Šta je novo?

ode barakuda

Miroslav

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
29.12.2001
Poena
739
ljudi koj su citali neke moje postove sigurno znaju koliko sam emotivno bio vezan za Seagate Barakudu disk. Juce mi se pojavio prvi bad sector :( :( :(

disk je do 15.10 u garanciji, u Desku.

Zanima me, ima li neko iskustva sa njima vezano za garancije i bad sectore? Imam jos 2-3 dana da nadjem neki disk da bekapujem podatke, pa onda nosim na reklamaciju.

Dotle, ako moze neki savet... skroz sam utucen... ne znam sta da kazem :( :(

A kako si saznao da imas bad sector ? Ako ti je neki program tip scan disk prijavio da imas BS uopste ne mora da bude tacno. Backupuj podatke pa neki od programa koji su ovde punoputa pominjani SpinRite i idi na odmor par dana :mrgreen:

problem je nastao kada sam sa particije D pomerao film na particiju E. nije hteo da procita, i drljao je po disku, klasican primer fizickog bad sektora. Odradio sam 12 formata posle toga, sa svim brisanjem particje, ali nije uspeo, svaku put kad formatira, "drlja" na tom jednom delu...

chkdsk je prebacio taj film uspesno (spasao ga) ali naravno sa mrljom u slici na delu gde je bio fajl na disku

Znas sta, ja UOPSTE ne verujem chkdsk, scandisk i ostalim M$ programima. Lako moze da se desi da imas logicki BS, a ne fizicki. Jedini nacin da to proveris je low-level format iz programa koji daje Seagate kao ispomoc na svom sajtu (pandan Maxblastu)...i nemoj da se cudis ako 'ispeglas' BS, znaci da je sa HDD-om sve ok.

Miroslav je napisao(la):
ljudi koj su citali neke moje postove sigurno znaju koliko sam emotivno bio vezan za Seagate Barakudu disk. Juce mi se pojavio prvi bad sector :( :( :(

disk je do 15.10 u garanciji, u Desku.

Zanima me, ima li neko iskustva sa njima vezano za garancije i bad sectore? Imam jos 2-3 dana da nadjem neki disk da bekapujem podatke, pa onda nosim na reklamaciju.

Dotle, ako moze neki savet... skroz sam utucen... ne znam sta da kazem :( :(

Ne mora da znaci da je to bash sve tako.
Evo priche od drugara koji se, izmedju ostalog, bavi prodajom hardware-a.
Formatira se particija. Drlja negde na 20% particije C:.
Istalira operativni sistem etc. i pokrene Norton Disk Doctor.
Prijavi mu na 20% i na 70%. Ponovo se formatira, instalira OS, proba sa disk doktorom i prijavi 8 komada. Onda on uzme Maxtor program za low format i ostavi ga 6 sati da obavi posao.
Format - nista. Nema bad sektora. Instalira OS, disk doktor - nista.
Taj disk je posle OK radio, a teorija je bila da je to virus koji je lazno prijavio bad sektore. Neko ce reci kako virus, ako je radjen format nakon dizanja sa diskete. Nije ni meni jasno.
Druga teorija je da i nije toliko bilo osteceno i da je low format to popravio, ali da se mogu bad sektori opet pojaviti. Ovo deluje logicnije. Njemu se od diskova koje je u poslednje vreme prodao, vratilo 2 komada na reklamaciju. Kod oba je odradio pomenuti posao. Jedan se vise nije vracao, a drugi se nakon 15 dana vratio sa bad sektorima.
SAVET. Backupuj sve, pa ga nosi na reklamaciju. Nemoj da radis gore pomenuto, jer ti se moze desiti da sredi stvar, a da se bad sektori pojave kada istekne gararancija.

Pozdrav.

Miroslav je napisao(la):

Imas jos 2 dana ?? Kakav neki disk za bekap ? Pa je li kod tebe moj Maxtor 80GB ? Ili je to malo za bekap :p Slobodno prebrisi Win2k, ionako sam razmisljao da zbrisem professional i stavim server verziju...radi stabilnosti ;P

Naravno, proveri prvo tu barakudu (eh, ti i barakuda), secas se kakve sam ti sve dozivljaje sa hardovima prepricavao, lako moze da bude da nesto sasvim petnaesto zeza, od wina, preko kabla do virusa.

Mislim da ti je Notax dao odlican savet Miroslave. Nikakav low level nemoj da radis, vec bekapuj sta ti treba i nosi na reklamaciju.

Imao sam slican problem pre dve godine sa Quantumom 40 GB. Od jednom su mi se pojavili bad sektori , a posto je bio pod garancijom , bez razmisljanja sam odneo u firmu od koje sam ga kupio , oni su ga zadrzali 1 dan , testirali ga i rekli kako je problem bio softverske prirode ..........
Bogu hvala , evo ga jos uvek sljaka bez bad sektora ......

da, hvala optiplexu, njegov disk je bas dobrodosao da stavim muziku tamo :)

sutra idem do deska i javljam sta je bilo... tj ako budem mogao da javim nekako :)

Hm, verovatno je sad kasno, a mozda i bolje da u DESK-u vide sta je sa HD.
Imam ja Seagate utility za low-level formatiranje hd, radi i sa ne-Seagate diskovima.
Staje na 1 flopi disketu, pa ako nekom treba, moze ga dobiti na mail.

