Šta je novo?

Official E3 thread - PS3...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da sam neki od baja iz MS-a i sony-a, ja bi' uveo standard da igre na mojoj platformi moraju da rade u 60 fps, kao sto na xbox-u 360 npr. moraju da podrzavaju minimum 720p, Live i 5.1 zvuk da bi uopste izasle. Sa tim na umu bi i projektovao konzolu. To mi nekako ide uz taj pristup. I onda nek se takmice ko ce da napravi lepsu igru. Cim im ostavis mesta, odma' zloupotrebe. Sad npr imamo u par slucajeva istu igru za xbox 360 i playstation 3, izgledaju isto, rade isto, samo sto na ps-u nema online komponente?! Na xbox-u mora da bude da bi igra izasla i zato i ima. Kad je framerate los u igri za konzole, to mi je kao kad bi bio los u filmu koji gledas na standalone player-u. Na PC-u su takve stvari prirodnije, ali bar zavise od tebe, dok su po meni na konzolama nedopustive. Bas sam se smorio sto ogroman broj igara na next-gen konzolama radi u 30 fps...
Nije ok da samo first party igre rade u 60 jer se razvijaju po 5 godina. Super su one, ali dok cekas 5 godina da izadju, igras sve ostale u 30 fps, a od toga sam se odvikao jos na voodoo-u. I jos vise se smorim kad najavljuju neko cudo od grafike, samo se o tome prica, na kraju i naprave nesto, a 30 fps se samo elegantno ne spomene.

Recimo, po mom kriterijumu, onaj Colim McRae Dirt onakav ne bi smeo da izadje na konzolama. Tu ima padova na 20 fps!?

Udaljih se od teme :)

Poliphony bi napravio 60 fps i u 3000*2000, kakvi su manijaci, tako da 720 i 1080p dobijamo sigurno :)

Poslednja izmena:
@driver
do sada (killzone2) nisam verovao da moze da izvuce AA :). a kako vidim, to izvlaci uz veliku pomoc procesora, tako da im se donekle isplati sto su stavili Cell unutra... a i ja sam licno happy zbog toga... i nije u pitanju za sta je Yamauchi sposoban, ti ovom tvojom pricom napravi kao da je on madjionicar, nego da li je konzola sposobna... do sada nije bila, nije bio ni ps2, ali vidim da developeri polako provaljuju da je sposobna cisto sumnjam da Yamauchi radi sve sam, modeling, code... ako sve to radi, onda nije madjionicar nego Bog ***

sve u svemu, zivi bili pa videli :) gt5 prologue nije daleko ;)

Mislim da je glupo kupovati bilo koju konzolu odmah u startu ( ovo se odnosi i na određene komponente i operativne sisteme za PC ).

Dosta igara u prvih godinu-dve izađe, čisto da prividno bude više igara,
a realno su nedoklepane i nedostojne kao npr. DIRT.

Da sam neki od baja iz MS-a i sony-a, ja bi' uveo standard da igre na mojoj platformi moraju da rade u 60 fps, kao sto na xbox-u 360 npr. moraju da podrzavaju minimum 720p, Live i 5.1 zvuk da bi uopste izasle.

LOL, pa jedina non 720p igra koja je izashla za next-gen je upravo na X360 (PGR3). 60fps ce biti standard kada se svi uhodaju u hardver kod PS3, kod X360 ne znam, verovatno jure shto bolju grafiku koja ne moze preko 30fps ili developeri jednostavno ne znaju bolje.

Sa tim na umu bi i projektovao konzolu. To mi nekako ide uz taj pristup. I onda nek se takmice ko ce da napravi lepsu igru. Cim im ostavis mesta, odma' zloupotrebe. Sad npr imamo u par slucajeva istu igru za xbox 360 i playstation 3, izgledaju isto, rade isto, samo sto na ps-u nema online komponente?! Na xbox-u mora da bude da bi igra izasla i zato i ima. Kad je framerate los u igri za konzole, to mi je kao kad bi bio los u filmu koji gledas na standalone player-u.

Pa to shto prichash je samo prljava igra Microsofta, nishta vishe. Sve dodatne stvari na X360 koje multiplatform igre imaju, Microsoft je dobro platio. Pokrali su jedno 5-6 naslova koji su oduvek bili PS3 ekskluzive. Ovo ce biti generacija borbe 1st party naslova, i srecom tu PS3 spenkuje sve :D

Nije ok da samo first party igre rade u 60 jer se razvijaju po 5 godina. Super su one, ali dok cekas 5 godina da izadju, igras sve ostale u 30 fps, a od toga sam se odvikao jos na voodoo-u. I jos vise se smorim kad najavljuju neko cudo od grafike, samo se o tome prica, na kraju i naprave nesto, a 30 fps se samo elegantno ne spomene.

E sad 5 godina, pa najjacha 1st party igra, Gran turismo 5 izlazi otprilike dve godine posle launcha, i do tog vremena ce izaci sve najjache postojece franshize. Ne bi ni valjalo ranije da izadje, rushovano.

Recimo, po mom kriterijumu, onaj Colim McRae Dirt onakav ne bi smeo da izadje na konzolama. Tu ima padova na 20 fps!?

Pa mislim ko je uopshte ochekivao neshto od Colina. Codemasters je u problemu vec godinama, pa tako nisu ni mogli da ulazu previshe para = krsh od igre.

ma xbox je bio primer...nebitan je

@driver
do sada (killzone2) nisam verovao da moze da izvuce AA :). a kako vidim, to izvlaci uz veliku pomoc procesora, tako da im se donekle isplati sto su stavili Cell unutra... a i ja sam licno happy zbog toga... i nije u pitanju za sta je Yamauchi sposoban, ti ovom tvojom pricom napravi kao da je on madjionicar, nego da li je konzola sposobna... do sada nije bila, nije bio ni ps2, ali vidim da developeri polako provaljuju da je sposobna cisto sumnjam da Yamauchi radi sve sam, modeling, code... ako sve to radi, onda nije madjionicar nego Bog ***

sve u svemu, zivi bili pa videli :) gt5 prologue nije daleko ;)

Stvar je u tome shto je vecina dosadashnjih PS3 naslova daleko od onoga shto PS3 moze. Radjeni na X360 i onda portovani "za 2 dana" na PS3 koji ima totalno drugachiju arhitekturu i to tako ne moze da se radi (sve 3rd party igre na PS3 koriste samo PPE, shto je smeshno), i to je iz razloga shto nema previshe PS3 na trzishtu pa im se ne isplati da se trude uopshte.

To je potpuno normalno za prvu godinu konzole, i Microsoft je zato i krenuo godinu dana ranije. Ali sledece godine ce se sve to promeniti. Gomila naslova izlazi na PS3 od jeseni, gomila AAA ekskluziva shto je najbitnije, cena je pala (treba sachekati NPD, po nezvanichnim informacijama u USA prazni rafovi), pa ce se tako developerima isplatiti ne samo da prave dve verzije, vec da naprave PS3 verziju koju ce da portuju na X360 (kao shto PC i dan danas dobija portove sa PS2 recimo).

A shto se tiche AA, video sam 10ak naslova za PS3 na 22" monitoru i "jaggies" se vide samo kada bash dobro zagledash i kada ih trazish po ekranu, nema veze sa onim poredjenjima po netu preko shotova, tako da ja sumnjam da je ta pricha potekla od toga shto na X360 skoro svaka igra koristi preterane kolichine "bloom" efekta koji nerealno omekshava igru i pikselizacija totalno nestaje, pa je onda tako neko pametan poredio to sa PS3 i izveo ovakav zakljuchak. Inache, na istom monitoru sam video i X360, i slika sa PS3 je primetno oshtrija i jasnija, shto je verovatno opet posledica priche sa bloomom.

On-line izlazi obavezno na 360-ci posto se masnoi placa i deo novca ide razvojnim timovima. NA ps3 je dz. i neki to ocigledno nece da podrze.

