrama ne znaci mnogo kad se vidi razlika od 5 framevo u Crysis

@alfaunits:

Ko ti kaze da Nehalema ima za desktop? Pogledaj par postova ranije :d

Serverskih procesora vec ima (znam posto sam u kontaktu sa autorom Everesta koji je dobio dva komada), kako ce ih TLB bug zakaciti i koliki ce biti pad performansi nakon ispravke ostaje da vidimo.

Sto se tice HT-a, koliko ja vidim uglavnom donosi manje od 10% (a u nekim slucajevima i usporenje) u optimizovanim aplikacijama koje imaju visok IPC. Znaci da je implementacija ista kao kod Netbursta.

@alfaunits:

Ko ti kaze da Nehalema ima za desktop? Pogledaj par postova ranije :d

Serverskih procesora vec ima (znam posto sam u kontaktu sa autorom Everesta koji je dobio dva komada), kako ce ih TLB bug zakaciti i koliki ce biti pad performansi nakon ispravke ostaje da vidimo.

Sto se tice HT-a, koliko ja vidim uglavnom donosi manje od 10% (a u nekim slucajevima i usporenje) u optimizovanim aplikacijama koje imaju visok IPC. Znaci da je implementacija ista kao kod Netbursta.

Zashto konkretno dolazi do usporenja? Ali daj mu ga po narodnoj varijanti :D

Evo nam i domace potvrde da je Phenom radio na 3.8 GHZ sto nam naravno uliva veliku nadu da su i ostale informacije 100% tacne posebno ona sa 6GHz+ :)

Naravno slicno 3dmark06 i ventag'u i Wprime profitira maksimalno zbog dve stvari broj aktivnih jezgra i veliki memory protok. Sto pak u realnim igrama ne znaci mnogo kad se vidi razlika od 5 framevo u Crysis

U toku je spremanje rezultata u visokim rezolucijama na staroj i novoj platformi ;)
Videcemo shta se tu deshava ;)

Nemoguca misija :) Shto bash tu muziku izabrashe...:d

Poslednja izmena:
Samo da znate da je Kandićka unela u tefter "Levicki i Kovačević", pa vi vidite kakve će posledice vaši fazoni da imaju :D :D :D

Valjda bi ovaj potonji snagator isto reagovao i da je bio u pitanju Klicko, bez obzira koji ili recimo EuBAnk .:smoke:

Poslednja izmena:
amdas93.png

Poslednja izmena:
A, vidim da na poslednjem prikazu na ~5.6GHz(5:04) su morali da iskljuce HT.
A posto su sigurno posebno birani primerci, nesto tesko da ce obican o/c smrtnik moci da postigne te taktove.

@monty: Odlicna slika :D :d :D

Ja sam najvishe izvukao 205 MHz za QPI, a da prodje 3Dmark 03,. i to sa 920 modelom. Sa modelom EE965 ni da chuje preko 195...;) Mozda novi BIOS na Intel plochi donese neshto vishe, videcemo.
Sa iskljuchenim HT-om dobijesh lep boost shto se tiche visine takta QPI linka. Sa ukljuchenim HT-om, QPI mi nije prelazio 195 MHz sa 920 modelom u spomenutom benhmark programu.
:wave:

Vrh Dno