Šta je novo?

odrzavanje lcd monitora

marko_84

Slavan
Učlanjen(a)
10.07.2004
Poena
350
Zdravo :)

E ovako, mogli bi ovde da resimo neke nedoumice vezano za odrzavanje monitora...

1. kako ga brisati
2. na koliko npr podesiti screen saver
3. power on/off

npr, neko pljune u monitor, rekoshe da ga treba chistiti suvom krpom...e ae to skini suvom :)

cuo sam za glavljenje pixela, znaci da mu crna pozadina najbolje prija?

steti li mu cesto paljenje gasenje, ili ga je bolje ostaviti da gori? Tj, jel bolje da se posle 5 minuta neaktivnosti iskljuchi na pola sata, ili ga je tih pola sata bolje drzati upaljenog? :)

1.blago nakvasenom "magicnom" krpom
2.izaberi sam,sve je jedno
3.zasto bi ga gasili ?cak i kad ugasim komp ostavim upaljen monitor,nista ne smeta sto je upaljen.

Nema potrebe da se toliko opterecjujete oko toga,da ga lickate ,cak ni prednji panel nije toliko osetljiv i ako mozda tako izgleda.Naravno ne znaci da ga treba lupkati i udarati,ponasajte se normalno i trajacje vam dugo.To je to,cela filozofija.

Ne jesti i ne piti pored kompjutera :) Ne kijati direktno u ekran :)

I da... neki modeli posle izvesnog vremena imaju običaj da prikazuju duhove, ukoliko se sadržaj u nekom delu ekrana (najčešće pri vrhu) duže vreme ne menja (meniji, dugmad, okviri). Pojava se još zove i burn-in ili image sticking... Dakle -- valja koristiti neki skrin sejver bez obzira na sve :)

Pozdrav

Ako se jave npr.crvene ili plave tacke po nekad se mogu otkloniti trljanjem krpom okolo i na tom mestu.Ovo je pogotovo chesta pojava kod brzih monitora od 2ms.

Evo i pojasnjenja iz jednog trugog thread-a u vezi "mrtvih" piksela itd:
Citat:Citiram korisnika: DARK SIDE
pa u takvom polozaju je losh kontakt ili?
DELIMIR:
Pa nema kontakta u pravom smislu te reci. Struja polarizuje "resetku" piksela koja se usled toga okrece i propusta neonsku svetlost (backlight). Ako se piksel zaglavi moze da u potpunosti blokira svetlost (crni pixel) ili propusta svetlost pod odredjenim uglom (pixel u boji). Problem kod zaglavljenih piskela je sto se ne vracaju u prvobitni polozaj, pa zato sve vreme propustaju svetlost i imas utisak da je rec o mrtvom pikselu. Od brzine pokretanja "resetke" zavisi odziv, a cesto proizvodjaci opale piksele jacom strujom kako bi se isti brze pokretali (tzv. overdrive tehnologija). Tada "resetka" u piskelu ima manju amplitudu, ali brze reaguje (propusta i ne propusta svetslot), pa je odziv brzi, ali je ugao gledanja manji. Idealno bi bilo kada bi svetlost bila sto bliza LCD matrici - tada bi ugao bio veci, ali bi boje bile losije. U svakom slucaju, upravo je overdrive glavni krivac za cesce pojavljivanje zaglavljenih piksela kod novih, brzih, monitora, poebno kod jeftinijih modela.

Kod plazme na primer princip rada je slican, ali same celije od kojih se sastoji slika emituju svetlost, pa je ugao gledanja mnogo bolji nego kod LCD-a.

PS: Da je rec npr. o diodama tada bi mogao da se javi losh kontakt.

Poslednja izmena:
Ja imam Belineu, 19" 1925s1w i cime god da probam da obrisem displej ostaju mi sare kao da je izguljen, CIME I KAKO da ga brisem??????

LCD-ovi se odlično održavaju čišćenjem uz upotrebu:

Pronto Antipolvere Antistatico

pronto.jpg

On je baš namenjen za čišćenje površina elektronskih uređaja koje su sklone emitovanju/prikupljanju prašine.

Dakle: špricneš par puta sprej na magičnu krpu (mora biti krpa koja ne ostavlja dlačice - dakle ne pamučna i najbolje "magična") i detaljno obrišeš ekran. Tokom brisanja se pojavljuju talasi i zamućenja, ali ona isparavaju nakon par sekundi. Najbolje da isključiš monitor i prvo na crnu pozadinu prebrišeš (tako se dobro uoče masnoće), a potom uključiš i staviš nešto svetlo da obrišeš ako ima kakva tamnija prljavština.

To ne treba raditi više od jednom u 2 sedmice, osim ako imaš problem sa kijavicom, ili mlađim bratom/sestrom ili djetetom koji čačkaju monitor masnim rukama i sl.

Što se tiče svakodnevnog održavanja tiče - najbolje je kupiti jedno penelo ili četku za farbanje koja je malo uža, i njome se savršeno iščetkavaju ivice između ekrana i okvira monitora, ali i prašina koja se nagomila na stalak, po gornjem obodu ili po tastaturi i sl.

Četku valja povremeno oprati sapunom zbog grinja i prljavštine, a magičnu krpu takođe.

NIKAKO ne koristiti sredstvo za čišćenje stakala na površini monitora! To je OK za CRT, ali nikako za LCD panele jer deluje abrazivno i oštećuje sloj. Takođe ni u kom slučaju ne koristiti alkohol ili još gore - aceton za čišćenje, jer će ostati mrlje na panelu koje se više ne mogu očistiti (oštećenja), a znatno zamagljuju (bio jednom jedan laptop na servisu čiji monitor je bio bukvalno upropašten acetonom).

Eto tako: magična krpa (malo kvalitetnija) + Pronto (Antipolvere / Antistatico / Antialergent) ali ne onaj za parket i drveni nameštaj - već na slici stoje elektronski uređaji + penelo = 10-tak EUR

Povremeno nije loše usisati zadnju stranu monitora (gdje su rešetke za ventilaciju) kakvim četkastim nastavkom. Da se ne nagomilava (posebno kao kod mene gde se monitor nalazi ispred zavese).

Pozdrav! :)

Ako se jave npr.crvene ili plave tacke po nekad se mogu otkloniti trljanjem krpom okolo i na tom mestu.Ovo je pogotovo chesta pojava kod brzih monitora od 2ms.
Nemash pojma kako me je obradovao ovaj post.Odmah skacem,uzimam krpu i trljaj,trljaj...trljaj...ali nishta,***.
Josh dugo cemo da se druzimo,ja i moj "mrtvi pikselcic"...Dobro ,ajde,makar je u cosku...:S::S::S:

Mora da se trlja najmanje 20 minuta da bi mrtvi piksel oziveo, i to dok je monitor pod 90 stepeni u odnosu na ravan.

Nisu TFT monitori uopste toliko osetljivi kao sto mozda deluju. Moram da priznam da sam u naletima besa na poslu par puta zestoko pesnicom raspalio po ekranu i nije mu nista bilo. Cak je zanimljivo gledati kako crna fleka postepeno bledi. :d

Nisu TFT monitori uopste toliko osetljivi kao sto mozda deluju. Moram da priznam da sam u naletima besa na poslu par puta zestoko pesnicom raspalio po ekranu i nije mu nista bilo. Cak je zanimljivo gledati kako crna fleka postepeno bledi. :d
E sad bas preterujes,da si zestoko udario pesnicom,kao sto si rekao,polomio bi monitor,sigurno,sem ako ne udaras ko devojcica,budimo realni i ne preterujmo.

Pa naravno,udara sto je tudje a svoj licka:D...
Postoji li neko na bench-u da je resio zaglavljen piksel uz pomoc ove "masaza"teorije?
Nemoj samo da dobijem odgovor tipa-"moze ali mora da se trlja 20 sati".Toliko zaludjen nisam...

Ma trebash da protrljash sa blazim pritiskom.NE samo da prodjesh rukom vec da malo pritisnesh.Tada se javljaju po malo senke.Mnogo puta sam uspeshno otklanjao ove piksele/

Ma trebash da protrljash sa blazim pritiskom.NE samo da prodjesh rukom vec da malo pritisnesh.Tada se javljaju po malo senke.Mnogo puta sam uspeshno otklanjao ove piksele/
Znaci,monitor treba da je upaljen.Ima li veze sto ja taj piksel imam od kada sam kupio monitor(nisu priznali u garanciju,lopovi:cuss:)?
Kod mene,konkretno, taj piksel isijava crvenu svetlost tj na svetloj podlozi se gotovo neprimecuje ali na crnoj izbija oci.Da li je i kod tebe bilo slicno?

Poslednja izmena:
Crveni i plavi su bili veo chesti na Samsung bf seriji(2 ms).Izmasirash ga i gotovo.Radijus kretanja trljanja oko piksela ne treba biti veci od 1 cm.Ukljuchen monitor.

