Šta je novo?

odabrati UltraZoom aparat

Baš je aždaja, nema šta :)... Mislim da sam se najmanje kritika naslušao o FZ10 Panasonicu. Mada, jedva čekam da vidim odziv kupaca na FZ3, Panasonic je tim potezom (nevezano za ostatak aparata) ponudio 35-420mm F2.8 IS po daleko nižoj i samim tim pristupačnijoj ceni.

A zamislite (e sad nisam siguran da li previše maštam) neki 12x F2.8 IS objektiv koji kreće od 28mm :) - mislim da bi ostali mogli odmah da prestanu sa proizvodnjom UZ aparata. Mada, ipak je to samo teorija, takav objektiv bi bio daleko skuplji, a i veći i sumnjam da bi neko i poželeo da pokuša da eksperimentiše sa takvim aparatom...

Poslednja izmena:
Odlicna slika ,ali imajte u vidu da je C770 primetno manji od C750

Meni je C770 najbolji UZ aparat koji sam koristio,jedina mana mu je sporiji AF pogotovo kad vidis Minoltin AF,ali zato sve ostalo briljira

Bane® je napisao(la):
A zamislite (e sad nisam siguran da li previše maštam) neki 12x F2.8 IS objektiv koji kreće od 28mm :) - mislim da bi ostali mogli odmah da prestanu sa proizvodnjom UZ aparata. Mada, ipak je to samo teorija, takav objektiv bi bio daleko skuplji, a i veći i sumnjam da bi neko i poželeo da pokuša da eksperimentiše sa takvim aparatom...

Milsim da sama izvedba takvog aparata nije problem,vec da zbog visoke cene ne bi bilo mnogo zainteresovanih

Slazem se sa Calibrom 4WD.Kupio sam juce c-760 i zaista aparat je cudo.Ko zeli besprekoran kvalitet fotki i kvalitetan aparat za vrlo pristojnu cenu to je c-760.Mislim da je sasvim dovoljno njegovih 3.2Mp.Sto se tice sporog fokusa-kako kad.Pri dobrom svetlu i bez zuma ostri brze nego Canon A60 (imao sam ih paralelno juce), kad je svetla manje-treba mu vremena ali to i nije tako strasno kao sto se prica.Aparat je mali moze da se lako nosi i pravi izuzetne fotke.Osecaj u ruci je, kao da stvarno imate nesto vredno.Nije za svakog, ima nekih stvari koje su losije nego kod Canon-a (npr.losija navigacija u menijima), ali sam prezadovoljan odnosom cena/dobijeno.Mala slikica-proba nocas.Ziveli! cheers

Prilozi

• Noc 10 X Zoom.jpg
    Noc 10 X Zoom.jpg
    98.9 KB · Pregleda: 95
Zaboravio sam da dodam,kad sam rekao da je slabiji i sporiji AF,da mi se cini da je to malo prenaduvano,daleko od toga da je zbog toga Olympuc UZ serija neupotrebljiva kako neki kazu

ili ja nisam najbolje video ili c770 nema nikakvu Image stabilization sto je ipak malo problematicno za UZ aparat od 10X

Nije problematično, sa C770 dok je bio kod mene nisam skidao sa 10x zooma i tek svaka sedma ili osma fotka nije uspela. Istina, to je bio dan, shutter speed je bio na nivou 1/100 i brže, a aparat prislonjen na lice (korišćen EVF) i koliko-toliko mirna ruka (istina, nisam strelac po hobiju). Iako svaki UZ po meni treba da poseduje stabilizaciju i ta stabilizacija može uvek da bude korisna, po meni je to fancy dodatak koji samo u specifičnim uslovima zatreba (+dozvoljava ti da malo opuštenije slikaš i držiš aparat), vrlo često zna da bude bez koristi, ko ABS na kolima ako znaš da ih voziš ;)...

ZAP je napisao(la):
ili ja nisam najbolje video ili c770 nema nikakvu Image stabilization sto je ipak malo problematicno za UZ aparat od 10X

Nije to bas toliko problematicno kao sto se prica,ja sam se posle 2-3 dana navikao da umirim ruku i da retko koja ne ispadne kako valja.Za ozbiljnije slike uvek je pri ruci stativ.
Impresiju su mi bas onakve kakve ih je Bane napisao,da ne ponavljam

IS definitvno pomaze dosta onima koji ne mogu da sami umire foto,poredjenje sa ABS-om je ODLICNO,bravo Bane :guitar:

ja imam C760 i kad sam se navikao mogu reci da je odlican aparat. Unutra je potreban stativ, ali je za spolja briljantan. Preporucujem vlasnicima C7x0 aparata da stave podesavanje ostrine na -5 (pa nek ostre u PS-u) i zasicenja boja na +2 za IMHO najbolji ucinak.