Miroslav je napisao(la):
da, hvala optiplexu, njegov disk je bas dobrodosao da stavim muziku tamo :)

Slobodno, samo nemoj da zaboravis da ga napunis Enterprise-ima i filmicima kada ga budes meni vracao :smk:

Miroslav je napisao(la):
sutra idem do deska i javljam sta je bilo... tj ako budem mogao da javim nekako :)

Ajde, valjda ce sve biti kako treba...mada, to je seagate :beat:

A moj disk od 80 GB sam nudio za backup, nije hteo da uzme, shmrc :(
:)

notax je napisao(la):
...
Neko ce reci kako virus, ako je radjen format nakon dizanja sa diskete. Nije ni meni jasno.

Mozda virus koji napada boot deo, taj se valjda ne menja, nek me neko ispravi ako gresim?

Miroslave, ti si postao moderator :hair:

Vracaj disk nazad ;P

;)

Nekim diskovima crkne cela elektronika, nekima glave malo zaoru po plocama kao po njivi, neki se skuvaju od zagrevanja, uglavnom svi posalju u vecna lovista desetine gigabajta dragih i neophodnih podataka...a eto, Barracuda ponekad dobije 1 bad sektor. ;P O:)

Koliko je bila stara, kolega ( jednogodisnja ili trogodisnja garancija ) ? Ove moje dve, da kucnem u drvo, i dalje k'o Rolex-i...

Meni je moja 'kuda krenula da trokira malo, a i pocela je da se cuje :(
Moracu da pobijem particije, pa da je opet sredim... To je zadnji put pomoglo.

To sto se cuje, ne verujem da ces tako lako da resis.

Da ti se nije poremetio acoustic managment ? Meni se na jednoj desilo to, onako iz cista mira, sam od sebe ( ili sam mu ja mozda nehotice malo pomogao, ili neki monitoring program npr. ). Pokreni onaj utility za podesavanje buke (sa floppy-a) pa proveri...

I sta sad svi koji su hvalili segate-a pucaju ili ce puci?

:d Svi su do pre par dana bili Barakude, a sad su samo male pastrmke :p

Zaista, sad svi odjednom pocese da izlazu probleme.

Pa kad niste pogledali rok trajanja na pakovanju :d

drapin je napisao(la):
Da ti se nije poremetio acoustic managment ? Meni se na jednoj desilo to, onako iz cista mira, sam od sebe ( ili sam mu ja mozda nehotice malo pomogao, ili neki monitoring program npr. ). Pokreni onaj utility za podesavanje buke (sa floppy-a) pa proveri...

Akustik je na minimal, podeseno sa IAA.

OptiPlex je napisao(la):
Svi su do pre par dana bili Barakude, a sad su samo male pastrmke

Zaista, sad svi odjednom pocese da izlazu probleme.

Ma napisao sam ja jos negde da mi se cuje, ali sam to resio kada sam ga reparticionisao.

Inace Miroslav je dobio u zamenu za svoju 'kudu, novu 'kudu 7200.7 SATA 8MB cache i kako ju je doneo kuci i prikljucio hdd je crko :( ne bukvalno, ali je imao gomilu bad sectora !?!
Sutra ga nosi opet u Desk na zamenu...

Ima tu u bloku kod njih nedaleko jedna apotekica, moze da uzme Buscopan (ima i sa vitaminom c) - dobro dodje za gastritis i/ili chir na zelucu :)

Vocko je napisao(la):
...
Inace Miroslav je dobio u zamenu za svoju 'kudu, novu 'kudu 7200.7 SATA 8MB cache i kako ju je doneo kuci i prikljucio hdd je crko :( ne bukvalno, ali je imao gomilu bad sectora !?!
Da nije taj "nov" hdd neko doneo na reklamaciju ili nekom ispao na pod?

Vocko je napisao(la):
...

Predlazem da neko od moderatora izmeni ime topica u Kako sam od Barakude postao Delfin :d

Koje muke...doneti nov hdd u kucu i taj hdd ne radi...
Katastrofa... ctp;
Doduse od Deska nista nije iznenadjujuce. Svacega sam se tamo nagledao, od slomljenih Macase kucista ("verujte nam, rade" :hair: ) i poluispravnih ati kartica nabacenih po 300 komada u najobicniju kartonsku kutiju, bez kesice, do uvaljivanja po neverovatnim cenama...

http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=36586

evo moje price pa ako nekog zanima

uzeo sam Maxtor 9, za sada fino radi :)

ps. napravio sam prvu particiju 2giga na kojoj je swap od 1.7, druga je sistemska particija... cu da vidim kako ce da se ponasa, da li ce da bude nekih ubrzanja obzirom da je swap na pocetku diska i ceo fajl, znaci ne fragmentovan

Nazad
Vrh Dno