A za dirt- jeste sramota, igrao sam ga na 360-ci i f.r. opada ludacki ali uzmi i hvaljeni geow pa ces videti da i tamo opada f.r. mada se to nesto slabo pominje po netu.

@driver
na motorstormu sam video "jaggies" odmah, malo me je bolelo, tj bilo mi je krivo... to je bila prva trka sa kamionima, odmah sam spazio to, i npr na Virtua Tennis 3, mreza...
nba je svetski odradjen, kao i f1... bez premca... nemam reci

verujem da ce da poprave stvari, zbog toga sam i rekao da ms mora da se potrudi u ovoj bitci ako zele makar mali deo marketiskog kolaca... a bas suprotno, umesto da se trude, oni tonu sve vise i vise... 2god proslo oni tek sada priznali za 12mil gresaka...

samo da ps3 povrati sve one exkluzive koje su prodali ms-u...

GT5 trejler deluje orgazmično :) Bruka koliko je dobro.

samo da ps3 povrati sve one exkluzive koje su prodali ms-u...

Nije uopshte problem sa tim igrama, jer one su uvek bile samo prosechne 3rd party ekskluzive, a Microsoft im je iz ochaja platio mnogo vishe para nego shto vrede, inache bi Sony imao te igre. Microsoft se previshe uhvatio patterna. Recimo, GTA je najprodavanija ikada franshiza, nastala na Playstation konzoli i sad oni misle ako plate 50 miliona dolara za dodatne epizode (ma shta to znachilo) da ce svi kupiti igru na X360, i da ce se uopshte i prodati toliko. Sve u svoje vreme, i stvar je u tome shto ne samo da kopiraju Sonijeve poteze, vec ih iskopiraju kada je vec kasno. Pored toga shto im je taktika "lakshe je platiti za antimarketing nego ponuditi dobar proizvod", nemaju mashte uopshte, i zato ce zavrshiti tamo gde im je mesto.

Ali ova antimarketing kampanja protiv Sony je bila nešto najveće što sam video...
bar 70% sajtova je na sva usta pljuvalo Sony za svaku sitnicu,
počevši od cene, do datuma izlaska u Evropi, pa sve do onog incidenta kada je neka leva
firma greškom okačila sličicu iz igre PGR itd. itd.

Za sada jeste. Sto bi smanjivali cenu kad im je eu region gde se ps3 najvise prodaje :) ***a, kad sam ja kupovao ps3 ovakvog paketa nije bilo tako da ovo i jeste u neku ruku snizenje i to mastno :D

uhhh naravno da ne, i to se zna vec godinu dana, mozda i vise... prvo je trebao samo na pc i xbox360, ali vidim da je sony zgrabio za sebe i tako postoa ps3 console exkluziva :) a xbox360 ce ga videti tek tamo januara-februara, i nadam se da nece prouzorkovati 3rlod sa novim redizajnom i 65nm tehnologijom :D

WTF ? Zar UT nije PC only naslov ?

Otkud ti sad to, zna se vec dve godine da ce biti na PS3, i da ce imati podrshku za misha i tastaturu, a ko se seca E3 2005, prvi UT3 engine demo je bio bash na PS3.

Shto se tiche cene, tachno je da nece vishe proizvoditi 60GB, ali imaju zaliha za naredne mesece. Verovatno ce za novu godinu da naprave 80GB varijantu na 499$ klot i 599$ u raznim bundle verzijama.

http://blog.us.playstation.com/2007/07/13/another-e3-winding-down-plus-a-quick-clarification/

Neko se prerano ponadao, morace da se vrati realnosti, zbog raspalih konzola, vlasnici najveceg broja akcija Microsofta su pre neki dan prodali svoje akcije :D

Poslednja izmena:
uhhh naravno da ne, i to se zna vec godinu dana, mozda i vise... prvo je trebao samo na pc i xbox360, ali vidim da je sony zgrabio za sebe i tako postoa ps3 console exkluziva :) a xbox360 ce ga videti tek tamo januara-februara, i nadam se da nece prouzorkovati 3rlod sa novim redizajnom i 65nm tehnologijom :D

Znaci, na PC stize port ?