Sto se tice ciscenja, ja sam u Tehnomarketu kupio antistatic cleaning wipes (antistaticke vlazne maramice). pakovanje je oko 120 din i bas vrse posao, a sa njima mozes da cistis i ostale uredjaje veoma lepo

nemojte se smejati, ali secate se da kada su teletabisi bili IN pa se prodavale one kape, salovi,... e pa ja koristim jedan bas za brisanje ekrana. Jako je mekano i fino, ne grebe, ma savrseno za ekran,... :D

nemojte se smejati, ali secate se da kada su teletabisi bili IN pa se prodavale one kape, salovi,... e pa ja koristim jedan bas za brisanje ekrana. Jako je mekano i fino, ne grebe, ma savrseno za ekran,... :D

Mislim da bi Nindze kornjace bolje odradile posao:d...

uz samsung 223 bw sam dobio krpicu za ciscenje.

ja koristim mikrofiber krpicu sto sam dobio uz SE t610, jos davno :d

Ja sam isto dobio krpicu sa monitorom (16x11cm) i mislim da je magicna... ja je koristim suvu da skinem laganim pokretima prasinu a blago nakvasim jedan deo da bi obrisao okvir i flekice (od pljuvanja) na ekranu ... jedino sto nemogu da ocistim je donja ivica ekrana gde se spaja sa okvirom, koji bas nije zaptiven za ekran tj. tamo izmedju se skuplja prasina...

LOL nisam znao ovo sa masazom pixela ... da li se nekome desilo da pritom kad leci jedan pixel stvore mu novi ?
Moram da nabavim ovaj Pronto antistaico , jer imam dosta problem sa prasinom (imam dva kreveta u sobi) i ako usisavam 2-3 puta nedeljno.

Ja sam isto dobio krpicu sa monitorom (16x11cm) i mislim da je magicna... ja je koristim suvu da skinem laganim pokretima prasinu a blago nakvasim jedan deo da bi obrisao okvir i flekice (od pljuvanja) na ekranu ... jedino sto nemogu da ocistim je donja ivica ekrana gde se spaja sa okvirom, koji bas nije zaptiven za ekran tj. tamo izmedju se skuplja prasina...

LOL nisam znao ovo sa masazom pixela ... da li se nekome desilo da pritom kad leci jedan pixel stvore mu novi ?
Moram da nabavim ovaj Pronto antistaico , jer imam dosta problem sa prasinom (imam dva kreveta u sobi) i ako usisavam 2-3 puta nedeljno.
To je stara fora i koristimo je vec jedno godinu dana. Pogotovo se javlja na monitorima sa 2ms odziva.

Strasna stvar,samo kad bi jos urodila plodom...Posle par "tretmana"nema rezultata.Darkside rece da je ovo karakteristicno za monitore sa brzim odzivom tako da kod mojih 8ms(valjda) mozda i nema pomoci.
Ali nema predaje,nastavljam da "masiram" dok ne ogulim zastitu:D...

ne moze suvom bas uvek sve da se reshi...

a fleke mogu da ostanu, pogotovu ako se krpa prethodno koristi za brisanje stola, sudja.. :d

blagi rastvor nekog deterdzenta ne moze da shkodi..

savet: prekriti monitor nechim kada ne radite

Zvanicno odobrena (od strane proizvodjaca) sredstva za brisanje TFT ekrana:
* Voda
* Sirce razblazeno vodom sa ne vise od 10% koncentracije sirceta
* Isopropyl Alcohol
* Petroleum Benzene
I nikako to direktno na ekran, nego na krpu (koja ne ostavlja dlacice).

Poslednja izmena:
shto se mene tiche magichna krpa je zakon za tft!!!

Zeleo bih samo da pitam...imam TFT Samsung 931bf, kada sam zeleo da ocistim monitor krenuo sam sa alkoholom i vodom(naravno neprocitajuci ni uputstvo ni forum!) i ostali su mi svetli,beli tragovi. To sam resio tako sto sam sa malo grubljom magicnom krpom povlacio sa gore na dole i skroz skinuo te fleke(bez ijedne ogrebotine). Ali pritom sam primetio da se nesto skida pri povlacenju, kao kada trljate gumicu za brisanje olovke. Da li sam to mozda skinuo neki zastitni sloj? I sta znaci kada je ekran premazan 'emulzijom'?
Hvala unapred...

Vrh Dno