Šta je novo?

Odnos 64 bitnih sistema AMD vs Intel

audiofreak je napisao(la):
Evo novih rezultata sa novim procesorom:

FPU:
rb_fpu.gif

SSE2
rb_sse2.gif

Znaci:

SSE2 38.578 -> 36.000 = 7.16%
FPU 60.250 -> 56.156 = 7.29%

Ovo tacno odgovara dizanju takta sa 2800 na 3000 MHz (7.14%). To znaci da se i SSE2 i FPU kod jednako skaliraju sa povecanjem frekvencije sto cini mi se ranije nije bio slucaj kod Intela (FPU se skalirao losije).

E sad ono zanimljivo posto sam oduvek hteo da uporedim 3000+ .vs. pravih 3000 MHz:

A64 3000+ na defaultu za SSE2 tebi daje 43.609 sec ako sam dobro razumeo? To je citavih 21.14% sporije nego kod mene, a program je tvojih ruku delo i nije cak ni extra optimizovan za Intel.

Kao prvo odakle ti to da je bench optimizovan za AMD ?
Kao drugo sto si se vezao za taj P-Rating toliko kad svi znamo da nije tacan a pogotovo ne kod SSE2 instrukcija.

Evo nesto gledam cijene :

AMD Athlon 64 3000+ 0.09µ Sockel-939 , 1.80GHz, 512kB Cache
110,93 Evra

Intel Pentium 4 630 3.00GHz Sockel-775 , 200MHz FSB, 2048kB Cache
209,52 Evra

Poslednja izmena:
Uh bre sto si cudan, ja napisem:

a program je tvojih ruku delo i nije cak ni extra optimizovan za Intel.

A ti me pitas:

monteboy je napisao(la):
Kao prvo odakle ti to da je bench optimizovan za AMD ?

Hajde procitaj te dve recenice par puta pa mi reci gde pise to sto si ti zakljucio?

Uzgred, probao sam da spustim takt na 2.8 GHz preko SpeedStep-a i tvoj bench ne prikazuje tacnu frekvenciju tj. i dalje prikazuje 3.0 GHz.

Asus'ovom SpeedStep'u nikad nisam vjerovao posto sam nekad imao Asus plocu znam o cemu pricam prekontrolisi frikvenciju sa ClockGen

Uzgred, probao sam da spustim takt na 2.8 GHz preko SpeedStep-a i tvoj bench ne prikazuje tacnu frekvenciju tj. i dalje prikazuje 3.0 GHz.

Zar mu nisti ti dao kod za merenje brzine CPU-a
:d ?

Evo napisao sam konzolnu aplikaciju koja ispravno meri frekvenciju na Intelu sa aktiviranim SpeedStep-om. Ako neko proba neka javi -- vodite racuna pisano je za XP. Zanima me radi li to uopste na A64 ili puca? Trebala bi makar frekvencija da bude priblizna, mnozilac i FSB sigurno nece biti tacni.

Prilozi

Evo napisao sam konzolnu aplikaciju koja ispravno meri frekvenciju na Intelu sa aktiviranim SpeedStep-om. Ako neko proba neka javi -- vodite racuna pisano je za XP. Zanima me radi li to uopste na A64 ili puca? Trebala bi makar frekvencija da bude priblizna, mnozilac i FSB sigurno nece biti tacni.

neznam sta bi trebala ova tvoja aplikacija da mjeri ali sigurno ne frikvenciju :d
Aplikacija se jednostavno zatvori bez ikakvog outputa.

Ne rece mi kako je stanje sa ClockGenom !

monteboy je napisao(la):
neznam sta bi trebala ova tvoja aplikacija da mjeri ali sigurno ne frikvenciju :d
Aplikacija se jednostavno zatvori bez ikakvog outputa.

Ne rece mi kako je stanje sa ClockGenom !

Trebala bi da meri frekvenciju na Intelu koji ima EIST i to kod mene i autora CPU-Z koji ju je takodje probao radi.

Posto se koristi backdoor u XP-u za pristup MSR-ovima jer me mrzi da pisem drajver neophodno je da imas administrativnu privilegiju. Ponovo napominjem da je pisana za XP i za Intel. Verovatno nece raditi na 64-bitnom OS-u, a vrlo verovatno ni na AMD-u.

Takodje, kad nekom kazem da je u pitanju konzolna aplikacija ocekujem da otvori komandni prompt i da je pokrene kako bi stigao da vidi ukoliko se ispise neka poruka pre nego sto aplikacija izadje.

Sto se tice ClockGen-a, nisi mi jasan. Prvo, ne znam koji ClockGen da koristim jer ClockGen-a za moju plocu (GA-8I915P Duo Pro) nema. Drugo, CPU-Z meri frekvenciju korektno, CrystalCPUID i WCPUID ne, kao ni bench. Sta ti vise treba?

Trebala bi da meri frekvenciju na Intelu koji ima EIST i to kod mene i autora CPU-Z koji ju je takodje probao radi.

Posto se koristi backdoor u XP-u za pristup MSR-ovima jer me mrzi da pisem drajver neophodno je da imas administrativnu privilegiju. Ponovo napominjem da je pisana za XP i za Intel. Verovatno nece raditi na 64-bitnom OS-u, a vrlo verovatno ni na AMD-u.

Takodje, kad nekom kazem da je u pitanju konzolna aplikacija ocekujem da otvori komandni prompt i da je pokrene kako bi stigao da vidi ukoliko se ispise neka poruka pre nego sto aplikacija izadje.

Sto se tice ClockGen-a, nisi mi jasan. Prvo, ne znam koji ClockGen da koristim jer ClockGen-a za moju plocu (GA-8I915P Duo Pro) nema. Drugo, CPU-Z meri frekvenciju korektno, CrystalCPUID i WCPUID ne, kao ni bench. Sta ti vise treba?

Zezas li se ti to samnom -> "Takodje, kad nekom kazem da je u pitanju konzolna aplikacija ocekujem da otvori komandni prompt i da je pokrene kako bi stigao da vidi ukoliko se ispise neka poruka pre nego sto aplikacija izadje.
"

Valjda se razumije da se konzolne apklikacije izvrsavaju u Shelu.!
I ja ti ponovo potvrdjujem da nema nikakvog outputa na XP sa A64 (32 Bit).

Koju plocu imas nemogu napamet znat nisam "vidovita zorka" tako znam da na P4 i A64 i starijim CPU'ima frikvencija biva tacno izracunata nova Intel'ova izmjena koju u medjuvremenu nije cak ni dokumentirana nije samo problem ovog bench'a nego trenutno generalni problem.

Sobzirom te cinjenice ne gledam taj problemcic trenutno kao primaran vaznija mi je sad realizacije 64 bitne verzije bench'a.

Poslednja izmena:
Khm, evo ja malko overclockovao 🙂 Onako amaterski 😀

630_fsb_231.gif

Validacija.

FPU:
fpu_fsb_231.gif

SSE2:
sse2_fsb_231.gif

PCI-E je ASYNC, memorija je x1.66 jer ne moze da prati, a napon za CPU nisam dizao -- hteo sam da vidim dokle moze na default naponu i 231 MHz FSB mu je limit. Preko toga ne postuje. Everest pokazuje 35C u leru, a oko 40C dok radi bench.

ne mogu da vjerujem pa zar audiofreak , zar ti ?????
Ovo se treba zalit , audiofreak ocnuo sistem , prosto ne mogu da vjerujem

Dobar rezultat samo ne bas toliko dobar ali ja znam imas ti potencijala jos :

Evo kontre (AMD Power!) :

realsse.gif

550 MHz imas prednost , cek cek da mi stigne samo FX-55 sticu te ja i u frikvenciji 😀

Poslednja izmena:
monteboy je napisao(la):
550 MHz imas prednost , cek cek da mi stigne samo FX-55 sticu te ja i u frikvenciji 😀

Eee, onda ces me dobrano prestici, ali i u ceni cak i ako ga dobijes tako jeftino kako si rekao 😀

Dobar ti je skor. Probacu ovih dana da te prestignem sa ovim procesorom ako bude hteo da ide na vise od 231 MHz FSB. Moram samo da nabavim bolji RAM.

Eee, onda ces me dobrano prestici, ali i u ceni cak i ako ga dobijes tako jeftino kako si rekao 😀

Dobar ti je skor. Probacu ovih dana da te prestignem sa ovim procesorom ako bude hteo da ide na vise od 231 MHz FSB. Moram samo da nabavim bolji RAM.

ma nebih nikad bacao pare na FX-55 nego rekoh drug mi ima vezu pa ga moze nabavit u pola cijene e sad normalno da ga necu ni tad kupiti ako se ne bude bar na 3,4 dao kloknut.

U svakom slucaju vredi sacekati San Diego, koji ce se bolje kloknuti od CG Clawhammera.

drfedja je napisao(la):
U svakom slucaju vredi sacekati San Diego, koji ce se bolje kloknuti od CG Clawhammera.

"San Diego" bi trebao za koju nedelju da dobijem, Firma Fujitsu-Siemens ih ugradjuje u svoje komplet sisteme tacno Scalio Pa 3700 , pojedinacno se "San Diego" zvanicno nigdje u Njemackoj nemoze kupiti (trenutno).

@Monteboy
Nego reci mi za ovaj test, sto je tako los FPU rezultat? SSE2 test daje relativno dobre rezultate, dok sam za FPU ocekivao mnogo vise na Athlon64 procesorima. Ispade da FPU radi daleko brze na P4 i to na istom taktu!

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
@Monteboy
Nego reci mi za ovaj test, sto je tako los FPU rezultat? SSE2 test daje relativno dobre rezultate, dok sam za FPU ocekivao mnogo vise na Athlon64 procesorima. Ispade da FPU radi daleko brze na P4 i to na istom taktu!

To je i mene zacudilo , potrudicu se da analiziram to bolje

monteboy je napisao(la):
To je i mene zacudilo , potrudicu se da analiziram to bolje

Pa ti nisi postovao tvoj FPU rezultat?!? Dakle, koji ti je rezultat za FPU na 2.9 GHz?

Sto se tice analize, sad bi ti dobro dosao VTune jel' da? Jel radi on na AMD-ovim procesorima? Ili nemaju sve performance countere kao NetBurst?

Pa ti nisi postovao tvoj FPU rezultat?!? Dakle, koji ti je rezultat za FPU na 2.9 GHz?

Sto se tice analize, sad bi ti dobro dosao VTune jel' da? Jel radi on na AMD-ovim procesorima? Ili nemaju sve performance countere kao NetBurst?

Sto se tice analize dobar je i AMD'ov Codeanalyst :
Koliko ja znam VTune je iskljucivo za Intel CPU'e tako da ti neznam reci razliku izmedju te dvije alatke.

monteboy je napisao(la):
Sto se tice analize dobar je i AMD'ov Codeanalyst :
Koliko ja znam VTune je iskljucivo za Intel CPU'e tako da ti neznam reci razliku izmedju te dvije alatke.

I ja mislim da VTune ne bi radio na AMD-u, nisam imao potrebe da probam. Razlika je kao i izmedju procesora prilicna ali ovaj put u korist VTune-a i NetBurst-a koji ima jako puno counter-a i performance monitoring event-ova, a VTune moze da ih sve prati. Uz pomoc Thread Checker-a i Thread Profiler-a se dodatno moze prosiriti funkcionalnost istog.

FPU test mi daje preko 100s na 2.4GHz. Da je sporije od SSE2 jeste ali nisam ocekivao ovoliko.

Prilozi

• fpu.webp
    fpu.webp
    11.1 KB · Pregleda: 78
Poslednja izmena:
Lukija je napisao(la):
FPU test mi daje preko 100s na 2.4GHz. Da je sporije od SSE2 jeste ali nisam ocekivao ovoliko.

Ahaha, zato monteboy ne sme da objavi svoj rezultat 😀

A AMD je bolji od Intela u FPU 😀

monteboy, mislim da bi ti se vise isplatilo da si umesto vodenog hladjenja za tih 300 EUR uzeo neki Intelov procesor. Jos ako dodas tu i pare koje mozda planiras da potrosis na onaj FX-55 i nabavis Intel C/C++ Compiler dobices otprilike isti rezultat kakav bi se od FX-55 moglo ocekivati, a mozda cak i bolji 😀 😀 😀

Narocito mu se isplati da uzme Intela zbog ovog testa :d

illidan je napisao(la):
A AMD je bolji od Intela u FPU 😀
Naravno da je FPU bolji, samo je u pitanju ispravnost ovog testa ili njegova optimizacija.

drfedja je napisao(la):
Naravno da je FPU bolji, samo je u pitanju ispravnost ovog testa ili njegova optimizacija.

Nemoj tako, pa to je Microsoftov najnoviji compiler, mora biti dobro optimizovan kod. Uostalom to je AMD, njemu ne treba optimizacija. Greske sam mu ja vec ispravio, osim ako nije ubacio neke nove u medjuvremenu 😀

Dobro, onda objasni zasto je FPU time na Athlonu skoro dva puta sporije nego na ekvivalentnom Pentiumu? Sigurno nije zbog toga sto Pentium ima mocnu FPU jedinicu.

Zanimljivo, kada je covek objasnjavao zasto je Intel sporiji u SuperPI niko nije hteo ni da cuje, a sad ga pitate da vam objasni za AMD i odjednom uvazavate njegovo misljenje :d
Mislim da ce Monte da nam najbolje objasni jer je on pisao bench.

Nazad
Vrh Dno