Ne samo na PC, nego i na X360. PS3 je glavna platforma, a od skoro ima i specijalno optimizovani engine.

Btw, malopre se zvanichno zavrshio gamespot prenos sa E3 i to najbolje moguce. Napravili su showfloor za Rock Band i mogu samo da kazem da kupujem ceo komplet (~200$). Snimak nece biti do sutra, ali ima na youtube neshto http://www.youtube.com/watch?v=745A_AmJPL8

Poslednja izmena:
ma nije port, nisi razumeo, ona se prvo razvijala za pc.. ali je console exclusive, znaci izlazi prvo za ps3 pa onda za xbox360, a naravno da je primarna platforma pc...

Koliko sam slusao marka reina nije bas tako. Na e3 2005 je kao osnovnu platformu oznacio ps3 i to zbog posedovanja cell-a (mada pre mislim nvidijinog gpu-a sa kojom epic ima veoma bliske veze) tako da je ps3 osnovna platforma gde su i prodali najvise ugovora za engine.

PS3 je osnovna platforma za UT2k7. Ako neko nije video do sada (iako je driver 2x naglasio) - podržavaće miša i tastaturu, ubode se u konzolu bilo koji USB miš i bilo koja USB tastatura. I gotovo :)

Kakvo je stanje sa drugim igrama, da li ce buduci FPS naslovi (mada moze i svi ostali, ne vidim razlog zasto npr. Lair ne bi podrzavao misa i tastaturu, bez obzira na SIXAXIS) naslovi direktno podrzavati USB misa i tastaturu ili cemo biti primorani da kupimo onaj FPS dodatak sto je bio pomenuti nedavno na forumu?

Poslednja izmena:
To se nishta ne zna, i rekao bih da ce dosta zavisiti od UT3.

Stvar je u tome shto ce tek u ovoj generaciji konzola fpsovi doci u velikom broju a u isto vreme ce biti i puno igracha fpsa da to proba, a UT3 ce biti prvi test i znace se da li je vecina igracha primila to ili ne. Ako igrachi budu trazili da se podrshka nastavi u ostalim fpsovima (za Lair nije potrebno, bolje je igrati ga na Sixaxisu), verovatno ce se to uzeti u obzir i biti sve vishe rasprostranjeno.

Inache, UT za PS2 takodje ima podrshku za misha i tastaturu, probao sam vishe razlichitih i sve radi, i radi isto kao na PCu, ali to je bilo davno i u to vreme fpsovi i tastatura u krilu pred CRTom bash i nisu bili neko reshenje :) Ovog puta PS3 je ravnopravan sa kompom shto se tiche ekrana na koje se kachi, tako da ga mozesh drzati pored PCa i preklopnikom prebacivati po zelji, pa tako i igrati fps na monitoru.

Poslednja izmena:
ovaj GT5 trailer je prevara kao sto je to bio kz2 i motorstorm, a sledece godine ce reci kako im je to target video bla bla bla i nikom nista....

Ocigledno nisi video gt hd koji su sklepali za nekoliko meseci od materijala iz gt4 a opet izgleda bolje od bilo koje voznje koju imam na 360-ci.

ovaj GT5 trailer je prevara kao sto je to bio kz2 i motorstorm, a sledece godine ce reci kako im je to target video bla bla bla i nikom nista....

Gt5 trailer je prevara???
Ti očigledno nisi video GTHD na PS3 koja izgleda otprilike podjednako dobro kao GT5 trailer.

Za KZ2 se pokazalo da nije prevara, jer je finalni rezultat gotovo isti kao taj trailer iz 2005.
a igra je još uvek u ALFA verziji... ko zna kako će dobro sve to izgledati tek u BETA verziji
i finalnom izdanju.

Motorstorm sam samo video uživo, nisam video nikakve trailere pre toga,
tako da ne znam da li si nešto više očekivao, ali je igra odlična i donosi to što je obećala,
puno zabave, spektakularne sudare i odličnu grafiku.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno