Šta je novo?

Office 2007

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

markokikinda

Slavan
Učlanjen(a)
28.06.2006
Poena
319
Interesuje me da li je neko probao novu beta verziju Offica 2007? Neki utisci, primedbe, itd...

Posebno bi da skrenem paznju na novu default extenziju .docx umesto stare .doc i (neverovatno ali istinito) na Microsoftovo obecanje koje je ispunjeno a to je integracija pdf file formata koji se doduse ne moze otvoriti nego se moze samo exportovati u pdf (a cuo sam da ljudi imaju oooooozbiljne bagove sa tim exportovanim pdf-ovima tipa nece da se otvori u adobe readeru, itd...

Pa ako neko ima nesto da doda ne bi bilo lose...

P.S. Evo dve slicice... prva je ikonica fajla sa .doc ext, a druga screenshot

untitled.webp

2.webp

Poslednja izmena:
ja ga koristio oko mesec dana... smorio me, pa sam vratio 2003...

inace, default extenzija je i dalje DOC, a exportovanje u PDF radi jaaako lose - tako dobijeni PDF fajlovi izgledaju prilicno ruzno... bar znatno losije nego oni dobijeni pomocu PDFCreator-a ili Acrobat-a...

takodje, ne svidjaju mi se fontovi - nekako mi izgledaju kao slike, a ne kao pravi fontovi... ne svidja mi se ni pretpani UI, koji se uz to ne uklapa u GUI samo opertaivnog sistema (sto je meni ogroman minus!)...

dalje... mnoge stvari su suvise izmenjene u odnosu na Office 2003 (ili XP) i za sada ne nameravam da to ponovo "učim"... mada, ionako nameravam da uskoro pređem na OOo...

s druge strane, 2007 moze da bude zanimljiv za pocetnike (koji nisu navikli na dosadasnje Office)

Ovaj GUI kao da je radjen za decu iz obdanista i osnovnih skola...

Oni kazu (Microsoft) da ce to pomoci novim generacijama da se bolje prilagode na "najbolji paket office aplikacija" - sto znaci da je to to - u stvari (nove generacije = deca - I razred osnovne) ??? Zar ne?

Poslednja izmena:
kUdtiHaEX je napisao(la):

Ako sam dobro skapirao ljude iz MS, i bila im je namera da pojednostave GUI. Sad što smo mi nakon deceniju i više navikli na stari, ko nas pita :d

Koja je bre ovo komedija?
Nadam se da je moguce vratiti najnormalniji Office look, jer se sa ovim sigurno ne mogu snaci. Ovoliko utrosenog prostora na ekranu da se nista korisno ne bi dobilo.

Wolfman je napisao(la):
Koja je bre ovo komedija?
Nadam se da je moguce vratiti najnormalniji Office look, jer se sa ovim sigurno ne mogu snaci. Ovoliko utrosenog prostora na ekranu da se nista korisno ne bi dobilo.

U prvoj beti nije moglo. Drugu nisam probao. MS je bio najavio da neće biti moguće vratiti na stari UI.

Sve u svemu, razmišljaću o tome kada budem prešao na Office 12. Ako bude trebalo, žrtvovaću nedelju dana da se naviknem. 😉 Kakve sam sve gluposti do sada morao naučim da silom prilika, preživeću valjda i novi Office :d

ivo.r je napisao(la):
Ako sam dobro skapirao ljude iz MS, i bila im je namera da pojednostave GUI. Sad što smo mi nakon deceniju i više navikli na stari, ko nas pita :d
Nisi - skapirao si sta su rekli, nisi skapirao izmedju redova

Koliko sam ranije citao vesti MS INSISTIRA na ovom novom rasporedu menija - dakle cak NECE MOCI da se namesti normalni meni

Jedini realan razlog za to je po meni da se OpenOffice dosta priblizio MS Officeu a besplatan je (MS Office je oko 300e i 80% prihoda MS je dolazilo bas od Officea). Zbog ovoga po meni oni insistiraju na izmeni korisnickog interfacea kako bi se nove generacije naterale i navikle da rade na njemu.

Office je tu vec vise od 10 godina i logicno je da, sada, posle toliko vremena besplatan OpenOffice paket moze (praktcino) potpuno da ga zameni. Jer budimo realni editovanje teksta, tabela i po koja prezentacija vise nije neka nauka

Ja nemam nameru da koristim novi Office i da me neko tera da se privikavam na novi interface kako bih za vise vremena uradio manje

Poslednja izmena:
E jaka stvar, napravice neki slobodni(ji) um neki patcher ili vec nezvanicni pack za office.
Krajnost bi bila da raniji office-evi nisu kompatabilni sa ovim novim.

ivo.r je napisao(la):
U prvoj beti nije moglo. Drugu nisam probao. MS je bio najavio da neće biti moguće vratiti na stari UI.

