Šta je novo?

Kućna multimedija Ode Tesla, kupovina TV-a do 80k dinara...

Koji TV, projektor, zvučnike, soundbar i ostale multimedijalne komponente kupiti?

s5p

Poštovan
Učlanjen(a)
09.04.2019
Poruke
414
Poena
80
Pozdrav drugari, imao sam do pre par dana Teslu 43T319SF sa TCL panelom, imao je odlicnu sliku i bio sam prezadovoljan sa njim, medjutim pocele su se pojavljivati crne crtice po horizontali, koje su se jedino primecivale kada je mracan ambijent i to kada se priblizis ispred tv-a, ovako sa daljine se nije nista primecivalo. Imao je garanciju 3 godine, a ovo se desilo u drugoj godini i ajd reko neka ga poprave dok je u garanciji, odnesem u radnju, kad ono prc, niti mogu da ga poprave (nemaju delove zbog korone), niti pa imaju taj model da mi daju novi, reklamacija prihvacena, ali povracaj celokupnog iznosa. Da sam znao da ce se tako odigrati, odneo bih ga jesenas nekad.
Sva pohvala za Teh****diju sto se tice odgovora na reklamacije, brzi su i efikasni.

Sada je doslo vreme za novi TV. Budzet je otprilike oko 80k dinara (kp, prodavnice...). Kolko sam skontao, bitno je da ima VA panel. Interesuje me sta predlazete, velicina ekrana od 55 do 65 inca.

Nije mi potreban za gaming, ali volim da imam sto kvalitetniji panel sa zivim bojama i dobrim uglom za gledanje.
Kaci se svakako na android tv box (beelink), gde ce se koristiti za gledanje iptv sadrzaja putem tivimate-a, youtube, i kodi za filmove. Pa mi u sustini OS tv-a nije toliko bitan?
 
Hisense 55U7QF za 74-5k u domaćim radnjama sa 5 godina garancije, bez razmišljanja (QLED, VA panel od 700 nita i "pravi" hdr prikaz, full array local dimming, MEMC...). Uglovi mu nisu jača strana doduše, mada su sasvim ok za VA panel. OS je loš, ali to ovde i ne igra ulogu koliko vidim.

Druga opcija je Hisense 55U8QF (svetliji panel, 120hz, više dimming zona...). Kažu da ga ima na KP za 650e, doduše ne znam kako je za garanciju u tom slučaju.
 
Ako su bitni uglovi gledanja onda beži od VA panela. Za pare koje misliš da daš dobijaš prosek. Nikad mi verovatno neće biti jasno zbog čega se priča da su uglovi gledanja na VA panelima OK? Ne ulazim u raspravu o bilo kom brendu i nemam nameru da bilo koji brend kritikujem. Ima jedan video koji se nedavno pojavio. Da li slučajno ili namerno, ali jedini koji sam ja našao da realno pokazuje mane VA panela, bar u ovoj cenovnoj klasi. Svaka im čast na ovom videu. U praksi je ovo i malo lošije od ovog na videu. Naravno, svako kupuje ono što želi.

Za te pare ja bi kupio Teslu ili novi Fox i neki soundbar.
 
I ova tesla je imala VA Tcl panel, i za moj polozaj gledanja je bio extra, predpostavljam da ce cuvenija marka biti jos bolja po tom pitanju? Tako da u prevodu, mozda mi i ne treba IPS.

55U8QF jel vredi 20k vise sa svojim prednostima, za moje navedene nacine koriscenja, ili je precenjeno i ipak ici na 55U7QF ?

Dal ima u najavi opet ona akcija 7 god garancije, ili toga vise nece biti na hisense televizorima?
 
Ako su bitni uglovi gledanja onda beži od VA panela.
Pa sad... Donekle jeste tako, činjenica je da IPS paneli (barem u ovoj jeftinijoj klasi) imaju manje vidljive promene pri promeni ugla gledanja. Sa druge strane, verujem da velika većina ipak gleda TV namenski, i iz barem relativno pravog ugla.

Za "casual" gledanje u prolazu/dok se rade druge stvari po kući, slika je na pomenutim VA panelima daleko od neupotrebljive, čak i pri većim uglovima. Samim tim što VA u startu ima daleko bolji kontrast, čak i kad se "ispere" uglom, to bude na nivou nekog IPS-a iz pravog ugla (a često i bolje, ako se radi o nekom kvalitetnijem QLED VA panelu).

Kod mene na TCL C715 naravno ima razlike kada se menja ugao, ali ni približno tako kao što deluje na ovom videu, i to sam uglavnom primećivao samo kad je TV još bio svež, pa sam zagledao svaki detalj. U svakodnevnoj upotrebi ne primetim kad ide neki nebitan TV program, a filmove/serije gledam kako valja jer želim da vidim maksimum koji TV pruža.
55U8QF jel vredi 20k vise sa svojim prednostima, za moje navedene nacine koriscenja, ili je precenjeno i ipak ici na 55U7QF ?

Dal ima u najavi opet ona akcija 7 god garancije, ili toga vise nece biti na hisense televizorima?

Ne vredi 20k više. 6-7k maksimalno, i to pod uslovom da ti stvarno treba 120hz ili tih par stotina nita peak brightness-a.

Što se garancije tiče, izgleda da su ukinuli te dodatne dve za U seriju u ovom krugu produžene garancije. Da li će opet biti, verujem da ni oni ne znaju, ali je najbolje svakako proveriti direktno sa njima.

ima Android TV 70-ca sa soundbar-om za 90K dinara (preko budžeta je no kad je već navedena dijagonala do 65")

Sharp 70CL5EA

Zaboravih taj Sharp, sasvim validan izbor za one manje zahtevne korisnike koji bi veću dijagonalu, naročito po ovoj ceni i sa soundbar-om.

Naravno, panel nije ni približno na nivou Hisense U serije (mnogo slabiji kontrast, peak brightness od ispod 300 nita, nema dimming-a, kao ni quantum dot filter, pa nema priče o iole kvalitetnom HDR prikazu itd.), ali je u pitanju pristojan ulazni VA model sa Android OS-om za OK novce u toj veličini.
 
Da ne otvaram novu temu, u potrazi sam za TV-om u slicnom cenovnom rangu, oko 80k, s tim sto zbog velicine prostorije bih isao na 65''.
U tom rangu ima par modela:

LG 65UP76703LB

TCL 65P615
Hisense 65A7100F


U principu mozda mi je bitan input lag zbog casual gaminga na ps5 mada i ne igram nesto specijalno, par sati nedeljno maksimalno.
I mozda da bude IPS displej zbog ugla gledanja. U principu nisam neki preterano zahtevan korisnik, uglavnom sto gledam su standardni TV kanali, uglavnom sportski, dok filmove i ostalo ne toliko, nije mi toliko bitno to.
Ovako mi LG deluje na papiru okej, zbog softvera i ostalo, ali nisam siguran da li ima nesto bolje u ovom rangu od oko 80k, mozda nesto malo preko ako vredi.
 
Sharp što je kolega predložio gore bi mogao biti dobar izbor. Ako se proda soundbar, ulazi u budžet, a solidno je veći od ta tri, i ima 4 godine garancije.

Što se ta tri tiče, za sport i standardne kanale, ulazni LG bi trebao biti bolji od ulaznih TCL-a i Hisense-a, mada mi se čini da je i solidno skuplji.

LG po pravilu ima bolje procesiranje kretanja i upscale (barem u nekoj srednjoj klasi, nisam siguran za ove ulazne), pa, ako sam prikaz nije presudan (gde LG gubi sa sivom crnom i slabim kontrastom), on je bolji izbor u ovom slučaju.

Lično bih ipak daleko pre išao na Sharp, ili na neki manji, a kvalitetniji TV.
 
Jel mozete svi vi koji ste aktivni ovde da napisete top 3 modela koja predlazete za moje normalno koriscenje do/oko 80k din.
Pa cu ja da ih istrazim i odem licno da pogledam kako to izgleda.
Da bude:
-55"+
-VA

P.S.
Danas sam usput na brzinu skoknuo do tehnomanije i bili su jedan pored drugog hisense 55u7qf i sony kd55xh8077, i bio je isti video na svim televizorima, mogu reci da je po meni možda sony imao ostriju i bolju sliku, ne znam dal se tripujem, iako ima ips panel, ugao gledanja itekako bolji na strani sony-a.
 
Niko neće ovde reći šta da kupiš. Ako si bio zadovoljan sa prethodnim TV-om, onda kupi bilo šta, jer svaki od trenutno ponuđenih je daleko bolji. Pošto je sve to tako, gledaj što veću dijagonalu koja se dimenzijama uklapa u tvoj prostor. Nije bitan brend, ni koji je panel. Sve je bolje od prethodnog. Idi i pogledaj posle svega ovog, šta tebi više odgovara i koliko novca možeš da izdvojiš sa što dužom garancijom. Dok sami ne odlučimo i vidimo sve prednosti i mane onog što smo kupili, i koliko nam šta treba, ja ili bilo ko moženo pisati bilo šta. Ako to tebi ne odgovara svi grešimo.
Pozdrav i srećno!.
 
Poslednja izmena:
Prosetacu se iduce nedelje, pa videti sta i kako. Mislio sam da mi predlozite modele, pa da ih potrazim i vidim kako izgledaju po radnjama.
Svaka marka ima probleme, i tlc, hisense...
Izgleda je nabitnije da gledam kakvu sliku ima, i to je to, ostatak je sve sreca. I sto kazes sa sto duzom garancijom.
Ne znam jel imaju u tom budzetu 55"+ ozbiljnije firme, poput philips, lg, samsung, sony, sa 5god garancije. Oni bi trebalo manje reklamacija da imaju.
 
Ima LG 55" Nano za <80k s 5 godina garancije (ako ima sliku kao 75Nano803 onda super), Philips mozda (50PUS7556 ima lepu sliku), Samsung tesko (i valjda samo 2 godine), Sony nema sanse
 
Poslednja izmena:

Philips mi sveobuhvatno ima bolju/kvalitetniju sliku (kontrast, ostrinu, boje, ugao...), ili se tripujem? Hisense bolji na papiru.
Philips na kp za 620e sa 2 god garancije
 
zamolio bih da se ubuduće daju samo konkretni predlozi.
off-topic je izbrisan koliko je bilo moguće
 
Vredi li dodati jos 20k, i za 100k uzeti sony kd55xh9077 ili kd55xh9096 u domacim radnjama sa nasom garancijom ?
Vidim po stranim recenzijama da je i dan danas dosta aktuelan i sa dobrom ocenom po pitanju kvaliteta slike.
Ako ga neko poseduje neka podeli iskustva...
Nadam se da je bolji od philips 58pus8505, hisense u7qf i u8qf, tcl c725...?
Hvala unapred na konkretnom odgovoru
 
Sony mislim da su ostali samo izlozbeni primerci po nasim prodavnicama, jedino preko madjara...
Samsung je IPS, vidi sta ti treba ips ili va panel (sony)
 
Crna boja i kontrast VA panela >>> Uglovi gledanja IPS panela.
 
Pročitao sam na više mesta (npr. na AVForums) da je Q80A za Evropsko i UK tržište VA panel u svim veličinama, i da je to u principu rebrandiran Q80T sa par poboljšanja. Da li neko može da potvrdi da li je taj model i na našem tržištu? U tom slučaju Q80A bi mogao biti bolja kupovina od XH900, a možda čak i od X90J s obzirom da je ~20k jeftiniji.
 
  • Like
Reagovanja: s5p
Bice da si u pravu
Q80A je izgleda VA
Ako je tako, onda zaista šije i u8qf, i xh90, i x90j. 👌
 
I ja da ne otvaram novu temu, 65" za 600-650e za sve po malo
65A7100F u radnji ili
65UP7500
65AU8002 (eventualno 65TU7092) na KP?

OS nebitan, samo slika, upscale, motion, odziv i sl. Ja nekako navijam za LG, ne znam za Samsung kako sad ide za garanciju? Konkretno od ova 3(4), znam da ima i 65P615 i mozda jos poneki Sharp, Toshiba, Grundig, Xiaomi i sl. ali ne bih rekao da su bolji od ovih
 
Bice da si u pravu
Q80A je izgleda VA
Ako je tako, onda zaista šije i u8qf, i xh90, i x90j. 👌
Pitanje, na rtingsu Q80A ima generalno losiju ocenu od pomenutih, kada bi birali izmedju ova 3 modela sta je najbolje, uglavnom gledanje filmova, netflix, hbo, plex, malo sporta i povremeno igranje.

sony XR55X90j
LG oled 55A16 LA
Samsung QE55Q80A
 
Nazad
Vrh Dno