Meni se tolko tresu ruke da uspem da zamutim sliku u sred leta u podne na mmju za 3x zumom |))

a sad ozbiljno... koliko je c770 bolji od c765? razlika u usa je velika u ceni... (preko 100$)
ono sto je meni vidljivo je hot shue i tvrdje telo |],a za dalje ne znam? a zaturio sam bug negde sa tim testom |[
mada evo sve mi je simpaticniji fz3, mahali ste mi ovde njime |)) jedino ne znam zasto ga u usa ima samo na 2 mesta |[

Bane® je napisao(la):
Nije problematično, sa C770 dok je bio kod mene nisam skidao sa 10x zooma i tek svaka sedma ili osma fotka nije uspela. Istina, to je bio dan, shutter speed je bio na nivou 1/100 i brže, a aparat prislonjen na lice (korišćen EVF) i koliko-toliko mirna ruka (istina, nisam strelac po hobiju). Iako svaki UZ po meni treba da poseduje stabilizaciju i ta stabilizacija može uvek da bude korisna, po meni je to fancy dodatak koji samo u specifičnim uslovima zatreba (+dozvoljava ti da malo opuštenije slikaš i držiš aparat), vrlo često zna da bude bez koristi, ko ABS na kolima ako znaš da ih voziš ;)...

ma ok za fotke mogu i da poverujem, mada je po meni on dosta lak da bih ja imao taj osecaj, ipak je to lakse sa tezim fotoaparatom, bar meni ali C770 ima 640x480 movie mod, nisam siguran da li zum radi u movie modu kao kod Canona, ali predpostavljam da moze da se zumira pa da se snima film u tom slucaju bez stabilizacije slike mislim da to ne moze da bude dobro.

Naravno ja sam cak na sony video kameri imao i problema sa stabilizacijom jer je u jednom trenutnu poludela, pa mi se slika tresla i bez zuma a sa stativa, ali elektronika je to i sto je najbitnije posle mesec dana kad je bio iskljucen sve se normalizovalo i sad radi OK :eyebrows: a to se obicno desi kad garancija istekne :whip:

Malo kasno se ukljucujem u raspravu, ali niko nije pomenuo Kyoceru M410R...

Uredna stvar, obzirom na cenu...

(Nije sto ga (je) ja imam :D )

ZAP je napisao(la):
ma ok za fotke mogu i da poverujem, mada je po meni on dosta lak da bih ja imao taj osecaj, ipak je to lakse sa tezim fotoaparatom, bar meni ali C770 ima 640x480 movie mod, nisam siguran da li zum radi u movie modu kao kod Canona, ali predpostavljam da moze da se zumira pa da se snima film u tom slucaju bez stabilizacije slike mislim da to ne moze da bude dobro.

:

Radi zum prilikom snimanja,samo je osetno sporiji nego u photo modu

@Paja:
Pa opisi malo kako ti se dopada, kad se vec javljas. Znam da ima sjajan EVF i trebalo bi da je brza u rapidnom modu. Inace ne vidim neke prednosti.. A i po Evropi je uglavnom skupa za ono sto nudi, bar kod mene. Ako ne mislis tako, zaista bih voleo da cujem tvoje utiske.

FZ3 se tek pojavio u prodaji, jos se ne prodaje jako masovno. Prateci dpreview forume saznao sam da se Panasonic nije mnogo gurao na USA trziste ni sa prvim FZ modelima i da ih je bilo teze naci ih. U Evropi su popularniji, a u Aziji najvise. Nije mi jasan Panasonic tu sa strategijom uopste.
BTW, jedan Japanac mi je rekao da je u Japanu Panasonic najjaci brend za elektroniku, ispred Sony-a npr. Bar u glavama potrosaca.

videh da se zale na plastiku kod FZ3, pa posto je i na FZ10 telo takodje plastika presvucena magnezijumom jel ima ovde neko iskustvo sa njim??

Ajde to malo detaljnije, gde su se zalili na plastiku? ne kupuje mi se nikako plastican aparat.. zato canona i ne gledam...
to za video mod, tj da moze da se zumira, jel sigurno vazi za c770, posto koliko sam uspeo da skontam kod c765 je zakljucan zum...
jos glupo pitanje, sad me mrzi da kopam, a vidim da ima ko ima oba... osim 1 mpix, koje su jos razlike izmedju 765 i 760?

Jos jednom da ponovim

SIGURNO 100% C770 moze da zumira tokom snimanja videa

Imam c-760, razlika izmedju njega i c-765 je samo u 1Mp.C-770 je 4Mp+ima zvucnik+ima mogucnost kacenja blica+razlicit blic (dupli je)+daljinski upravljac+prekidac-off-pregled-fotografisanje-video.Toliko ja znam, nisam imao puno prilike da se igram sa c-770.Slike koje prave su iste, osim razlike u MP, sto je i logicno jer su im objektivi isti.Kod nas su c-770 dolazili sa XD karticama od po 128MB, tako da im to opravdava cenu vecu u odnosu na c-760 oko 100e.Razlika u ceni izmedju 760-765 bi trebala da bude oko 30e kod nas.Znaci ako imas para uzmi 770 (de-luxe oprema) ako imas malo manje, neki od druga dva.Neces pogresiti u svakom slucaju.Pozdrav. cheers

Koliko ja znam, na C770 može da se zumira tokom video moda tek kada se stavi externi mikrofon... Proveriću ovo kad budem našao vremena :)...

Postoje još neke razlike između 760 i 765 modela. Najbitnija je da je fokalna dužina kod 760 42-420mm dok je kod 765 modela bolja - 38-380mm. 765 ima bolji filmski mod, odnosno snima zvuk uz film.

Poslednja izmena:
danijel00 je napisao(la):
Ajde to malo detaljnije, gde su se zalili na plastiku? ne kupuje mi se nikako plastican aparat.. zato canona i ne gledam...
to za video mod, tj da moze da se zumira, jel sigurno vazi za c770, posto koliko sam uspeo da skontam kod c765 je zakljucan zum...
jos glupo pitanje, sad me mrzi da kopam, a vidim da ima ko ima oba... osim 1 mpix, koje su jos razlike izmedju 765 i 760?

ma to je komentar jedno korisnika sa dpreview da je kuciste jeftina plastika ali jedna lasta ne cini prolece, ipak gde ima dima ima i vatre :p

http://www.dpreview.com/reviews/read_opinion_text.asp?prodkey=panasonic_dmcfz3&opinion=22546

Laza je napisao(la):
Postoje još neke razlike između 760 i 765 modela. Najbitnija je da je fokalna dužina kod 760 42-420mm dok je kod 765 modela bolja - 38-380mm. 765 ima bolji filmski mod, odnosno snima zvuk uz film.

I model C760 snima filmove za zvukom

Cooler je u drugom topicu dao zanimljiv link, evo prosirenja..
Uporedne slike cak 6 UZ aparata - S5500, Z3, C765, C770, FZ10 i FZ20:
http://galleriet.akam.no/album140?page=1

Klikom na Thumbnail se dobije prvo slika 800x600. Klikom na tu sliku otvara se original. Ukupno ima 38 galerija na 5 strana, svaka sa po istim motivom za svaki aparat. Ima svih mogucih situacija.

Inace, slikano u mom gradu - Oslu.

@Laza
I c-760 snima zvuk sa filmom u rez 640x480.Zoom radi za vreme snimanja filma u 2 slucaja:
-kada je iskljucen zvuk (opticki zoom)
-kada je ukljucen zvuk ali samo digitalni zoom koji mora biti ukljucen (logicno da se ne bi culo zujanje objektiva)
Mozes mi verovati jer imam pomenuti aparat.
Prednja polovina maske aparata je neka metalna legura, dok je pozadi vrlo kvalitetna plastika.Oko displeja je metalni okvir, ispod plastike.
Displej je vrlo kvalitetan i otporan na grebanje.
Kad smo kod fokalne duzine 42-420mm, to je po mom misljenju "+" kod ove vrste (UZ) aparata.Kolko ja kapiram razlika fokalne duzine je nastala zbog razlicite rezolucije CCD-a. cheers

z2 mi nekako deluje losije od ostalih koje trenutno razmatram...mada je na top 10 seller listi na neweggu vec 3-4 meseca... z3 deluje zanimljivije dosta, a nije puno skuplji...
a opet mi cela ekipa deluje plasticno.. huh.. najverovatnije cu da odem u egipat i da odustanem od aparata, ovo je mnogo komplikovano...

@Danijel:
Pa i jesu svi plasticni. Najbolje su izradjeni Panasonici, po mom misljenju, ali se to sve racuna u "nizu" = plasticnu klasu. Koliko para, toliko muzike..
Mnogo lupas glavu - kupi neki i skljocaj. Sta god da kupis, za 3 meseca ce tu biti noviji, bolji, jeftiniji.. Pomiri se sa tim, skljocaj i uzivaj.

Evo podataka o brzini AF raznih UZ aparata sa sajta akam.no.

Siroki ugao:
autofokus_vidvinkel.gif

100mm:
autofokus_100mm.gif

Max zum:
autofokus_tele.gif

Pogledajte Minoltu!! Fuji se takodje solidno drzi. Canon i Olympus.. cccc.

Minolta je stvarno najbrzi digitalac sto se tice AF,ko jednom vidi kako to brzo radi,stvarno se zapita kako to nijedan drugi proizvodjac ne moze da isprati.Ali nije sve ni u AF,ima Minolta Z3 mnogo drugih bubica,koje Canon i Olympus nemaju...

Uhhhhh Z3 je brzzzz!!! Citao sam o minolti Z3 i valjda za svoju brzinu fokusa treba da zahvali 100 FPS autofokus senzoru, a sam LCD i EFV se osvezavaju sa 50 FPS. Na Z2 AF senzor je valjda 60 FPS ali je i LCD/EFV radi sa isto toliko frejmova, zato je sa te strane jako prijatan za upotrebu. Isto sam negde video da Fuji 5500 ima shutter lag 0.05s, mada sve ove cifre iz secanja izvlacim, pa nemojte me 100% drzati za rec. :D
Voleo bih da vidim kako se Z2 uklapa u ove gore grafikone.

Nazad
Vrh Dno