Sve u svemu, razmišljaću o tome kada budem prešao na Office 12. Ako bude trebalo, žrtvovaću nedelju dana da se naviknem. 😉 Kakve sam sve gluposti do sada morao naučim da silom prilika, preživeću valjda i novi Office :d

Ako zelis dobar savet, pocni da se navikavas na OpenOffice koji je iz verzije u verziju sve bolji i bolji.

Ja, recimo, koristim Word od verzije 6 i ne vidim po cemu je ovaj novi GUI bolji od tog? Ja sam probao Office 12 RC i drzao ga na masini duze vreme (iako se uzasno bagovao) i mogu slobodno da izvedem zakljucak da je taj GUI za onoga ko je duzi niz godina koristio Office - zbunjujuc i nefunkcionalan.
Podseca me na onaj beskorisni program, Publisher, koji je "kao za "DTP"" a u stvari nije ni zasta...

E tooo je to!

To ja vama hocu da kazem! Na sajtu pise da se tezi ka primatu i da ce furati neki "novi , poboljsani, i veoma unapredjeni" foramt .docx! Pa pogledajte onu malu (prvu slicicu) to je ikonica od .doc formata koji je obelezen sa Word 1997-2003 Document (tako nesto)...

Kakva su ta unapredjenja* i sta ona donose ovom file formatu???

P.S. Recnik Pojmova - Unapredjenje - na M$ jeziku rec koja oznacava prazno obecanje, misaona imenica

Btw...

"It appears that Microsoft has finally caved. BetaNews is reporting that Microsoft is sponsoring an open source project to enable conversion between Open XML in Office 2007 and OpenDocument formats. The project, hosted on Sourceforge.net, made its initial release today. The Word 2007 conversion utility is expected to ship ship by the end of 2006, and similarly conversion utilities for Excel and PowerPoint are expected early next year."

ko da je radjen za neki KDE :eyebrows:

Videh ovo, zanimljivo, bar nekoliko novih stvari koje su veoma korisne, meni se UI cak po malo i dopada, ali hocu normalan meni, toolbarovi neka budu i ovakvi.

Open Office pa recimo da su sada neged izmedju MSO 95 i 97, zaista svaka cast njima ali ko je radio bar malo ozbiljnije od kucanja pisma zna da OO i dalje ne moze da pridje MS proizvodu i da realno mnogo kasni za njim+MSO je stanadard, OO pola dokumenata ne prikaze kako treba cemu to onda...

O12 bi mogao da bude dobar posto vidim da su ga odlozili pa su izgleda resili da peglaju bugove jos malo...

markokikinda je napisao(la):
To ja vama hocu da kazem! Na sajtu pise da se tezi ka primatu i da ce furati neki "novi , poboljsani, i veoma unapredjeni" foramt .docx!
ma, kakav docx??? Ja se toga ne secam... i ako postoji, to NIJE default format novog, "ulepsanog" office-a...

Filo je napisao(la):
ko da je radjen za neki KDE :eyebrows:

Ah 🙂 nemoj tako, KDE izgleda pristojno 🙂

Mare je napisao(la):
Videh ovo, zanimljivo, bar nekoliko novih stvari koje su veoma korisne, meni se UI cak po malo i dopada, ali hocu normalan meni, toolbarovi neka budu i ovakvi.

Open Office pa recimo da su sada neged izmedju MSO 95 i 97, zaista svaka cast njima ali ko je radio bar malo ozbiljnije od kucanja pisma zna da OO i dalje ne moze da pridje MS proizvodu i da realno mnogo kasni za njim+MSO je stanadard, OO pola dokumenata ne prikaze kako treba cemu to onda...

O12 bi mogao da bude dobar posto vidim da su ga odlozili pa su izgleda resili da peglaju bugove jos malo...

A cemu to Office (Word) inace sluzi ako ne za kucanje pisama, dopisa i ostalih gluposti koje ne zauzimaju vise od 10-15 strana?

Poslednja izmena od urednika:
Mare je napisao(la):

Ne, rešili su samo da posakrivaju bugove kako bi kasnije mogli da nam isporučuju raznorazne service packove i proveravaju da li imamo legalne windowse:-devil-:

Meni je novi gui ok. Potreban je odredjeni period privikavanja zbog svega ispremestanog, ali ko skapira ideju moze da shvati da je ok i novi gui. Sto se tice tog novog formata (tj. nove ekstenzije), iskreno, nisam ga (je) primetio. Sto se tice slova koje su kao slika, potrebno je u podesavanjima (za word) iskljuciti Clear Type koji je po defaultu ukljucen za sve prikaze. I meni je to smetalo, mozda ce u finalnoj verziji biti iskljucen po defaultu.

Mare je napisao(la):

Open office je kod verzije 2, a office 95 i 97 je na taj nivo stigao posle 6 verzija, ako me secanje ne vara... mislim da to dosta govori...
Nije mi jasna ova izjava da OO pola dokumenata ne prikaze kako treba. Kojih dokumenata ? Kreiranih u samom OO, Wordovih ili mozda Lotus-ovih ? 🙂

Ne pada mi napamet ni da isprobavam taj novi Office...
1. Steta bandwidth-a
2. Ne pada mi napamet da instaliram par stotina megabajta beskorisnog MS djubreta.
3. Za sve sto mi treba office u svakodnevnom zivotu dobar je i stari (recimo Word 6 :d ), a jos bolji Open Office...

Marsovac je napisao(la):
Nije mi jasna ova izjava da OO pola dokumenata ne prikaze kako treba. Kojih dokumenata ?
naravno, misli se na dokumente formirane u Wordu...

i ja sam primetio to - skoro nijedan dokument koji ja koristim na poslu, OOo nije otvorio kako treba, dok je kod mnogih bilo suvise velikih odstupanja...

ali, mislim da ce to uskoro biti potpuno prevazidjeno i da je OOo buducnost "kancelarije" 😉

.docx bi trebalo da bude otvoreni standard

Ako zelis dobar savet, pocni da se navikavas na OpenOffice koji je iz verzije u verziju sve bolji i bolji.

Za sada teško da ću, s obzirom da se trenutno služim Wordom, ali ako bude moralo (npr. Company policy) vrlo rado. Nemam nikakvih predrasuda prema OOo. Probao sam OOo i Write bio je vrlo upotrebljiv. Novi, 2.x.y neki kude, drugi dižu u nebesa, uzdržaću se od ocene dok ne probam. Po meni, problem sa OOo je što ostali alati nisu na nivou Witea. Iako sam u zadnjih godinu dana "uhvatio" sebe kako sve češće branim MS, sto se tiče single usera da je OOo alat koji sasvim fino radi posao. Solidno i što je i kod nas sve aktuelnije, legalo rešenje. Što se poslovnog (pre svega korporacijiskog) okruženja tiče, tu važe neka druga pravila te je i stvar malo drugačija.

Ja, recimo, koristim Word od verzije 6 i ne vidim po cemu je ovaj novi GUI bolji od tog? Ja sam probao Office 12 RC i drzao ga na masini duze vreme (iako se uzasno bagovao) i mogu slobodno da izvedem zakljucak da je taj GUI za onoga ko je duzi niz godina koristio Office - zbunjujuc i nefunkcionalan. Podseca me na onaj beskorisni program, Publisher, koji je "kao za "DTP"" a u stvari nije ni zasta...

Kao što rekoh ranije, Novi Office sam probao nakratko i otprilike mi je utisak kako tvoj. Ima tu verovatno i averzije ka promeni, no videćemo šta će doneti finalna verzija. Ipak MS-u odajem priznanje, jer je promena GUI rizičan, ali i hrabar korak. Postoji mogućnost da jedan deo korisnika, naročito novi i manje (mrzim taj termin) informatički pismeni, brže usvoje neke stvari koje su im potrebne u svakodnevnom radu.
Mislim da je namera dobra, ali kao što svi znamo, put do pakla popločan je dobrim namerama :-devil-: Ne bi bilo prvi put da se u pokušaju da se nešto pojednostavi i približi većem broju ljudi postigne sasvim suprotan efekat. Primera je mnogo.

JA cemu to Office (Word) inace sluzi ako ne za kucanje pisama, dopisa i ostalih gluposti koje ne zauzimaju vise od 10-15 strana?

Na žalost tačno, i negde tamo daleko, a kod nas pogotovu. No bojim se da priča o iskorišćenosti razpoloživih resursa važi za mnoge programe, a i za računare uopšte, ali nek to bude priča za neki drugu diskusiju. 😉

Marsovac je napisao(la):
Open office je kod verzije 2, a office 95 i 97 je na taj nivo stigao posle 6 verzija, ako me secanje ne vara... mislim da to dosta govori...

Po mom mišljenju baš i ne govori. Paketi koje pominješ nastajali su dve potpuno različite epohe.

Poslednja izmena:
misli se na dokumente formirane u Wordu...
naravno, ako nije kompatibilno sa onim sto svi imaju onda je to vec problem

docx je XML bazirani format
sto je trebao da bude jos i format u 2003 ali nije...

problem sa OOo je što ostali alati nisu na nivou Witea.
Apsolutno bas to sam i hteo reci zamena za Access je jako losa a i Excel nije bas na nivou.

Ja sam imao prilike da se srecem sa bogato ilustovanim i kompleksnim dokumentima kreiranim u wordu i do 1000 strana, ko zna da zasto je to dobro, uglavnom jednom kreiran i finalizovan doc se izveze u pdf i to je to...

Ah 🙂 nemoj tako, KDE izgleda pristojno 🙂
aha
skoro ko office 2007 🙂

KDE izgleda onako kako ga namestis da izgleda. To se zovu teme. :d

jel to ono sto ima i xp? :eyebrows:

Jeste (mada ne vidim kakve to veze ima sa izgledom KDE-a). Ali pored KDE-a i XP-a temu ima i ovaj topik, a to nije ovo o cemu mi pricamo.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno