Šta je novo?

OEM Windows XP Professional

tankJR

Slavan
Učlanjen(a)
06.04.2007
Poena
304
Imam jedan HP-ov racunar na kojem treba da nanovi instaliram Windows XP. Naravno, to sam radio milion puta do sada, te mi sama operacija nije problem. E sad, s obzirom da je uz ovaj racunar dosao i CD Windows-a XP, interesuje me da li je instalacija ista kao i kod instaliranja "obicnog" Win-a? Ono sto mi je cudno je da racunar ima SATA diskove, kao i RAID opciju, ali uz njega nije dosao nikakav Floppy disk, tako da mi ni to nije jasno, kako instalirati SATA driver-e, pretpostavljam da su oni na ovom CD-u od OS-a. I jos nesto da pitam, bez obzira ako racunar (odn. maticna ploca) ima opciju za RAID, a ja ne zelim da instaliram RAID, da li mogu jednostavno da preskocim, tj. da ne instaliram RAID, jer mi ni treba. Znam da je instalacija RAID-a opciona, ali cisto da pitam. Uz ovaj CD sa OS-om, dosao je i Recovery CD, ali napominjem da ne zelim njega da koristim, vec hocu da odradim clean instalaciju Winddows-a. U stvari, sve se svodi na sljedeca pitanja: da li je instalacija sa ovim Windows-om (koji u sebi sadrzi i SP2) uobicajena, zatima sta sa SATA da radim, i na kraju me interesuje ovo za RAID. odn. da mi date smjernice, ako ima nesto specificno sto bi trebalo da odradim?

P.S.
Na racunaru ima naljepnica na kojoj ima Product key Windows-a XP, i to je valjda za ovaj CD sto je dosao uz racunar.

Hvala, i pozdrav.

Ja sam relativno skoro instalirao OEM XP. Koliko se secam nema neke razlike osim mozda u par dopunskih pitanja. Po instalaciji treba da se uradi aktivacija (najbolje preko neta, a moze i telefonskim pozivom kancelarije Microsofta u BG). Uz Win XP sam dobio i disk sa dodatkom za nas jezik koji moze opciono da se instalira.
Medjutim, drajveri za maticnu plocu i komponente na njoj ne idu sa Win diskom, vec se posebno dobijaju. Tu bi, izmedju ostalih trebao da bude i drajver za RAID kontroler. Mozes da preskocis njegovu instalaciju, ali ti onda ostaje nepoznat uredjaj u sistemu, a to je RAID kontroler. Nisam siguran da li i kako mozes da ga disablujes u BIOSu, ali bolje instaliraj i to da ne petljas previse.
Nisam razumeo da li imas dva SATA diska pa treba da ih postavis da rade u nekom RAID rezimu ili je u pitanju samo jedan disk.

OK, hvala na odgovorima. Nema veze sto nemam ovog floppi-ja za SATA, skinucu drivere s Net-a, ima ih na sajtu HP-a.Mada, meni se cini da ima SATA kontrolera koji budu prepoznati bez potrebe za disketom, mozda grijesima? Sto se RAID-a tice, da, u racunaru imaju dva SATA diska, ali ja ne zelim da od njih pravim RAID, e sad kao sto i ti kazes, mogao bih da instaliram driver za RAID kontroler, cisto da bude prepoznat od OS-a, ali ne zelim da koristim RAID mogucnosti. Valjda ce moci tako? Jos jednom hvala, ako jos nesto imate za dodati, slobodno napisite.

Ako ti ne treba RAID, nema potrebe ni da instaliraš drajvere za kontroler, a ne verujem da ćeš imati ikakvih problema pri instalaciji.

Verovatno je u tu instalaciju integrisan drajver za SATA kontroler tako da mislim danemaš potrebe ništa da čačkaš.

OK, hvala na odgovorima. Nema veze sto nemam ovog floppi-ja za SATA, skinucu drivere s Net-a, ima ih na sajtu HP-a.Mada, meni se cini da ima SATA kontrolera koji budu prepoznati bez potrebe za disketom, mozda grijesima? Sto se RAID-a tice, da, u racunaru imaju dva SATA diska, ali ja ne zelim da od njih pravim RAID, e sad kao sto i ti kazes, mogao bih da instaliram driver za RAID kontroler, cisto da bude prepoznat od OS-a, ali ne zelim da koristim RAID mogucnosti. Valjda ce moci tako? Jos jednom hvala, ako jos nesto imate za dodati, slobodno napisite.

Flopy pravis sa CD-a koji je dosao sa plocom.Na tom CD gde se nalaze drajveri za plocu i zvuk imas i za SATA ako ga ploca podrzava.Iskopiraj to na floppy i to je to.

Podrska za SATA disk nije problem. Ali ako ne instaliras RAID kontroler ostace ti nepoznat uredjaj u sistemu (znak pitanja u Device Manageru), sto mislim da nije dobro. Mozes da probas da ga u tom slucaju disablujes u BIOS-u, kako ti se ne bi pojavljivao u Windowsu.

A kako to nije dobro, tj. kakve posledice može da ima? :)

Vidis, to zaista nisam dublje razmatrao, ali mi logicno deluje da nije dobro da u sistemu stoji nedefinisan uredjaj, bez adekvatnih drajvera, dodeljenih resursa... Mada kada se prisetim nekih primera masina gde je takva situacija bila u duzem vremenskom periodu, zaista nije bilo vidljivih posledica.

Evo da se javim, sutra cu instalirati ovaj Windows, pa vidjecemo da li ce biti nekih problema? Ako ih bude, znacete prvi. ;) Kako sam shvatio, ovakav Win. mora da se aktivira. To nije problem, e sad, da li moze da se aktivira preko Interneta, ili mora iskljucivo telefonom? I da, pronasao sam na racunaru neke RAID drivere, ali se zovu SATA RAID, da li u ovom mom slucaju mora da se instalira RAID jer koliko mi je poznato SATA je nezavisan od RAID opcije? I, imam jos jedno pitanje: posto koristim dosta cesto DriverMax program (koji sluzi da pokupi driver-e s postojeceg sistema) da li bi bilo pametno da na ovaj nacin pokupim i SATA (pa i RAID) drivere, snimim ih na Floppy, te ih tako instaliram?
Pozdrav.

Može se aktivirati i preko interneta. Pošto nećeš koristiti RAID, uopšte se ne bih zamarao instaliranjem drajvera za njega da sam na tvom mestu. Disk će ti sigurno biti prepoznat bez problema. SATA Raid je potreban ukoliko hoćeš da staviš SATA diskove u RAID, bez drajvera uglavnom (mada ne uvek, neki kontroleri su standardno podržani) neće da radi.

Poslednja izmena:
Instalacija zasad ide u redu, SATA diskovi su prepoznati (valjda, cim je na sistemskom prepoznao previous verziju XP-a, a i trenutno formatiram taj disk). Idem na varijantu da ne instaliram RAID, da vidim sta ce da bude, bude li nekih problema, ponavljam instalaciju s RAID-om, mada mislim da ih nece biti. Inace, SB je ATI IXP 400 , tako da pretpostavljam da nece biti ni ikonice Safely Remove Hardware (kao kod nForce-a). A i aktivacija bi trebala da prodje u najboljem redu, mada je nikad nisam (legalno :)) radio? Poz.

E ovako, da zavrsimo i sa ovom stranom, tj. da kazem kako sam prosao? Instaliranje OEM XP-a je proteklo u najboljem redu, kao i sve ostalo sto dolazi nakon instalacije, ali ne lezi vraze, aktivacija se nije mogla uraditi. Meni nije jasno zasto, jer sam u toku instalacije OS-a bez ikakvih problema pomocu Product key-a XP-a (koji se nalazi na naljepnici na kucistu racunara) instalirao OS, ali aktivacija nije prosla (tj. dobijao sam poruku Incorrect Product Key, tako nesto). Zasto, nemam pojma, jedino mi pada na pamet da je problem u tome sto sam zamijenio graficku kartu (bila je integrisana, sad sam stavio PCI-E) pa je MS to protumacio kao drasticnu promjenu hardware-a. Ne pada mi nista drugo na pamet, jedino jos da su ovi (ili neko treci) sto su prodali racunar iskoristili ovaj PK pa MS vise ne dozvoljava aktivaciju preko njega. Naravno, pribjegao sam (meni) logicnom rjesenju, instalirao sam "onaj" Windows XP, koji me po ko zna koji put ;) nije iznevjerio. Sad je sve u redu, sredjeno, racunar radi odlicno. I za kraj, imam samo jos jedno pitanje? S obzirom da mi za instaliranje "onog" XP-a nije trebala disketa za prepoznavanje SATA diskova interesuje me jedno: da li moji diskovi rade u SATA ili IDE rezimu, jer sam citao (pogresno?) da SATA diskovi mogu da rade u IDE compatibility modu? U svakom slucaju, ovo pitam cisto iz interesovanja, jer mi ne pada na pamet da bilo sta diram, a i ne vidim ikakvu razliku u brzini HDD-a, te necu da cackam nesto sto perfektno (pu-pu) radi. Ovo mi nije jasno, jer svaki dan citam postove ljudi koji ne mogu da instaliraju SATA driver-e na svoje racunare (uglavnom zbog toga sto nemaju Floppy-je na racunaru), a kod mene sve proslo glatko, bez ikakvih problema. Od cega ovo zavisi, od cipseta, Servic-e Pack-a XP-a ili jos neceg?
Eto, toliko od mene, jos jednom pozdrav i zahvala onima koji su se javljali na ovoj temi.

Poslednja izmena:
Idi na Device Manager -- IDE ATA/ATAPI controllers --- pa onda na properties od kontrolera koji ti je tu instaliran, trebalo bi da dobiješ nešto kao na slici, pa vidi šta ti kaže. :) Inače drajveri ne bi trebali da prave problem osim kada se OS instalira na RAID, mada sam imao slučajeva da na par laptopova Windows nije hteo da prepozna običan sata disk ako nisu instalirani drajveri od raid kontrolera.

Prilozi

• Kontroler.JPG
    Kontroler.JPG
    28.5 KB · Pregleda: 83
Poslednja izmena:
evo hocu i ja da reinstaliram windows xp professional oem na jednom racunaru koji je pun svega i svacega (vuce se k'o glista)...on je vec aktiviran, nije nista menjano od hardvera u kompu; hocu samo da formatiram disk i da uradim clean install, dal treba opet da se registrujem preko neta (posto koliko znam max. je 3 puta) ili mogu samo da sacuvam onaj .dbl fajl iz win foldera??? hvala

Poslednja izmena:
Zadnjih par dana sam (cisto iz interesovanja) i ja malo googlao oko ove aktivacije, i cini mi se da na OEM verziji ne funkcionise ovo sa wpa.dbl fajlom, vec bas moras pjeske (Internetom ili telefonom) aktivirati svjeze instaliran Win. I da, jel' istina ovo sto je Nw napisao, da se preko net-a moze max. 3 puta aktivirati OEM XP. Ako je ovo istina, onda to nije u redu, mislim na ovakav nacin ogranicavati korisnike. Ako je to, pa moguce je da je to mene snaslo, pa nisam mogao aktivirati. I koji hardwar-e mozemo da zamijenimo, a da MS to ne protumaci kao drasticnu promjenu pri kojoj i dalje moze da se vrsi aktivacija s postojecim PK-em, jer sam ja zamijenio graf. kartu i nisam mogao aktivirati XP (mozda i zbog ovog 3x limit-a). Negdje sam cuo da samo zamjena MB-a onemogucava koriscenje postojeceg koda, ali sam se ja u praksi uvjerio u suprotno.

Da, i jos nesto: da li je preko HDD label-a i postojeceg koda moguce uvijek iznova aktivirati XP (poznavaocima je valjda jasno sta pitam)?

evo i ja sam nasao nesto juce po netu...ima raznih fora...ono sa volumeid promenom, kopiranjem wpa.dbl i wpa.bak fajla itd...evo stranica pa vidi: LINK

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno